[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

 

>> läst - bok - recension - 5 böcker: Hem och kök


5 böcker: Hem och kök

Här är ett gäng böcker för alla husmödrar, och husfäder också för all del, eller kanske mer för de som INTE är det och därför behöver tips och råd om hur man fiffar till hushållsgöromål av alla de slag.
Böckerna skiftar i inriktning. Tre av dem är typiska tipsböcker om huskurer och dylikt, medan en mer är en Bibel för den perfekta hemmafrun och de två sista är uppslagsböcker för matlagning.

Ja, egentligen är det ju sex böcker, inte fem, men ICA Förlagets uppslagsböcker får gå som en.

KÖKSRÄDDAREN av Nina Yunkers
(Bokförlaget DN, 2005, 338 s.)

Nina Yunkers är ett slags hushållstipsens gudmor. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och flitigt medverkat i Dagens Nyheter med artiklar i samma genre.

"Köksräddaren" deklareras handla om hur man rättar till såna där små katastrofer i köket som vanliga kokböcker inte berättar hur man handskas med. En sås som skurit sig, en marmelad som blev för rinnig, en ost som blivit för torr eller rinnande ögon när man skalar lök. Yunkers vet hur man avhjälper de flesta köks-missöden.

Men boken handlar också om vad man ska tänka på när man handlar, hur man förvarar matvaror för att de ska hålla sig så länge som möjligt (folie är fy och tidningspapper verkar vara universalmedlet) och hur man slänger ihop en lyxig dessert på ett tjillevipp.

Nina Yunkers bor själv i Barcelona, och ibland märks det att hon har en lite annan infallsvinkel på saker än den genomsnittliga svensken som traskar till Konsum för att handla frysta fiskpinnar.
Till exempel, när du som vanligt går till torget för att handla så undvik att köpa din färska fisk på måndagar, kom ihåg att braxen är bäst från september till december, och när du serverar gåslever i en buffé så bör du beräknar ungefär 100 gram per person. För att veta om ankan är färsk klämmer du på näbben (den ska kännas broskig och mjuk!). Bakpotatis blir lite godare om du lindar in den i fikonblad innan du lägger den i ugnen. Och du, en oplockad fasan bör ligga 4-5 dagar i kylen innan den anrättas.
Så att du bara vet!

Men det finns också en massa användbara små vardagstips av alla de slag, både för exilsvensken som husmorshandlar på spanska torg och den mer okunniga svenne-hushållaren. Därtill lite blandade små recept och knep att ta till om saker inte blev riktigt som tänkt.

Roligast och mest personligt är det när Yunkers pladdrar på och strösslar med små anekdoter och kommentarer kring egna upplevelser.

Det är helt enkelt en bok som rymmer de flesta köks- och matrelaterade tips man kan tänka. Somligt helt självklart, annat helt ointressant och en hel del underhållande och praktiskt. En pratig lite av varje-uppslagsbok att ströläsa.

- Mia Gustavsson


RENT HEMMA av Natalia Marshall
(Forum, 2005, 144 s.)

Det är svårt att veta om den här boken är ironisk, nostalgisk eller faktiskt menar allvar.
För det är ett slags handbok för hemmafruar, komplett med 50-talsskojiga bilder på städande kvinnor i förkläden och pärlhalsband.

Boken, som sällan visar att den vet att vi lever på 2000-talet och kanske inte har som prio ett att med en god portion sunt förnuft och flinka händer sköta ett hem bra och effektivt, vill att vi återför magin till hushållsarbetet.

Min favorit är förslaget att man ska upprätta en hushållsmanual där man bland annat ska antecknar vilka bjudningar man hållit, vad man bjudit på och vem man varit på middag hos så man vet när det är dags att bjuda tillbaka. Man ska också anteckna hur man klarat spill och fläckar och vilka växter man har i trädgården och hur de ska skötas.

