[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - höstens barnböcker 2004


Höstens barnböcker 2004

Höstens utbud av barnböcker är en salig blandning av nygamla klassiker, spin off-effekter av TV-program, Kittyböcker i en aldrig sinande ström och en och annan debutant som försöker göra sin röst hörd i kakfonin.
Maria Gripe och Tove Jansson skrivs det om ändå, och Askungen och alla andra sagor som Disney har gett sig på behöver inte heller någon extra presentation, för det ser om inte annat McDonalds till.
Det är istället de övriga som kan behöva en ytterligare introduktion. Bulldozer ger några tips på nutida barnboksfavoriter och helt nya bekantskaper.


BILDERBÖCKER:
För barn i åldrar där bilden än så länge dominerar över både texten och storyn.

"Åka tåg" av Kristina Dahl och Robert Nyberg
Vad är det som är så spännande med tågresor? Att man kan gå omkring i tåget fast det åker och att allting går så fort att man knappt hinner med att se alla träd och hus innan tåget svischat förbi? I den här bilderboken så är det farmor och barnbarnet som ger sig ut på en resa. "Åka tåg" är den första i en serie bilderböcker för små barn, skrivna av Kristina Dahl.
(Alfabeta)

"Små flickor och stora" av Carin Wirsén och Stina Wirsén
En bok om samspelet mellan små och stora, om de stora som har så många synpunkter på de små. Ät nu upp så du växer och blir stor! Men om det är mycket mer än vad som känns tillräckligt för en liten mun och mage vad säger man då? "En sån här liten klatt blir lagom till mig".
(BonnierCarlsen)

"Sigrid, ett svin" av Sara Kadefors och Annika Johansson
Varför ska man behöva tvätta sig och borsta tänderna? Föräldrarna bara tjatar och det är så mycket roligare att vara med kompisarna som inte bryr sig om man är lortig.
Sigrids kompisar är vildsvin och älskar lera och kladd, precis som hon.
(BonnierCarlsen)

"Bil, bil, bil" av Elsa Arvidsson och Susanna Asklöf
En bilderbok om bilar av debutanterna Arvidsson och Asklöf.
De har letat fram fräcka och roliga bilar och intervjuat människorna som åkt omkring i dem.
(BonnierCarlsen)

"Tigerdags för Stanley" av Griff
Stanley undrar hur det skulle vara att ha en egen tiger hemma och hur man sköter om den. Här blandas fantasi och fakta om tigrar i största allmänhet och om Stanleys tiger i synnerhet.
(BonnierCarlsen)

"Alla får åka med" av Anna-Clara Tidholm
En liten flicka kör omkring i en blå lastbil och låter alla som vill åka med.
En frusen hund och ledsen nalle och många fler får åka med.
Anna-Clara Tidholms böcker lockar med sina vackra bilder och sitt budskap som uppmanar till att fantisera vidare om de händelser hon beskriver. Berättelsen tar inte slut bara för att boken gör det.
(Alfabeta)

"Ett, två, tre…", "Muu!", "Puss!" av Anne Gutman och Georg Hallensleben
Tre vackert tecknade böcker om grisar, kossor och grodor - för de allra minsta barnen.
(Natur och Kultur)

"Från Apglad till Öronvax" av Pernilla Stalfelt
En ABC-bok bör väl finnas med i en sån här lista? Denna gång är det Pernilla Stalfelt som funderat sig igenom alfabetet. Barnen som läst "Bajsboken", "Lilla maskboken" och flera andra av hennes böcker kommer säkert att känna igen sig och uppskatta denna bok.
(Eriksson & Lindgren)

"God natt lampan" av Petrus Dahlin och Bengt Lindberg
En bilderbok som innehåller femtiosju ord som handlar om lampor som ska sova på natten, fast gatlampan är vaken.
(Kabusa böcker)

"Kråke besöker skolan" av Marie Bosson Rydell
Det finns en hel serie om Kråke och hans äventyr, som innefattar allt från att lära sig klockan till att resa till London. I "Kråke besöker skolan" så får Kråke lära sig hur det är att gå i skolan förr i tiden och nu. En bok som min yngste systerson ska få, för han är mäkta sur att han som femåring måste gå kvar på dagis när storebror har börjat skolan.
(Gleerups)

"Rita och krokodil på fisketur" av Siri Melchior
Rita hittar en krokodil i sitt badkar en morgon och bjuder honom på frukost. De ger sig sedan ut på en fisketur, men det är lite besvärligt för krokodilen att sitta still.
Knasig humor och dråpliga bilder utlovas.
(Berghs förlag)

 


BERÄTTELSER
Böcker med lite längre berättelser för de barn som kommit upp i åldern där texten är minst lika viktig som bilderna.

