[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - 5 Halloween-filmer

5 Halloween-filmer

Halloween är skräckens helg framför alla andra och självklart blir det tid att slå sig ner i soffan med en skål popcorn och några bra filmer.
Ett par riktigt bra skräckfilmer är förstås givet, men jag tipsar också om ett par annorlunda Halloweenfilmer: ett finstämt tonårsdrama och en riktigt rolig skräckkomedi.

Här tänker jag presentera fem mycket sevärda Jesusfilmer som alla behandlar samma historia utifrån lite olika perspektiv.

HALLOWEEN - ALLA HELGONS BLODIGA NATT (1978)
I regi av John Carpenter

Poster John Carpenters "Halloween (Alla helgons blodiga natt)" är förstås Halloweenfilmen framför alla andra. Den hade premiär 1978 och är fortfarande är en av skräckgenrens största succéer.

För den som inte redan känner till intrigen handlar den om den förrymde mentalpatienten Michael Myers, som redan som sexåring begick sitt första gruvliga brott just på Halloween.
Nu är han alltså fri igen, lagom till den spöklika helgen, och i den lilla staden Haddonfield går ingen säker när Michael kommer hem. Allra minst tonårstjejen Laurie och hennes kompisar.

"Halloween" är en verklig skräckklassiker och en stilbildare, efterapad i oräkneliga B-filmer genom åren. Men det här är originalet, och den slår fortfarande det mesta i skräckfilmsgenren. trots de trettio år som gått.
Ett måste för Halloweenkvällen!THE CROW (19994)
I regi av Alex Proyas

Poster Rocksångaren Eric Draven och hans fästmö Shelly är djupt förälskade och har planerat att gifta sig. Gother som de är har de valt just Halloween som den mest passande dagen för bröllopet. Men deras kärlekslycka rasar som ett korthus kvällen innan bröllopet ska stå; båda två blir brutalt mördade. Exakt ett år senare vaknar Eric till liv, med ett enda syfte; han tänker hämnas sin och sin fästmös död…

Klassiska kultfilmen "The Crow" är kanske mest känd för att huvudpersonen (Brandon Lee) förolyckades under inspelningen, men den här filmen förtjänar sin kultstatus även av andra skäl. Den är en mörk, ödesmättad skräckthriller, välregisserad och mycket vackert filmad i gotisk stil. Det oemotståndliga svårmodet hos huvudpersonen (Brandon Lee) gör filmen oförglömlig och bidrog till succén.
Perfekt för en kulen allhelgonakväll.


KARATE KID (1984)
I regi av John G Avildsen

Poster När tonårsgrabben Danny LaRusso (Ralph Macchio) kommer till Kalifornien med sin mamma hamnar han genast i ett utanförskap som gör honom till ett lätt offer för områdets mobbartyper. Det enda han har är sin karate – förutom att han inte kan utöva den någonstans eftersom samma killar som mobbar och misshandlar honom också är stjärnor i karatedojon.

Det är där Mr Miyagi kommer in i bilden – en lugn och vänlig fastighetsskötare. Som också är mästare på karate och gärna lär ut den till Danny om än med ovanliga metoder. När sanningens ögonblick är inne visar det sig snart vad som är det viktiga. Att vara hårdast? Eller att våga vara mjuk?

"Karate Kid" är en modern klassiker, stundtals sentimental och med viss klichévarning men hela tiden skildrad med genuin värme. Pat Morita skapar i rollen som Mr Miyagi urtypen för den kloke gamle mannen, och han gör det med bravur.

Så vad har den då med Halloween att göra? En hel del faktiskt, för en mycket viktig del av filmens handling utspelar sig just kring en stor Halloweenfest. Och vem har sagt att man inte kan varva skräckfilmerna med en rar askungesaga med lyckligt slut?


DONNIE DARKO (2001)
I regi av Richard Kelly

Poster Rollen som Donnie Darko blev ett genombrott för Jake Gyllenhaal ("Brokeback Mountain") och en makalös succé både bland kritiker och publik. Och det är verkligen en modern klassiker, en stark, ödesmättad historia som spänner över flera genrer; science fiction, skräck, drama och stundtals svart komedi.

På ytan är Donnie Darko som vilken tonåring som helst. Han bor i en amerikansk småstad, tillsammans med sin familj, och går i skolan som alla andra. Men bakom fasaden döljs mörka hemligheter. Donnie är sexuellt frustrerad och kommer dåligt överens med sin familj, och hans tillvaro domineras av övernaturliga och skräckfyllda syner – och av en jättelik demon utklädd till kanin.

"Donnie Darko" är vackert, ibland på gränsen till surrealistiskt, filmad och bjuder på fantastiska skådespelarprestationer och vass dialog. Framför allt är det en film som manar till eftertanke. "Donnie Darko" väcker frågor om liv och död och allt som finns däremellan – och ger dig en verkligt innehållsrik Halloweenkväll.IDLE HANDS
(1999)
I regi av Rodman Flender

Poster Anton Tobias är en riktig slöfock.
Den enda gången han går hemifrån är när hans marijuana är slut, och även då reser han sig högst motvilligt från soffan.

Problemet är bara att overksamma händer lätt kan hamna i ondskans våld, och när Anton hittar sina föräldrar slaktade hemma i vardagsrummet på Halloween inser han att hans egen hand blivit djävulens redskap. Nu måste han ställa allt till rätta och se till att bli av med ondskan som tagit honom i besittning. Som tur är har han sina vänner Mick och Pnub till hjälp. Åtminstone tills han dödar dem. Å andra sidan kan man behöva lite hjälp från andra sidan om man ska bli av med djävulens hand.

"Idle Hands" är en skruvad och bisarr komedi, med Devon Sawa ("Final Destination") i huvudrollen. Blodet skvätter från början till slut och handlingen är ungefär lika intelligent som en snigel. Men roligt är det, och soundtracket lysande; håll utkik efter The Offspring som kvällens attraktion på halloweenfesten!

Bitte Assarmo: 08-10-26


 
> maila crew@bulldozer.nu