Men det stoppar inte här, utan man får tips på hur man ska möblera och inreda sitt hem, hur man får ett blankt skinande kök och hur man förvandlar sitt hem till sin borg. Att avdelningarna heter saker som "hemtrevligt med djur", "trolleri med nål och tråd", "genvägar till välstruken tvätt", "fin bjudning med perfekt värdinna" och "så får du krukväxterna att trivas" säger ju en del. Nästan allt faktiskt....

Jag tror visst att det finns en massa matnyttigt och vettigt i den här boken, t ex kring hur man tar hand om och tvättar sina kläder som ju är nåt som de flesta av oss ägnar oss åt då och då oavsett våra husmorsambitioner. Och så är boken roligt illustrerad.

Hade bara texten andats det minsta humor eller distans hade boken inte verkat som en lovsång till länge sen flydda tider och till ett mönsterhem som ingen modern människa (läs: kvinna) kan upprätthålla.

Jag kan egentligen bara se ett klockrent användingsområde för den här boken - som möhippepresent för att skrämma livet ur nån som tror att äktenskap innebär ett ökat antal husliga plikter.

- Mia Gustavsson


1000 TIPS - i samarbete med Året Runt av Lillan Ehrenholm Daun
(ICA Förlaget, 2005, 142 s.)

Har du alltid undrat hur du ska hålla dina katter från att krafsa i blomkrukorna eller hur du gör för att tulpanerna inte ska sloka? Då är detta boken för dig! Annars kan du nog lägga tiden och pengarna på nåt annat.

Du behöver alltså inte vara en husmor med prenumeration på Året Runt för att kunna ta del av mer eller mindre användbara och fiffiga tips när det gäller allt från städning, bakning och trädgårdspyssel till sömnad, huskurer och annat smått och gott.

I den här boken finns 1000 numrerade små tips inom alla möjliga områden. Ärligt skall väl sägas att en del saker är lite småfåniga, medan annat kan kännas som riktiga aha-upplevelser.

Det enda jag kan känna med en sån här bok är att mycket är nästan för pyssligt och pilligt. Jag känner inte att jag bryr mig om ifall mina gummistövlar (vet inte ens om jag har ett par) förlorar glansen och inte skulle jag skaffa golvpolish för att putsa upp dem med heller.
Mycket känns väldigt husmorsaktigt och lite daterat, för det är problem som sällan uppstår i mitt liv eller som jag hellre löser på ett smidigare sätt än att använda ditt och datt ur skafferi och städskåp för att åtgärda det.

En annan sak är ju att man oundvikligen börjar fundera på exakt hur nån kom på att kattsand i skorna tar bort dålig lukt, eller att man kan ta gamla toarullar och göra skåror i för att hänga kassarna i när man handlar, så att handtagen inte skär in i händerna.
Jahapp, kanske är jag lite fin i kanten, men gamla toarullar kan på sin höjd återanvändas som skelett till smällkarameller (vem som nu pysslar ihop såna nu för tiden).

Det är med andra ord lite pensionär-varning på mycket i den här boken, men jag tänker nog iaf kolla några av tipsen som gäller fläckborttagning och rengöring.

- Mia Gustavsson


901 HUSKURER OCH PRAKTISKA RÅD av Lillemor Wennerström
(B.Wahlström, 1999, 142 s.)

Precis som i ovanstående bok är det helt enkelt en samling av tips, råd, knep och huskurer. Och i mångt och mycket är det samma innehåll som i den andra tipsboken. De är kanske hämtade från samma källa, dvs Sveriges alla fiffiga husmödrar (och husfäder också för all del).
Men exakt vilka nio tips som diffar är svårt att utröna.

Kanske är den här boken något mer lättöverskådlig med tydlig ämnesindelning och underrubriker.

Men jag har samma invändingar som till den andra tips-boken. Många av de lösningar som föreslås innebär antingen att man ska använda saker som de flesta moderna hushåll inte har hemma eller löser problem man inte lider särskilt av.
Och inte vet jag om jag tycker att det är en så bra idé att ha en dagsfärsk tidning eller apelsinskal i garderoben för att slippa mal och kvistar av persilja i badrummet för att slippa silverfiskar.

