[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> ICA bokförlag

 

>> läst - bok - recension - 5 böcker: Små smak-kokböcker


5 böcker: Små smak-kokböcker

ICA Provkök har givit ut en hel serie med små söta, behändiga och mycket prisvärda kokböcker om drygt 60 sidor var.
Alla med olika teman, som har det gemensamt att de inriktas på smakrikt & kryddigt. Recepten pendlar mellan klassiker och mer nyskapande fantasifullheter, men det mesta ser enkelt och aptitligt ut.
Perfekta som presentböcker!
Bulldozer väljer fem av dem och ger smakprov på ett recept ur varje.


SÅS & DIP - med mycket smak av ICA Provkök
(Text: Cecilia Lundin, Foto: Ulf Svensson)

(ICA Bokförlag, 2003, 64 s.)

Att det här är en modern och användarvänlig kokbok syns inte bara på priset och formgivingen (liten, tunn, smidig och full av snygga bilder) utan också på antalet användbara recept av helt skild karaktär.
Allra mest imponerar den lilla inledningen där man ordentligt anger vilka såser/dipper som den som är allerisk mot gluten, ägg, nötter och laktos skall undvika samt en liten guide över vad man kan byta ut de kritiska ingredienserna emot. Fiffigt och verklighetsanpassat med tanke på antalet allergiker där ute.
Till varje recept i boken anger man också fyra förslag på maträtter som såsen/dippen kan anvöndas ihop med.

Det finns massor av recept här som jag blir sugen på att testa.
Vad sägs om laban (en yoghurtsås med mynta och kummin), olivtzatziki (klassikern men med gröna och svarta oliver i), getostdip, tequilasalsa, rödlökschutney eller stjärnkolasås (jo då, det finns ett par dessertsåser också)?
Det finns också klassiker som hummus, tempurasås, guacamole, tapenade, satay, sötsur sås, pesto och olika varianter av salsa.

Det här kommer att bli en flitigt använd kokbok i mitt kök. Jag är inte mycket för brunsås och dippmix-pulver i påse. Det är svårt att välja ut ett enda recept, men det får bli detta:

CHILIAIOLI
(8-10 portioner)


Ingredienser:
1 äggula
2 msk fransk senap
saft och rivet skal från 1/2 välsköljd citron (ca: 2 msk)
1 msk flytand ehonung
3-4 dl olja
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek (indonesisk chilipasta)
2-3 krm salt

Gör så här:
* Vispa äggulan kraftigt med senap, citronsaft och honung. Gärna med elvisp.
* Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle.
* Vispa tills majonnäsen blir tjock och pösig. Smaka av med citronskal, pressad vitlök, sambal oelek och salt.

Serveringstips:
Klicka i fisksoppa/gryta
Bred på bröd och toppa med skinkskivor, avokado & solrosskott
Sås till stekta kalkonschnitzlar
Blanda med 3 dl gräddfil och ha som grönsaksdipp


WOKAT - snabbt och smakrikt av ICA Provkök
(Text: Cecilia Lundin, Foto: Ulf Svensson)

(ICA Bokförlag, 2002, 64 s.)

Den här lilla wokboken följer i konceptet från tidigare nämnda bok. Snygga bilder, enkla recept och lite udda & roliga smakblandningar. Även här ger man ett mervärde genom att i inledningen ha en liten smak-guide. En behändig lista på vilken sorts sås eller kryddblandning man skall välja beroende på vilken smak man vill få fram.
Vill man ha en söt smak tipsas om brun farin, chutney, honung och sweet chili-sås. Är man ute surhet kör man med lime/citron-saft, vinäger eller hoisinsås. Salt blir det om man tar fond, fisksås, kinesisk & japansk soja eller ostronsås. Är man en sån som vill ha det starkt (det som gäller i mitt kök!) bör man pytsa i chili, currypasta, sambal oelek, tabasco eller olika typer av peppar.

