[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

>> Filmer 2002


Filmer 2002:

ÅRETS FILMTRENDER:
Bulldozer listar några huvudtrender i 2002 års svenska biofilmsutbud.

1. REMAKES
Tydligen börjar det bli ont om manus att prångla ut ur Hollywoodfabriken för sällan har man sett så många remakes. Ganska få av dem kändes som om de tillförde nåt nytt.
- Rat pack blev brat pack när det var dags att förnya 1960 års "Ocean's eleven". George Clooney, Brad Pitt och Matt Damon förutsattes kunna ersätta Frank Sinatra, Sammy Davies Jr och Dean Martin. Julia Roberts rollfigur kändes som om den inte fräschats upp sen 1930-talet...minst.
- Adam Sandler
slaktade Frank Capras 30-talsfilm "Mr Deeds goes to town" inte bara genom att förkorta titeln till "Mr Deeds". Den uppfräschningen ledde bara till ännu en trist slapstick-komedi.
- Norskt blev amerikanskt när Stellan Skarsgård byttes mot Al Pacino i "Insomnia". En remake som faktiskt funkade riktigt bra.
- Spanskt blev amerikanskt när Cameron Crowe tog sig an "Abre los ojos" som blev "Vanilla Sky". En remake som faktiskt inte alls funkade.
- Franskt blev amerikanskt när charmiga 80-talskomedin "Les Visiteurs" blev slätstrukna "Just visiting". Att det var samma franska regissör och samma franska Jean Reno i huvudrollen hjälpte inte.
- Skräckfilmskomedin "Thirteeen ghosts" är en remake på en rulle från 1960 som ingen i redaktionen sett, men spökena borde åtminstone ha hottats upp en del digitalt sen dess.
- När det gäller filmatiseringar av böcker så var det dags igen för matinéäventyret "Greven av Monte Cristo" efter den franska 1800-talsklassikern i bokhyllan. Den har filmats ett tjog gånger minst, men i min värld är det som vanligt "made for TV"-versionen från 70-talet som regerar. Givetvis med Richard Chamberlain i huvudrollen.
- Robert Ludlums agent-thriller "The Bourne identity" är det samma deal med. Har man sett den i TV-version med Richard Chamberlain vet man att det är han som är Jason Bourne och inte spolingen Matt Damon.
- H.G Wells scifi-bok "Time machine" har också filmats minst två gånger förut. De versionerna kan i alla fall inte ha varit sämre än den anno 2002, så det var ännu en remake som vi kunnat vara utan.
- Scifirullen "Rollerball" bygger på en novell av William Harrison och filmades första gången 1975. Den nya versionen tillförde inte så mycket nytt mmen tog i gengäld bort rätt mycket av det bra gamla.
- Och visst har Frida Kahlos liv hamnat på vita duken förut, men biografin som den senaste "Frida" bygger på har i alla fall inte filmats förut.

2. KRIG
Amerikanerna är som vanligt ledande när det gäller att prångla ut patriotiska krigsfilmer, men Oscarsbelönade bosniska filmen "Ingenmansland" fick också svensk premiär.
"Behind enemy lines" - en hjältemodig (=dum) amerikan råkar illa ut i krigets Jugoslavien efter att ha flugit över förbjudet område.
"Black hawk down" - många hjätemodiga (=dumma) amerikaner råkar illa ut i ett dåligt skyltat Mogadishu, Somalia. Speciellt illa ut råkar Orlando Blooms rollfigur...
"Windtalkers" - snälla indianer råkar illa ut för att amerikaner är hjätemodiga (=dumma) under andra världskriget
"We were soldiers" - hjältemodiga (=dumma) amerikaner är hjältemodiga (=blir meningslöst dödade) i Vietnamkriget
"Hart's war"- krigs-fångläger-rättegångsfilm där hjätemodiga (=pinsamt pekoralpatriotiska) amerikaner är allmänt hjältemodiga (=dör på ett meningslöst sätt) i ett tyskt fångläger under andra världskriget
"Ingenmansland" - Svart skyttegravsfars om Bosnienkriget
"Du skall älska din nästa som dig själv" - en svensk dokumentärfilmare talar om att krig gör ont


3. OJ VAD ROLIGT DET ÄR MED RYMDEN
Visst blir alla halvtaffliga filmer på det hela taget lite roligare om de har en eller annan rymdanknytning?
Rymden är ju crazy och kul så lite aliens, rymddräkter och rymdskepp kan väl piffa upp vilken saggig rulle som helst?
Man kan till exempel kanske byta en herrelös hund mot ett förrymt alienmonster som i "Lilo & Stitch" där föräldrarlösa flickan Lilo adoptera MBD-vilda alienodjuret Stitch...
Eller så kan man kanske låta en äventyrlig liten gosse, låt säga "Jimmy Neutron: Pojkgeniet", beger sig ut med sitt rymdskepp på en fantasifull resa i rymden...
Eller så kan man piffa upp Robert Louis Stevensons gamla bok "Skattkammarön" genom att göra den till en tecknad film som utspelas ombord på ett rymdskepp och kalla den "Skattkammarplaneten" istället...
Dessutom är det väl dags att låta Will Smith & Tommy Lee Jones för andra gången jaga aliens i "Men in black 2"?
Och visst blir Eddie Murphy lite roligare om hans komedi "Pluto Nash" utspelas i rymden?
Ehh…typ nej…
En alien som inte alls är rolig, fast det troligen är avsikten, är Jar Jar Binks i "Star Wars: Attack of the clones". Att rymden och aliens på det hela taget inte alls är speciellt kul kan man fråga Mel Gibsons rollfigur i "Signs" om.

4. SERIER
Jag säger bara "Spider man", "Powerpuffpinglorna", "Scooby Doo" och "Asterix och Obelix".
Eller "From hell" och "Ghost world" för all del, även om vi här rör oss i de mer litterära serietidningarnas värld.
Visserligen är detta ett återkommande tema nästan varje år, men denna gång har man satsat på att presentera ett par helt nya figurer på vita duken. Med blandad briljans.
Saker som är busenkla och coola i serietidningen blir ofta bara fåniga när en skådespelare skall göra dem.
Jag säger bara att det inte är så lätt att göra en bra film vare sig om en snubbe som klättrar på väggarna och spöar skurkar eller en hund stor som en kalv som löser mysterier.

 

 Mia Gustavsson : 03-01-01


 
> maila crew@bulldozer.nu