[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> Nyhetsåret 2001


Nyhetsåret 2001:

Terrorattacken mot World Trade Center i New York, EU-kravallerna med skottlossning i Göteborg, trippel-yxmördare, tårtningar, indiska jordbävningar eller att Russel Crowe kammade hem en Oscar för bästa manliga huvudroll?
Vad minns du mest av nyhetsflödet 2001?
Bulldozer har sammanställt en liten kavalkad av årets nyheter med hjälp av tidningsklipp och egna suddiga minnesbilder.

[BROTT] [STRAFF] [HELLO] [GOODBYE] [KATASTROFER] [OLYCKOR] [KRIG] [PANIK] [SKURKAR] [ERKÄNNANDEN] [HOT] [FÖRLORARE] [VINNARE] [TÅRTOR] ["HEJA SVERIGE"] [SORTIER]

BROTT:

I Sverige:
- En 16-åring skjuts till döds på en skoltoalett på Bromma gymnasium utanför Stockholm. En knarkpåverkad 19-åring med pistol ville göra upp en obetald skuld (januari)

- En 42-åring skjuts ihjäl i sin bil utanför Centralstationen i Stockholm. Den 36-årige mördaren ville hämnas mordet på sin far 20 år tidigare. (januari)

- En galen yxmördare går bärsärk ett par hundra meter från polishuset i Göteborg mitt under morgonrusningen. Förutom att hugga ner sin före detta kompanjon på öppen gata visade det sig att han under dygnen innan hade mördat två kvinnliga bekanta på ett lika brutalt sätt. Motiven var oklara.(februari)

- Ett par, 22 och 27 år gamla, knivmördas i sin lägenhet i Almedal i Göteborg. Kvinnas ex-pojkvän döms senare för mordet (mars)

- En 11-årig pojke hittas ihjälhuggen på en lekplats i Södertälje. Hans jämnåriga skolkamrat har under ett bråk givit sig på honom med en sax och skadat honom så illa att han dött. (maj)

- En 13-årig flicka hittas mördad i Höganäs. En 15-årig skolkamrat visar sig ha tagit livet av henne genom att slå henne i huvudet med en sten. Motivet var oklart. (maj)

- En 89-årig man påträffas mördad och skändad i sitt hus i Töreboda. Bara sprit och småpengar saknas i huset. Några dagar senare grips två 16-åriga pojkar som erkänner det brutala mordet. (maj)

- En 18-årig flicka, aktiv inom kampsport, hittas mördad på en skolgård i Stockholm. Hennes tränare åtalas senare för mordet. (juni)

- De kriminella gängen Original Gangsters och Albanligan skjuter på varandra på flera offentliga platser i Göteborg. Bland annat på en badstrand och utanför en krog. Expressens Staffan Heimersson gör en stämningsfull rapport där han kallar Göteborg för "Sveriges Miami". (juli)

- En 19-åring går in på en gymnasieskola i Sundsvall och hugger ihjäl en f.d klasskamrat, ytterligare en person knivhuggs svårt. (oktober)

- En svensk TV-fotograf rånmördas av lagslösa under ett uppdrag i Afghanistan. (november)

I världen:
- Kongo-Kinshasas president Laurent Kabila mördas av sina egna livvakter (januari)

- En elev vid en skola i Kalifornien i USA skjuter ihjäl två personer, ytterligare ett tiotal elever och lärare skottskadas (mars)

- Nepals kronprins Dipendra dödar 13 medlemmar i kungafamiljen innan han tar livet av sig. Motivet antas vara att hans föräldrar vägrat låta honom gifta sig med den han ville. (juni)

- En schweizisk man skjuter vilt omkring sig i staden Zug. 15 personer dör (september)


…OCH STRAFF
- Två libyer döms till livstids fängelse för att ha sprängt ett amerikanskt passagerarplan över Lockerbie 1998. (januari)

- Oklahomabombaren Timothy McVeigh som dömts till döden för sprängningen av en byggnad i Oklahoma City 1995 då 168 människor dog avrättas (juni)


