[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2004 - recension - The Agronomist


The Agronomist

Ur filmen "The Agronomist"Regissör: Jonathan Demme
Land: USA
Språk: Engelskt/kreolskt tal, engelsk text
Längd:
1.38
År: 2003
Salong: Haga 1

Om filmen:
Ingår i filmserien "Making difference" och är en dokumentär.

Handling:
Storregissören Jonathan Demme, som gett oss filmer som "När lammen tystnar", står bakom denna dokumentär om de politiska och journalistiska förhållandena på Haiti. Personen filmer handlar om, Jean Dominique, är en agronom som sadlat om till journalist. Filmer följer hans kamp för en fri radiostation och för mänskliga rättigheter på Haiti under årtionden.
En kamp som bland annat tvingat honom i exil vid flera tillfällen och tillslut tog hans liv.

Filmen är uppbyggd av intervjuer med Jean, hans fru och personer som stått dem nära. Dessa intervjuer varvas med radioinslag från Jeans radiostation och TV-bilder från oroligheterna på Haiti.

Problemen med filmen är framförallt två; för det första är det ibland svårt att förstå vad personerna säger då deras engelska bryter kraftigt på kreolfranska och för det andra är det ibland svårt att hänga med riktigt ordentligt i de politiska turerna på Haiti om man inte sen tidigare är insatt i situationen där.

Om man bortser från detta, vilket man lätt gör, får man en väldigt intressant inblick i livet på en plats långt från oss själva och det är väldigt intressant att följa kampen för en fri journalistik och viljan att förmedla kunskaper till en befolkning som till stor del är analfabeter.

Personligen tycker jag att en dokumentär är värd att se bara genom att den kan ge en inblick i något man är okunnig om, men när den som i det här fallet dessutom är intressant på grund av sina mer grundläggande frågeställningar om demokrati och pressfrihet är den faktiskt en film jag varmt kan rekommendera.
Att den innehåller mycket bra musik komponerad av Wyclef Jean gör inte saken sämre.


Innehållsförteckning:
Energisk huvudperson
Skön kreolfranska
Löjliga radiojingles
Är det så mycket aska?


Axel Roos : 04-01-30

 


 
> maila crew@bulldozer.nu