[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

 

>> läst - bok - recension - 5 böcker: Barnböcker om döden


5 böcker: Barnböcker om döden

Döden är ett läskigt ämne både för stora och små. Men i dessa fem härliga barnböcker tar författarna sig an ämnet med såväl humor som stort allvar. Faktaspäckat i Eirik Newths "Varför dör man?", eller respektlöst humoristiskt i Pernilla Stalfelts "Dödenboken" eller sorgligt, men fint i "Adjö, herr Muffin". Du väljer.


DÖDENBOKEN av Pernilla Stalfelt
(Eriksson & Lindgren, 1999, 30 s)

Pernilla Stalfelt skriver barnböcker om allt det där man inte tror det går att skriva barnböcker om: bajs, kärlek, hår, våld och döden till exempel.
Pernilla både skriver och illustrerar och det märks att samspelet mellan bild och text är viktigt. De korta textsnuttarna ackompanjeras av roliga och fantasifulla bilder med förklarande pilar och pratbubblor i naivistisk serietidningsstil.

Pernilla skriver och berättar utifrån barnens fantasier och låter funderingarna glida både hit och dit, med fria associationer åt olika håll. Var hamnar man när man är död? Kanske i himmelriket som kanske ligger bortom rymden nånstans, och där finns kanske en Gud som kan ha skägg, eller inte. Eller så blir det bara svart, eller blått eller blommigt. Kanske blir man återfödd som en blomma, en stjärna, en älg eller en varmkorv som nån äter upp.

Ibland är det allvarligt och ibland fnissframkallande.
Pernilla tar upp alltifrån hur det kan kännas när någon dött till hur en begravning går till och gått till förr samt olika uttryck som man kan använda istället för "dö", som "ta på sig träfracken", "bita i gräset" och "kola".

Det sorgliga ryms mitt i allt det skojiga, fantasifulla och fundersamma. Som när Pernilla berättar att även de som nyss har blivit födda och springer, skrattar och är nyfikna att upptäcka allt de inte sett förut också kan dö, även om det inte är så vanligt. Och att man kan sörja olika, en del gråter massor (en bild på nån som gråter två hinkar fulla) och en del är tysta och gråter inuti (en bild på en gubbe med alla tårar instängda som en sjö i magen).

Boken kan på ett roligt sätt få tankar kring döden och döendet att spinna loss.

Riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år


ADJÖ, HERR MUFFIN av Ulf Nilsson/Anna-Clara Tidholm
(BonnierCarlsen, 2002, 48 s.)

Herr Muffin är ett gammalt och grått marsvin som hunnit fylla sju år. Han filosoferar över sitt liv. Frun Victoria "svart som natten, vacker som en dag" som dog av ett bistick, och sina sex lurviga små barn. Han tänker på alla gånger han blivit kelad med och alla gurkor, allt gräs och allt hö han ätit.
Och en dag får herr Muffin ont i magen och orkar inte gå upp....

Boken tar upp känslorna kring när ett älskat husdjur dör, men djurets känslor förmedlas i människotankar när marsvinet Muffin funderar över liv och död som en gammal grå gubbe i sin gungstol. Mattes eller husses tankar förmedlas genom de brev herr Muffin får i sin brevlåda, och som han äter upp. För marsvin kan ju inte läsa. Eller kan de?

Herr Muffins död och begravning kläs i människokläder med dödsruna i tidningen och storslagen jordfästning, komplett med marsvinspsalmer.

Boken är söt, poetisk och smärtsamt sorglig. För vem har inte ägt ett husdjur som dött och begravts i en skokartong i trädgården?

Anna-Clara Tidholms illustrationer är vackra och man får lust att klappa den lilla gråtufsiga Muffin med de slokande morrhåren när han sitter ensam vid sitt lilla köksbord med ett tänt ljus som enda sällskap.

Boken vann Augustpriset för bästa barnbok 2002.

Riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år


ALLA DÖDA SMÅ DJUR av Ulf Nilsson/Eva Eriksson
(BonnierCarlsen, 2006, 36 s.)

Det märks att det är Ulf Nilsson som är i farten igen. Den här gången är det en mer rakt på sak-berättelse med en humoristisk underton och ljusare bilder, tecknade av Eva Eriksson.

Boken handlar om sommaren när tre kompisar; Ester, hennes lillebror Putte och den namnlöse berättaren, beslutar sig för att starta en begravningsfirma, Begravningar AB. En firma som gör världens bästa begravningar för alla döda små djur som ligger och dräller överallt.
Det blir ett bi, en näbbmus, grannens hamster, en nackad tupp, en överkörd och platt igelkott, tre sillar och nio möss som fastnat i farmors fällor. Och så Lille Far, koltrasten som dör framför deras ögon.

