[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


 

>> sett - film - recension - 5 klassiska TV-serier


5 klassiska TV-serier

När en äldre generation talar om sin barndom förekommer inte sällan skildringar av spännande biobesök och svartvita matinéfilmer.
När jag - som för övrigt också snart hör till en "äldre generation" - minns barndomen har TV:n en alldeles självklar plats.
Det fanns ögonblick framför TV:n som var magiska. Serier som man längtade till, serier som man rentav fortfarande refererar till. Några av dem skulle kanske inte hålla idag - här nedan minns jag fem klassiska TV-serier som definitivt gör det.

TÅRTAN (1972)

"Tårtan"1972 kom Carl Johan De Geers och Håkan Alexanderssons klassiska svartvita godbit (!) "Tårtan".
Denna serie som väl karaktäriseras som barnserie trots att den nog talar lika mycket till vuxna, handlar ju om de tre sjömännen Janos, Hilding och Frasse, som en dag ledsnar på att vara till sjöss och därför går i land.
Men de är hungriga, och besöker därför Ellens bageri.
Det visar sig då att denna Ellen är lika trött på bakverk som de tre sjömännen på vatten- och plötsligt har Janos, Hilding och Frasse fått överta bageriet!

De sätter trots sin ringa erfarenhet av dylika ting, genast igång med att baka bröd. Till sin hjälp har de Ellens tårtrecept med följande klassiska innehåll: Socker, grädde, nötter och mandelflarn, och så sist, men inte minst, en liten ros av marsipan. Smörkräm, krikon, snabbkräm och gott gelé. Ellens deg och en flaska saft och så en liten klick med sylt.

Trots - eller kanske tack vare - att "Tårtans" inspelningsbudget var mycket låg, och improvisationsfaktorn hög, blev serien en succé och kom att älskas av mängder av svenska TV-tittare.

Upphovsmännen gjorde sedan flera andra serier, av vilka "Doktor Krall" väl blev den mest kända och uppskattade.
"Tårtan" har släppts på såväl VHS som DVD och ingen nu levande unge behöver alltså växa upp utan Janos, Hilding och Frasse.


VILSE I PANNKAKAN (1975)

"Vilse i pannkakan"Några år senare, 1975, kom en annan klassisk barnserie, dockmakaren och skådespelaren Staffan Westerbergs "Vilse i pannkakan".

Den handlade om en pojke - Staffan Westerberg själv- som satt vid ett bord med en enorm pannkaka framför sig. Trots att föräldrarna tjatade kunde han inte förmå sig till att äta upp den. Plötsligt började pannkakan snurra och det visade sig att det på baksidan fanns ett fantastiskt pannkaksland, befolkat med udda existenser varav Vilse och Vilja var två.

Där fanns också Trashanken som ville åka till horisonten i sin båt, men båten var full av hål och Trashanken tillbringade sina dagar med att sätta igen hålen med korkar.
Ett gammalt skelett, daghemsfröken Galileo Galilei, fanns där också och en älg som saknade sin mamma. Men där fanns också den fasansfulle Storpotäten som ägde potatislandet och en gång hade råkat äta upp sin tå i tron att den var en potatis.

Få TV-serier har blivit så utskällda som denna.
Staffan Westerberg har anklagats för att ha förstört en hel generations barndom med serien och på en lista över de mest hatade personerna kom han före Josef Stalin. Jag har aldrig förstått denna upprördhet.

Staffan Westerberg är en underbar och poetisk sagoskapare, hans produktioner förstörde inte, utan förgyllde, min barndom. Vilse i pannkakan var en ljuvlig och lite läskig historia som väckte min fantasi och jag väntar ivrigt på att den ska släppas på DVD, något som utlovats i flera år nu.


DALLAS (1978-1991)

"Dallas"Från svensk barn-TV går vi så till amerikansk såpopera.
Såpornas såpa kom 1978 (något år senare till Sverige) och hette "Dallas". Serien hade skapats av David Jacobs som lär ha haft Ingmar Bergmans klassiker "Scener ur ett äktenskap" i tankarna när han hittade på "Dallas".

