[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - 5 Halloween-böcker

5 boktips för Halloween

Halloween brukar kanske inte förknippas med en god bok. Men varför inte unna sig en skön lässtund mellan festerna och maskeraderna?
Här kommer tips på fem böcker som på ett eller annat sätt har anknytning till Halloween.

MORD PÅ ALLHELGONADAGEN av Agatha Christie
(Bonniers, 1971, 209 s.)

Bokomslag  Deckarförfattarinnan Ariadne Oliver är på besök hos en god vän i den lilla byn Woodleigh Common. Under hennes besök anordnar traktens välgörenhetsfantast en halloweenfest för barnen i byn. Alla de vanliga aktiviteterna finns med; bobbing for apples, en prisutdelning för den vackrast dekorerade kvasten och så vidare. Men efter kvällens festligheter hittas ett av barnen mördat - dränkt i vattenhinken med äpplen. Mrs Oliver anar att mordet har ett mycket mörkare motiv än vad polisen tror, och tillkallar sin gamle vän Poirot.

"Mord på Allhelgonadagen" är en riktigt spännande höstdeckare av klassiskt Agatha Christie-snitt. Den utspelar sig på 1960-talet och trots en och annan indikation på att författarinnan nu börjar bli äldre och kanske inte riktigt hänger med i de ungdomliga trenderna känns den förhållandevis tidlös.

Agatha Christie bjuder på riktigt lysande läsning i den mörka allhelgonakvällenHALLOWEENBOKEN - 50 läskiga tips för Halloween av Jane Bull (Bonnier Carlsens förlag, 2001, 48 s.)

Bokomslag
Det här är den perfekta boken för dig som vill ha ordentligt med tips för Halloweenfesten.

Boken innehåller massor med recept på lagom läskiga maträtter, bra skräckbus för både barn och vuxna och tips på maskeradkostymer man enkelt kan tillverka själv.

Jane Bull berättar också om bakgrunden till Halloween och anledningen till firandet.

Suverän att plocka fram om fantasin tryter!

 


HÄXORNA av Roald Dahl
(Tiden, 2005, 219 s.)

Bokomslag Nej, någon egentlig Halloweenbok är inte "Häxorna" av Roald Dahl.
Men den handlar om häxor och den är i lika delar spännande, rolig och humoristisk – så vad kan passa bättre under Halloweenhelgen?

Boken handlar om en liten föräldralös pojke och hans mormor. Tillsammans reser de till en trevlig badort för att njuta av mild halvluft och koppla av. Men ingenting blir som de tänkt sig.
På pensionatet stöter de nämligen ihop med en samling livs levande och mycket verkliga häxor.

"Häxorna" är en spännande och kuslig bok, skriven för barn men minst lika underhållande för vuxna. Missa den inte!


SÅ FIRAR MAN HALLOWEEN av Evastina Törnqvist
(Replik, 1999, 78 s.)

Bokomslag Även detta är en praktisk tipsbok inför Halloween, där läsaren får en bra bild av hur Halloween sakta men säkert smugit sig in i de svenska hemmen för att stanna. Författren ger en bra bakgrund till helgens ursprung och varför den firas som den gör.

Även i Törnqvists bok finner man en mängd bra och roliga tips inför festen.
Recept på mat och goda efterrätter och tips på utklädningar, såväl som tips på filmer för både barn och vuxna.

Boken är humoristiskt och fantasifullt illustrerad av Nicolas Krizan, och är en riktig pärla som man kan ta fram år efter år utan att tröttna.
FÖR SINA SYNDERS SKULL
av Julie Parsons
(Albert Bonniers förlag, 2003, 343 s.)

Bokomslag Året är 1991 och det är halloween i Dun Laoghaire, Irland. Åttaårige Owen firar som alla andra barn i hans ålder; han klär ut sig, tänder smällare och längtar efter kvällens fyrverkeri. När Owens pappa Nick plötsligt kräver att familjens barnflicka Marianne skall se efter Owen blir hon upprörd och besviken. Hon har tidigare fått ledigt och beslutar sig helt sonika att strunta i ordern. Hon tvingar iväg Owen med hans ett år äldre kompis att klara sig själva. Några timmar senare är Owen försvunnen.

Efter tio år är Owen ännu inte återfunnen. Polisen har inga spår och Susan och Nick, Owens föräldrar, lever sedan länge på skilda håll. Men en dag ber Nick Susan att få komma tillbaka, om så bara för en kort tid. Han har nämligen sett något som absolut måste ha en koppling till Owens försvinnande...

"För sina synders skull" är en otroligt spännande och gripande spänningsroman, som knappast kan lämna någon oberörd. Den innehåller allt som en riktigt bra thriller ska innehålla; spänning, en svårlöst gåta och framför allt riktigt förtätad Halloweenstämning.

 

Bitte Assarmo: 08-10-26


 
> maila crew@bulldozer.nu