[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ] 

>> läst - bok - 5 böcker: att ge bort i present


5 böcker: Att ge bort i present

Visst är det svårt att veta vad man skall ge bort i present.
Speciellt om det är en sån där liten apropå-present, som tack för hjälpen eller som uppmuntring, som avskedspresent när nån slutar jobbet eller som en lite gest när man blir bjuden på middag (istället för den vanliga blomman eller vinflaskan).
Varför inte en bok? "Men jag vet inte vad han/hon gillar för böcker" och "En bok - är inte det lite opersonligt" kanske du invänder.
Här är tips på fem böcker som Bulldozer går i god för.
Garanterat hittar du minst en som passar just din kompis.

BREV TILL SAMHÄLLET av Eric Ericsson
(Häftad, Kartago, 2003, ca: 112 s)

Det här är en bok för den som vill ha en stunds riktigt, riktigt rolig underhållning.
Den ser inte mycket ut för världen, tunn och med ett ganska oansenligt omslag. Inuti ett antal, till synes formella brev och lika formella svar.
Det är först när man börjar titta lite närmare på brevens innehåll som småleendet förvandlas först till fnitter och sen till asgarv.
Under signaturen Eric Ericson ikläder sig brevskrivaren ett antal olika roller.
Från 9-åriga Eric (som skriver till frikyrkopastorn Stanley Sjöberg och undrar om det är sant som hans träslöjdslärare har sagt, att Jesus var bög) till kasperteaterspelaren Eric Ericson (som skriver till Göran Persson och ansöker om 9 miljoner kronor i stöd för antirasistprojektet att spela upp Nürnbergrättegången som kasperteater i Haninge centrum).
Gemensamt för alla breven är att de är absurdistiska och formulerade på ett sätt som gör att mottagaren ofta är tvungen att avböja nåt slags erbjudande, avstyra ett besök eller avvisa ett helt galet påstående.
De som drabbats är oftast myndigheter, företag och offentliga instanser.
Det komiska blir förstås att ta del av hur seriöst eller vänligt avvisande dessa mottagare besvarar de minst sagt "koko" breven.
Wella beklagar att Erics systerdotters hund avlidit efter att ha blivit shamponerad med deras produkt, Findus avvisar bestämt Erics uppgifter om att deras produkt citronbitare skulle innehålla amfetamin, Bergs kommun tackar nej till medverkan i Erics projekt att upprätta ett indianreservat i deras kommun, katthotellet Björklunda meddelar Eric att de tyvärr inte kan ta emot en person vid namn Tomas Olsson som sedan en truckolycka på 80-talet tror att han är en katt osv osv.
Som busringningar, fast per brev.

Ge till: Vem som helst som har bisarr humor


LITEN ORDLISTA FÖR NUSVENSKAR av Carsten Palmaer
(Pocket, Ordfront, 2003, 165 s)

Det här är skön satir i ordlisteformat.
Visserligen hårt vänstervinklat och med kängan inställd på att sparka på maktelit, kapitalister, journalister (framför allt får Bonnier-koncernen sig en och annan gliring) och politiker.
Kanske är grundåsikterna som skymtar fram inte så originella, men de är underhållande formulerade.
I stort handlar boken om vad de flitigt brukade orden i samhällsdebatten "egentligen" betyder och ofta är det riktigt, riktigt träffsäkert och roligt.
Ordens förklaringar varierar i omfång från korta kärnfulla oneliners till små uppsatser. Passar bra som bläddringslektyr på toa eller kvällsläsning på sängbordet.
Det mesta av materialet har förut varit publicerat i Ordfront Magasin.
Några smakprov ur boken:

Analys - tidningsartikel där journalisten skrivit av flera utländska tidningsartiklar istället för bara en.

Lilla du/lilla vän - lämpligt tilltal till kvinnor med olämplig uppfattning.

Patetisk - högstämd, högtidlig, (djupt) gripande, känslostark, känslorik, lidelsefull (svensk synonymordbok).
Det mest nedsättande adjektiv man kan använda om en annan människa.

Queer - livsstil för män som avstår från villa, volvo, vulva och vovve.

Samtid - historisk epok då George W Bush försvarar demokratin, Göran Persson leder arbetarrörelsen, tidskriften Arena formulerar vänsteralternativen och Helmut Lotti sjunger Elvis.

Utland - en plats där det antingen pågår ett krig eller ett val.

Ge till: Mediekritikern, den vänsterintellektuelle, vem som helst som inte har blåa kalsonger med pressveck


ACTIONHJÄLTENS HANDBOK av Joe & David Borgenicht
(Kartonnage, Bokförlaget DN, 2003, 190 s.)

En fullkomligt förtjusande bok som kort och gott riktar sig till den som vill bli actionhjälte. Här finns handfasta tips på alltifrån hur man stoppar en kula med sin egen kropp, kastar sig ut genom ett fönster och avväpnar en skurk till hur man kommunicerar med en utomjording eller "förvandlar sexuell attraktion till hysteriskt passionerat sex".
Även fast råden som ges i boken faktiskt är grundade på vad experter inom olika områden sagt så är den skriven på ett humoristiskt sätt och författarna påpekar nogsamt att de inte tar ansvar för dina handlingar om du verkligen följer bokens tips.

