[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

>> Böcker 2002


Böcker 2002:

När jag sitter och kämpar med sammanfattningen årets böcker känns det nästan om det var en vecka sen jag gjorde det förra gången.
Ännu ett år har rusat förbi och jag försöker förtvivlat hinna med. Blinkade jag en gång för mycket och förlorade en massa tid?
Var är den någonstans? All den kvalitetstid som vi vuxna yvas över?

Var det de stunder då jag försjönk i en bok och försvann in i annan värld eller var soliga sommardagar vid havet då det var för varmt för att läsa och det enda man gjorde var att dåsa?
Eller kanske var kvalitetstiden de stunder jag ägnade åt familj och vänner, för det kan väl inte ha varit alla sena kvällar på jobbet?

ÅRETS ARGASTE MAN:
Malik Solanka i "Ursinne" av Salman Rushdie.
Han är en medelålders asiat vars ilska och ursinne får honom att fly sin familj och hemlandet England för New York i hopp om att storstaden ska sluka honom och döva hans ilska. The big apple är inte riktigt den fridsamma plats han hoppats på. Varken hans ilska, eller för den delen hans begär efter undersköna kvinnor, minskas. En gnutta självbiografi från Rushdie kanske?
(utgiven: augusti 2002)

ÅRETS ARGASTE KVINNA:
Denise Mina har avslutat sin trilogi om Maureen O`Donnell i Glasgow. De två första böckerna finns utgivna i pocket ("Mordet i Garnethill" och "Exil") och den tredje, "Den sista utvägen", kom nu i höstas.
Maureens liv har genomgått många prövningar - allt från sexuella övergrepp och en vistelse på mentalsjukhus till anklagelsen om att ha mördat sin älskare. Men hennes ilska håller henne uppe och tar henne vidare. Inte utan ärr, men om möjligt stärkt.
(utgiven: september 2002)

ÅRETS MEST PROVOKATIVA:
"Catherine M:s sexuella liv" av Catherine Millet.
Kanske inte den fabulösa succé som förutspåtts och inte heller orsak till de riktigt stora tidningsrubrikerna, men tillräckligt provokativ för att andra förlag ska skriva helsidesannonser om vilken skräplitteratur det är och givetvis ge förslag till alternativ, och bättre, litteratur som de själva ger ut.
Catherine, en femtiotreårig redaktör för en konsttidskrift, berättar utförligt om sitt väldigt vidlyftiga sexliv vilket kanske får en medelsvensson att känna sig aningen trist, tråkig och missionärsaktig.
(utgiven: augusti 2002)

ÅRETS RYMDBOK:
"Ufo på dagis" av Kenneth Andersson.
Om en helt vanlig, nåja kanske inte riktigt vad de flesta små barn betraktar som vanlig, dag på dagis...
(utgiven: april 2002)

ÅRETS BOOM:
Mamma och barn-böcker, som t ex "Uppdrag Mamma" där unga mer eller mindre kända kvinnor (som Martina Haag, Emma Hamberg, Linda Skugge m.fl)
skriver om hur det är att vara mamma, eller böcker om hur det är att föda barn.
Fascinerande med tanke på det otroligt barnfientliga samhälle vi lever i, där det enda som väntar den kommande generationen är besparingar ända från BB och upp genom hela skoltiden.
(utgiven: september 2002)

ÅRETS INFORMATIONSBOK:
"ABC för biltokiga" av Christan Madsen.
En klockren upplysningsbok för alla bilintresserade, små som stora, med start på Alfa Romeo och vidare genom alfabetet.
(utgiven: oktober 2002)

ÅRETS RECEPTBOK:
"Pölsan" av Torgny Lindgren. Trots en aversion mot pölsa och definitivt mot en del av de andra recept som han återger så är det en underbar bok av en fantastisk berättare. Två män på jakt efter den perfekta pölsan i Västerbottens inland och samtidigt en berättelse om ett nära förflutet i andra världskrigets och sanatoriernas skugga.
(utgiven: april 2002)

ÅRETS GURU:
Babben Larsson och Annika Sundbaum-Melin åker på sockeravgiftningsläger i Dalarna. Vi andra läser amerikanskan Kathleen DesMaisons bok, "Potatis inte prozac" om hur man skippar prozac och socker och slipper berg-och-dalbanan i känslosystemet. Boken har visserligen några år på nacken, men det är nu den börjat uppmärksammas och kommit därför också snart ut i ny upplaga.
(utgiven: september 1999, ny lågprisutgåva i januari 2003)

ÅRETS TALA UT:
Gunilla Linn Persson. Manusförfattaren bakom TV-succén "Skärgårdsdoktorn" överträffar dikten med sin egen verklighet i den självbiografiska boken "Livstecken".
(utgiven: i pocket juni 2002)

ÅRETS NOVELLSAMLING:
"Kärlek på finska"
(utgiven: i pocket i april 2002)

ÅRETS GUBBAR:
Mario Vargas Llosa med sin "Bockfesten" och Jan Myrdal med "Gubbsjuka".
(utgivna: juli & september 2002)

ÅRETS TERAPITEMA:
Afghanistan i symbios med 11 september och mer provinsiellt baserat; alla böcker om Göteborgskravallerna.

