[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Black books-surfa:
> Comedycentral
>> sett - TV- recension - Böcker


TV-tips: "Böcker"

En teveserie som det har pushats för med sedvanlig SVT-tystnad, är SVT1:s senaste englandsimport, andra omgången av "Böcker".
En härlig komediserie i klassiskt sjuk engelsk stil, som är mindre situationskomedi och mer ett vansinnigt roligt och helskruvat hjärnsläpp.

Efter att ha sett den andra delen av serien om bokhandlaren Bernard Black - ägare till bokhandeln "Black Books", kan man inte göra annat än falla pladask för den vrickat absurda humor och cyniska värme som genomsyrar denna utmärkta lilla teve-juvel.

Om det inte redan är tydligt nog så rekommenderar jag således att ni bänkar er framför dumburken varje tisdag klockan 22:30 för att avnjuta lite engelskt, lätt psykotropiskt, sent kvällste i sällskap med några av de mest älskvärda och smått störda individer som dykt upp på den lilla skärmen på mången god dag.

Det är en serie som Terry Gilliam skulle kunna ha skrivit manus till, men det har han inte gjort, utan det är istället Bernard Blacks alter ego (den irländske komikern Dylan Moran), som skrivit manus tillsammans med Graham Linehan.
En annan typ av skrivande som ligger nära till hands för en jämförelse är Kevin Smiths filmer om Jay och Silent Bob, som åtminstone till viss del ligger stilmässigt nära TV-serien "Böcker", eller "Black Books" som serien hette när den dök upp i England 2001.

Dylan Moran är givetvis lysande i rollen som bokhandlaren som inte vill ha några kunder, men Bill Bailey gör även han en extraordinärt rolig roll i form av Bernards assistent/slagpåse Manny.
En assistent som är en riktig hypokondriker, eller är det bara det?
Varför får han då den märkliga sinnesrubbande sjukdomen Daves Syndrome när termometern når 88 grader farenheit?
Låt oss inte heller glömma bort Tamsin Greigs lysande prestation som Fran, deras enda vän, vars främsta intressen är cigaretter och drinkar, och som i det senaste avsnittet handskades lysande med både en krympande lägenhet (!) och en kärlekskrank Bernard med värmeslag och dragspel.
Det här är serien som "Ellen" hade kunnat vara om nu bara "Ellen" hade varit en verkligt rolig serie.

En eloge till SVT, som här verkligen lyckats återfinna ett korn, trots elaka påståenden om både bristande synförmåga och tillhörighet till en viss art av typen tamt fjäderfä.

Innehållsförteckning:
Irländare/störda individer
Svärta
Absurda händeles
Frånvaron av en påtänd studiopublik
Timing
"The Gift of The Gab"

På TV: har sänts på SVT

 


Wilhelm Hedin : 02-03-20


 
> maila crew@bulldozer.nu