[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - höstens boknyheter


Höstens boknyheter 2004

Här kommer ett litet urval av alla de böcker som ges ut på svenska under hösten. En del författare och titlar är självklara att ta upp, medan andra förhoppningsvis är av det oväntade slaget.
Fokusering ligger i huvudsak på romaner och detektivromaner.
Följ Bulldozer under hösten för att läsa recensioner, både av de böcker som nämns här och av andra spännande och intressanta böcker.


AUGUSTI:

"Belsassars dotter" av Barbara Nadel
Nadels hjälte, Cetin Ikmen, är polis i Istanbul. En kedjerökande blivande niobarnsfar, med en krävande pappa som kräver sin del av Ikmens uppmärksamhet. I "Belsassars dotter" hittas en äldre man bestaliskt mördad i de gamla judiska kvarteren och misstankar om ett rasistdåd väcks.
Men i deckarvärlden är som vanligt ingenting riktigt som det först ser ut att vara.
Författarinnan Barbara Nadel har innan deckarkarriären tog fart arbetat både som skådespelare och psykolog. Hon är född i London, men bor numera den mesta tiden i Istanbul. Nadel brukar jämförs med kollegan Donna Leon, som dock låter sina deckare utspela sig i Venedig.
(Midas)

"Damernas detektivbyrå" av Alexander McCall Smith
Boken är skriven av en manlig skotsk professor i juridik, och handlar om Mma Ramotswe - Botswanas första kvinnliga privatdetektiv.
Precious Ramotswe sköter sin detektivbyrå utifrån sina egna moralbegrepp, vilka kanske är en aningen okonventionella i andras ögon. Inga problem är för små eller för stora i hennes tycke, utan hon jagar reda på både stulna bilar och förlupna äkta män. McCall Smith har trots sin skotska härstamning en viss erfarenhet av den afrikanska kontinenten eftersom han växte upp i Zimbabwe och har bott i Botswana. Boken "Damernas detektivbyrå" fick kultstatus när den kom ut hemma i Skottland
(Richters förlag)

"Mina döttrars systrar" av Barbara Voors
En berättelse som utspelas i både Stockholm och New York. En försvunnen syster återfinns efter åtta år, liggande i koma på ett sjukhus. Hennes systrar berättar vid sjukhussängen för henne om de liv som de levt under de åtta år hon har varit borta. Allt i förhoppningen att hon ska vakna till liv av deras röster. Barbara Voors har, liksom författarkollegan Smith, bott i Afrika och skrivit om det i reportageboken "När elefanter dansar". Hon har för övrigt också hunnit med att skriva en tjock bunt med romaner genom åren.
(Albert Bonniers förlag)

"Trådarna i väven" av Uzma Aslam Khan
Den unge Daanish lämnar Pakistan för journaliststudier på ett universitet i det förlovade landet i väster. Väl där upptäcker han att han inte ses som något annat än en fattig stipendiatelev och dessutom klassas som utlänning. En kontrast från att ha varit son till en respekterad läkare i hemlandet.
Hans far dör när han är USA och vid hemkomsten har hans mor bestämt sig för att hitta en lämplig fru åt honom. Han introduceras därför för Nissrine, men det är hennes väninna som han olämpligt nog förälskar sig i.
(Ordfronts förlag)

"I isens grepp" av Gay Salisbury och Laney Salisbury
En äventyrsberättelse baserad på en sann historia om transporten av difterivaccin. I Nome, USA:s nordligaste stad, riskerar befolkningen att dö av difteri om de inte får vaccin. Året är 1925 och förutsättningarna för transporter är begränsade. Under vinterhalvåret är staden helt isolerad från omvärlden.
Enda möjligheten att ta sig fram är med hjälp av hundspann. Det blir en kamp mot naturen för både människa och hund i det vintriga Alaska. En bok när kylan viner om knutarna och man tryggt sitter inomhus.
(Norstedts förlag)