HELLO:
- Sverige tar för ett halvår över ordförandeskapet i EU (januari)
- George W Bush tillträder som USA:s president (januari)
- "Svennis" avgår som tränare från italienska Lazio och tillträder som förbundskapten för engelska fotbollslandslaget (januari)
- Marianne Nivert går från vice till vd för Telia (februari)
- Präktkäcka norrlandstösen Maud Olofsson tillträder som ny partiledare för centern (mars)
- Joakim Berner tillträder som chefredaktör på Expressen (mars)
- Christina Jutterström blir vd för SVT (juni)


…OCH GOODBYE:
- Centerns allt mer anonyme partiledare Lennart Daléus avgår (januari)
- Den siste manlige överlevaren från Titanic, en 92-årig fransman dör (januari)
- 20 ton av rymdstationen Mir gör en planerad krasch i Stilla havet efter 15 års och 90.000 varvs pliktroget snurrande runt jorden (mars)
- Maria Curman får gå från sin post som vd för SVT sedan det avlöjats att hon äger aktier i konkurrenten MTG (maj)
- Sveriges ordförandeskap för EU tar slut (juni)
- Norska socialdemokraterna får gå från makten och gör ett rekorddåligt val. Det sämsta sen 1920-talet. (oktober)
- Sista avsnittet av evighetssåpan "Rederiet" spelas in (oktober)
- Migrationsminister Maj-Inger Klingvall avgår från sin post efter att ha blivit petad ur partiets verkställande utskott (november)
- Talibanerna ger upp Kandahar (december)
- Joakim Berner lämnar Expressen (december)


NATURKATASTROFER:
- Minst 700 dör i en jordbävning i El Salvador (januari)
- 20.000 befaras döda efter jordskalv i Indien (februari)
- 30 personer dör i översvämningar i Polen när floden Wisla stiger efter regnoväder (juli)


OLYCKOR:
I Sverige:

- 3 svenskar dör och ett stort antal skadas svårt när en dubbeldäckad turistbuss kör under en för låg bro i Köpenhamn (februari)
- 4 ungdomar drunknar när deras båt kantrar utanför Luleå (maj)
- 4 ungdomar från Södertälje dör när deras minibuss kör av vägen utanför Strängnäs (maj)
- 6 skolbarn dör och flera skadas när deras skolbuss krockar med en timmerbil utanför Sundsvall (september)

I Världen:
- Ett tiotal personer dör när en bilförare i norra England somnar framför ratten och kör upp på ett tågspår och där med får ett pendeltåg och ett persontåg att kollidera (februari)
- 8 personer dör när ett pendeltåg och ett persontåg kolliderar utanför Bryssel i Belgien (mars)
- 6 personer dör när ett godståg och ett persontåg kolliderar utanför Alger i Algeriet (mars)
- 77 personer dör när en bro över floden Douro i Portugal rasar och flera fordon störtar i vattnet (mars)
- 43 sydafrikaner dör när en fotbollsläktare i Johannesburg rasar under en match (april)
- 145 personer dör när ett ryskt inrikesplan störtar nära Irkutsk i Sibirien (juli)
- 78 personer dör när ett ryskt plan kraschar över Svarta havet. Orsaken är en felriktad ukrainsk missil som avfyrats under en militär övning (oktober)
- 110 personer dör i en flygolycka på Linateflygplatsen i Milano när två plan kolliderar, ett SAS-plan och ett litet Cessna-plan. Många av passagerarna ombord på SAS-planet på väg till Köpenhamn är skandinaver, 21 är svenskar. (oktober)
- 260 personer dör när ett passagerarplan störtar i Dominikanska Republiken (september)
- 11 människor dör när två lastbilar krockar och en brand utrbyter i S:t Gotthardttunneln i Schweiz (oktober)
- 260 personer dör när ett flygplan kraschar strax efter start i bostadsområdet Queens utanför New York (november)
- 25 personer dör när ett passagerartåg kör in i ett annat, stillastående, tåg i Bihar i Indien (november)


