[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - alternativfilm


DVD-boomen räddade alternativfilmen

Japansk skräck, italienska zombiefilmer, udda klassiker och gamla svenska kultrullar. Att få tag på filmer av det lite mer alternativa slaget har idag blivit tämligen enkelt och sveriges underground-cineaster gnuggar händerna.

För de med smak för annorlunda filmer har de senaste årens tekniska utveckling varit ovanligt lyckosam. Lägre produktionskostnader och ökad försäljning via internet har både gett större utbud och bättre tillgänglighet för konsumenterna.
Framför allt är det köpfilmsmarknaden som expanderat, men även på "hyrsidan" märks en viss förändring.

Återutgivningen av den kultförklarade regissören George S. Romeros klassiska zombiefilmer på hyrvideo skulle till exempel ha varit otänkbar för ett par år sedan. Och att man skulle hitta det amerikanska independentbolaget Tromas bloddrypande splatterkomedier på samma hylla som "Titanic" i videobutiken var heller inte helt lätt att förutse.

Möjligheten att handla filmer från utlandet via Internet har funnits ganska länge. Men höga frakt- och tullkostnader kan göra det hela till en kostsam affär, något som ger de svenska köpfilmssajterna en fördel gentemot sina utländska konkurrenter.
Dessutom förekommer flera olika DVD-format, så kallade "regioner", världen över. Därför är det viktigt att känna till vilka skivor som fungerar tillsammans med en viss spelare. De flesta svenska återförsäljare handlar dock främst med filmer som fungerar i alla svensksålda DVD-spelare.

Nils Dahlberg som driver butiken och internetsajten Videodrome i Sundsvall är en veteran i sammanhanget. Sajten har funnits i sex år och nästan 75 procent av försäljningen sker just via nätet. Han tror att DVD-tekniken har betytt mycket för spridningen av lite smalare filmer, bland annat på grund av minskade produktionskostnader.
– Det startar småbolag hela tiden som bara ger ut några få titlar. Det är billigare att pressa en DVD än att kopiera upp en videofilm. Man hinner inte ta hem allt bra som ges ut nu; det kommer ju en intressant titel om dagen!
Dessutom har konsumentpriserna sjunkit på en hel del filmer, vilket naturligtvis också inverkar på försäljningen.
– Priset på en DVD börjar ju komma ner till en rimlig nivå nu, säger Nils Dahlberg som tycker sig märka ett något ökat intresse för specialfilmer i största allmänhet.

Om efterfrågan på den här typen av filmer ökat rent generellt beror det sannolikt på att allt fler fått upp ögonen för att de finns. Nicolas Debot driver tillsammans med en kollega den stockholmsbaserade sajten SubDVD, som också specialiserat sig på försäljning av filmer av lite annorlunda karaktär.
– Asiatisk film har under ett par år ökat rätt mycket, säjer han. Att filmer som till exempel japanska "Ring" kommer i nyversioner från Hollywood skapar ett intresse.
Han tror även att hela hembiovågen har betytt mycket för utvecklingen.
– DVD-boomen har gjort att intresset för film ökat, säger han. Det har också skapat en ny marknad för undergroundfilmer.
Möjligheten att texta DVD-skivor på ett eller flera språk har också spelat en viktig roll.
– Nästan alla distributörer lägger till en engelsk textrad som tillval, så små utgåvor når fler.

Nicolas Debot är själv både kortfilmsregissör och filmentusiast, och det är främst det egna intresset som avgör sortimentet på sajten.
– Vi tar bara in saker som antingen jag eller min kollega gillar, det är det som är idén med SubDVD. Men ibland kanske vi inte är överens och då bråkar vi lite, säger han och skrattar till. Asiatisk film är vi väldigt förtjusta i, framför allt japansk skräckfilm. Det är inte så mycket splatter och blod utan mer en speciell känsla.

Vilka är det då som efterfrågar dessa speciella filmer, och vad är de ute efter? Det som säljer bäst hos Videodrome har under flera års tid varit klassiska italienska rysare, så kallade giallos.
– Kunderna är i snitt kanske 25 år, cirka 10 procent är tjejer, säger Nils Dahlberg. Sedan dyker det ju upp en del skumma typer också, ha ha.
När det gäller SubDVD:s specialitet, asiatisk film, tror Nicolas Debot att det bland annat är den exotiska känslan som lockar. Däremot vet han inte riktigt hur genomsnittskunden ser ut eftersom hans firma bara säljer via Internet.
– Men det är mest killar, kanske mellan 20 och 30 år.

SVENSKA ALTERNATIVFILMSSAJTER PÅ NÄTET:

www.filmchock.com
Främst olika sorters action- och skräckfilmer. Ganska litet sortiment, nästan enbart på DVD.

www.klubbsuper8.com
Saluför framför allt nya VHS-utgåvor av gamla svenska kultfilmer. Håller för närvarande på att byta hemsida vilket gör sajten lite svårnavigerad.

www.subdvd.com
Stort sortiment på DVD. Mycket asiatisk film. Säljer även skräck, gamla porrklassiker och en och annan barnfilm. Ger även ut vissa udda svenska titlar.

www.troma.se
Svenska Tromas sajt som enbart säljer bolagets egna filmer, på VHS eller DVD.

www.videodrome.nu
Säljer mer eller mindre extrema filmer, både på VHS och DVD.
Sorterade efter länder och regissörer. Mycket italienskt.
Albin Valsinger: 03-04-16


 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu