[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2003 - recension - Blind Spot


Blind Spot. Hitler's secretary

Ur "Blind Spot"Originaltitel: Im toten winkel. Hitlers sekretärin.
Regissör:
André Heller
Land: Österrike
Språk: Tyskt tal, engelsk text
Längd:
1.30
År: 2002

Salong:
Ännu en film på Chalmers. Se tidigare recensioner för utlåtande om denna filmvisningslokal.

Förfilm:
Ingen förfilm

Om filmen:
Ingår i filmfestivalens avdelning "German Stories".
Denna dokumentär om Traudl Junge, en av Hitlers sekreterare, hade världspremiär på Berlins filmfestival i september 2002. Junge, som i princip inte ställt upp på några som helst intervjuer under 60 år, gick till sist med på att intervjuas av de judiska dokumentärfilmarna Andr Heller och Othmar Schmiderer. Bara timmar efter filmens premiär avled Junge i cancer, 81 år gammal.

Handling:
Filmen är enkel till sin form.
En åldrad, kedjerökande, vithårig tysk kvinna sitter rätt upp och ner inför kameran och berättar anekdoter om en man som hon arbetade för på 40-talet. En artig, belevad och faderlig man som hon hyste stor beundran och respekt för som arbetsgivare. Hon var tjugo år gammal när hon anställdes som sekreterare hos Adolf Hitler. Året var 1942.
Tre år senare var hon en av de personer som befann sig i bunkern när han begick självmord och hon var också den som han strax innan dikterat sitt testamente för.
Hon berättar om de dramatiska sista dygnen innan Berlins fall och om stämningen inne i bunkern. Hur cyanid-kapslar delades ut till alla som ville ha och hur det vanligaste konversationsämnet var hur man mest smärtfritt kunde ta livet av sig.
Hon var också i Berghof dagen när en grupp officerare försökte mörda Hitler med en bomb.

De brännande frågorna, som alltid i dessa sammanhang, är förstås:
Vad visste Traudl Junge om Förintelsen? Känner hon någon personlig skuld för det som hände under nazisternas styre?
Även om dokumentärfilmaren velat lägga tonvikten här känner jag att det är relativt ointressant. Det som Junge bidrar med är egentligen det motsatta.
Inte bilden av den onde Hitler, den som vi med facit i handen alltid kan se framför oss, utan bilden av den vardaglige Hitler.
Traudl Junge, som aldrig själv var medlem i nazistpartiet och som enligt egen utsago inte visste nåt om koncentrationslägren och judetutrotningen förrän efter kriget, har ägnat en stor del av sitt liv åt att grubbla över hur hon kunde undgå att se att hennes chef var ett av världshistoriens största monster.
Trots att hon uppenbarligen plågats av sin brist på insikt, sin naivitet, sin politiska okunskap och sin ungdomliga beundran för Tysklands mäktigaste man, är det i hennes berättelse man hittar svaret.
Hitler var i sammanhanget ingen galning, han var där en man med stora visioner och alltför många villiga lakejer i sina led. Hon var bara en av miljoner som duperades av detta. Många långt mer erfarna och medvetna än hon köpte hans skräckpropaganda och hans lansering av sig själv som västvärldens enda hopp. Hon var inte ens särskilt intresserad av dessa framtidsvisioner, utan tyckte mest att det var spännande att jobba för en så mäktig man.

Junge beskriver en man som stolt berättar om sin hund Blondies färdigheter, har matsmältningsproblem, äter middag med sina sekreterare istället för sina officerare, inte accepterar att någon ifrågsätter honom, aldrig nånsin nämner ordet jude och får lådvis med kärleksbrev från tyska kvinnor.

Det är djupt tragiskt att se denna kvinnas berättelse om hur hon efter kriget vaknar upp som ur en mardröm och inser att hon levt i en lögn och att allt hon trott på är förbi. Junge verkar inte förrän mot slutet av sitt liv ha accepterat att hennes enda brott egentligen var att vara ung, lättimponerad och tacka ja till fel jobb.

Jag tycker att den här filmen ställer en av de viktigaste frågorna när det gäller nazismen och samtidigt ger ett av de viktigaste svaren.
- Hur kunde det ske?
- För att vanliga människor inte såg, inte ville se, inte kunde se.
Precis som vi idag inte ser, inte vill se, inte kan se alla små och stora förbrytelser mot människor runt omkring oss.

Innehållsförteckning:
En blind fläckMia Gustavsson : 03-01-30

 


 
> maila crew@bulldozer.nu