KONFLIKTER, KRIG & BRÅK:
- Göran Persson och Sten Andersson bråkar om vilka som är mest dumma: Israel eller Palestina. Resten av sossarna bråkar om vem som är mest dum av Persson och Andersson (juli)
- Kriget i Afghanistan började 7 oktober och avslutades 16 december när norra alliansen intar de sista talibanfästena i ToraBora-grottorna (oktober)
- Argentinas president får avgå efter att nya ekonomiska restriktioner införts för att hindra landet att gå i konkurs.Genrealstrejk utbryter. Undantagstillstånd utlyses. (december)
- Kriget i Tjetjeninen pågår fortfarande
- Konflikter i forna Jugoslavien bland annat mellan albanska rebeller och makedoner fortsätter.
- Konflikt mellan olika folkgrupper på Borneo blossar upp
- Konflikten mellan Israel och Palestina pågår fortfarande (självmordsbombare, raketattacker och raider är som vanligt vardagsmat. I början på december trappas våldet upp när tre bomber detonerar i Jerusalem som hämnd för en Hamas-ledare som mördats )
- Konflikten mellan protestanter och katoliker Nordirland fortsätter (mest uppmärksamhet får ett bråk i september då katolska småflickor på väg till skolan varje dag trakasseras av protestanter)

Och det här är bara en bråkdel av de krig, konflikter och stridigheter som utspelades under året som gick.


PANIK:
- För första gången på 20 år upptäcks fall av mul- och klövsjukan i Storbritannien. All köttexport från landet stoppas. (februari)

- Omkring 3300 människor dör när en grupp islamistiska terrorister gör en samordnad attack mot flera strategiska mål i USA. Fyra passagerarflygplan kapas och två av dem flyger in i New Yorks mest kända tvillingskrapor World Trade Center och får dem att rasa. Över 2000 personer som jobbade i de båda byggnaderna samt ett hundratal ur den brand- och räddningspersonal som kom för att undsätta dem har hittats döda eller saknas fortfarande.
Ett tredje plan kraschar i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och dödar omkring 125 personer i byggnaden.Ett fjärde plan kraschar utanför Pennsylvania utan att ha nått något mål.
Samtliga cirka 250 passagerare ombord på de fyra planen dör. USA och en stor del av västvärlden skakas av den oväntade terrorattacken (11 september)

- En man i södra USA avlider i den sällsynta mjältbrandssmittan. Panik utbryter när en person till insjuknar och det slås fast att smittan avsiktligt spridits via brev. Fyra personer avlider och ett tjugotal smittas. Flera politiker och journalister får smittade brev. Händelsen kopplas ihop med terrorattacken månaden innan, men det förblir oklart vem som ligger bakom. (oktober)


SKURKAR:
I Sverige
- Björn Rosengren anklagas åter för att ha satt sprätt på lite för mycket skattepengar. Denna gång handlar det om konsultarvoden i samband med den misslyckade Telia/Telenor-affären (januari)
- Miljöpartisten Yvonne Ruwaida höll dålig ordning på sina kvitton och åkte för mycket taxi för skattebetalarnas pengar (januari )
- Joachim Posener är en av fyra åtalade i den så omtalade ekobrotts-härvan om bolaget Trustor. Men när rättegången inleds är han fortfarande spårlöst försvunnen (februari)
- Carl Bildt hamnade i dålig dager när hans styrelseuppdrag i u-landsutsugarbolaget Lundin Oil uppmärksammades i media (mars)
- Poliserna som tar i med hårdhandskarna mot en EU-demonstration i Malmö anklagas för övervåld (april)
- Amnestyordföranden och debattören Jesus Alcala döms till 1,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri i samband med ekonomiska oklarheter under ett biståndsprojekt (juni)
- Stenkastande ligister går bersärk och vandaliserar Göteborgs paradgata Avenyn (juni)
- Skjutglada poliser i Göteborg skottskadar tre demonstranter under kravaller vid Vasaplatsen i Göteborg (juni)

I världen:
- Chiles åldrige ex-diktator Augusto Pinochet häktas igen anklagad för allehanda skurkaktigheter som mord, kidnappningar och politiska utrensningar (januari)
- Finska skidlandslaget visar sig ha dopat sig (februari)
- Talibanerna spränger de urgamla Buddah-statyerna i Bamiyan, Afghanistan (mars)
- Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic grips för att senare under året ställas inför rätta vid krigsförbrytartribunalen i Haag (april)
- Mediemogulen Silvio Berlusconi vinner italienska valet (maj)
- Polisen i Genua skjuter ihjäl en 23-årig demonstrant under kravaller vid G8-mötet (juli)
- USA börjar bomba Afghanistan i förhoppning om att åtminstone några elaka talibaner skall träffas, allra helst bin Laden förstås. Vem som är mest elak och varför tvistas det om både här och där (oktober)
- Främlingsfientliga Folkepartiet når stora framgångar i danska valet (november)


