[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Bagge-surfa:
> Om Guldbaggegalan

Så gick det:
> Årets guldbaggevinnare

Våra filmrecensioner:
> Bulldozers filmarkiv

>> sett - film - Guldbaggen


Årets Guldbagge-nomineringar är klara

De tre filmerna som gjort störst intryck på årets Guldbagge-jury är uppenbarligen Lukas Moodysons "Lilja 4-ever " (sex nomineringar), Kjell Sundvalls "Grabben i graven bredvid" (fem nomineringar) och Richard Hoberts "Alla älskar Alice" (fyra nomineringar).

Att "Lilja 4-ever" får så många nomineringar är bara självklart, den filmen står ut stort från årets övriga svenska produktion.
Frågan är hur många baggar den kan kamma hem utan att det blir pinsamt för övriga nominerade?
Svenskar är ju kända för att det skall vara "rättvist" och jag gissar att det finns många ömma tår att trampa på i filmbranschen.
Dessutom har Moodyson inte direkt gjort sig känd för att vara en ödmjuk kille som hyllar sina kollegor eller unnar dem att vinna över honom, så varför skulle de?

Skall man bortse från allt detta så är det givetvis så att i de kategorier där "Lilja" är nominerad har jag svårt att se att det finns så mycket annat att hoppas på.
Det är egentligen bara i manlig och kvinnlig biroll där "Lilja" inte är nominerad som det är intressant att titta på andra filmer.
Även om alla skådisar som nominerats är hyfsade så är deras roller trista.
Cecilia Frode är till exempel alltid bättre än filmerna hon spelar i och alla manliga biroller är nominerade från kassa filmer, så det känns helt meningslöst att gissa om det blir en medelålders skrikfarbror eller en dokusåpasnygging som får baggen här.

Nåt som förvånar mig otroligt mycket är att årets näst bästa svenska rulle "Den osynlige" bara får en nominering och då för Tuva Novotnys ganska mediokra insats. Den lysande huvudrollsinnehavaren Gustav Skarsgård är helt utan nominering, medan brorsan Alexander ganska oväntat blir uppmärksammad för sin tokroliga biroll i "Hundtricket".


De tre utländska filmer som baggejuryn har att välja mellan är: Kaurismäkis "Mannen utan minne", Almodóvars "Tala med henne" och Wes Andersons "The Royal Tenenbaums". Jag tror att det i år är dags för finsk socialrealism efter förra årets lättsinniga franska Amélie. Jag är förvånad över att juryn ändå valde en så pass lättsmält rulle som "Tenenbaums", men de andra två valen var väntade.
Kanske gjorde förra årets val av "Italienska för nybörjare" att dansk dogma skippades helt i år, även om "Älskar dig för evigt" har fått en del lovord.
Franska "Pianisten" och "Den lugna staden" är två filmer som jag kunnat tänka mig här. Men 2002 års bästa film kom naturligtvis inte ens på tal. Men jag tror att "Sagan om de två tornen" ändå klarar sig.

Kortfilm och dokumentär är ju kategorier som mest är en fråga för branschen, men det skall mycket till om inte Baker Karim och Stefan Jarl inte tar hem varsin bagge.

En intressant sak är att jämföra biobesökarnas dom över de svenska filmerna 2002 med hur Guldbagge-nomineringarna utfallit.
Bland de tio mest sedda filmerna finns två som inte är nominerade alls: "Tsatsiki vänner för alltid" och "Karlsson på taket".
Biobesökarna verkar tycka att "Grabben i graven bredvid", "Klassfesten" och "Beck-sista vittnet" är mest sevärda, medan de mest nominerade rullarna "Lilja 4-ever" och "Alla älskar Alice" är fjärde respektive sjätte film på biobesökarnas lista. "Suxxess" som fått två nomineringar finns inte alls med bland de tio filmerna på besökstoppen.

Guldbaggegalan hålls den 3 februari på Cirkus i Stockholm och leds liksom förra året av Björn Kjellman. Prisutdelningen direktsänds som vanligt i SVT.


