[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


 

>>sett- spana in - 5 polacker


5 polacker: Spännande personer att spana in

Begränsning är en konst som ibland ger upphov till både djupa grubblerier och självrannsakan.
Att välja ut fem personer ur ett folkslag och land är inte det lättaste och när jag tänker efter så finns det ett par till som nog borde få vara med, men näe…detta är mitt val.


Polens flaggaI min bokhylla står en bok med den koncisa titeln "Polen".
Den är skriven av James A Michener och handlar om Polens historia under 800 år fram till Solidaritetstiden och går även under namnet "Polens samlade lidande".
När jag läste den så kände jag mig ganska tröstlös.
Precis lagom när landet och folket återhämtat sig från någon erövrare så kom det någon annan. Det började med tatarerna och sen fortsätter det med tyskar, svenskar, ryssar och turkar om vartannat. Ingen lugn och ro i det landet inte.
Filmer av Kieslowski och Singers böcker lockade mig att besöka landet och jag hamnade i Krakow, som är en underbar stad med modern puls och gammal historia.

Här kommer mina fem polska val:

KRZYSZTOF KIESLOWSKI 1941-1996
Polsk regissör som blev känd utanför Polen för sin filmsvit "Dekalogen - tio filmer om Guds bud" där framförallt "En liten film om konsten att döda" och "En liten film om kärlek" visats separat.
Kieslowski började sin karriär som dokumentärfilmare innan han gick över till spelfilm. En tidig spelfilm är "Ödets nyck" (Przypadek) från 1981 som handlar om Witek. I filmens början springer han efter ett tåg därefter delar sig filmen i tre delar och man får följa honom vad som händer om han hinner med tåget, om han missar det samt om han träffar en studentkompis.
Filmen "Sliding doors" med Gwyneth Paltrow är en karbonkopia, men med modern uppfräschning.
De sista filmerna som han gjorde var om Frankrikes valspråk - Frihet, Jämlikhet och Broderskap och de presenterades under namnet "Trikoloren - den blå, vita och röda filmen". Han var en fascinerande filmskapare och i boken "Kieslowski om Kieslowski" blir han intervjuad av Mikael Tamm och beskriver där sina tankar och idéer både om film och tidsepoker. Där upptäckte jag att han ville ha Andie MacDowell till titelrollen "Veronikas dubbelliv" och det gladde mig att läsa att producenten slarvade bort henne.


AGNIESZKA HOLLAND (1948-)
En annan polsk regissör är Agnieszka Holland. Hon utbildade sig vid Prags filmskola och har bland annat arbetat med Andrzej Wajda. 1980 fick hon FIPRESCI-priset i Cannes för filmen "Aktorzy Prowincionalni", en film om ett teatersällskap i en liten stad som beskrivs som en metafor för Polens dåvarande politiska situation. För filmen "Europa, Europa" (1991) fick hon Golden Globe-priset. Fler filmer som hon gjort är "Olivier, Olivier" (1992) och "Den hemlighetsfulla trädgården" (1993). Båda mycket sevärda.
Hon har även medverkat i manusarbetet för "Den blå filmen" av Kieslowski


MARIE (MANIA) SKLODOWSKA CURIE (1867-1935)
Föddes i Warszawa 1867 och fick som ung möjlighet att studera matematik och fysik på Sorbonne i Paris. Där träffade hon sin blivande make och kollega, Pierre Curie. Tillsammans upptäcker de två nya ämnen i uran, polonium (som Marie döper ämnet till för att hedra sitt gamla hemland) och radium.
1903 får Marie och Pierre Curie tillsammans med Henri Becquerel, som också forskat i radiumstrålning, Nobelpriset i fysik.
Åtta år senare, 1911, får hon återigen ett Nobelpris, denna gång i kemi och hon är ensam pristagare
Det tog Marie och Pierre Curie 45 månader att isolera radium ur uran. Uranet fick de köpa billigt från gruvnäringen i Österrike som använde det vid glastillverkning. Deras arbetsplats var ganska långt ifrån moderna laboratorier, de arbetade i ett gammalt skjul med jordgolv och läckande tak och värmen kom från en rostig järnkamin. Det var dock tillräckligt stort och billigt.
Böcker skrivna om henne:
Eve Curie: "Min mor Marie Sklodowska Curie" (1938)
Susan Quinn: "Marie Curie - ett liv" (2000)


ISAAC BASHEVIS SINGER (1904-1991)
Föddes i Polen 1904, men emigrerade till USA 31 år gammal, några år innan andra världskriget bröt ut. Hans judiska kulturbakgrund framträder tydligt i hans böcker och han bangar inte för att skriva om vare sig demoner, andar eller bara rabbiner. Han fick Nobelpriset i litteratur 1978.
Bland hans produktion märks:
Trollkarlen från Lublin
Familjen Moskat
Jakobys hus
Slaven
Sagor
Slottet
En dag full av glädje
Fiender


WISLAWA SZYMBORSKA
Bor i Krakow i södra Polen och blev en världskändis när hon 1996 fick Nobelpriset i litteratur.
Hon personifierar det faktum att lyrik inte behöver vara obegriplig och "konstig".
Tvärtom så är hennes texter konkreta och värdsliga och skrivna med underfundighet och humor.
I hemlandet är hon även känd för sina kåserier och har varit aktiv redaktionsmedlem för en litterär tidskrift. En del av hennes kåserier finns översatta till svenska, bland annat i boken "Bredvidläsning", där hon med förtjusning och humor kommenterar och recenserar de böcker som väljs bort av "vanliga recensenter" som till exempel väggalmanackan...

 

 

Carin Thärnström : 02-05-14


 
> maila crew@bulldozer.nu