[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

McDermid-surfa:
> Valmcdermid.com

 

>> läst - bok - recension - 5 böcker: deckare av Val McDermid


5 böcker: deckare av Val McDermid

Det är många som aspirerar på titeln deckardrottning, men nog är Val McDermid värdig en krona, en stor och tung och maffig med många juveler.
McDermid är en otroligt produktiv författare som mestadels hållit sig inom deckargenren, undantagen är endast två än så länge.
På deckarfronten har hon skrivit humoristiska deckare med vassa repliker, om seriemördare och ångestfyllda terapeuter och några fristående historier som ger prov på en stilistisk förmåga och en berättarglädje som får slitna historier att verka nya och fräscha i hennes händer.

Val McDermid är en synnerligen produktiv författare, sedan debuten 1987 har hon skrivit ett tjugotal böcker, varav tretton har översatts till svenska och förhoppningsvis är fler på väg.
Hon föddes i Skottland 1955 och pluggade i Oxford innan hon blev journalist. Hon jobbade inom yrket i dryga tio år innan hon debuterade som författare med deckaren "Report for murder".
Den inleder en serie på sex böcker med frilansjournalisten Lindsay Gordon i huvudrollen, men tyvärr har inga av böckerna i serien ännu blivit översatta till svenska. McDermids egna hemtrakter är Manchester och hon använder sig av staden i serien om privatdetektiven Kate Brannigan, men även delar av Skottland är återkommande i hennes böcker. I "Den sista frestelsen" lämnar hon dock den brittiska ön och ger sig ut i Europa, främst Tyskland och Holland.

McDermid har hållit sig till deckargenren, men varierat karaktärer i böckerna.
De första av hennes böcker som gavs ut på svenska handlar om den snabbtungade privatdetektiven Kate Brannigan som lever tillsammans med rockjournalisten Richard.
Bästa väninnan heter Alexis och är kriminalreporter och lesbisk. I den fjärde boken om Kate, "Blå gener", behöver Alexis hjälp för att reda ut vad som hänt med den läkare som genom provrörsbefruktning sett till att Alexis och sambon Chris båda ägg har blivit befruktade med varandra.
Kate är tuff, smart och har snabba repliker till sitt förfogande och håller sig mest till bedrägerier uppblandat med ett och annat mord av inte alltför blodtörstig karaktär. McDermid låter både henne och omgivningen utvecklas och förändras allt eftersom i bokserierna. Hittills har det blivit 6 böcker med Kate i huvudrollen, varav den senaste, "Stjärnspådd", kom på svenska 2002. Av någon märklig anledning har dock inte nummer fyra i serien, "Clean Break" översatts till svenska.

I "Sjöjungfrun sjöng sin sång", som kom på svenska första gången 1996, så ger sig McDermid in bland seriemördarna och de riktigt otäcka typerna.
Här introducerar hon två nya huvudkaraktärer, psykologen Tony Hill och kriminalinspektören Carol Jordan.
Kate Brannigan är en lite mer lättsam karaktär, jämfört med Jordan och framför allt Hill, där ångesten hela tiden ligger på lur. Utifrån Hill-deckarna har det också blivit en TV-serie som nyligen visades i svensk TV under namnet "Mord i sinnet". Den fjärde boken om Tony Hill och Carol Jordan har precis kommit ut på engelska.

Ytterligare en psykolog, Fiona Cameron, har tagit plats bland karaktärerna i McDermids persongalleri. I boken "Imitatören" jagar hon en seriemördare som specialiserat sig på att ta död på kriminalförfattare på samma sätt som karaktärerna i deras böcker blir dödade.
Utöver den så har McDermid skrivit ytterligare två fristående deckare, "Dödsdomen" och "Ett fjärran eko". I båda handlar det om brott som begåtts i det förflutna men som kastar skuggor in i nutid.

 

Böcker om Lindsay Gordon:
Report for Murder 1987
Common Murder 1989
Final Edition 1991
Union Jack 1993
Booked For Murder 1996
Hostage to Murder 2003

Böcker om Kate Brannigan:
Dödligt spel 1992
Glashus 1995
Crackjakt 1995
Clean Break 1995
Blå gener 1997
Sjärnspådd 2002

Böcker om Tony Hill/Carol Jordan:
Sjöjungfrun sjöng sin sång 1996
Under ingrodda ärr 1998
Den sista frestelsen 2003
The Torment of Others 2004 (vars översättning till svenska vi väntar på)

Övriga deckare:
Imitatören 2000
Dödsdomen 2001
Ett fjärran eko 2004

Övriga böcker:
A Suitable Job For A Woman 1994 (reportagebok)
The Writing on the Wall and other Stories Short Stories 1997 (novell)


STJÄRNSPÅDD av Val McDermid
(Alfabeta, 2003, 272 s.)

Bokomslag "Min allra bästa vän"I "Stjärnspådd" får privatdetektiven Kate Brannigan i uppdrag att vara livvakt åt en såpaskådis. Inte direkt ett av hennes mest intressanta uppdrag. Någon berättar hela tiden för skvallerpressen vad som kommer att hända i såpan och stämningen på inspelningsplatsen blir allt sämre när alla försöker hitta syndabocken. När den berömda TV-astrologen Dorothea mördas dras Kate också in i mordutredningen. Har hoten mot Kates klient, läckan och mordet har med varandra att göra? Det blir Kates jobb att ta reda på.
Till sin hjälp har Kate sin dataexpert som funnit kärleken på Internet, sin unge assistent som blir arresterad titt som tätt och sin polare Dennis som är så där lagom laglig, men plötsligt blir anklagad för mord.