ERKÄNNANDEN:
- Jackie Arklöv erkänner att det var han som sköt poliserna i Malexander (juni)
- Tomas Quick erkänner och döms för det 20 år gamla mordet på Sundsvalls-pojken Johan Asplund. Asplunds föräldrar vill överklaga eftersom de inte tror på Quicks erkännande (juni)
- Christer Pettersson erkänner (nästan) mordet på Palme (oktober)
- Svenska idrottsesset Ludmila Engquist erkänner att hon dopat sig och blir enligt svenskarna rysk igen (november)


HOT:
- Svenska folket hotar att sluta äta kött efter den senaste "galna klöv-sjuke-vågen" (februari)
- Två sk "feminister" kuppar "Fröken Sverige"-tävlingen genom att springa upp på scenen med en banderoll som det står "Gubbslem" på. (mars)
- Rikemansrallyt "Gumball" drar genom Sverige. Yuppies som har råd med fortkörningsböter vrålåker på E4:an i sina lyxsportbilar och ignorerar de svenska polisernas försök att sätta stopp för dem. (april)
- Kungens farbror Sigvard Bernadotte hotar med Europadomstolen om han inte får tillbaks sin prinstitel innan han dör. (maj)
- Demonstranter hotar att kollektivt visa bakdelarna utanför president Bush hotell när han besöker Göteborg. Polisen sätter upp en containermur framför Bush hotell och stoppar all trafik i centrala Göteborg (juni)
- Lars Norén hotar att avgå, flytta utomlands eller sluta göra dramatik efter att Folke Rydéns dokumentär "Vägen till Malexander" och medierna fortsätter kräva (an)svar från honom beträffande mördarnas inblandning i hans pjäs 7:3 (maj)
- Ricky Martin-fans hotar ta över "Allsång på Skansen". Kravallstaket införskaffas för latinosångarens gästspel (juli)
- Regn och stigande vattennivåer hotar att svämma över Sundsvall (september)
- Systembolaget hotar att skära ner sitt sortiment till hälften (augusti)
- Bridget Fonda blir årets H&M-julmodell. Det är som vanligt inte alls bra (november)


FÖRLORARE:
- Volvo varslar 250 anställda i Uddevalla (februari)
- Ericsson varslar anställda i Kumla och Linköping. Över 2.500 hotas bli av med sina jobb. (mars)
- Ericsson meddelar att ytterligare 10.000 anställda inom koncernen skall varslas. (april)
- Framfab kickar 650 personer och håller på att konka. Allt är enligt de förut så bortkollrade IT-analytikerna plötsligt gossekungen Jonas Birgerssons fel. Ta din fleecetröja och gå blev uppmaningen. (maj)
- Anna Nicole Smith förlorar tvisten om sin avlidne makes pengar. Howard Marshall, som dog 90 år gammal, ärvs istället av sina barn (maj)
- Stålverket i Degerfors varslar drygt 350 personer (augusti)
- 1500 jobb försvinner när Scania i Katrineholm lägger ner sin fabrik (oktober)
- Volvo går med förlust och varslar 400 anställda om uppsägning (oktober)
- SAS avlöjar att 3.500 av deras anställda kan få gå (november)
- Däckfabriken i Gislaved läggs ned och 800 blir utan jobb (december)