"Babylons gator" av Carina Burman
Återigen så väljer Carina Burman en svunnen tidsepok som skådeplats. Denna gång så är det 1850-tal och den svenska författarinnan Euthanasia Bondeson far till London och världsutställningen 1851 tillsammans med sin sällskapsdam Agnes. I London råkar de ut för diverse äventyr, där det största visar sig bli bortrövandet av Agnes. I sin jakt efter den försvunna råkar Euthanasia ut för bestialiska mördare och en korrekt walesisk polistjänsteman.
Carina Burman har tidigare bland annat skrivit om Fredrika Bremer, sjuttonhundratalsskalden Kjellgren, om Uppsala vid förra sekelskiftet och jakten på en hemlig grupp kvinnor.
(Albert Bonniers förlag)

"Budbäraren" av Fred Vargas
Någon svärtar Paris dörrar med medeltida symboler och hotar staden med en pestepidemi. Invånarna gömmer sig skräckslagna i sina hem. En deckare som jämförts med "Rosens namn" av Umberto Eco och som nog kan locka några av "Da Vinci-kodens" läsare.
(Wahlström & Widstrand)

"Nattens barn" av Traci Lords
Nora Kuzma är tolv år gammal när hon tillsammans med sin mamma och tre systrar kommer till Kalifornien. Med sexuella övergrepp och likgiltiga föräldrar i bagaget hamnar Nora på gatorna i Hollywood för att vid femton års ålder vara en världsberömd porrdrottning under namnet Traci Lords. Varken drogerna eller porrindustrin tog livet av henne, utan hon lyckades ta sig vidare i livet och skriva denna självbiografiska bok.
(Prisma)

"Hon hette Agnes" av Elisabeth Lindfors
Agnes gifter sig med Knut en septemberdag 1941 och följer sin man i vått och torrt som en god hustru allt eftersom han gör karriär. Elisabeth Lindfors debuterar med en roman som beskriver ett Sverige i utveckling. Det så omtalade folkhemmets upprustning och nedmontering. Med blick på de människor som deltog i processen och de som stod lite vid sidan av.
(Wahlström & Widstrand)

"Fly" av Cilla Naumann
Europa försöker lösa problemet med alla immigranter som anländer till unionen på jakt efter ett bättre liv och på flykt från krig och misär. De ska samlas upp på en halvö, så avlägsen som möjligt, och där ska också besluten tas om vad som ska hända med människoströmmen. Tre människor ur den stora massan berättar i Naumanns roman om rädsla och korrumption, emn också om vänskap utöver det vanliga.
Låt oss hoppas att fiktionen överträffar verkligheten.
(Albert Bonniers förlag)


SEPTEMBER:

"Hembiträdet" av Marie Hermansson
Hon är organisationskonsult med ett välordnat och strukturerat liv som tråkar henne till döds. När hon får chansen till lite spänning i tillvaron så förvandlar hon sig till hembiträdet Nora. Med sin falska identitet kan hon på nära håll observera en familj hon på avstånd förut varit nyfiken på. Men efterhand blir hon inte bara en åskådare, utan också en deltagare.
En berättelse om de konsekvenser som blir resultatet när man blandar sig i andra människors liv.
(Albert Bonniers förlag)

"Uppdrag: Pappa" Huvudredaktör Hannes Dükler
En bok som upprört känslorna i samhället genom att flera av papporna kräver att föräldraledigheten delas rakt av. Upprörda mammor har skrivit insändare och hänvisar till det klassiska upplägget "min man tjänar ju mer pengar" och inser inte att om kvinnor och män hade lika ansvar och löner så skulle diskussionen inte finnas. Sedan tidigare finns boken "Uppdrag: Mamma".
(Albert Bonniers förlag)

"Den andra stranden" av Jesper Högström
En debutroman som utforskar detektivgenren. Här genom jakt på en känd människas hemliga liv. Martin ska skriva sin C-uppsats om författaren Stig Dagerman och får låna ett sommarställe i Alaröd av sina föräldrar. Där bodde också Dagerman en period på 1950-talet och Martin börjar forska i hans liv i den lilla sömniga avkroken där folk hellre håller tyst än låter munnen gå.
(Wahlström & Widstrand)

"Porr" av Irvine Welsh
Tio år efter "Trainspotting" så är karaktärerna tillbaka. Sick Boy, Renton och Spud möts igen i Edingburgh. Sick Boy introducerar sin idé om det stora klippet för de andra - att producera porrfilm. Begbie har avtjänat sitt fängelsestraff och kommer ut på gatorna med hämnd i tankarna. Vassa repliker, galna infall och knäppa människor blandas i romanen "Porr".
(Forum)

