[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2005


Bok och biblioteksmässan 2005

Bok och biblioteksmässan är en träffpunkt för många olika människor.
Det är först och främst en mötesplats för förläggare, författare och kulturjournalister där man kan mötas och skvallra, diskutera förlagsbyten och konkurrenternas böcker.
Men det är också en mässa för folk inom skolan och biblioteksvärlden, som ger dem en chans att att få byta miljö några dagar och få ny stimulans och inspiration i mötet med kollegor och skribenter.

Det är också en mötesplats där författaren möter sina läsare, kanske kan svara på några av läsekretsens frågor, men framförallt är det ett tillfälle för dem att blir sedda och visa upp sig.
Det brukar också vara gott om skolklasser, kanske mest från Göteborgsområdet, som strosar runt och kollar in utbudet av både böcker och författare.

ÅRETS TEMAN
Bok och biblioteksmässan har varje år olika teman, som vanligt återkommer Barn och Ungdoms-temat och förutom en stor fokusering på nordisk litteratur så stod också Litauen och dess författare i centrum för årets mässa.
Sjutton inbjudna författare samt ytterligare ett gäng med forskare och kulturfolk kom till Göteborg från Litauen.

Att välja ur seminarieprogrammet är aldrig lätt för oftast är det ett flertal programpunkter som krockar med varandra. När jag satte upp min lista så var jag väldigt ambitiös och ville hinna med så många föreläsningar som möjligt. När sen verkligheten kommer i kapp mig så inser jag att jag inte orkar ta in mer information, att frisk luft som alltid blir en nödvändighet liksom att få komma bort och ut från mässan och sätta sig i lugn och ro på en restaurang en stund.
Det gäller att leta upp de få någorlunda avskilda vrår som man kan hitta, till exempel uppe på andra våningen.

Mattorget på bokmässanMATTORGET
Vill man sitta ned och bara vara med i bruset så är dock mattorget ett trevligt ställe. Där sitter du dessutom hyfsat nära scenen och kan i bästa fall få en smakbit av det som bakas och lagas av kockarna.
På fredag morgon så lyssnade jag exemplevis på Therese Wikström när hon bakade blåbärsmazariner med ett recept från sin kokbok och berättade om sitt konditori "En liten smula".
Koncentrationen kom dock av sig lite när min granne på stolen bredvid till sin fasa upptäcker att medhjälparen helt enkelt slänger bort den smet som blivit över (en halv skål). "Han slänger smeten!! Den som är så god" utbrister hon halvhögt och med upprörd stämma.
Vi fick dock smaka på de färdiga mazarinerna som var gudomligt goda. Och som alltid så är "gratis gott", till och med lite extra gott i sådana här sammanhang.
Alla fyra dagarna pågår aktiviteterer där; Kockteater, med olika kockar som pratar om sin senaste bok och som också lagar upp något smakprov.
I år så sålde "En liten smula" småkakor och underbart goda praliner i ett litet hörn av torget och givetvis så finns det ett gigantiskt utbud av diverse mat- och vinböcker att gå runt och bläddra i och kika på.

SHOPPING
Bulldozer vimlade runt, lyssnade, fotade och tog smakprov och givetvis så var det svårt att lita bli att köpa åtminstone någon bok.
Själv köpte jag dock flera trots att en mycket fast inre röst hade sagt åt mig "Behärska dig Carin, du har att läsa och du har definitivt inte mer plats i bokhyllan". Det hjälpte dock inte så jag kom hem med "Jane Austen-klubben", en fotobok om fantastiska platser i världen, några pocketdeckare av Dennis Lehane och Jim Kelly, Camilla Thulins stilbok, en knippe barnböcker, debattböcker och några kokböcker. Jag hade tänkt köpa Hanne Vibeke Holsts bok till syrran men glömde bort det och tur var väl det för hon hade redan hunnit köpa den själv.
Som vanligt hade Ad Libris pressat priserna och för bokköparen så var det fest.

SEMINARIER
Man kan som privatperson köpa sig ett seminariekort för en eller flera dagar och gå fritt på de olika föreläsningarna. Är man dock bara ut efter "sin" författare så är det mer lönande att spana runt i förlagsmontrarna för de flesta författare gör ett eller flera framträdanden och signerar sin böcker där.

Det går också att hitta författare som pratar om sin bok i mer allmänna montrar och på de små "torg" som finns.
Lusläs dagsprogrammen och fråga runt på förlagen var "deras" författare kommer att finnas. Förlagsfolket vill ju ha så mycket pr och uppmärksamhet som möjligt för sin författare så det brukar inte vara några problem att få fram information.

Att lyssna på seminarierna innebär en klar fördel och det är att man slipper allt oväsen runt omkring som finns nere i den stora mässshallen och man kan sitta ner i en någorlunda sval lokal. Inte att förakta när luften i mässan bara blir allt sämre ju längre dagen lider.

Som alltid är det ett hårt urvalsarbete men också lika mycket slumpen som ligger bakom valet av seminarier. Vissa ville jag inte bara missa och andra hamnade jag på för att jag stod utanför dörren när de släppte in folk.
Det finns två varianter av seminarier, en på 45 minuter och en kortare variant på 20 minuter. Beroende på föreläsaren så kan 20 minuter vara över på ett kick eller 45 minuter evighetslångt men generellt så blir 20-minutersvarianten en ytlig introduktion till en bok eller ett ämne.

Se i menyn till vänster och ta del av de reflektioner som skapats på en salig blandning av seminariebesök.


Carin Thärnström : 05-10-03


 
> maila crew@bulldozer.nu