Serien handlar om familjen Ewing, miljardärer i olja och boskap, och deras öden och äventyr.
Där var familjeöverhuvudet Jock Ewing, hans trogna men mycket självständiga hustru Ellie, "Miss Ellie" kallad. Där var äldste brodern JR, en inte alldeles snäll figur, och yngste brodern Bobby, en mycket snäll figur.
JR:s hustru Sue Ellen, Bobbys hustru Pamela och inte minst Ewings ärkefiende Cliff Barnes (bror till Pamela!) spelade stora roller.

Serien blev en succé så efter den första omgången beställdes en omgång till. Och så en till. Serien fortsatte ända till 1991 och bestod av över 350 avsnitt.

I Sverige debatterades serien ivrigt redan innan den hade börjat sändas, man klagade bland annat på dess kvinnosyn (som faktiskt inte var så usel, "Dallas" vimlade av självständiga och driftiga kvinnor - till och med den whiskypimplande Sue Ellen fick med tiden styrka och handlingskraft).

Larry Hagman som spelade den djävulske JR var - och är - gift med en svensk kvinna, Maj, vilket förstås gjorde svenska TV-tittare extra förtjusta i honom. Han var en gång i Sverige och krönte Fröken Sverige på Skansen, glatt sjungande "Vi gå över daggstänkta berg, fallera".

Dallas har börjat ges ut på DVD, i skrivande stund finns fem säsonger utgivna och en sjätte är på väg. Självklart har jag skaffat dem alla!ALBERT & HERBERT
(1974-1982)

"Albert & Herbert"Det var år 1974 som de svenska TV-tittarna för första gången fick se hur livet kunde gestalta sig för en skrothandlare och hans son i stadsdelen Haga i Göteborg.

Fadern hette Albert Karlsson och satt väl mest därhemma medan sonen, Herbert, kuskade runt på gatorna med sin vagn, spänd efter hästen Herkules, och jagade skrot.
De hade ett komplicerat förhållande, Albert & Herbert. De gick hela tiden varandra på nerverna, men kunde ändå aldrig bryta upp - trots flera försök. De blev båda två kvar i bostaden på Skolgatan och livet fortsatte i samma hjulspår.

Serien "Albert & Herbert" var baserad på en engelsk förlaga, författarparet Ray Galton och Alan Simpsons "Steptoe and son" som på 60-talet gått i två omgångar. Den svenska versionen blev mer långlivad - hela 52 avsnitt (plus ett par teaterföreställningar och en LP-skiva) blev det sammanlagt, avslutningen blev en julkalender år 1982.

I rollen som Albert syntes buskiskungen Sten-Åke Cederhök, tidigare känd för TV-publiken inte minst genom serien Jubel i busken.
Som Herbert syntes i första omgången Lennart Lundh, men när han fick förhinder inför andra säsongen hittade man i stället en tämligen nybakad scenskoleelev vid namn Tomas von Brömssen. Kemin mellan Cederhök och von Brömssen klickade perfekt och de två skapade något magiskt tillsammans.

Några år efter Cederhöks död, 1995, gjordes en uppföljare, "Herbert & Robert" med Carl-Einar Häckner som Herberts okände halvbror Robert.

"Albert & Herbert" har getts ut på VHS och DVD och håller i högsta grad än i dag!


RASKENS (1976)

"Raskens"År 1926 utkom boken "Raskens", Vilhelm Mobergs debutroman.
Den berättar om drängen Karl Gustav Karlsson som efter att ha kommit i bråk med sin husbonde ger sig av och skriver in sig som soldat. Hans soldatnamn blir Rask, och det är som "Rasken" de flesta känner honom.

Rasken flyttar in i ett soldattorp och skaffar sig en god och duglig hustru, Ida, och familjen växer. Historien får en tragisk ändalykt, efter en vinterpromenad får Rasken kallbrand och dör.

1976 blev "Raskens" en storartad TV-serie med Sven Wollter som Rasken och Gurie Nordwall som hans Ida. Regisserade gjorde Per Sjöstrand och för musiken svarade Bengt Ernryd.

"Raskens" blev Sven Wollters genombrott för den stora publiken, för serien blev en enorm succé som sedan har visats flera gånger i repris. Andra skådespelare som medverkade var John Harryson (som alltid lysande), Viveka Seldahl och Micha Gabay.

"Raskens" har släppts på såväl VHS som DVD och går alltså utmärkt att återuppleva för den som så önskar. Och vem önskar väl inte det?

 Kjell Dellert: 07-03-05


 
> maila crew@bulldozer.nu