[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Kör-surfa:
> Amanda.nu

>> sett - musikföreställning - recension - Himligheter


Himligheter

"Himligheter" med kören Amanda i Annedalskyrkan, Göteborg
Spelas: 10/12 - 17/12 2002

Att lyssna på och se en konsert med kören Amanda är som den beskrivning av livet som de ger i föreställningen "Himligheter", ett hisnande äventyr och ett oändligt allvar.

Från föreställning med Amanda
© Amanda.nu Foto: James Holm

Vi välkomnas in i kyrkan av körmedlemmar och slussas genom sjok av voile som skapar en intim och aningen hemlighetsfull karaktär till en annars majestätisk kyrkosal. En svag doft av rökelse anas och vingarna sitter kanske en aning vint och snett på de mänskliga änglarna. Ett förväntansfyllt sorl sprider sig över kyrkbänkarna och nu är nästan den bästa stunden, just nu, innan föreställningen börjar och man hoppas på en fantastisk konsert.

Under drygt en och en halv timme fick jag med Annedalskyrkans hårda kyrkbänkar under min bak njuta av en föreställning som skapade tårar, tankar, glädje och rysningar längs ryggraden.
Med avstamp på Nobeldagen den 10 december ger Amanda bortåt en tio konserter i Annedalskyrkan, strax ovanför Linnéplatsen i Göteborg. Föreställningen är värd både en omväg och en extra kväll i Göteborg.

Amanda är ingen vanlig kör, som nöjer sig med att sjunga vackert i stämmor iklädda vit överdel och svart nederdel.
När man kommer till en konsert med Amanda så får man en helhetsupplevelse med fantastiskt vacker sång, begåvade arrangemang och musiker, en koreografi som gärna vrider till det lilla extra och en hel del funderingar om livet.

Deras julkonsert med namnet "Himligheter" är uppbygd enligt den katolska mässan i delarna Introitus, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus och Angus Dei. De olika delarna binder samman musik av Peter Gabriel, traditionella svenska visor, musik från centralafrika och texter av Lennart Hellsing.
Amanda kan konsten att blanda och övergångarna flyter smidigt in i varandra.
De klassiska kristna motiven följs av de fyra elementen och Lucia blir sen en sexarmad indisk gudinna.

Sångensemblen är väl samspelta och stöttar och förstärker solisternas insatser. Det är svårt att peka ut några speciella stjärnor i kören men jag kan lugnt påstå att dragspel kommer att få en annan klang i mina öron efter detta.
Den kvinnliga solisten som sjunger "Kyrie Eleison" så att mina ögon tåras och de komiska små "nissarna" tillhör andra höjdpunkter under föreställningen.

Jag är lyrisk, jag vill jubla, jag vill se den igen.
Jag har sett åtskilliga av Amandas tidigare uppsättningar och varje gång har de infriat mina förväntningarna och satt ribban lite högre för nästa gång.
…och jag önskar att jag kunde sjunga!

Innehållsförteckning:
En ängel med glorian på sned
Pappersflygplan med små meddelanden
Stege
Hårda kyrkbänkar
Pepparkakor

Föreställnings-fakta:
Ledare och koreograf: Stina Hedberg
Assistent: Ingrid Brännström
Musikaliskt ansvarig: Lars Smedlund
Scenografi: Stefan Malmeström
Ljud: Gunnar Svensson
Ljus: Charlie Åström och Andreas Nordangård
Producent: Patrik Rydman
Scenkläder: Charlotte van Weissenberg, Anna Sefve, Torbjörn Ahlström
Ljudeffekter: Jimmy Olsson

Carin Thärnström : 02-12-11


 
> maila crew@bulldozer.nu