[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Julklappstips


Julklappstips: "Hårda klappar"

Jag gav mig själv den tuffa restriktionen att bara skriva om tre böcker per genre från årets utgivning.
Det är inte lätt att göra det utvalet inom vissa genrer, men mer självklart i andra.
Jag har på ögonblickets ingivelse valt de böcker som lockat mig mest, idag. Skulle jag göra listan nästa vecka är det mycket möjligt att vissa titlar skulle förkastas och ersattas av andra. Kanske…


Vill du ha mer utförliga recensioner, leta i Bulldozers arkiv där de flesta av böckerna finns med.

Alla priser som angivs i texten är hämtade från adlibris.com, utom de engelska titlarna som är från amazon.com

KOKBÖCKER:

Man kan nästan drunkna i mängden kokböcker som ges ut varje år. Hur många böcker om italiensk matlagning behöver en människa egentligen?
Jag drar gränsen vid tre, om det inte är någon verkligt läcker kokbok, då kan det hända att det blir fyra.
Det är alltid kul att lära sig mer om spansk och thailändsk mat, läckra efterrätter och annan matlagning.

Hannus mat av Hannu Sarenström
(Prisma)
Ska man köpa en kokbok i år så är det "Hannus mat" som gäller. Han skriver oerhört lustfyllt om mat, på en engagerad amatörkocks nivå. Hans beskrivningar gör så att man längtar efter att få sätta tänderna i en "mungbönsdraperad hälleflundra med vinägerskärpa" och njuter av att läsa om "vårtecken (med klorofylliga hormonsoppor)".
Jag skulle gärna sitta vid hans middagsbord, men i väntan på inbjudan så lagar jag mat utifrån hans "okrångliga" recept. Hannu har t o m fått mig att fundera på att prova fiskbullar, men det är dock bara funderingar än så länge.
(ca 182 kr)

Två systrars söta av Lisa Eisenman och Monica Eisenman
(Forums förlag)
Samma sak gäller här, ska man bara köpa en kokbok för sötsaker i år så är det "Två systrars söta" som är det givna valet. Så smaskiga recept att man hamnar i sockerkoma bara genom att bläddra i boken.
Jag har redan valt ut en knippe recept som kommer att provas så fort jag återvänder till min lägenhet och får tillgång till en ugn.
(ca 171 kr)

Sju Sorters Kakor
(ICA Bokförlag)
Vill man ändå slå till och köpa någon mer bok med recept på sötsaker så är 60-årsjubilerande "Sju sorters kakor", från ICA Förlaget, en given present till den yngre generationen. Den äldre har den med säkerhet redan och kommer inte att uppskatta om favoritreceptet är bortplockat.
(ca 60 kr)

 


RESEBÖCKER:

Kanske gillar man resa eller så är man nöjd med att resa i fantasin hemifrån soffan. Oavsett vilken variant som lockar mest så är det alltid roligt med välskrivna reseskildringar.

Främling på tåg av Jenny Diski
(Alfabeta)
Jenny Diski tar tåget genom Amerika och har skrivit en personlig reseberättelse utifrån den resan.
Boken fokuserar på människors livshistorier, både hennes egen och de människor som hon möter, snarare än på snap shots över städer och platser hon besöker. Den saknar helt och hållet tips på shoppingställen och restauranter.
(se recension)
(ca 148 kr)The 8.55 to Bagdad av Andrew Eames
(Corgi Books at Transworld Publisher)
Andrew Eames åkte till Aleppo i Syrien för han ville uppleva souken. Han ville se om det fortfarande var en levande marknad eller om det bara var för turister och lokalbefolkningen handlade på närmaste supermarket.
Han bodde på ett av de hotell som spelar med i samma legendariska division som Raffles Hotel i Singapore och Victoria Falls i Zimbabwe, med skillnaden att The Baron inte blivit uppiffat sen sin storhetstid.
Här träffar han på en äldre dam som faktiskt kände Agatha Christie när hon gjorde resor med Orientexpressen till Istanbul, och den anslutande Taurusexpressen, som gick via Aleppo. Eames bestämmer sig för att göra samma tripp, i Christies fotspår. Han tar sig från London, genom Europa, Turkiet, Syrien och också igenom Irak via Bagdad mitt under inledningen av Irakkriget.
($ 17.13)

