[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2004 - recension - The best of youth


The best of youth

Ur filmen "Bets of youth"Originaltitel: La meglio gioventù
Regissör:
Marco Tullio Giordana
Land: Italien
Språk: Italienska, engelsk text
Längd:
6.23
År: 2003
Salong: Draken

Om filmen:
Ingår i "Little Italy"

Handling:
Filmens berättelse är ett epos som sträcker sig från 1966 till 2003.
I det lilla ser man det stora. I denna storslagna film följer man en familj, framför allt bröderna Matteo och Nicola, och ett samhälle i stark förvandling, Italien, under cirka 40 år.

I slutet av sextiotalet studerar Nicola till läkare och Matteo litteratur och under sommarlovet så ska de tillsammans med två av Nicolas vänner resa till det exotiska Norge. När Nicola och hans vänner ska hämta upp Matteo så har han en ung flicka i sitt sällskap, Giorgia. Han har "kidnappat" henne från den mentalklink där han arbetat extra som vårdare. Han vill föra henne till hennes far. Nicola och Matteo ger sig iväg för att leta rätt på hennes far och lovar att möta upp vännerna några dagar senare.

Giorgia blir i sitt katatoniska tillstånd den katalysator som för bröderna in i sina professioner, psykiater för Nicola och militär/polis för Matteo.
Giorgia försvinner ut ur deras liv men inte ur deras medvetande och när hon sedan dyker upp igen för hon återigen handlingen och bröderna vidare.
Nicola och Matteo blir tidvis motståndare till varandra när Nicola engagerar sig i studentupproren i Turin på sjuttiotalet och Matteo ingår i de styrkor som ska och slår ner studenterna.

Under de år som går får man följa bröderna ur respektive perspektiv och även deras två systrar. Den äldre, Guiliana, är advokaten som blir en av de som kämpar mot maffian på Sicilien under åttiotalet och den yngre, Francesca, är den som gifter sig med Nicolas barndomsvän.

Det är en underbar familjesaga och en historielektion som tar avstamp i det "fria" sextiotalet, via studentupproren och röda brigadernas framfart till massuppsägningarna hos bland annat Fiat på åttiotalet.
Berlusconis era vidrörs dock inte! Filmen och familjehistorien knyts ihop med en elegant rosett under den sista halvtimmen och att lämna salongen känns som om man lämnar sina nya vänner utan att veta när man ska få se dem igen.

Filmen, som är en TV-film (köp in den!!!), visades i två delar på vardera dryga tre timmar och det var inga dryga timmar.
Det är utan tvekan höjdpunkten för mig på årets festival.


Innehållsförteckning:
Högläsning ur Ginsbergs Howl
Pianospel
Kärlek
Undergång
Vacker villa i Toscana
(Aningens öm svanskota)


Carin Thärnström : 04-01-30

 


 
> maila crew@bulldozer.nu