[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ur bokhögen 12


Senaste nytt ur bokhögen

Under rubriken "Ur bokhögen" publicerar vi kortare recensioner och kommentarer om både nyutgivna och äldre böcker, färdiglästa och såna som för evigt är dömda att ligga halvlästa bredvid sängen.
Sträcklästa med nöje eller förvisade till glömska, eftersom man alltid somnar redan på sidan 22.

FLYKTEN FRÅN FRANK av Herbjörg Wassmo

(Norstedts, 2005, 385 s.)

Herbjörg Wassmo hör till de norska författare som är vällästa även i Sverige. Åtskilliga människor, mestadels kvinnor har läst hennes böcker om Tora och Dina.
I "Flykten från Frank" får vi möta Sanne och det hon har gemensamt med både Tora och Dina är sin trasiga barndom. Hon har vuxit upp på ett barnhem där hon också blivit utsatt för sexuella övergrepp. Som vuxen har hon samlat ihop spillrorna av sig själv och skapat en till ytan harmonisk och framgångsrik människa. Hon har dock svårt att ta till sig och närma sig människor och att mannen som hon har ett förhållande med är gift är knappast förvånande. Hon lever ett passivt liv som den väntande älskarinnan, samtidigt som hon har en yrkeskarriär som författare.

Om inte hennes älskare satsat pengar på en ljusskygg affär och behövt hjälp av Sanne hade kanske deras förhållande fortsatt i samma raka hjulspår, men denna händelse ändrar drastiskt förloppet. Älskaren ber att få använda Sannes bankkonto för att deponera fyra miljoner kronor och när de väl sitter på hennes konto så drar Sanne från Norge och ut på en odyssé genom Europa. Med på färden är en kvinna som Sanne mött av en slump, på ett café. Sannes totala motsats eller bara hennes alter ego, det är inte så lätt för läsaren att lista ut.

I "Flykten från Frank" så känner man dock inte samma närhet och förståelse som man kunde känna till Wassmos tidigare kvinnofigurer. Sanne blir mer en symbol över en frustrerad människas tillvaro, och också därför mer ogripbar. Det är ingen dålig bok, men jag känner ändå att den lämnar fler frågetecken än utropstecken när jag läst klart den.

- Carin Thärnström


TRIMMA OCH KLIPP av Carina Rohm

(ICA Bokförlag, 2005, 122 s.)

Som hundägare är det lätt att bara lämna in hunden på en trimning, få den klippt, badad och klorna klippta. Men i längden kan det bli dyrt, så i denna bok får man tips om vilka verktyg man behöver och vilka handgrepp man ska använda för att kunna utföra trimning och klippning av sin hund själv.

Att trimma ser lätt ut, men är en svår konst. Genom att läsa denna bok så får man i alla fall en inblick i hur det ska gå till. Texten är kompletterad med många fina färgbilder, tagna av Lillemor Böös. Det finns också enkla teckningar gjorda av författaren själv, som beskriver hur man ska klippa.

En professionell hundtrimmare gav följande utlåtande om boken:
"Den är bra, fina bilder, någorlunda enkel och kortfattad om hur man friserar sin hund."

Författarinnan Carina Rohm är utbildare inom hundvård och har flera års erfarenhet av trimning.

- Sandra Häggström

 ANHÖRIG av Katerina Janouch

(Piratförlaget, 2004, 300 s.)

Katerina Janouch är mest känd som rådgivare i sex- och samlevnadsfrågor i tidnings- och bokform. Men hon har också skrivit den skönlitterär romanen "Våta spår", barnböcker och boken "Familjeliv".
Men den här boken handlar om något helt annat. Det är en delvis självbiografisk roman om att leva tillsammans med en missbrukare, och det medberoende det skapar. Att mycket baseras på hennes och maken Roberts förhållande har hon själv sagt, men om alla händelser som skildras i boken är autentiska kanske egentligen inte är så intressant.

I boken möter den ensamstående mamman Marisa en lite yngre klubbkillen Rickard. Han står för äventyr, fest och glam och sprider glans i Marisas liv. Ganska snart inser Marisa att hans festande och alkoholkonsumtion inte är helt under kontroll, men hon blundar för varningssignalerna och inleder en passionerad kärlekshistoria med honom. Som småbarnsmamma och frilansande copy har Marisa fasta rutiner att följa, medan Rickard lever ett liv som är mer från dag till dag. Trots det gifter de sig och skaffar barn på löpande band.
Marisa kämpar hela tiden mot sin största konkurrent, alkoholen, som tar allt mer av Rickards tid och inverkar på deras familjeliv. Till slut inser Marisa att hennes hippa inneman och hennes barns far faktiskt är både alkoholist och narkoman.

Vi får följa deras svajiga samliv genom barnafödande, yrkeskarriärer, svartsjuka, gräl, pengabekymmer och en hel del passionerad kärlek. Allt i skuggan av drogerna och beroendet.

