[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ur bokhögen 10


Senaste nytt ur bokhögen

Under rubriken "Ur bokhögen" publicerar vi kortare recensioner och kommentarer om både nyutgivna och äldre böcker, färdiglästa och såna som för evigt är dömda att ligga halvlästa bredvid sängen.
Sträcklästa med nöje eller förvisade till glömska, eftersom man alltid somnar redan på sidan 22.

EN GEISHAS MEMOARER av Arthur Golden

(Bra Böcker, 2005, 461 s.)

Arthur Goldens berättelse om flickan Sayuris liv, från den fattiga tillvaron i den fiskeby till det dekadenta livet som firad geisha i Kyoto, kom ut redan 1997 i USA och året efter i Sverige. Men när Steven Spielbergs film, baserad på boken, var sverigeaktuell i höstas passade Bra Böcker på att damma av boken och ge ut den i pocket med filmaffischen som omslag.
Säkert säljer den en del på det. Men det är utan tvekan ingen dum idé att läsa den innan man ser filmen.

Golden har tydligen gjort massiv research för boken, och det som han berättar om gesiha-livet är inte bara hittepå. Även om Sayuris öde är uppdiktat, och kanske lite för hjärtknipande och fyllt av umbäranden, sorg, motgångar, tjuvnyp från konkurrerande gesihor, undertryck passion för en man som hon tror hon inte kan få, rävspel och intrigerande för att få män på fall, så är det också en genuint gripande och spännande historia.

Det är en inblick i japansk kultur, seder, bruk och framför allt träning, regler och sociala koder för en geisha. Golden förlorar sig ofta i detaljer om dofter, smaker, broderier på ett sidentyg i en kimono eller hur en gesiha gör sitt hår, sminkar sig eller klär sig. Hur hon dansar, spelar instrument, serverar te, eller sänker sina ögonlock i rätt stund för att förvrida huvudet på en man. Men det blir ändå aldrig tråkigt. Snarare ger det must, liv och själ till en exotisk värld som man upplever sig bara få tjuvkika in i.

Även om geishorna utmålas som dyra sällskapsdamer handlar mycket ändå om att sälja sig på olika sätt, både kroppsligt och själsligt, till den som betalar mest eller är mest inflytelserik. Det bästa en gesiha kan hoppas på är att få en mäktig, rik och snäll man som fast "sugar daddy", så att allt hon behöver göra med andra män är att dricka te, dansa och konversera.
Dessa 1930-talets japanska club hoppers som minglade mellan tehusen, skrattade åt rika mäns skämt, tog emot deras pengar och presenter och tog av sig kimonon för en man bara om det var strategiskt rätt, kanske inte är så olika cyniska västerländska kvinnor på 2000-talet? Skillnaden är bara att då var det ett yrke, en konst man lärdes upp i, ett sätt att tjäna pengar - nu nånting som kvinnor gör av egen fri (?) vilja.

Filmen fick flera Oscars så kanske skall man pallra sig iväg och se den för att kolla om de lyckats fånga Goldens skimrande värld även på filmduken.

- Mia Gustavsson

 


STRESSADE HUNDAR av Marina Nagel och Clarissa V. Reinhardt

(ICA Bokförlag, 2005, 60 s.)

"Stressade hundar" är en mycket intressant bok som ger en inblick i vad som utlöser stress hos våra tamhundar. Titeln talar ju för sig själv.
Boken är lätt att hitta i, överst på varje sida står det om vad just det avsnittet i boken handlar om. Det finns exempel på hur hunden visar symptom på stress och vad som kan vara stressutlösande faktorer. En hundägare kanske inte tänker på att kasta boll med sin hund kan utlösa stress hos den.

I slutet av boken finns det en undersökning om hundars livsvillkor och stressymptom, samt ett antistressprogram som man kan fylla i själv. Där får man även följa exempel-hunden Diego genom ett antistressprogram.

Jag rekommenderar alla hundägare att läsa denna bok.