Bonniers världsatlas
(Bonniers förlag)
När jag gick ut sjätte klass fick vi vår atlas med oss hem (det var på den tiden då svenska skolbarn fick behålla sina skolböcker, en avlägsen forntid).
Detta var på åttiotalet och jag kunde inte i min tolvåriga hjärna föreställa mig hur mycket som skulle komma att ändras i den.
Numera ser jag min skolatlas ungefär som jag på den tiden betraktade mammas, ett historiskt dokument.
Även om man investerar i en nya atlas är den knappast heller nu något som kommer att hålla i en livstid, men det kan vara rätt trevligt att hålla sig någorlunda uppdaterad.
Jag fick inspiration när jag senast besökte fiket i min favoritbokhandel och såg en far med sin lille son i femårsåldern sitta och bläddra i en atlas och prata om de olika länderna.
(ca 171 kr i kartonnage)


BÖCKER OM BÖCKER:

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
(Norstedts)
En berättelse som tar sig början i efterkrigstidens Barcelona och där låter oss följa pojken Daniel när han besöker De bortglömda böckernas gravkammare. Han gör där det som sen visar sig vara ett livsavgörande val av bok.
En spännande bok där berättelser i andra böcker får liv.
(se recension)
(ca 169 kr)

 

The Eyre affair av Jasper Fforde
(Hodder & Stoughton)
Tack vare en artikel i Aftonbladet om en amerikansk kille som bloggar om ord i det svenska språket och som tipsade om en dansk tjejs bloggande om böcker och kultur hittade jag Jasper Fforde.
Att möta hans hjältinna, den litterära detektiven Thursday Next, och hennes jakt på den kidnappade Jane Eyre (just det, huvudpersonen i boken med samma namn av Charlotte Brontë) är en rolig och omtumlande upplevelse. (www.thursdaynext.com)
($ 11.20)

Jane Austenklubben av Karen Joy Fowler
(Prisma)
Fem kvinnor och en man träffas och diskuterar Jane Austens romaner och livet i största allmänhet, men framförallt sina egna. Boken är kul, och har man inte läst Jane Austen innan så borde man sannerligen bli frestad, för varje person i klubben har sin egen infallsvinkel på och tolkning av romanerna.
En mycket njutbar roman, med både humor och värme. Prudie, en av medlemmarna frågar en av de andra om hon tror på lyckliga slut. "Jamen kära nån, visst gör jag det...Det måste jag väl ändå göra. Jag har själv varit med om säkert hundra stycken."
(ca 165 kr)


BIOGRAFIER:

De Gaulle – Generalen som var Frankrike av Knut Ståhlberg
(Norstedts)
En grymt bra och intressant biografi över Charles de Gaulle. Han har i mångt och mycket har varit en symbol för Frankrikes mycket stolta, och ibland något styvnackade hållning, på den internationella arenan, under och efter andra världskriget.
(ca 189 kr)

 

Dag Hammarskjöld – Den förste moderne svensken av Mats Svegfors
(Norstedts)
Vår svensk i FN. Generalsekreterare som dog när hans plan störtade över dåvarande Zambia 1961. Han erhöll Nobels fredspris postumt samma år.
Här får vi läsa en biografi över de stora karriärdragen och Hammarsköjlds yrkesutveckling, men också ta del av de tankar och idéer som formade honom till den man han blev. (ca 169 kr)

 

Kvinnan med de vackra händerna – och andra livshistorier av Hanne-Vibeke Holst
(Albert Bonniers förlag)
Hanne-Vibeke Holst blev utsedd till FN:s goodwillambassadör med uppdrag att sätta fokus på kvinnors behov i utvecklingsländerna.
Det var år 2000 och Hanne-Vibeke valde att göra det på det sätt hon är bäst på, genom att skriva.
Hon ger oss ögonblicksbilder av kvinnor från skilda länder och världsdelar. Kvinnor som är tuffa, starka och självständiga, trots att de ibland kämpar mot övermäktiga fienden, främst mot en kultur och tradition där kvinnor inte ska ta plats.
(ca 153 kr)