"Ge mig!" av Irina Denesjkina
Elva berättelser från ett nutida Ryssland, skrivna av en tjej som är född på åttiotalet, där ord som glasnost och perestrojka tillhör ett dimmigt förflutet.
Nu är det internet och MTV som gäller. Droger och alkohol, och så sex förstås. Denesjkina studerar journalistik och hyllas som det moderna Rysslands uttolkare.
(Forum)

"Raid och tjallarna" av Harri Nykänen
Nykänen har tidigare varit kriminalreporter, men väljer nu att använda sina erfarenheter av den finska undre världen i detektivromaner. En ökänd brottsling dyker upp på Skatuddens fängelse och alla, inklusive fängelsedirektören, ställer sig frågande till varför han valt att sitta inne istället för att betala böter. För visst har han valt det?
(Forum)

"Olivia Joules fria fantasier" av Helen Fielding
Briget Jones har förpassats åt sidan till förmån för journalisten Olivia Joules. En karriärkvinna som tyvärr inte är så framgångsrik som hon skulle vilja. Försvunna gräshoppor och deprimerade vårtsvin är inga sensationsartiklar som får uppmärksamhet så Olivia försöker desperat hitta något mystiskt att skriva om. Hon får upp ögonen för filmproducenten och playboyen Pierre Ferramo och bestämmer sig för att punktmarkera honom. Jakten på honom visar sig bli något vildare än Olivia tänkt sig.
(Richters förlag)

"Den jag aldrig var" av MajGull Axelsson
Mary är minister och Marie sitter i fängelse, men är de verkligen två olika människor? Axelsson skriver om vägval och om behovet av en identitet. Vem är jag egentligen? MaryMarie kallas till sin makes sjukbädd och i vakan vid hans sida börjar verkligheten lösas upp för henne. Plötsligt är det inte självklart vem hon är och vad som är sant eller falskt.
Hennes liv delas upp i två versioner, båda fullt sannolika. MajGull Axelsson har bland annat tidigare skrivit romanerna "Slumpvandring", och "Aprilhäxan" samt den ruggiga reportageboken "Rosario är död" om män som köper sex av barn i Asien.
(Prisma)

"November" av Merete Mazarella
En gråkall dag i november 2012 får vi möta fyra personer och ta del av deras liv och verklighet. En kolumnist som redan har skrivit om allt, en affärsman vars resa inte slutar som han tänkt sig, en ung kvinna som inte riktigt berättat allt om sitt jobb för sin familj och en lärare som fattat ett i sitt tycke rationellt beslut. Mazarella är en lysande krönikör och en personlig berättare. En finlandssvenska som skriver både i finlandssvenska och svenska tidningar, bland annat i DN. Hon har givit ut ett flertal böcker tidigare, till exempel en mycket rolig och tänkvärd bok om läsning, "Där man aldrig är ensam".
(Atlantis)

"Frost" av Roy Jacobsen
En modern variant av Röde Orm som dock utspelar sig under norsk vikingatid och handlar om trettonårige Gest. Han tvingas fly från Island och landar i England efter diverse äventyr.
Boken har blivit nominerad till Nordiska rådets pris.
(Norstedts förlag)

"Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk
När Mendel-Enk intervjuade några av de mest ökända fotbollshuliganerna i AIK:s klubb "Firman" för en artikel i magasinet Offside så fann han en brokig skara män med en sak gemensamt, manligheten. En manlighet som gick ut på behärskning, lojalitet mot den egna gruppen, förakt för svaghet etc. Ideal som han kände igen från andra sammanhang, som sin uppväxt, jobb, filmer och tv. Han beslutade sig för att skriva en bok om manlighet, och här är resultatet.
(Atlas)

"Kamelonten" av Jules Hardy
Charlie Kane är ett geni som läser New York Times vid tre års ålder och börjar på Harvard när han är i sextonårsåldern. Han möter sitt livs kärlek och allting är fantastiskt till dess att hans värld slås i spillror. Charlie bestämmer sig för att använda sitt geni mot jordens alla avskum, eller några av dem i alla fall. En debutbok av Jules Hardy där allt inte är svart och vitt.
(Minotaur)

