[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


 

>> läst - bok - 5 böcker:brevromaner


5 böcker: Brevromaner

För dig som gillar att tjuvläsa andras brev och vykort! I följande böcker kan du få ditt lystmäte stillat.

BREV TILL EN BOKHANDEL eller 84, CHARING CROSS ROAD
av Helene Hanff
(Bokförlaget Trevi AB, 1970, 168 s.)

Bokomslag "brev till en bokhandel"Den newyorkbaserade manusförfattaren Helene Hanff hittar en annons om en bokhandel i London och skriver dit och beställer böcker. Det är början på en tjugoårig brevväxling mellan henne och Frank Doel, som är en av de ansvariga inköparna i bokhandeln. De från början korrekta breven som börjar med Madam respektive Dear Sirs blir till "kära hälsningar från Frank" och "Hej Frankie".
Det är en rolig bok samtidigt som man får en rejäl dos litteraturhistoria uppblandat med anekdoter. Som den om att 1600-talspoeten och domkyrkoprästen John Donne rymde med dottern till kommendanten i Towern och när hon sen dog lät han göra en svepning i sten åt sig själv som han lär ha sovit med bredvid sig i sängen i tjugo års tid.
Boken har blivit filmad med Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna (1986) och är hyfsad sevärd även för de som föredrar boken.


FARLIGA FÖRBINDELSER av Choderlos de Laclos
(Forum, 1990, 479 s.)

Filmaffisch "Farlig förbindelser"Japp, det är här är boken som ligger till grund för "Farliga förbindelser" och "Valmont" med Glenn Close respektive Anette Benning som den djävulska markisinnan av Merteuil.
1782 gavs romanen ut i Paris och väckte stor uppmärksamhet, förbittring och missnöje bland adeln.
Författaren ombads att lämna Paris och återvända till sin garnison.
Han försökte avancera inom armén men eftersom han inte tillhörde bördsadeln (hans farfar hade varit handelsman och fadern blev tack vare sitt arbete som provinsialsekreterare adlad) så kom han inte långt upp i hierarkin.
de Laclos var både begåvad och härsklysten men föredrog att leva fattigt efter upplysningstidens idéer istället för att smickra och ställa sig in för att få fördelar. 1785 skrev han "De l'Education des Femmes" där han kräver att kvinnorna likställs med männen och manade på kvinnorna att vinna upprättelse med hjälp av revolution.
de Laclos ville brännmärka adelsståndet, som han betraktade som parasiter.
Han ansåg att de odlade en sedeslöshet pga av sysslolöshet och om inte politiska och sociala frågor gav personliga fördelar så intresserade det inte adeln.
Boken kan vara lite jobbig att läsa innan man kommer in i språket men när den gränsen är passerad är den väldigt rolig.


PRIORITARE av Iselin C Hermann
(Norstedts, 2000, 168 s.)

En ung dansk kvinna ser en tavla av den franske konstnären Jean-Luc Foreur. Tavlan gör ett så starkt intryck på henne att hon skriver ett vykort till konstnären. Han besvarar kortet och det är inledningen till en passionerad orddans mellan dem. Orden tycks bränna sig fast i pappret och deras relation blir allt allvarligare och djupnar. De bestämmer sig för att träffas i verkligheten. (En variant av det moderna chattandet och mejlandet förutom att Jean-Luc Foreur är en offentlig person och därmed ger kvinnan fördelen att ha en viss kännedom om honom). Det är en vacker historia och i detta fallet väl värd att läsa en gång till för att få en annan dimension på texten efter en första genomläsning.


BREV TILL ALICE, INFÖR LÄSNINGEN AV JANE AUSTEN av Fay Weldon
(Stenströms, 1985, 131 s.)

Bokomslag "Brev till Alice"Blev väl mest känd för världen genom boken "En Hondjävuls liv och lustar", som också filmats i både England och USA (i USA är det Roseanne Barr som spelar huvudrollen i en urvattnad variant av den bisarra historien).
Flera andra av hennes böcker har också blivit filmade.
Under några år i slutet av åttiotalet var hon nästan husgud hos svenska kvinnor men nuförtiden är det tyst om henne i alla fall i svensk media.
I boken "Brev till Alice" skriver hon till en fiktiv systerdotter. Systerdottern är 18 år gammal, har grönt och svart hår och har börjat läsa litteraturhistoria på universitetet och förstår inte poängen med att läsa något så otidsenligt som Jane Austen.
Fay Weldon berättar och sätter in Austen i ett ett historiskt perspektiv, hon pratar rent allmänt om författarskapet och familjerelationer och det faktum att hon som feminist inte är välkommen till sin syster och svågers bord om hon ska prata "om sådana saker". Texterna har en allvarlig underton samtidigt som det är väldigt underhållande att läsa dem.


MENINGEN MED MÄN av Unni Drougge
(Högmans förlag, 1998, 61 s.)

Bokomslag "Meningen med män"Den här boken fick jag i handen av en kompis som tyckte den var vansinnigt rolig och sa att jag "bara måste läsa den". Titeln gjorde att jag log en smula men det var nästan det enda också. Boken kom första gången ut i en serie som kallades Veckans bok där ett antal författare skrivit lite längre noveller som sedan såldes på ställen där man vanligtvis inte hittar böcker och med ny författare varje vecka. Ett lovvärt initiativ av bland annat ABF som dog ut efter ett tag.
Jag gillar Unni Drougges krönikor men hade tidigare inte läst någon av hennes böcker. Den här gav tyvärr inte mersmak. Det är telefon- och mejlkontakt mellan två väninnor, den ena gift och den andra singel och deras relation till män och tja…det är ganska enahanda och inskränkt eftersom allt går ut på att visa vilka bufflar män är (och om de inte är det så blir de det) samtidigt som visar två ganska patetiska och obehagligt desperata kvinnor (men det är nog inte meningen).

 

 

Carin Thärnström : 02-05-26


 
> maila crew@bulldozer.nu