[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

 

>> läst - bok - recension - 5 böcker:Deckare


5 böcker: Deckare

Deckare i dessa dagar är ingen homogen genre, snarare så vimlar det av subgenrer och inriktningar.
Jag har hunnit läsa en massa deckare under sommaren och här kommer fem böcker som har huvudrubriken deckare gemensamt men som sedan skiljer sig en hel del åt när det gäller berättelserna kring brotten.

Det finns tre gemensamma nämnare mellan fyra av böckerna. Författarna är alla debutanter inom deckargenren, de är män och de ges ut av förlaget Minotaur. Avvikelsen står Laura Wilson för, "Min allra bästa vän" är den första boken som översatts till svenska men inte hennes första deckare.
Hon är dessutom kvinna och ges ut av Ordfront.

SISTA BEVISET av John Matthews
(Minotaur, 2004, 642 s.)

Bokomslag "Sista beviset"Först ut och definitivt tjockast är deckaren "Sista beviset" av John Matthews. 642 sidor får man plöja igenom för att nå slutet.
Boken utspelar sig under trettio år och den börjar i det idylliska Provence 1963 där en trettonårig pojke, Christian, blir våldtagen och mördad.
Därefter får vi följa polisens jakt, den mördade pojkens familj och dess sammanbrott samt våldtäktsmannen och mördaren.
Det märkliga med denna bok är det extra tillägget som utspelar sig trettio år efter mordet.
En ung engelsk pojke, Eyran, råkar ut för en bilolycka där hans föräldrar dör och han själv hamnar i koma under några dygn. Pojken tas om hand av sin farbror med familj, men klarar dåligt av att hantera vardagen. Hans drömmar är otäcka och skrämmande och i dem har han en låtsaskompis som själv har råkat ut för en traumatisk upplevelse.
Det är en ganska märklig bok Matthews har åstadkommit.
På ett plan är den en mycket klassisk deckare där en del av intrigen känns ganska uppenbar (själva polisarbetet och den unge polismannen Dominic Forniers tankar och känslor), nästa del är mycket skicklig uppbyggd (mördarens tankar och känslor under trettio år) medan den tredje delen och lösningen till mordgåtan finns hos Eyran som visar sig vara ett objekt för RTL (regression till tidigare liv) och som när han hypnotiseras visar sig ha oanade kunskaper om livet i Provence på 1960-talet.
Det är en välskriven bok, men en ganska mastig sådan. Det är onekligen en originell infallsvinkel på hur brottet blir löst, men den lämnar ett ljummet avtryck.


SUCKARNAS BRO av Olen Steinhauer
(Minotaur, 2004, 316 s.)

Bokomslag "Suckarnas bro""Suckarnas bro" utspelar sig i ett fiktivt östeuropeiskt land, Everland. Tre år efter andra världskrigets slut befinner sig den unge och nyutexaminerade polismannen Emil Brod i ett ingenmansland bland sina kollegor.
Han har tillbringat krigsåren på valfångsfartyg i norra Finland och är därmed en svikare enligt sina poliskollegor. De ignorerar honom eller är öppet oförskämda och hans befäl sätter honom att sortera mappar från kronologisk till alfabetisk ordning.
Emil kämpar för att få några vettiga arbetsuppgifter och till sin glädje får han sitt första mordfall.
Glädjen falnar dock snart när han inser att han ska utreda mordet på en sångare och låtskrivare. En man med patriotiska åsikter och goda kontakter hos höjdarna i landet. Det hela utvecklar sig till ett fall med hög politisk dignitet och Emil Brod balanserar på en allt slakare lina.
Brod söker i det förflutna och hittar hemligheter från det inte alltför avlägsna kriget. Han träffar också på de män som gör allt för att skydda sig själva, inklusive att mörda de som kan tänkas veta och berätta. Det är en oerhört spännande och tidvis obehaglig bok med en ung hjälte som inte har något annat val än att fortsätta framåt, för allt eftersom stängs vägarna bakom honom.
Boken är välskriven. Valet av tidsperiod och skildringen av ett öststatsland ger extra krydda åt handlingen.


UPPLÖSNINGEN av C.J Sansom
(Minotaur, 2004, 407 s.)