"Avig" av Harald Rosenlow Eeg
Att bo i en discokula kan medföra märkliga och obekväma situationer. Jonathan och hans tre vänner bor i största hemlighet i den stora discokulan som finns i taket i Köpcentret. Trash sitter på ett café och dricker läsk tillsammans med sin rosa kanin när Jonathan träffar honom. Ett möte som gör att livet förändras drastiskt för både Jonathan och hans vänner.
En skruvad berättelse för alla åldrar.
(Kabusa Böcker)

"Djävulen i den vita staden" av Erik Larson
Två män är förknippade med världsutställningen i Chicago 1893.
Arkitekten Daniel H Burnham skapade "den vita staden", vita byggnader utplacerade bland kanaler och blomsteruppsättningar.
Läkaren H H Holmes utnyttjade världsutställningen, "den vita staden" och sin dragningskraft för att döda ett tjugotal kvinnor.
Larson skriver om slutet av ett århundrade och en stad som är på väg in i nästa när det gäller teknik och makt.
(Forum)


OKTOBER:

"Buick Riviera" av Miljenko Jergovic
Två bosnier möts på en vinterväg i Oregon, USA. Den äldre mannen är muslim och den yngre är serb och hade de mötts tidigare i hemlandet så hade stridit mot varandra. Det är en berättelse om män och våld, krig och dess efterverkningar och om en Buick Riviera.
(Norstedts förlag)

"Gone, Baby, Gone" av Dennis LeHane
Här får vi återigen möta privatdeckarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro, som i boken "Svart nåd" stod för vedergällning på högsta nivå. I Sverige har "Rött regn" (Mystic river i original och på filmduken) och "Patient 67" varit lyckade mellanspel. Dennis Lehane behärskar pusseldeckaren och skildrar det tröstlösa moderna samhälleten med en svartsyn som ibland skiftar till det grå.
(Albert Bonniers förlag)

"Mrs Chippys sista expedition" av Caroline Alexander
Sir Ernst Shackletons bok om den sista våghalsiga expeditonen han genomförde till Antarktis, 1914-15, har tidigare varit den enda som dokumenterat händelsen. Men nu har ytterligare en dagbok hittats. Mrs Chippys.
Snickaren Harry "Chippy" McNeish följde med Shackleton på den sista resan och med sig tog han katten Mrs Chippy. Här kan vi följa expeditionen ur en katts synvinkel och förmodligen få en helt ny bild av Shackleton.
(Alfabeta)

"Gregorius" av Bengt Ohlsson
Pastor Gregorius är i Hjalmar Söderbergs roman "Doktor Glas" en hycklande man med få försonanade drag. Bengt Ohlsson utgår från Söderbergs karaktär, men ger honom en egen planhalva att spela på. Kärlek och rädslan för närhet är bärande delar i berättelsen. Kanske kan det vara läge att leta fram Söderbergs klassiker för omläsning också?
(Albert Bonniers förlag)

"Familjeliv" av Tony Parsons
Tre systrar. Cat, Jessica och Megan. Tre liv som inte riktigt utvecklar sig enligt regelboken. Att få barn ska vara väl inte vara så svårt, men när kärleken i ens liv är steril så blir livet inte så enkelt, märker Cat. Jessica kämpar tappert för att bli gravid. Megans engångsligg med surfaren Kirk får oväntade konsekvenser. Parsons fortsätter att skriva om relationer och det har ju hittills varit med ett framgångsrikt resultat så denna bok är klart intressant bland höstens titlar.
(Prisma)


UNDER HÖSTEN

"Det nya Atlantis" av Francis Bacon
Det är inte första gången som denna boken ges ut, men den tål att läsas ännu trots att den skrevs 1627. Denna utopiska skildring handlar om några sjöfarare som seglar vilse på de stora haven och träffar på en märklig civilisation på ön Bensalem.
(Carlssons förlag)

"Från cykelstyret" av Börje Räftegård
Kåserier om de möten som kan uppstå mellan cyklister och mellan cyklisten och omvärlden. Räftegård är lektor vid Göteborgs universitet och även svag för CJL Almqvist.
(Warne förlag)

 Carin Thärnström : 04-09-29


 
> maila crew@bulldozer.nu