När jag tänker på Val McDermid, så tänker jag på spännande deckare och ruskiga mord utförda av störda personer. Jag hade tidigare inte läst någon av hennes Kate Brannigan-deckare och blev positivt överraskad över att hon även skriver deckare med humor. "Stjärnspådd" är både rolig och lättsamt spännande.

- Lotta Lundblad


DEN SISTA FRESTELSEN av Val McDermid
(Pocket, Alfabeta, 2004, 431 s.)

Den senaste boken om Carol Jordan och Tony Hill, som kommit ut på svenska. När vi för tredje gången möter dem har Carol har fått ett specialuppdrag "under cover" för att försöka sätta dit en skurk som sysslar både med knark och människosmuggling.
Tony Hill har lämnat polisvärlden och undervisar nu i Skottland. Deras relation har blivit lidande och de har mycket sporadisk kontakt, men Carol tar upp den igen för att få hjälp med fallet.
Parallellt med Carols uppdrag blir även Tony inblandad i vad som ser ut som seriemord på europeiska psykologer. Med stor tveksamhet tar han sig an fallet.

Det är en oerhört svärtat och känslomättad deckare om två människor som inte riktigt klarar av att hantera sina privata demoner, vilket resulterar i att de båda råkar riktigt illa ut. McDermid har gett sig ut i Europa och i den byråkrati och maktkamp som finns mellan de olika länderna i EU.
Här frågar hon sig om det är så att polisen måste sänka sig till samma nivå som de kriminella för att de "riktiga brottslingarna" ska kunna fällas.
Boken är en god uppföljare till "Sjöjungfrun sjöng sin sång" och "Under ingrodda ärr".

- Carin Thärnström


DÖDSDOMEN av Val McDermid
(Pocket, Alfabeta, 2004, 470 s.)

En journalist bestämmer sig för att forska i ett gammalt mordfall och söker upp den polisman som var ansvarig för utredningen.
I början av 1960-talet försvann Alison från sin by Scardale och det enda som återfanns var hennes blodiga kläder. Polismannen George Bennett blir besatt av fallet och ger sig inte förrän han har hittat den skyldige som också hängs.
När Catherine Heathcote bestämmer sig för att skriva en bok om fallet så upptäcker både hon och George en hel del tveksamheter i fallet. När de gräver djupare så upptäcker de att allt inte var som det syntes under mordutredningen.
"Dödsdomen" är en briljant skriven deckare som håller läsaren andlöst fången genom hela berättelsen.
McDermid tecknar många fina personporträtt av mer eller mindre framträdande karaktärer i boken.

- Carin Thärnström


ETT FJÄRRAN EKO av Val McDermid
(Inbunden, Alfabeta, 2004, 432 s.)

Fyra unga grabbar, barndomskompisar, studerar på universitetet i S:t Andrews. På väg hem en sen vinternatt tar de en genväg över en kyrkogård och hittar en ung flicka knivskuren, men fortfarande vid liv. Hon dör dock innan ambulansen hinner komma fram och polismännen som får hand om utredningen bestämmer sig för att titta närmare på de fyra grabbarna.
Polisen lyckas inte binda dem vid brottet, men inte heller hittar de någon annan att anklaga och de unga männen går ut i världen märkta för livet och med en bruten vänskap. Tjugofem år senare börjar polisen granska gamla fall som inte fallit för preskribering och det rör upp känslor hos de numera vuxna männen men också hos mördaren som har varit ostraffad och okänd genom åren.
När en av männen dör i en brand så betraktas det som en tragisk olyckshändelse, men när nästa i raden av de gamla vännerna mördas i sitt hem börjar de två kvarvarande att fundera över vad som egentligen hände i S:t Andrews 1978.

Även denna bok är mycket lyckad och McDermid har förmågan att skapa intriger och miljöer som inte följer den gängse mallen. Utan tvekan så betraktar jag "Ett fjärran eko" och "Dödsdomen" som de i särklass bästa böckerna hon hittills har skrivit.

- Carin Thärnström


IMITATÖREN av Val McDermid
(Pocket, Alfabeta, 2004, 455 s.)

"Imitatören" är en riktigt bra deckare. Vi får följa psykologen Fiona Cameron i hennes jobb med att göra gärningsmannaprofiler och fånga mördare. Trots att Fiona brutit allt samarbete med Londonpolisen, så dras hon motvilligt in i utredningen kring en mördare som verkar ha specialiserat sig på att ta livet av deckarförfattare. Morden ör dessutom utförda på samma sätt som författarna "tagit livet" av karaktärerna i sina böcker. Hon inser motvilligt att hennes livskamrat kriminalförfattaren Kit Martin kan finnas på mördarens lista.
Samtidigt hjälper hon den spanska polisen med ett svårt fall i Toledo.
Boken lämpar sig bra för sträckläsning. Du får som läsare både följa mördaren när denne planerar sina brott och Fionas och hennes gode vän polisen Steve i deras försök att lista ut mördarens nästa drag.
Detta är en deckare jag varmt kan rekommendera.

 

- Lotta Lundblad

 


Bulldozer : 05-02-14


 
> maila crew@bulldozer.nu