"Tusse med tassen" av Marie-Chantal Long och Lisa Gunnarsson
Katten Minette ska få ungar och Sascha väntar ivrigt. Men så föds då lilla Tusse alldeles för tidigt och har svårt att både andas och få i sig mat.
Sascha och pappa bestämmer sig för att hjälpa Tusse och vägrar ge upp hoppet om att han ska få leva.
(Eriksson & Lindgren)

"Fia plus en och ½" av Jonna Nordenskiöld
Det är sommarlov och mamma bor i det nya huset med Paul och väntar barn, medan pappa verkar lite ensam.
Fia är nio och ett halvt och tycker att lillasyster på fyra år är jobbig och dum. Inte ser hon fram emot lovet heller. En debut av Jonna Nordenskiöld som bland annat skrivit manus för tv.
(BonnierCarlsen)

"Filip, BUSTER och ett ruggigt skott" av Göran Eriksson
Göran Eriksson råkade hamna på föräldrarnas vind och hittade sina gamla BUSTER-tidningar. Det inspirerade honom att skriva om trettonårige Filip som gärna vill spela fotboll och vara med, men som inte riktigt platsar.
(BonnierCarlsen)

"Lydias hemlighet ett magiskt konstäventyr" av Finn Zetterholm
Laura besöker Nationalmuseum i Stockholm och rör vid en av tavlorna och plötsligt har hon förflyttats till en annan plats i en annan tid. Hon hamnar hos en rad olika kända konstnärer och för varje resa kommer hon allt längre från sin egen tid.
Till slut vet hon inte hur hon ska kunna ta sig tillbaka hem.
(Eriksson & Lindgren)

"Sketna Gertrud och råttjakten" av Gudrun Wessnert
Wessnert fortsätter att berätta om medeltiden och dess människor. Denna bok är en fristående fortsättning på "Sketna Gertrud och kung Magnus kalas". Här blir Gertrud inkallad att hjälpa till att hejda den råttinvasion som dragit in över Stockholm. När hon med hjälp av hela sin familj försöker få ordning på kaoset blir det än större.
(BonnierCarlsen)

"Den sjungande dödskallen och andra spökhistorier" av Monika Zak
En bok med spökhistorier från världens alla hörn, där de flesta berättelserna bygger på gammal folktro och sägner som förts vidare från en generation till en annan.
(Opal)

"Vrakplundrarna" av Iain Lawrence
I slutet av sjuttonhundratalet så är vrakplundring vid Cornwalls kuster vanligt. Skeppen luras att förlisa med hjälp av falska ledljus. Tolvårige John Spencer blir vittne till vrakplundrarnas grymhet. Han flyr och hittar ett gömställe hos en udda gammal man, Simon, och lär också känna Mary. Hon får reda på allt som John vet om vrakplundrarna och de bestämmer sig för att avslöja skurkarna och se till att de får sina straff.
(Berghs)

"Den hissnande galaxen" av Kjartan Poskitt
Ge dig ut i solsystemet, lär dig hitta bland planeterna och parkera rätt, åk skidor på Mars och möt den tragiska varelsen från Pluto. En ny serie faktaböcker där historien om de ruskiga romarna redan finns utgiven och där Egypten och människokroppen väntar på sin tur.
(Argasso bokförlag)

"Äventyret Naturen: Från asfaltsdjungel till ögonkorall" av Mats Ottosson, Åsa Ottosson och Filippa Widlund
En djur- och naturbok för de lite äldre barnen. Boken använder sig av alfabetet för att berätta om märkliga och mindre märkliga fenomen, som djur och växter i vår värld. Mats och Åsa Ottosson är journalister med naturkunskap och resor i det exotiska Sverige som specialitet.
(BonnierCarlsen)

 Carin Thärnström : 04-10-05


 
> maila crew@bulldozer.nu