[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2002


Bokmässan 2002

Den 17:e Bok & Biblioteksmässan är i full gång och givetvis är Bulldozer liksom förra året där och smyger runt bland montrar och seminarier.
Om årets upplaga blir ungefär som förra årets kommer drygt 107.000 personer att ha besöka mässan när den stänger på söndag.
Varje person kommer i genomsnitt att ha tillbringat lite mer än 5 1/2 timme där.
Vad gör man då dessa timmar?


 

Problemet är som vanligt inte VAD man skall göra, utan hur man skall hinna med allt man vill se, höra och göra.
Det ambitiösa förarbetet med att lusläsa seminarieprogram, se vilka författare som signerar sina böcker var, kolla vilka prisutdelningar som skall ske och vilka montrar som måste besökas kommer alltid att ge dig mer ångest än nytta.
Missa-ångest.
Tänk om du bara gått dit, lite planlöst strosat runt, stannat här och där, bläddrat i lite böcker, tagit en fika, köpt nåt du verkigen inte tänkt men som liksom inte gick att motstå nu när det var så billigt och ett så bra erbjudande...tröttnat och sen gått hem. Nöjd.
Så gör nog de flesta som besöker mässan.
Det var mitt förhållningssätt de första åren jag var där.
Inte anade jag då att jag bara snuddat vid det som är bokmässans själ.
Allt det där som sker på andra våningen. Allt det som sker hela tiden i vartenda litet hörn på mässan. Alla ambitiösa programpunkter, seminarier och signeringar.

Ju mer man vet om vad som finns att se och göra, desto mer desperat blir man.
Hur skall man hinna?
Svar: det gör man inte!
Sovra, sortera och värdera. Se till att du får en bra mix av mingel, shopping och kulturella upplevelser. Toppa med lite kändisspotting. Se till att köpa minst en bok som du får signerad av nån författare du gillar.
Skall du gå på seminarier, kolla noga att du får valuta för pengarna.
Plocka ut godbitarna. Stressa inte runt för att hinna så många som möjligt utan välj några få som du verkligen vill se. Se till att du har god tid att hinna mellan olika salar eller montrar.
Ta dig tid att sitta ner och kolla på nån debatt eller uppläsning.

Här är några tips från Bulldozer-redaktionen:

Bästa relaxplatsen:
Helt klart på våning två i kongressfoajén. Förutom att det finns härliga soffor och fåtöljer att sjunka ner i så finns det dessutom vattenautomater med vanligt och kolsyrat vatten här.
Det är också nära till trappan upp till K-salarna där det brukar vara lugnt och finnas sittplatser. Där ligger också balkongen där man kan gå ut och ta en nypa frisk luft eller röka.

Andra bra ställen att slappa på är i korridorerna mellan Hotel Gothia Towers-delen och B-hallen där det finns små bord och fåtöljer. Här är det också bra att passa på att gå på toa, betydligt mindre tängsel än nere i stora hallen.

Ordfront har också sin monter på våning två och har en skön samling stolar, fåtöljer och soffor från Myrorna (som man dessutom kan få köpa och ta hem efter avslutad mässa om man vill) som inbjuder till slappning.

Sveriges Radio sänder direkt från mässan och i deras monter finns ett gäng stolar (kanske inte de mest bekväma dock) där man kan ta sin paus och samtidigt bli underhållen.

Bästa seminarierna:
Visst är det kul att gå och se de största författarna i de största salarna, men oftast är det inte de som har de bästa seminarierna. Faktiskt.
Välj gärna att gå på nåt lite udda, nåt som handlar om ett specialintresse och där du kanske inte känner till namnen bakom.
Det kan förvisso bli både vin och vatten. Men de roligaste och mest intressanta seminarierna jag varit på är inte de av typen där 500 personer trängs för att se en skymt av Eva Dahlgren.
Passa också på att gå fram efteråt och fråga saker du undrat över under seminariet. De flesta tar sig tid, beroende på sitt schema förstås, men alla vill väl prata om sig själv och sin bok? Du kommer aldrig så nära författare som på bokmässan. Särskilt de författare som inte är kändis-kändisar.

Bästa fikat:
Inget. Det är bara trist, dyrt och väldigt "kafeteria". 33 centiliter Loka för en tjuga är nästan ett rån. Köp med dig eget eller gå ut från mässan en sväng när du blir hungrig. Inte heller restaurangerna på Mässan känns så kul.
Ta hellre en sväng till McDonalds vid Scandinavium eller till baguette-butiken precis vid Korsvägen. Till och med Pressbyrån är att föredra.

Bästa köpen:
I samband med signeringar är det ofta extra förmånliga priser.
Många montrar har också specialerbjudanden "ta fyra betala för tre" eller "gå med i vår förening och få detta välkomstpaket" osv, osv.
Man kan hitta mycket hyfsat billigt och bra utan att behöva leta allt för mycket.
Men nu skall man inte tro att det är nåt slags billighetsmarknad. Skall du köpa en speciell bok kommer du säkert inte att tjäna många kronor på att köpa den på mässan. Paketerbjudanden och allmänt fyndande är det som gäller.
Och antikvariathörnan icke att förglömma om det inte är allra senaste boksläppen du är ute efter.

Bästa evenemangen:
Allt beror på tycke & smak och givetvis varierar det mycket år från år beroende på vilka teman det är.
- Prisutdelningar är alltid kul att gå på. Om det sen är Säffle Bibliotekspris, Bamses fredspris eller Deckarsällskapets utnämningar du föredrar att kolla in är upp till dig. Tider och platser finns angivna i mässkatalogen.
- Rum för poesi är som en liten oas där man måste slinka in tyst och slå sig ned i ett halvmörkt rum medan någon på scenen har uppläsning. Efter en kort stund har man sjunkit in i en helt annan värld och glömt det bullriga jäktet utanför.
Man kan komma och gå som man vill eftersom programmet är ungefärligt och bara vissa klockslag ges.
- I år är det den 15:e europeiska kulturtidskriftskonferensen vilket gör att man satsat extra på detta tema under rubriken "Journal 2002". I tidskriftsmontern finns det massor, massor av olika kulturtidskrifter från Sverige och andra länder samt en trevlig läshörna där man kan "tjuvläsa" från utbudet och eventuellt köpa nån tidning man fastnat för.
Det finns också datorer så att man kan kolla in olika webbtidskrifter.
Man har också en scen där det bjuds happenings av kulturellt slag.
- Nordisk litteratur är nästan alltid ett tema. I år är det särskilt Finlands litteratur som står i fokus. Är man intresserad finns det massor av ambitiösa programpunkter anknutna till detta. Bland annat så anordnar Hagabion en minfilmfestival på temat böcker som blivit film.
Den finska fotografen Irmeli Jung ställer ut sina porträtt av finska och utländska författare på andra våningen, M.A Numminen spelar finsk Tango på Studenternas hus och på Nefertiti blir det finnkamp i poesi.
Så Bokmässan når även utanför mässhallen.

Det finns ju så oändligt mycket mer än detta att se och upptäcka.
Detta var bara några få tips.
Botanisera efter eget intresse!Text: Mia Gustavsson
Foto: Jan Svensson
: 02-09-19


 
> maila crew@bulldozer.nu