Det är en självutlämnande och modig bok som inte ger några enkla svar eller förnumstiga lösningar. Marisa utmålas inte som ett offer, utan som en medaktör i en destruktiv relation som styrs av bådas förhållande till hans missbruksproblem. Jag inbillar mig att alla som levt i en sådan relation kan känna igen sig i växlingen mellan hat och hopp, avsky och kärlek. Trots att det är en bok som ibland ger magont så ger den samtidigt en hoppfull bild av hur vilja och envishet kan övervinna det mesta, till och med drogernas makt.

 

- Mia Gustavsson


NYA TIDER av Solveig Olsson-Hultgren

(BonnierCarlsen, 2005, 285 s.)

"Nya tider" är den fjärde boken om den före detta pappersarbeterskan Elin Andersson och hennes dotter Rebecka. I denna boken så har Elin trätt i bakgrunden och Rebecka är på egen hand. Hon ska fylla sexton år och har tänkt söka till småskoleseminariet i Växjö. Hon bor inneboende hos en av sina mostrar, Ida Sofia, som arbetar på tändsticksfabriken och är en av de som kämpar för kvinnlig rösträtt.

Boken börjar med det nya året, 1921 och förutom att det kommer att bli ett omvälvande år för Rebecka så kommer det att bli ett omvälvande år för svenska kvinnor. För första gången får de rösta i det allmänna valet.

Olsson-Hultgren skriver om svensk kvinnohistoria på det personliga planet och hon gör det både intressant och lättfattligt. Det är en tuff tillvaro för den unga Rebecka, för det räcker inte bara med fina betyg man måste göra ett inträdesprov också, som kräver fördjupad läsning. Hon läser visserligen på kvällarna efter arbetet i skoaffären men böckerna är dyra och det är mycket text som måste nötas in.

Femtio procent av kvinnorna röstade i valet 1921, mot sextio procent av männen. Hjalmar Branting blev både statsminister och utrikesminister och fem kvinnor kom i riksdagen. Bland annat Elisabeth Tamm för liberalerna. Hon var också var en av de aktiva i startandet av Fogelsta folkhögskola för kvinnor på sin gård Fogelsta.

"Nya tider" är en modernt skriven Kulla-Gulla-bok, men till skillnad från Kulla-Gulla är inte Rebecka någon överklassflicka som växt upp bland arbetare utan Rebecka har sina rötter i den svenska arbetarkulturen och har i så fall mer gemensamt med Moa Martinsons Mia.

- Carin Thärnström

 


ÄNGLARNAS SYSTER av Anna Jörgensdotter

(Albert Bonniers Förlag, 2005, 243 s.)

Sonja är 16 och så där arg, förvirrad, liten, ledsen, ensam, stark och orubblig som man kan vara i ett enda virrvarr på en gång när man är i ett ingenmansland mellan barndomen och vuxenheten.

Hon bor ensam med sin mamma, som mest är ledsen och sitter i köket och röker sedan Sonjas bror Emil dog och pappan lämnade dem.
Sonjas sorg och frustration är hårt innestängd och osynlig utåt. Istället manifesterar den sig som avståndstagande, utanförskap och orubbligt trots.
Emils lila glitterhatt, som Sonja ständigt bär, gör att omgivningen stör sig på henne, men den är hennes uppror och hennes livlina.
Hon är stolt och oändligt ensam med sin saknad, sina drömmar och sina tankar.

När hon möter Nicko, som blir hennes pojkvän, tror hon att hon hittar nån som verkligen ser den riktiga Sonja. Men hennes rädsla att vilja för mycket och att förlora honom gör att hon stänger honom ute mer och mer.
Istället fantiserar hon mer och mer om kvinnan i lägenheten ovanför, Katrina från Albanien. Kanske är de båda lika ensamma?

Den här boken är plågsam att läsa. Utanförskapet, klasskompisarnas grymma behandling och Sonjas innestängda längtan och rädsla är som ett slag i magen. Som att se en olycka hända och inte kunna hindra den.

Författaren har ett sätt att förmedla Sonjas virrvarr av tankar, stora och små, som gör att man känner sig närvarande på varje sida av boken.

Till boken finns också ett soundtrack med musik av bland annat The Knife. Lika träffsäkert i tonen, stilsäkert och känslomässigt omskakande som Anna Jörgensdotters bok.

- Mia Gustavsson


STORA TERRASSBOKEN av Dag Thorstensen, Laila Eriksen och Beate Slipher

(Forum, 2006, 144 s.)

En snickare, en arkitekt och en trädgårds- och interiörfotograf har slagit sina kloka huvuden ihop och gjort en praktiskt grundbok för alla villaägare som längtar efter den perfekta terassen.
Boken är som rubriken anger indelad i tre kategorier, planering av terassen, hur man utför byggnation av terassen och så slutligen tips på hur man inreder sin terass på bästa sätt, med allt från möbler till blommor.