ROMANER:

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda (Albert Bonniers förlag)
Är man det minsta frankofilt lagd så behöver man inte mer än öppna boken för att fastna, ordentligt.
De som har en mer allmängiltig hållning till fransk litteratur eller till Frankrike i stort kommer att kapitulera nästan lika fort.
Det är underbar roman om tre speciella människor som av en slump hamnar i samma lägenhet.
Först en adelsman som trots långa universitetstudier känner sig mer hemma med att sälja vykort utanför muséer. Han bor i ain farmors gigantiska lägenhet i väntan på att hans far och fastrar och farbröder ska enas om hur arvet skall fördelas.
Sen hans lägenhetskompisar, som är en ung argsint kock som är besatt av mat och en kvinnlig konstnär med anorektiska drag.
Så småningom hamnar också kockens mormor i ett av lägenhetens många rum. Den är underbar, galen och en bok man blir glad av.
(ca 165 kr)

Vattenburen av Bruce Murkoff
(Albert Bonniers förlag)
Tre människor, främlingar för varandra, hamnar på samma plats på jorden. Det är depression i USA och under de åren fick människor ofta flytta långt bort för att få till en någorlunda dräglig tillvaro eller för att bara överleva.
Filius Poe är besatt av vatten och dammar och som ingenjör lockas han runt i USA till olika stora dammbyggena. Den riktigt stora utmaningen för honom blir dammen utanför Las Vegas.
Lena McCardell är nöjd med sin tillvaro och har inga planer på att förändra den eller att flytta, men en personlig katastrof får henne och sonen ut på vandring, mot Las Vegas.
Lew Beck är en liten man, men med en stor kraft och ett stort hämndbegär. Också han dras mot dammbyggen, men framförallt till staden Las Vegas. Dessa tre liv korsas och deras livsval påverkas av mötena.
(ca 159 kr)

Kärlekens historia av Nicole Krauss
(Brombergs)
En gammal man, Leo Gursky, sitter i en lägenhet i New York och väntar på döden. Han har överlevt andra världskriget men manuset till hans bok, "Kärlekens historia", försvann med hans vän. Kvinnan som inspirerade honom till boken hann gifta sig med en annan i tron att han var död.
I en annan lägenhet i New York finns den unga flickan Alma Singer som fått sitt namn efter huvudpersonen i en bok som hennes far hittade i Buenos Aires, "Kärlekens historia".
De båda berättelserna och huvudpersonerna knyts samman och möts till sist. En vacker berättelse om kärlek och att leva vidare i hopp om kärlek.
(ca 159 kr)BARNBÖCKER:

För små barn:

Astons stenar av Lotta Geffenblad
(BonnierCarlsen)
Astons stenar är en bok som man blir handlöst förälskad i. Den är fint tecknad och har en söt liten historia om Aston som hela tiden hittar stenar han vill ta hand om. Detta fortgår ända tills hemmet är invaderat av stenar och hans föräldrar få ta till drastiska, om än hänsynstagande, åtgärder. Underbar är bara förnamnet!
(ca 87 kr)

 

Hajpuss av Jonathan Lindström
(BonnierCarlsen)
En bok som jag läst tillsammans med en liten treårig kille, vars förtjusning över alla de pussande paren inte gick att missta sig på.
En kul bok att läsa och att öva sig i att låta som två bilar som pussas, inte det lättaste i och för sig.
(ca 69 kr)Farbror Joppe kör fel av Joppe Pihlgren (BonnierCarlsen)
Lisas farbror ska köra henne till dagis, men det händer alltid något på vägen.
En läcker bok med bildcollage.
(ca 87 kr)

 

För lite äldre barn som börjat läsa själva:

Fräs och snöstormen av Isabelle Halvarsson (BonnierCarlsen)
Fräs, den lilla kattungen som förlorade sin mamma i förra boken "Fräs den lilla panterkatten" har funnit sig tillrätta hos sin "adoptivfamilj". Tillvaron består av små äventyr i de närmaste omgivningarna och det är inte alltid så fridfullt och stillsamt. Hönor försvinner, äggen visar sig vara knäckta när de hämtas i hönshuset och Fräs middagssill försvinner. En söt historia om en nyfiken kattunge som bedårar läsaren.
(ca 78 kr)