- Sandra HäggströmFÖRSTA FOTBOLLSBOKEN av Berndt Sundsten

(ICA Förlaget, 2005, 44 s.)

"Första fotbollsboken" är en introduktion i fotbollsspelandets historia och också en teoribok i hur man kan lära sig olika tekniker som dribbling, olika typer av skott och vilka regler som gäller under en fotbollsmatch.

Illustratören Jan Jäger har också ritat in lite tjejer här och var, och med tanke på fotbollens utveckling bland tjejer så känns det som en självklarhet att det inte bara är fotbolls-killar på bild.

Jag läste denna bok med mina systersöner, åtta och sex år gamla. De har båda provat på att spela fotboll och åttaåringen har till och med spelat matcher. De är dock inga fanatiker utan ägnar sig lika gärna åt att testa på andra sporter. Sexåringens fotbollsspelande var dock, enligt hans mor, en salig röra där alla sprang mot bollen samtidigt. Men huvudsaken är att man har kul.

Det är ganska mycket text i "Första fotbollsboken" och inget man tar till sig på en kväll. Vi kollade dock in bilderna tillsammans och så läste jag de texter som hörde till de bilderna de fastnat för. Stycket om skador fascinerade sexåringen, medan jag och åttåringen diskuterade hur man beter sig på plan.

Detta är en bok som jag kan tänka mig funkar på samma sätt som teoriboken när man tar körkort. Man går igenom vissa avsnitt i teorin och så testar man sen hur de funkar i praktiken.

 

- Carin Thärnström


HJÄLP JAG HETER ZBIGNIEW av Zbigniew Kuklarz

(Bonnier Pocket, 2006, 238 s.)

Det här är faktiskt en helt galen bok. Och det menas på ett positivt sätt. Den är som en norrländsk skröna med en släng av Norén, fast med putslustiga och tagikomiska polska egenheter inbakade.

Uppväxtromaner med 70-talsdoft finns det gott om, men på senare tid har genren berikats med flera perspektivbrytande tillskott. Jag menar förstås att det inte är ur en genomsnitts-svennes ögon man betraktar mellanmjölkens land, skolgårdsmobbing och betongförorter. Andra generationens invandrare kommer hårt på litteratur-fronten och står för humoristiska, vassa och träffsäkra skildringar av kulturkrockar och svenskhet. Uppväxtskildringarna blir inte bara navelskåderi, utan också en mer generell betraktelse av samhället, ur ett annat perspektiv.

Zbigniew har ett förnamn man inte kan uttala och ett efternamn som gjort för dåliga könsvitsar. Hans familj är en polsk variant på klientelet i "Populärmusik från Vittula". Lika mycket sprit och svordomar, men mer känslomässiga utlevelser. En polack är mer knapsu.

I centrum för Zbigniews självbiografiska berättelse står hans storasysters 40-årsfirande. En tilldragelse som fullkomligt urartar på olika plan. Det är vodka, tårar, dåliga vitsar och sånger med texter som framstår som fullkomligt obegripliga för en svensk. Och relationsproblem. Big time.

I allt detta betraktas av drygt 30-åriga lillbrorsan Zbigniew, som hela sitt liv försökt att sluta skämmas för sitt polska ursprung och smälta in i det svenska samhället. Men det är inte det lättaste när ens föräldrar envisas med att inte prata perfekt svenska och stenhårt hålla fast vid sina egenheter. Genom kvällens händelser och dess efterdyningar kapitulerar han till sist inför sitt ursprung och omfamnar det både respektlöst och kärleksfullt.

En bok som får läsaren att skratta ofta och mycket. Och då och då vilja krama den uppväxande Zbigniew hårt.

- Mia Gustavsson


MODERNA MÖBELKLASSIKER - guide för nyfikna av Ingegerd Jönsson och Agneta Liljedahl

(ICA bokförlag, 2005, 120 s.)