VINNARE:
- Dansbandssångaren Magnus Carlsson utses till "årets homo" av tidningen QX (januari)
- The Ark, Feven och Håkan Hellström får flest Rockbjörnar av Aftonbladets läsare. (januari)
- Burt Bacharach och någon ännu mer okänd får årets Polarpris (januari)
- Roy Andersson får årets Guldbagge för bästa film som tydligen är "Sånger från andra våningen". Ytterligare fyra baggar kammar filmen hem. (februari)
- Dansbandsgruppen Friends vinner den svenska uttagningen till schlagerfestivalen (februari)
- Ariel Sharon vinner premiärministervalet i Israel (februari)
- Russel Crowe får en Oscar för huvudrollen i "Gladiator" och Julia Roberts får sin för titelrollen i "Erin Brokovich". Bästa filmen blir "Gladiator" och bästa utländska film "Crouching tiger, hidden dragon" (mars)
- Västerås SK vinner bandy-SM (mars)
- Redbergslid vinner elitserien i handboll (mars)
- Djurgården vinner hockey-SM (april)
- Estlands bidrag "Everybody" tar hem segern i Schlager-EM i Köpenhamn. (maj)
- Tony Blair vinner det brittiska valet (juni)
- Sundsvall får Sveriges första kasino (juni)
- Peking utses till värd för sommar-OS 2008 (juli)
- Den norske kronprinsen Haakon får sin Mette-Marit i årets kungliga bröllop i grannlandet Norge (augusti)
- Rospiggarna vinner Speedway-SM (september)
- FN och dess generalsekreterare Kofi Annan blir utsedda till årets fredspristagare av Nobelstiftelsen. V.S Naipaul får litteraturpriset (oktober)
- Göteborg får hysa friidrotts-EM 2006 (oktober)
- Fotbollslaget Hammarby vinner herrallsvenskan och Umeå IK damallsvenskan (oktober)
- Norra alliansen intar Kabul (november)


TÅRTOR:
- Leif Pagrotsky och Marit Paulsen får varsin tårta i fejset under ett EU-möte i Lund (mars)
- Bosse Ringholm får en tårta i fejset när han är på väg till riksdagen med "nådiga luntan" (april)
- Kungen får en tårta i fejset under ett besök i Varberg (september)


"HEJA SVERIGE":
- Magdalena Forsberg tar två VM-guld och ett brons i skidskytte i Sloveninen (februari)
- Anja Pärson tar VM-guld i slalom och VM-brons i storslalom i S:t Anton (februari)
- Per Elofsson tar guld och Mathias Fredriksson tar silver på 15 km i skid-VM i Lathis (februari)
- Kajsa Bergqvist och Stefan Holm tar VM-guld i höjdhopp inomhus i Lissabon (mars)
- Svenska herrlandslaget i curling vinner VM-guld (april)
- Lars Frölander tar VM-guld i 100 meter fjäril och Therese Alshammar tar hem två VM-silver (juli)
- Trestegshopparen Christian Olsson tar VM-silver och Kajsa Bergkvist får ett höjdhoppa-brons vid tävlingarna i Edmonton (augusti)
- Tony Richardsson får VM-guld i Speedway (september)
- Dubbelseger i Finnkampen för första gången på 15 år (september)
- Malin Bayard vinner världscupen i hästhoppning (december)


SORTIER:
- Hockey-legenden Rolle Stoltz dör 69 år gammal. Orsaken är tunntarmscancer. (februari)
- Spionroman-författaren Robert Ludlum dör 73 år gammal (mars)
- Sångerskan Sonya Hedenbratt dör 70 år gammal av komplikationer kring sin diabetessjukdom. (april)
- Dokumentärfilmaren Arne Sucksdorff dör 84 år gammal (maj)
- Skådespelerskan Margareta Krook dör 75 år gammal i cancer. (maj)
- Nöjeskännaren Uno "Myggan" Ericsson dör i sviterna efter en hjärninfarkt 75 år gammal (maj)
- Kultförfattaren Sture Dahlström dör 79 år gammal (maj)
- "Liftarens guide till galaxen"-författaren Douglas Adams dör av hjärtinfarkt 49 år gammal (maj)
- Skådespelaren Anthony Quinn dör 86 år gammal i sviterna efter en lunginflammation (juni)
- Mumintrollens mamma Tove Jansson dör 86 år gammal (juni)
- Soulsångerskan Aaliyah dör 22 år gammal i en flygolycka på Bahamas (augusti)
- Författaren till "Gökboet" Ken Kesey dör i levercancer 66 år gammal (november)
- Skådespelerskan Viveka Seldahl dör i livmodercancer 57 år gammal (november)
- Skådespelaren Gunnar Hellström dör 72 år gammal i sviterna efter en stroke (november)
- Ex-Beatlen George Harrison dör efter en lång tids kamp mot strup- och lungcancer 58 år gammal (november)


Mia Gustavsson : 02-01-10


 
> maila crew@bulldozer.nu