[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Astrid-surfa:
> Astridlindgren.se


>>läst - hänt - Astrid Lindgren är död


Astrid Lindgren in memoriam - vi ses i Nangijala

Astrid Lindgren, en av vår tids mest lästa och mest älskade svenska barnboksförfattare, är död. Hon avled den 28 januari 2002.

Ur filmen "Bröderna Lejonhjärta"
Ur filmen "Bröderna Lejonhjärta" baserad på en av Astrids mest älskade böcker.

Föddes gjorde Astrid Anna Emilia Ericsson nära hundra år tidigare den 14 november 1907 i Vimmerby, Småland. När hon var fyra år fick hon sin första bok, på webbsidan astridlindgren.se berättar hon:

"När jag var barn var det sällsynt med böcker, man fick ungefär en om året. Och den första boken som jag fick hette 'Snövit Barnens julkalender 1911'. Det var den lilla Snövit på omslaget av Jenny Nyström med svart långt hår och en liten röd mössa, och jag tyckte att det var nånting så underbart vackert. Och när man sen slog upp den så var det så underbara berättelser, tyckte i varje fall jag att det var. Jag hade den där boken och jag kunde den utantill till sist."

1924 anställs den då sjuttonåriga Astrid Ericsson som korrekturläsare på Wimmerby Tidning, där hon också skriver notiser och lokala reportage.
Två år senare flyttar hon till Stockholm för att studera stenografi och maskinskrivning. Där föder hon ensam sonen Lars, som hon inte kan taha hand om medan hon studerar. Lars får istället bo hos en fosterfamilj i Köpenham, men Astrid hälsar på så ofta hon kan.

1930 blir sonens fostermor sjuk och Astrid hämtar hem honom.
Han får bo med hennes föräldrar i småländska Näs tills hon gifter sig, 1931, med Sture Lindgren. Sture är kontorschef på KAK i Stockholm där också Astrid jobbar. De flyttar ihop i en tvårummare och Astrid blir hemmafru. Hon hämtar hem Lars och njuter enligt uppgift av att vara hemma-mamma.

1933 rekommenderar hennes bror Gunnar Astrid till redaktören för tidningen Landsbygdens Jul. Det slutar med att Astrid skriver ett flertal berättelser för tidningarna Landsbygdens Jul och Stockholms-Tidningen.

Astrids andra barn, dottern Karin, föds 1934.
En vinterdag 1941, när Karin ligger sjuk ber hon sin mamma berätta om Pippi Långstrump. Namnet var så absurdt att berättelsen blev likadan, berättade Astrid senare.
1944 skriver hon ner alla Pippi-berättelserna som en present åt Karin på hennes tioårsdag. En kopia på manuskriptet skickar hon till Bonniers förlag som dock inte antar boken. Efter att ha bearbetat manuset skickade hon in det till en tävling anordnad av det nystartade förlager Raben & Sjögren.
Pippi vinner juryns, kritikernas och publikens hjärtan och resten är som man brukar säga historia.

Astrid Lindren skrev ett åttiotal böcker varav flera har gjorts till filmer och tv-serier. Hon var en av våra allra mest lästa och översatta författare och hade stor internationell genomslagskraft.

Hon var hedersdoktor vid universiteten i Leciester och Warszawa och 1996 uppkallade ryska vetenskapsakademin en asteroid efter Astrid Lindgren.

De senaste åren var Astrid mycket sjuk och höll sig borta från allmänheten. Hon avled idag på förmiddagen men kommer alltid att leva kvar i sina böcker.


Harald Åberg : 02-01-28


 
> maila crew@bulldozer.nu