"Moderna möbelklassiker" är en enkel och hyfsat lättillgänglig introduktion till förra århundradets möbeltillverkning, med betoning på svenska och skandinaviska möbler och dess formgivare.

Jönsson och Liljedahl börjar där de flesta anser att den moderna svenska inredningstrenden startar, med Carl och Carin Larsson och deras hem i Lilla Hyttnäs i Dalarna samt Ellen Key och hennes hem Strand, med utsikt över Vättern.
Carl Larsson målade tjugo akvareller med motiv från hemmet i Dalarna, vilka bildar grunden för boken "Ett hem" som utkom för första gången 1899.
Den betraktas som den första stora heminredningsboken.
Makarna Larsson och Ellen Key var inspirierade av William Morris och den rörelse han skapade i England, Arts & Crafts vars motto var "Trohet mot materialen".

Några andra svenska milstolpar som också nämns i boken är hemutställningen 1917 där både Carl Malmsten och Gunnar Asplund medverkade.
Numera är båda dessa herrar ikoner åtminstone bland den svenska designeliten.
Andra stora och banbrytande utställningar i Sverige är Stockholmsutställningen 1930 oxh H55 i Helsingborg.
Fokusering ligger på den skandinaviska utvecklingen, men påverkan kom också utifrån med t ex Bauhausskolan som skapades 1919. En senare betydelsefull händelse är den italienska designgruppen, Memphis, utställning på möbelmässan i Milano 1981.

Efter genomgången av förra seklets trender och utveckling så presenteras ett stort antal så kallade möbelklassiker med bild och en kort presentation av både möbel, formgivare och ibland producent.

Bokens tredje del ger oss en överblick över ett antal formgivare, återigen med betoning på de skandinaviska, men även med ett urval från övriga världen. Jönsson och Liljedahl avslutar med att sia om vilka av de nutida möblerna kan tänkas bli klassiker.

Tycker man det minsta om möbler och att möblera sitt hem så är det en given bok att läsa. Det finns också en lång litteraturlista att botanisera vidare i.
Det är fascinerande att se ursprungsmöblerna som vi är vana att se kopierade i alla möjliga sammanhang och faktiskt upptäcka att den stol som man betraktar som nutida har sitt ursprung på 1920-talets design.

Jönsson och Liljedahl ger en introduktion till inrednings- och möbeltrender på ett sakligt och lättsamt sätt. Det är som de skriver i undertiteln – "guide för de nyfikna". Det är kul att upptäcka att NK (som var varuhus fram till början av 1990-talet) hade en egen möbelverkstad där de på 1940-talet lanserade möbelserien Triva, som såldes i platta paket och fick monteras ihop av köparen. Känns konceptet bekant måntro?

- Carin Thärnström


HUNDENS SJUKDOMAR av Birgitta Wikström och Josefine Öberg

(ICA Bokförlag, 2004, 288 s.)

Detta är en bok för den som vill sätta sig in i vilka hundsjukdomar det finns och hur man upptäcker och behandlar dem.
Det här är den tredje utgåvan av boken, den första kom ut 1993.
Eftersom det sker ständiga förändringar och framsteg inom veterinärvården, så tar den här upplagan naturligtvis även upp saker som är helt nytt och aktuellt.
Nytt i denna upplaga är bland annat olika tumörformer och behandlingar av dessa. Även rehabilitering har fått ett eget kapitel. Allt eftersom gränserna har öppnas inom EU så har det kommit till fler infektionssjukdomar som inte bara smittar hunden, utan även människan. En viktig kunskap att ta till sig för alla hundägare.

Detta är en mycket bra bok att ha i sin bokhylla, men lite svårläst med alla medicinska namn. Den har fina bilder och tydliga förklarande teckningar.

Boken är skriven av Birgitta Wikström och Josefine Öberg, som båda är legitimerade veterinärer. Birgitta, som är specialiserad på hundens ögonsjukdomar, skrev den första utgåvan av boken. Den nya upplagan har moderniserats av Josefine, som är veterinär på Djursjukhuset i Bagarmossen, utanför Stockholm.