ÅRETS KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONSKASTET:
Den underbara ettriga rosa bilderboken "Ma Famille" av Anne-Caroline Pandolfo och Isabelle Simler. Olika stolar symboliserar familjemedlemmar och mer avlägsna släktingar.
(utgiven: 2002)

ÅRETS FAMILJEHISTORIA:
"Mödrar emellan" av Sindiwe Magona.
En ung vit flicka blir mördad av ett pojkgäng i en av Sydafrikas många kåkstäder. Flickan är en ung amerikanska som kommit till Sydafrika som frivillig hjälpararbetare under de fria demokratiska valen. En syndabock utses, Mxlosi, och hans mor skriver till flickans föräldrar om ett land i förändring och där dagens vilsna unga människor inte kan hantera vare sig sina egna eller andras liv.
Boken bygger på en verklig händelse.
(utgiven: augusti 2002)

ÅRETS OMVÄNDELSE:
"När fan blir gammal blir han religiös" är ett gammalt ordspråk. En annan variant är att när ett pris utdelas glöms verkliga (och inbillade?) oförrätter.
Carl-Johan Vallgren
fick Augustpriset för sin roman "Den vidunderliga kärlekens historia" och vips kändes det nästan som om det var dags att flytta tillbaka till den litterära ankdammen Sverige eftersom Vallgrens storhet nu blivit uppskattad.
(utgiven: juni 2002)

ÅRETS ÅTERKOMST:
Jean M Auel och "Nionde grottan". En paus på tolv år gör att man hinner glömma och definitivt inte orkar läsa om de tidigare böckerna om grottbjörnens folk, hästarnas dal och mammutjägarna.
Men det finns säkert en ny publik (av tonårstjejer?) som har all möjlighet i världen att återuppliva Ayla och hennes äventyr i den förhistoriska världen.
Samt grubbla över hur det kan komma sig att en så snygg brud som Ayla; lång, blond med klassiska drag automatiskt inte blir skönhetsdrottning i neanderthal-världen.
(utgiven: april 2002)

ÅRETS ETNO:
"Imitatören" av Hari Kunzru.
Författaren väljer att beskriva det exotiska och annorlunda landet England, sett genom en indiers ögon.
(utgiven: september 2002)

ÅRETS BARNBOK ATT FÖRFASA SIG ÖVER:
Den inte på något sätt korrekta, återhållsamma eller stillsamma rimboken "Mustafas kiosk" av dansken Jakob Martin Strid.
(utgiven: augusti 2002)

ÅRETS ÅTERUTGIVNING:
"Det ondas blommor" av Charles Baudelaire.
En gång i tiden så blev författaren dömd för osedlighet och sex av dikterna plockades bort från den dåvarande upplagan och det tog hundra år innan domen hävdes. Baudelaire förnyade romantiken och förebådade modernismen och hans dikter är väl värda en renässans.
Le ciel est triste et beau comme un grande reposoir*.
Baudelaire själv dog av syfilis 46 år gammal.
(utgiven: oktober 2002)

* från dikten "Aftonens harmon" kommer raden: Himlen är sorgsen och vacker som ett stort altare. I en översättning från 1975 av Göransson/Räftegård.

ÅRETS SJUKASTE:
"Från mjältbrand till Che Guevara – nedslag i medicinhistorien" av Magnus Carlsson. Är du nyfiken på hur Strindberg tillbringade sina sista dagar eller hur Che egentligen mådde, då är detta boken för dig.
Boken är en blandning av medicinhistoria och människoöden.
(utgiven: augusti 2002)

ÅRETS REPORTAGEBOK:
Dött lopp mellan Barbara Ehrenreichs wallraffande i boken "Barskrapad" (om de som inte kan försörja sig på sin lön i minimilönlandet USA) och Eric Schlossers "Snabbmatslandet" som tagit strupgrepp på snabbmatsindustrin och följer branschens utveckling från andra världskriget till idag.
(utgiven: augusti & mars 2002)

ÅRETS FAVORIT:
Låt dig inspireras av "Latmaskens favoriter" av Stephen Robins.
Robins har plockat texter från Aristoteles till samtida författare och samlat dem i denna bok som gör det lätt för dig att försvara en extra stund i läs-soffan.
Bejaka värdet av att göra ingenting!
Om inte annat för att se hur det retar upp din omgivning.
(utgiven: juni 2002)

 Carin Thärnström : 03-01-01


 
> maila crew@bulldozer.nu