Detta är en bok för den händige och det är nog en fördel om man inte är helt nybörjare när man ska sätta igång med ett sådant här projekt. Även om boken är mycket grundlig så är det inte alltid riktigt samma sak att läsa sig till det som man sen ska genomföra i praktiken. Man ska kanske börja med några mindre projekt. Då kanske kapitlet med ritningar på möbler kan vara en bra början. Där finns alltifrån blomlådor till bänkar och bord, eller varför inte en spaljé?

Men vill man göra rubbet från början till slut så guidar boken dig från golv till tak, genom trappor och till den murade utegrillen.

 

- Carin ThärnströmUT OCH STJÄLA HÄSTAR av Per Petterson

(Albert Bonniers Förlag, 2006, 266 s.)

Trond tillbringar sommaren 1948 tillsammans med sin pappa på en fädbod nära den svenska gränsen. Det blir en sommar fylld av händelser som blir avgörande för den unge pojken och hans framtid.

Femtio år sedan bosätter han sig i en avlägset belägen stuga för att få vara ensam med sig själv, sin hund och sina tankar sina sista år i livet. Frun har dött och döttrarna lever sina egna liv. Hans närmaste granne visar sig dock vara någon han känner från det förflutna och alla gamla minnen väcks till liv igen. Frågor han aldrig vågat ställa kommer tillbaks. Vem var hans pappa egentligen och vad fick honom att överge familjen?

Det är en typisk coming of age-historia som samtidigt skildras ur en åldrande mans ögon. Minnena är laddade med dubbeltydigheter och saker som pojken han var inte riktigt förstod eller kunde tolka då. Men det är med pojkens ögon vi återupplever sommaren 1948. Den sista sommaren med fadern.

Vi får se den laddade stämningen mellan grannfrun och pappan, tragedin som drabbar hans bästa kompis, pappans omöjliga flottningsprojekt, kraftmätningar för både kropp och psyke och pojken Tronds liksom undanglidande och ändå fullt närvarande person. En iakktagare som insuper alla detaljer med knivskarp precision, precis som läsaren gör.
Den gamle Trond och den unge Trond följs åt parallellt och berättelsen glider smidigt mellan nu och då.

Per Pettersson är en hyllad norsk författare som här för första gången ges ut på svenska. Det är svårt att sätta fingret på vad det är med boken som griper tag, men det är en läsupplevelse som etsar sig fast.


- Mia GustavssonDET OHYGGLIGA ARVET - Sverige och främlingen genom tiderna av
Christian Catomeris

(Ordfront, 2004, 321 s.)
"Det ohyggliga arvet" är en grym och grymt intressant bok om Sveriges förflutna, men också om nutiden. Catomeris tar med oss på en resa i bakåt i tiden men nämner också nutida svenskars åsikter, som nutida politiker eller idrottsledares mer eller mindre obetänksamma uttalanden i press.

Han diskuterar allt från valet av hårfärg på Spara och Slösa till att redogöra för hur zigenska barn behandlats av det svenska samhället långt in på 1900-talet eller hur svensk press framställer fotbollslag från Afrika i exempelvis VM. Jag brukar själv hävda att jag är full av fördomar, men jag har inget emot att ändra på dem. Det som skakade mig när jag läste denna bok var hur många fördomsfulla kommentarer och texter som jag inte reagerat över.
Jag fascinerades också över hur många fördomar som är desamma för "främlingar" vare sig de är finnar, somalier eller zigenare.

Ett av de mest förolämpande uttrycken måste nog vara den överslätande frasen: "Haka inte upp er på det där, jag tror inte att de menar så mycket med det". När människor eller till och med hela nationer försöker släta över rasistiska förolämpningar mot en enskild människa eller en folkgrupp.
Som om man inte ska bli arg när man blivit oförskämt behandlad.

Rasism är en känslig historia, för vi svenskar vill ju vara så präktiga och ordentliga och visst känns orden som "jag är inte rasist, men…" igen?
Vi rasar över danskarnas främlingsfientlighet, men vad har vi att slå oss för bröstet över? Främlingar är spännande så länge de är amerikaner eller engelsman eller kanske en lagom spännande fransman eller italienare. Finnarna i efterkrigstidens Sverige betraktades ungefär som ex-jugoslaver, somalier eller araber gör i dagens samhälle.

Detta är en bok att läsa och begrunda. Vi kan knappast ta ansvar för att Sverige en gång i tiden ägnade sig åt slavhandel från Afrika till Amerika, om än i liten skala, men man kan ta ansvar för sitt eget beteende idag och fundera lite extra över sin egen fördomsfullhet.

 

- Carin Thärnström

 

 

Bulldozer

 
 
> maila crew@bulldozer.nu