[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> Spelåret 2001


Spelåret 2001:

Det har varit moddarnas och expansionernas år i år.
"Klart det skall vara en påbyggnad på redan existerande kod", har varit stridsropet som givit oss två episoder av "The Sims", två nya "Diablo"-karaktärer, mer moddar (användarskapade modifikationer och tillägg) än vi kan räkna och ett sista avgörande kapitel i sagan om "Baldurs Gate".

Nytänkade har inte varit det mest saluterade i år.
Megahypade "Black & White" bombade bland gamers (som ju ofta inte har tålamod nog att spela något som kräver mer en en minuts förberedelser). Spännande "Simsville" lades ner och Sierra valde också att lägga ner ett par av sina mest intressanta licenser. När får vi någonsin se "Babylon 5" och "Orcs"?
När det blivit stora succéer i år har det handlat mest om repristagningar.
"Alien vs Predator 2" är förvisso ett av årets bästa spel men ändå en omtagning. "Return to Castle Wolfenstein" har inte bara föregåtts av en massiv hypekampanj, det hade också fina anor att ligga och mysa på.

Men visst har det funnits ljuspunkter.
Inte nog med att "Diablo II: Lord of destruction" och "Baldurs Gate 2: Throne of Bhaal" var riktigt bra expansioner. Vi fick stifta bekantskapen med den hårdaste kille som någonsin gått i en sliten skinnjacka, "Max Payne".
Denne finskättade New York-snut med världen emot sig tog oss med storm när han på hårdaste John Woo-maner hoppade genom sin värld med dubbla berettor blästrandes.

Mest efterlängtat i år:
1. Diablo II: Lord of Destruction

Mer vapen, mer karaktärer, mer monster, mer banor och mer utrymme.
Hur kan man inte längta efter det här om man gillade Diablo?
Och maffigt blev det, fast nu vill vi ha en ny expansion tror jag nog...

2. Civilization III
Äntligen är Sid Meier tillbaka, äntligen mer Civilization.
Äntligen får vi göra samma saker som vi alltid gjort. Det spelar ingen roll om du spelar Civ I, Civ II, Alpha Centauri, Call to Power eller Free Civ.
En gång civvare alltid civvare och då måste du längta efter nästa produkt.

3. Return to Castle Wolfenstein
Återigen får man springa i korridorer och skjuta på slemma nazister.
Den här gången med tufft multispelarläge och grym grafik.

Ösigast i år:
Max Payne

Det kan inte råda tvivel om saken, Max rensade banan med allt motstånd och charmade oss alla. Det kan hända att du klarat av spelet och tyckte det var för kort men då är det bara att sätta sig ner och vänta på alla moddar som är på väg. Själv väntar jag med spänning på Discworld-modden.

Läskigast i år:
Alien vs Predator 2

Rymdens två läskigaste varelser möts och som människa är det bara att ta sig undan. Men givetvis fick vi prova att spela även Alien och Predator, tre spel till priset av ett och mer läskigt tunnelkrypande än den lättskärrade orkar med.

Snyggast i år:
Return to Castle Wolfenstein

Man kan säga vad man vill om de moraliska aspekterna på ett sådant omdöme, men eldkastaren i Wolfenstein är i särklass. Aldrig har man känt sig så pyromanisk. Även resten av spelet ligger bra till på snyggskalan givetvis.

Bästa rollspel:
Baldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Det är ingen större tävling. Baldurs Gate 2 var stort redan år 2000 och med en storstilad avslutning gjorde det rent hus med svagare medtävlare som "Arcanum" och satte en expansion som segrare i år.

Bästa sportspel:
NHL 2002

Det här är en fråga för fantasterna men med "Speedball Arena" som endast ett avlägset rykte, utvecklingen av "Blood Bowl Alive" (två killar som jobbar utan Games Workshops medgivande) avbruten och sportspelsvärlden varandes som den är så ser jag inget annat råd än att be Electronic Arts damma av vandringspokalen och ställa tillbaka den på hyllan.

Slutgiltigen kan jag bara säga att jag har stora förväntningar på framtiden.
2002 blir ju kanske året då vi äntligen får spela "Warcraft 3" och kanske blir det året jag ger mig in i multiplayer online roleplayingsvängen med "World of Warcraft".
Hur som helst kommer Blizzard att dominera, fast lite annat har vi ju att hoppas på: Headfirst Entertainment lovar att komma med sitt "Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth" och skrämma slag på mänskligheten.
"Unreal 2" ryktas vara på gång och med den grafik vi sett i förhandstittarna så är det ju bara att drägla.
Dessutom hoppas jag att vi äntligen får se det där ryktade Speedball-spelet från Bitmap Brothers snart, jag kan inte hitta en version av orginalet som går att köra på min PC (emulator eller ej) så jag har svår nostalgiabstinens.
(Rykten går dock om en version för Game Boy Advanced och i så fall så är det ju bara att plocka upp plånboken och köpa en sån där liten helvetesmaskin.)


Harald Åberg : 02-01-08


 
> maila crew@bulldozer.nu