Men kanske kommer jag att värma socker och kanel i en torr stekpanna strax innan jag får gäster, för att det ska lukta nybakt.
Och man vill förstås veta om det verkligen funkar att hälla en flaska Coca Cola i toastolen och låta verkar i 2 timmar om man vill få bort beläggningar. Det låter som en dyr och märklig metod....och som en skröna...

- Mia Gustavsson


MATLAGNINGSTERMER av ICA Provkök
(ICA Bokförlag , 1995, 87 s.)

MÅTT FÖR MAT av ICA Provkök
(ICA Bokförlag , 2000, 111 s.)

De här två små böckerna från ICA Förlaget är ovärderliga hjälpredor i vilket kök som helst, men kanske särskilt i de kök där man tillreder mat för många personer eller jobbar mer professionellt med matlagning.

"Matlagningstermer" är helt enkelt precis vad det låter som en. En ordbok för matlagningstermer. Nu kanske de flesta vet innebörden av orden steka, strö och röra, men att saisiera är att steka hastigt tunna skivor eller tärningar av kött eller fågel i matfett tills livsmedlet fått fin färg kanske inte är lika bekant?
Eller att ordet skålla kan ha fyra olika betydelser inom matlagningen?

Ordboken är kanske inte bara till för att förklara de vanligaste kökstermerna för den som ska läsa ett recept, utan också för att fastställa ett gemensamt köksspråk för de som ska förklara och undervisa om mat.

En fiffig sak är att de flesta termerna finns översatta till engelska och att det finns en engelsk kortordlista i slutet på boken. Värt att nämna är att vissa termer inte finns på engelska, t ex såna som är specifika för skandinavisk matlagning, som grava och rimma. Men i de fallen finns en förklarande text på engelska som beskriver manövern istället.

"Mått för mat" är kanske i än högre grad än systerboken "Matlagningstermer" riktad till de som jobbar med mat i större mängd.

Här finns nämligen tabeller och beräkningar över hur stor en serveringsportion bör vara av varje livsmedel beroende på om det är huvudrätt, pålägg, ingår i en gryta osv.
Här finns också uppgifter på hur många procent som går bort i rensning (t ex fisk/skaldjur eller kött med ben) eller vid stekning samt omvandlingstabeller när det gäller proportioner i äggrätter som pannkakor, omelett & paj.

Även rekommendationer kring tillagning, som hur varmt det ska vara i ugnen, vad köttet ska ha för temperatur när det är klart och ungefär hur länge t ex en karré med ben på 2 kg ska stå i ugnen eller hur länge en kotlett ska grillas, finns också.

I boken finns svar på alla möjliga frågor man skulle kunna tänkas ställa kring portioner och mått när det gäller mat. Som t ex:
Hur mycket gravlaxsås behövs till 25 personer?
Hur många kryddmått går på en matsked?
Hur många gram är ett ounce?
Hur många centiliter rymmer en kaffekopp?
Vad ingår i en Café Royal?
Hur mycket är ett skålpund?
Hur mycket pastasallad per person beräknar man till en buffé?
Hur många procent fruktjuice är det i nektar?
Hur många glas champagne räcker en flaska till?
Vilken är den lägsta fettprocenten för att grädde skall vara vispbar?
Hur många grader Celsius är 200 grader Farenheit?

Med andra ord är det här säkerligen en guldgruva för alla som jobbar med mat.

(Svar på ovanstånde, så ni slipper grubbla och/eller rusa iväg och köpa boken på stört:
12 dl gravlaxsås beräknas till 25 portioner, en matsked motsvarar 15 kryddmått, 28,35 gram är ett ounce, en kaffekopp rymmer 1,5-2 dl, espresso toppad med vispad grädde kallas Café Royal, ett skålpund är 425,1 gram, 100-150 gram pastasallad per person behövs till en buffé med mer än tre rätter, 25-50% fruktjuice är det i det som kallas nektar, 8-10 glas champagne räcker en flaska på 75 cl till, lägst 27 % fett måste grädde vara för att vara vispbar, 100 grader F är 200 grader C.)

- Mia Gustavsson

 


Bulldozer: 07-02-13


 
> maila crew@bulldozer.nu