Det pendlar mellan sånt som känns som måndag-efter-jobbet-mat i recept som "Svensk wok" (morot, kålrot, palsternacka & pepparrot), "Tomattorsk i woken" (torskfilé, körsbärstomater, rödlök & basilika), "Vardagswok" (falukorv, blomkål & morot) och sånt som känns som bjuda-kompisarna-på-middag-mat i recept som "Mozzarella och parikawok", "Grön laxwok med parmesan" och "Musselwok med ingefära".
Det finns också helt vegetariska rätter som antingen kan serveras som de är eller som tillbehör och ett par efterrättswoker. "Ananaswok med tequila" och "Punsch- och vaniljgubbar från woken" är två recept som lockar.
Alla recepten finns också angivna för både 1-2 portioner och 4 portioner. Praktiskt!

Även här är det svårt att välja ett enda recept.

GAZPACHOWOK
(4 portioner)

Ingredienser:
4 skivor formbröd
3 msk olivolja
1 st gul lök
1 st grön paprika
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1/2 gurka
1 1/2 dl tomatjuice
1-2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
15 st svarta oliver

Gör så här:
* Skär formbrödet i små tärningar och stek dem knapriga i hälften av olivoljan. Ta upp brödet och lägg på ett fat bredvid så länge.
* Skala & hacka löken fint.
* Skölj, kärna ur och tärna paprikorna
* Skölj och tärna gurkan
* Woka lök och paprika i resten av oljan i woken.
* Tillsätt gurkan och låt den fräsa med en kort stund.
* Smaksätt tomatjuicen med pressad vitlök, salt och peppar och häll den sen över grönsakerna i woken och låt koka upp.
* Strö över brödkrutongerna

Servera med:
Som tillbehör till exempelvis grillad kyckling eller som ensamrätt med sallad.


COCKTAILS - med goda tillbehör av ICA Provkök
(Text: Cecilia Lundin, Foto: Ulf Svensson)

(ICA Bokförlag, 2003, 64 s.)

Visst drömmer man om att vuxet kunna erbjuda sina gäster en liten cocktail före middagen eller bjuda in till ett litet mingelparty med drinkar & tilltugg. Den här boken kan vara en liten hjälp på traven. Drygt 30 drinkförslag med tillhörande snacks/tilltugg finns med i boken. Om man vill vara crazy kan man förstås bjuda på ett tillbehör som matchats med en helt annan drink. Men vi tar inga konsekvenser för såna upptåg.

Mervärdet i den här boken består av en liten guide i början på vad man kan ersätta olika likörsorter med för alternativ för att få fram rätt smak.
Exempelvis föreslår man att färska jordgubbar nedmixade i sockerlag kan ersätta jordgubbslikör (nähä!) och det lite mer vågade att blanda snabbkaffepulver, florsocker och vatten för att ersätta Kahlua och Tia Maria. Dealen är förstås att man drar i mer alkohol för att kompensera. Eller så kan man droppa i lite karamellfärg för att uppnå rätt sorts färg på drinkarna. Jag är faktiskt lite skeptisk.

Drinkarna varierar mellan såna som återfinns på varenda drinklista, som Margarita, Bloody Mary, Bellini, Manhattan och Dry Martini, till mer udda Ostindia (apelsin, mörk rom, is och punsch), My choice (vodka med mandarinsmak, persikolikör, vermouth, lime och tonic) och Cola mono (mjölk, snabbkaffepulver, råsocker, kanel, nejlikor och ljus rom).
Tilltuggen är också varierade från en salsadipp man kan doppa sina nachos i eller grillade kycklingvingar att gnaga på till chilitryfflar, laxrosor och getostcrostinis.

TARZAN med OSTLIANER

Drinken TARZAN
(8 glas)

Ingredienser:

32 cl vodka
16 cl apelsinlikör
16 cl Pisang ambon
isbitar

Gör så här:
* Blanda vodka och de båda likörerna i en shaker.
* Tillsätt rikligt med isbitar och skaka drinken.
* Sila upp i kylda glas och servera genast.