Bokomslag "Upplösningen" "Upplösning" är en deckare i historisk miljö.
Den utspelar sig i mitten av femtonhundratalet när Henrik VIII är kung. Han har brutit helt med katolska kyrkan och utsett sig själv till kyrkans överhuvud i England. Anne Boleyn, hans andra hustru, har blivit avrättad och Jane Seymour, hustru nummer tre har dött i barnsäng.
Titeln på boken syftar på den upplösning av de katolska klostren i England som genomfördes under 1536 till 1540. Detta är också bakgrunden till detektivhistorien. Munkarna på klostret i Scarnsea har levt ett bekvämt liv i den katolska kyrkans regi och uppskattar inte alls den delegation som i kungens namn uppsöker klostret för att se till att klostret upphör.
Robin Singleton, en advokat som leder delegationen, mördas på klostrets mark och hans kollega och medföljare ber skyndsamt om hjälp.
Advokaten Matthew Shardlake får i uppdrag att undersöka mordet och samtidigt fullfölja upplösningen av klostret. Hans undersökning leder tillbaka till kungen och mordet på hans andra hustru Anne Boleyn. Samtidigt upptäcker han liket av en ung flicka i klosterdammen. En flicka som anklagats som tjuv när hon oförklarligt försvann några år tidigare. Matthew får all anledning att fundera över om det finns flera mördare bland munkar och tjänare i klostret.
Det är en fascinerande historisk roman med detektivinslag, men det känns ibland som om det historiska tar överhanden, vilket iofs inte är någon nackdel.
Mycket lyckad debut av Sansom.


SÖMNTUTA av Mark Billingham
(Minotaur, 2003, 380 s.)

Bokomslag "Sömtuta""Sömntuta" är nog den av dessa fem deckare som mest liknar den klassiska moderna deckarromanen. Naturligtvis med en medelålders man i huvudrollen. Tom Thorne är frånskild, som tidigare nämnt medelålders, och har en svaghet för musik. Dock inte opera utan mer i stil med Massive Attack.
Han är en man med intuition och på lätt kollisionskurs med sina överordnade befäl.
I "Sömntuta" jagar han en mördare som på något sätt övertalar sina offer, kvinnor i varierande ålder på väg hem från pub/dansställe, att få följa med dem hem och dela en flaska skumpa med dem.
När han lämnar dem har de alla dött i stroke, tills ett offer överlever.
Alison Willers lever, men hon kan inte berätta vem mannen är för hon är totalförlamad och kan med knappt nöd blinka. Ett misslyckande för mördaren tror Thorne tills han i en "katt och råttjakt" inser att det är de andra kvinnorna som är misslyckade och Alison den som är lyckad. Mark Billingham förmedlar inte bara Thornes tankar utan även Alisons och det lyfter boken lite extra. Jag ser fram emot nästa bok av Billingham. Det finns ett flertal på engelska och det är bara att hoppas att förlaget fortsätter att köpa in dem. Sen kan man ju som svensk roas av den hatkärlek som Thorne och Billingham hyser för IKEA.
Mark Billingham besökte Bokmässan förra året och berättade att det engelska förlagets jurister bett honom justera och mildra kommentarerna om IKEA för att undvika eventuell stämning.


MIN ALLRA BÄSTA VÄN av Laura Wilson
(Ordfront, 2003, 245 s.)

Bokomslag "Min allra bästa vän""Min allra bästa vän" handlar om Gerald Haxton som växer upp i efterkrigstidens England.
Hans mamma väljer att glorifiera det barn som inte överlevde förlossningen, Geralds tvillingbror Jack, och ignorerar Gerald i mesta möjliga mån.
Geralds syster mördas 1944 och hennes amerikanske pojkvän döms för mordet och hängs.
Gerald växer upp till en udda man och ensamvarg och när det blir dags att fira femtioårsjubileet av krigsslutet rör det upp starka känslor hos honom. I sin kollegas tolvåriga dotter ser han sin döda syster och börjar följa efter flickan.
Hon försvinner och Gerald blir anklagad för att ha fört bort henne.
Men är han verkligen skyldig och vad hände egentligen med hans syster?
Laura Wilson låter tre berättarröster lotsa oss genom historiena.
Gerald, hans moster samt kollegan, vars dotter försvunnit berätta om dåtid, nutid och om hur det förflutna griper in i nuet.
Det är spännande bok som håller en fången från första till sista sidan.
Den ger klar mersmak till Laura Wilsons författarskap.

 


Carin Thärnström : 04-08-26


 
> maila crew@bulldozer.nu