BULLDOZER GISSAR:

Bulldozer tittar återigen i sin kristallkula för att utröna hur baggarna kommer att fördelas i år (vi tänker inte berätta vilka filmer vi sett och inte sett för att vår förutspåelse inte skall kunna värderas).

"Lilja 4-ever" måste ta storslam i år.
Jag tippar minst 4 baggar och är juryn riktigt ärliga blir det full pott.
De bleka medtävlarna gör att den största skandal som kan ske är att man sympatiger andra filmer för många baggar.
Bästa film (allt annat vore en skam), bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (självklart!). Jag hoppas även på manlig huvudroll. Får inte Artiom den så är den vikt för alltid lika jämne Michael Nyqvist (som dock gjort bättre roller än den han nu är nominerad för).
Manus borde också det vara självklart, men här misstänker jag att Peter Birro kan komma på tal för "Bäst i Sverige".
Samma sak är det med fotobaggen. Lilja förtjänar den, men det beror lite på hur juryn resonerar. "Alla älskar Alice" kan mycket väl få en tröstbagge.

Den kvinnliga birollen går till Marie Göranzon i "Alla älskar Alice" och den manliga tror jag tyvärr att Alexander Skarsgård får för "Hundtricket".

"Mannen utan minne" blir förmodligen bästa utländska film, men jag lägger in en brasklapp för Almodóvar. Baker Karims hyllade "Malcolm" tar kortfilmspriset, medan Stefan Jarls "Muraren" tar hem dokumentär-baggen.
Lukas Moodyson överraskar ingen genom att inte heller i år vara nykter, glad och nöjd.


SAMTLIGA NOMINERINGAR:

Bästa film:
Alla älskar Alice
Grabben i graven bredvid
Lilja 4-ever

Bästa regi:
Ulf Malmros ("Bäst i Sverige")
Lukas Moodysson ("Lilja 4-ever")
Kjell Sundvall ("Grabben i graven bredvid")

Bästa kvinnliga huvudroll:
Oksana Akinsjina (Lilja i "Lilja 4-ever")
Elisabet Carlsson (Desiré i "Grabben i graven bredvid")
Tuva Novotny (Anneli i "Den osynlige")

Bästa manliga huvudroll:
Artiom Bogutjarskij (Volodja i "Lilja 4-ever")
Michael Nyqvist (Benny i "Grabben i graven bredvid")
Mikael Persbrant (Johan i "Alla älskar Alice")

Bästa kvinnliga biroll:
Cecilia Frode (Lollo i "Klassfesten")
Marie Göranzon (Sonya i "Alla älskar Alice")
Gunilla Röör (Fransson i "Beck - sista vittnet")

Bästa manliga biroll:
Lennart Jähkel (James i "Suxxess")
Göran Ragnerstam (Robert i "Suxxess")
Alexander Skarsgård (Micke i "Hundtricket")

Bästa manus:
Peter Birro ("Bäst i Sverige")
Sara Heldt ("Grabben i graven bredvid")
Lukas Moodysson (" Lilja 4-ever")

Bästa foto:
Ulf Brantås ("Lilja 4-ever")
Lars Crépin ("Alla älskar Alice")
John Christian Rosenlund ("Beck - sista vittnet")

Bästa utländska film:
Mannen utan minne (Regi: Aki Kaurismäki)
Tala med henne (Regi: Pedro Almodóvar)
The Royal Tenenbaums (Regi: Wes Anderson)

Bästa kortfilm:
En kärleksaffär (Regi: Jörgen Bergmark)
Malcolm (Regi: Baker Karim)
Viktor och hans bröder (Regi: Mårten Klingberg)

Bästa dokumentär:
Boogie woogie pappa (Regi: Erik Bäfving)
Gömd (Regi: David Aronowitsch, Hanna Heilborn, Mats Johansson)
Muraren (Regi: Stefan Jarl)


Mia Gustavsson : 03-01-08


 
> maila crew@bulldozer.nu