[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - evenemang - Bokmässan 2007


Bok och biblioteksmässan 2007

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, den 23:e i ordningen, är i full gång. Hela torsdagen och fredag förmiddag är det som vanligt branschfolk som är representerade och från och med lunch på fredag så har även den stora allmänheten tillträde till mässan.

Det hela avslutas på söndagen, oftast i ren och skär utmattning hos utställarna. En känsla som kan blandas med eufori om man känner att bokmässan varit lyckad.

Mässan är ett gigantiskt mötesforum där både de kulturella och kapitalistiska intressena sammanstrålar, ibland i en lyckad symbios och ibland som motstridiga intressen.

Årets bokmässa har tema "Estland i fokus" och trots att bortåt 35 000 människor i Sverige har estniskt påbrå så kan man nog ändå säga att Estland är relativt okänt i litterära sammanhang.
Det är ett av våra grannländer runt Östersjön, relativt ofta sammankopplat med Lettland och Litauen under det gemensamma namnet Baltikum.
Ungefär som de nordiska grannländerna sammankopplas till Norden eller Skandinavien trots avsevärda kulturella skillnader.

En kvinna med estnisk ursprung som jag känner beskriver den estniska litteraturen som "rå" och "inte tillrättalagd". En litteratur som inte ärinsmickrande utan snarare utmanar läsaren med sin realism.
Om det stämmer? Ja, det får man passa på att undersöka under och förhoppningsvis efter mässdagarna.

På mässan finns som vanligt aktuella svenska och utländska författare representerade, i längre seminarier, kortare seminarier samt även i förlagens bokmontrar.
Den svenska chic lit-författarinnan Denise Rudberg berättade om sitt allra första seminarieframträdande, då hon drabbades av total black out och bara grät framme vid podiet. Nu, sju år senare, ägde hon scenen.
Dagens författare måste inte bara skriva läsbara och helst säljbara böcker, de måste marknadsföra sig själva och det är en av de många olika aspekter på författarskapet som diskuteras.

Aktuella pristagare inom litteratur finns också på plats. Till exempel vinnaren av Astrid Lindgren Memorial Award, Banco del Libro, en läsfrämjande organisation i Venezuela som verkat i nästan femtio år med att sprida böcker till barn.
Årets Peter Pan-pristagare, som får sitt pris på Bokmässan, är Faïza Guène. En fransyska med algeriska föräldrar som med sin debutbok "Kiffe, Kiffe imorgon" gjort succé i hemlandet. Boken handlar om den femtonåriga Doria som bor med sin mamma i en Parisförort. Det viktigaste för Guène när hon skrev boken var att skildra invandrare i förorten utan att låta våld och misär står i förgrunden.

P O Enquist fick i sjuttioårspresent ett pris instiftat i sitt namn som skall gå till "en ung författare på väg ut i Europa". Priset som består av en månads vistelse i valfri europeisk stad har hittills delats ut två gånger, tidigare till Juli Zeth (Tyskland) och till Jonas Hassen Khemiri (Sverige). Årets pristagare tillkännages på Bokmässan.

Frågan är dock om årets Nobelpristagare i litteratur finns med på årets Bokmässa? Det dröjer dock till december innan vi får reda på det. Seamus Heaney (1995) och Orhan Pamuk (2006) var båda här samma år de fick sina pris. Åtskilliga andra pristagare har varit på Bokmässan, ibland åtskilliga år före prisutdelning, ibland som pristagare.


Carin Thärnström : 07-09-28


 
> maila crew@bulldozer.nu