Tilltugget OSTLIANER
(cirka 15 stycken)

Ingredienser:

2 dl vatten
50 gram margarin eller smör
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl riven lagrad ost, tex cheddar
1/2 tsk salt

Gör så här:
* Koka upp vattnet och matfettet i en kastrull.
* Tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper kastrullens kanter.
* Ta kastrullen åt sidan
* Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt emellan.
* Blanda i ost och salt.
* Fyll smeten i en spritspåse med slät tyll och spritsa ut ca 15 cm långa "lianer" på en bakplåtsklädd plåt.
* Grädda lianerna mitt i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter.
* Låt svalna på galler


PLOCKMAT - smått med smak av ICA Provkök
(Text: Cecilia Lundin, Foto: Ulf Svensson)
(ICA Bokförlag, 2002, 64 s.)

Även här har man lyckats sätta ihop en användarvänlig bok som samtidigt är snygg och bjuder på växlande smakinriktningar och svårighetsgrad i sina recept.
Här lär det finnas nåt för alla plånböcker och alla sorters buffébord och bjudningar.
Den fiffiga guiden i början som tipsar om hur mycket man skall beräkna går åt per person beroende på om plockmaten skall vara ensamrätt eller finnas på ett buffébord med 2-3 rätter eller 5-6 rätter gör varje villrådig värdinna tacksam.

Jag kan redan nu säga att det inte lär bli några "Roséskålar med ostsallad" eller "Gurktorn med varmrökt lax" på mina bjudningar. Men flera av de små spetten med dipp, minipajerna med olika innehåll, grönsaker som fyllts med divere guck och sen gratinerats, snittar med fyllning och röror som man kan klicka ut på små brödbitar, nachos eller kex samt förstås pizzaslices kan det säkerligen vankas.
Se bara till att du blir bjuden!

MEXIKANSKA SNURROR
(cirka 40 stycken)

Ingredienser:

4 stor tortillabröd
1 dl salsa
1/2 dl hackad, inlagd jalapeño
3-4 dl riven ost

Gör så här:
* Lägg ut tortillabröden på till exempel en skärbräda. Fördela jalapeño och ost ovanpå och ringla över salsan.
* Rulla ihop brödet hårt och skär i cirka 1 centimeter breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt.
* Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka 8 minuter.*
* Servera ljumma



BRÖD MED SMAK - smått med smak av ICA Provkök
(Text: Cecilia Lundin, Foto: Ulf Svensson)

(ICA Bokförlag, 2002, 64 s.)

"Bröd med smak" är en liten behändig bakbok full av goda brödrecept.
Som titeln antyder så handlar det om att smaksätta bröd med diverse kryddor, nötter och grönsaker. Det är ett brett urval av recept med allt från indiska papdums via tyska brezeln och italiensk foccacia till ett sydamerikanskt jalapeño- och majsbröd.

Det är en variationsrik brödbok med lättlagade recept och vackra samt tydliga bilder. I inledningen finns också en omvandlingstabell om man vill t ex vill byta från smör till olja, från färsk till torr jäst o s v.
Det finns också en hel del recept på tillbehör, till exempel bönröra till tortillabrödet eller en läcker liten vegotarte.

Att välja ut endast ett recept av alla dessa skapade stor vånda men till slut så blev det:

JALAPEÑO- OCH MAJSBRÖD
(Cirka 12 bitar)

Ingrendienser:
3 dl polenta
2 dl vetemjöl
½ dl hackad inlagd jalapeño
1 msk bakpulver
1 msk råsocker
1 tsk salt
100 gr margarin eller smör
2 ägg
2 dl mjölk
ca ½ dl polenta

Gör så här:
* Blanda polenta, vetemjöl, jalapeño, bakpulver, socker, salt och matfett skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare.
* Tillsätt ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smet.
* Häll smeten i en lätt smord liten långpanna cirka 20x30 cm. Strö polenta över.
* Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, 12-15 minuter.
* Skär brödet i rutor medan det fortfarande är varmt.


 


Carin Thärnström & Mia Gustavsson
: 04-02-14


 
> maila crew@bulldozer.nu