En härlig bonus, speciellt för cineasten som gillar populärkulturell Hollywoodfilm, är att varje kapitel inleds med ett filmcitat ur en actionhjältefilm som anknyter till ämnet. Klassikern "Houston, vi har ett problem" från "Apollo 13" är klockrent till kapitlet "Hur man fixar rymdfärjan vid återinträdet" liksom ett "Titanic"-citat förstås lämpar sig till "Hur man räddar sig från ett sjunkande passagerarfartyg".

Borgenicht är expert på den här sortens böcker och har man läst "I värsta fall" som har ett liknande tema (hur man räddar sig i kritiska/katastrofala situationer) så känner man igen upplägget. Om den här boken ger mersmak finns det alltså fler i samma stil.

Ge till: Vem som helst som ser mycket på film och i hemlighet drömmer om att vara Jedi, Indiana Jones, Lara Croft, Modesty Blaise eller James Bond.
Eller nån som bara vill ha ett gott skratt.


VAD VARJE KVINNA BORDE HA av Pamela Redmond Satran
(Inbunden, Forum, 2003, 80 s.)

Det här är en söt, behändig, fyrkantig liten bok med små levnadsvisdomar, tänkvärda meningar och gulliga och roliga bilder som illustrationer.
En bok som man bläddrar igenom på några minuter och som får en att känna sig lite varm, glad och speciell. Kanske lite amerikansk i sitt upplägg, men inte mindre charmig för det. En flickbok med den där typiska "oss tjejer emellan"-humorn som funkar bra i små, små doser. Precis nog för 80 sidor.

Vad bör varje kvinna ha då? (om man skall tro Pamela Redmond Satran alltså)
Bland annat bör hon ha:

- En verktygslåda, en sladdlös borr och en svart spetsbehå
- En schyst soffa…som absolut inte gått i arv inom familjen
- 8 matchande tallrikar, lika många vinglas och recpet på en middag som får gästerna att känna sig utvalda
- En lycklig barndom att lämna bakom sig…
…och ett tillräckligt smaskigt förflutet att underhålla väninnorna med på ålderns höst
- En mirakelkräm, ett årskort på gymmet och en strategi…
…för att hantera de få återstående saker i livet som man inte kan förbättra
- En gammal pojkvän som hon kan tänka sig att gå tillbaka till…
…och en som får henne att inse hur långt hon har kommit
- Dessutom bör varje kvinna veta hur man kysser en man på ett sätt som får honom att förstå p r e c i s vad hon vill ska hända härnäst.

Ge till: Bästa väninnan eller en kompis som fått hjärtat krossat.
Eller nån, vem som helst...bara för att.


STÖKA - EN VARDAGSKALENDER av Estrid Bengtsdotter
(Inbunden, Bokförlaget DN, 2003, 160 s.)

Det här är ett slags blandning mellan en vanlig årskalender och en pyssel-, matlagnings-, organisations-, inspirations- och må bra-bok.
Förutom att viktiga märkesdagar är utsatta (1 april är "var överraskande bussig"-dagen, 26 augusti är perfekt för "garderobsrefuseringsparty" och 6 september är "Fia med knuff-turneringsdagen") så finns det en uppsjö av idéer för varje månad.

"Stöka" handlar om att ta vara på vardagen, men inte på ett flummigt "carpe diem"-filosofiskt sätt utan på ett konkret, praktiskt och vardagligt sätt.
Det pendlar mellan stor och smått. Barnsligt och vuxet. Roligt och praktiskt.
Fakta om allemansrätt, svenska platser som finns med på världsarvslistan eller vart man vänder sig om man vill klaga på olika saker varvas med recept på hattifnattmaränger, svamprisotto och "apsvans" (sydamerikansk drink).
Tips på hur man sover bättre, vårfixar sin cykel och hur man kommer på personliga presenter till sina vänner samsas med exempel på sommarstugelekar, info om hur länge olika matvaror håller sig under rötmånaden och små anekdoter ur författarinnans liv.

Vilka ämnen som behandlas respektive månad är en blandning mellan det som är aktuellt rent årstidsmässigt (plocka svamp, bygga snölyktor, ha surströmmingskalas) och sånt som Estrid själv tycker passar bra.
Juli månads kodord är således "spritkök" - "som i utomhusmatlagning och i kök där det serveras drinkar". I maj är temat "romantik", vårkänslor och första utomhusgrillningen. Tips på romantiska saker att göra (både för singlar och par), relationsvård och vardagsnjutning. Men också recept på vårprimörer att grilla och saker att "våga vägra i maj" (spela brännboll, vara engagerad förälder på barnens klassresa). I februari får man tips på saker att fyndshoppa, hur man tar ett riktigt skönt bad, hur man anordnar en "helt apropå"-fest på olika teman, bra saker att baka, sociala träningsformer och där till får man en liten mental peppning om man inte känner sig helt i toppform.

En mysig bok. Dessutom är den snygg.
Illustrationerna är enkla och går i vitt, illgrönt, lila och turkost i olika nyanser.

Ge till: Stressade mamman. Vår/höst-depparen. Den kaotiska. Den oinspirerade. Den som förtjänar den.

 

 

Mia Gustavsson : 04-04-19


 
> maila crew@bulldozer.nu