Ester gräver, Putte gråter och pojken som berättar skriver finurliga och sorgliga dikter, som:

"Döden kommer plötsligt klockan två. Varför? Varför? Varför då?"

"I himlen kan du springa runt på din mjuka tass och inte bara hasa runt - stor och platt och vass"

Lillebror Putte har inte riktigt greppat det här med döden och blir väldigt ledsen när han förstår att också han en dag ska dö.

Boken lyckas med konststycket att vara oerhört underhållande och oändligt sorglig, barnsligt finurlig och uråldrigt vis på en och samma gång.

Ett måste i små och storas bokhyllor.


Riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år


VARFÖR DÖR MAN? av Eirik Newth
(Alfabeta, 2006, 56 s)

Det här är den enda boken på listan som berättar om döden utifrån ren fakta och vetenskap.
Men det hindrar inte att det bland annat handlar om olika kulturers och religioners sätt att tänka och spekulera kring varför man dör och vad som händer efter döden. Liksom jakten på evigt liv och sätt att uppskjuta åldrande och död.

Boken tar också upp saker som vad som skulle hända med jorden, naturtillgångarna och den egna kroppen och psyket om vi inte dog. Den berättar också om efterdöden-upplevelser och teorier om spöken & våldnader som ett slags hjärnans nycker. Det finns också ett kapitel som handlar om varför vi är rädda för att dö, och varför det är bra att ha självbevarelsedrift och vilja leva. Den tar också upp varför människor som inte är gamla eller sjuka kanske känner sig trötta på livet och uppmanar att man ska söka hjälp om man känner så.

Författaren till boken, den norske astronomen Eirik Newth, har förut skrivit ett flertal böcker om stjärnor, planeter och rymden, och är duktig på att på ett opretto och enkelt sätt berätta även om komplicerade saker. Faktarutor, bilder och foton gör att boken är lättläst och fungerar bra som ett slags uppslagsbok kring alla funderingar man kan ha kring döden.

Trots att boken skildrar så många infallsvinklar och trosläror kring döden så är den ändå i grunden strikt vetenskaplig. Det gör också att man efter att ha läst boken känner en viss trygghet och tillförsikt kring det logiska i cellernas åldrande och död och att livscykeln kräver döende för att lämna plats åt födelse. Att atomerna vi är uppbyggda av stannar kvar, men i ny form, liksom att våra gener lever vidare när vi förökar oss ger också en positiv känsla.

Newth sammanfattar med ett resonemang om att vi inte ska grubbla för mycket på döden för då missar vi att leva. Och att förr eller senare får vi alla svar på mysteriet om döden.

Boken känns som en sån som man bör läsa tillsammans med sina barn och diskutera kring, för flera av kapitlen kan vara nog så tankemässigt omskakande även för en vuxen hjärna att ta in.

 

Riktar sig till barn från 9 år och uppåt


NÄR FARFAR BLEV ETT SPÖKE av Kim Fupz Aakeson/Eva Eriksson
(Opal, 2004, 30 s.)

Eriks farfar dör knall och fall på gatan av nåt som kallas hjärtslag, och fast mamma och pappa försöker trösta och förklara kan Erik inte riktigt förlika sig varken med att farfar Holger finns i himlen som en ängel eller att han blir lagd i en kista i jorden och sen förvandlas till jord.

Men på natten kommer farfar tillbaks och sitter på Eriks byrå och dinglar med benen. Erik är säker på att farfar är ett spöke och de båda tar reda på mer om spöken, och läser att spöke blir man om man har nåt ofärdigt kvar i livet. Erik och farfar Holger ger sig ut för att hitta vad det kan vara som farfar glömt. Och under tiden minns farfar saker som hänt i hans liv och berättar dem för Erik. Sen är det Eriks tur att minnas....

Kanske är boken lite läskig när farfar kommer tillbaks som ett spöke på nätterna och både suckar, vrålar och går genom väggar. Men farfar är ändå samma farfar och verkar själv förbryllad över att han spökar, så det är klart att Erik måste hjälpa till.
Och tillsammans löser de ju faktiskt mysteriet med varför farfar kommit tillbaks. Vad gör det då att Erik är för trött efter sina nattliga utflykter för att gå till dagis flera dagar i sträck och att mamma och pappa bara tror att han fantiserar om farfar-spöket.

Boken är precis som de andra berättelserna på den här listan en blandning av humor och sorg, och funderingar kring döden och vad den innebär, både rent fysiskt och när det gäller saknad efter en älskad person.

Eva Erikssons fina illustrationer skildrar också Eriks och farfars vänskap på ett varmt och ömsint sätt.

Riktar sig till barn i åldrarna 5-7 år.


Mia Gustavsson: 06-11-04


 
> maila crew@bulldozer.nu