- Sandra Häggström
RESA I PROVENCE av Ingrid Wikholm

(ICA Bokförlag, 2003, 136 s.)

Provence är en region i södra Frankrike som ständigt lockar nya människor till sig. För ett tiotal år sedan rådde Provence-feber i Sverige efter att Peter Mayles böcker om sitt liv i Provence översatts till svenska och åtskilliga hyfsat välbeställda svenskar skaffade sig sommarhus på den franska landsbygden. Idag är allmänhetens fokus inte riktigt lika stor på just Provence.

Ingrid Wikholm presenterar regionen, landskapet, människorna och maten i sin bok "Resa i Provence". Den är fullproppad med fakta och tips och för frankrikeresenären gäller det att sålla bland resmålen, om man inte vill förlänga resan.
Det gjorde Alexandra David-Néel, en av staden Digne-les-Baines mest kända personer, när hon planerade en resa till Asien som skulle vara 18 månader. Hon återvände till Frankrike först efter 14 år.
Hon skrev dock regelbundet hem till sin man under åren i Asien. När hon var 100 år gammal förnyade hon passet, men hann aldrig använda det innan hon dog. Hennes hem kan besökas i Digne-les-Baines.

Provence är ett landskap där maten är viktig för livsstilen och de flesta städer har alltid marknad minst en gång i veckan, oftast fler, och många orter har också speciella högtider som "vitlökens dag" eller "la fête de la fraise (jordgubbsfesten den 8 maj, som också är helgdag i Frankrike till åminnelse av vapenstilleståndet i andra världskriget).

Man får tips på vad man kan göra och se i byarna och på landsbygden, men Wikholm tipsar också om vad man kan se och göra i storstäderna i Provence, som Aix-en-Provence och Marseille. I Marseille finns t ex ett fotbollsmuseum, Musée de l’OM, där man kan återuppleva (franska?) segrar genom tiderna och minnas magiska måltillfällen.

Har man barn i "dinosaurieåldern" så finns det gott om muséer och utgrävningar som berättar om Provence forntid. Det finns också vackra trädgårdar att besöka där man kan köpa med sig lite fröer hem, för växthusodling om inte annat.

Boken är saklig och praktisk i sitt upplägg men det finns också gott om udda anekdoter om påvetiden i Avignon, samt författare och målare som lockats av Rivierans fantastiska ljus.


- Carin Thärnström

 JULBOKEN av Görel Kristina Näslund och Anréa Räder

(BonnierCarlsen, 2005, 128 s.)

Det här är troligen en bok som borde ha recenserats i december och inte lagom till sommarlovet, men nu får du ett tidigt boktips till nästa jul.

I den här boken, som passar för hela familjen, får vi följa flickan Julia och pappan Niklas ("fyndiga" namn i en julbok, eller hur?) från första advent till tjugondag Knut, och ta del av allt från adventspyntande till julgransköp och julgodisfixande.

Julens alla traditioner avhandlas med små faktaberättelser, många fina bilder och en hel del recept, pysselbeskrivningar, sångtexter och annat smått och gott.
Det är inte bara de mest självklara saker som avhandlas, även om man förstås får veta hur man bygger ett pepparkakshus, jultomtens ursprung, hur man gör smällkarameller och rimmar till paketen. Man får också en lektion i varifrån julens nötsorter kommer, tips på lekar till julgransplundringen, hur man stöper ljus och hur man odlar hyacinter.

Boken är helt enkelt en guide till allt som har med julens traditioner och firande att göra, presenterat på ett roligt och lättöverskådligt sätt. En guldgruva för julälskare och kanske en utgångspunkt till att återuppväcka eller hitta gamla traditioner att införliva i sitt eget firande.

- Mia Gustavsson


 

Bulldozer

 
 
> maila crew@bulldozer.nu