Tidningsmysteriet av Martin Widmark
(BonnierCarlsen)
Martin Widmark har skrivit en hel hög med deckare om Maja och Lotta i Valleby. De är alla fristående berättelser för barn i 7-9 årsåldern och några av de andra titlarna är "Cirkusmysteriet", "Diamantmysteriet" och "Hotellmysteriet". Lättlästa böcker med många bilder om Lasse och Maja som löser gåtorna som polisen går bet på. I det här fallet så är det falska skriverier i tidningen Valleby-Blad som gör invånarna ilskna och kräver nattliga utflykter på tidningsredaktionen för Lasse och Maja.
(ca 79 kr)

Berättelsen om Narnia: de sju böckerna av C S Lewis (BonnierCarlsen)
Alla de sju böckerna i serien om Narnia finns nu utgivna igen, väl anpassat till det faktum att en ny filmatiseringar har gjorts av serien och den första filmen har premiär i jul.
Narnia är en magisk värld som är fascinerande att läsa om. Jag vet att jag älskade Narniaböckerna när jag var liten och jag blir faktiskt lite sugen att läsa om dem, nu med den vuxnes blick.
(ca 279 kr)

För barn de som nästan börjat nosa på vuxenutbudet:

Nu! Imorgon! av Annika Thor
(BonnierCarlsen)
Ett dygn i Göteborg, året är 1968, och fyra ungdomar har mer eller mindre börjat nosa på vuxenlivet och upptäckt både dess åtagande och frihet.
Alla vill de leva ett liv som är helt annorlunda mot föräldrarnas och det är en period där allt, nästan i alla fall, är möjligt.
Annika Thors tidsstudie är nostalgi för den vuxne och kan kan få ungdomar att häpna över att deras tankar inte är så annorlunda mot vad mammas och pappas var en gång i tiden.
(ca 106 kr)

Zorro av Elisabeth Allende
(Norstedts)
Legenden som man kan se på film istället för att läsa om i en bok. Nu är ett ypperligt tillfälle att göra både och. Zorro är en färgstarkare variant av Robin Hood, en hjälte som kämpar mot orättvisorna utan att vara alltför våldsam. Det är mer av show än våldsamma avrättningar. En bok att sätta i händerna på tonårsgrabbar.
(ca 171 kr)

 


DECKARE:

Älskaren av Laura Wilson
(Ordfront förlag)
England mitt under brinnande krig. Inget är som det har varit tidigare och det öppnar upp möjligheterna för människor att våga och att förändras.
För Jim har det gett en chans att ta sig upp i luften, få status som pilot och slippa sin familj.
Lucy har börjat jobba på kontor och får ett eget, vuxet liv. René försörjer sig på att sälja sin kropp, för det finns alltid män som vill ha en stunds tillfredsställelse på permission långt bort från familjen. Tyvärr visar det sig att det finns en man som får som störst tillfredsställelse när han mördar. B åde René och Lucy träffar på den mannen, piloten med de blonda lockarna och det korrekta beteendet.
(ca 142 kr)

Ockupanterna av Thomas Kanger
(Norstedts)
En stad i Danmark ockuperas och västvärlden står lamslagna. Vad vill terroristerna?
En mycket spännande thriller som känns ruggigt verklighetstrogen, troligtvis för att Danmark är så nära oss.
Kanger hämtar inspiration från olika delar av vår världs nutidshistoria.
(ca 165 kr)

 

Förnimmelse av död av Louise Anderson
(Minotaur)
En vass och ganska så osympatisk kvinnlig advokat får hela sin tillvaro uppochnervänd när f d pojkvännen säljer ut henne till skvallerpressen.
Kvinnor i hennes bekantskapskrets mördas av någon hon troligen känner väl. Olyckorna slutar aldrig att hopa sig, men hon är en tuff brud som inte ger sig trots minimalt stöd från sin omgivning. Boken är skrämmande, välskriven och slutet får i alla fall mig att hicka av skrämsel.
Jag hoppas på att denna debut inte är det enda vi får läsa av Louise Anderson.
(ca 165 kr)


Carin Thärnström: 05-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu