[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]>> läst - bok - bokrean 2003


Bokrea-tips 2003

Så var det dags igen, Årets Bokrea slår upp dörrarna (eller snarare så rivs de skynken som täckt reaböckerna i butikerna de senaste dagarna bort).
En salig blandning som vanligt, med utförsäljningar av förstaupplagor från förlaget och specialtryckningar inför bokrean. Fynd kan göras och en billig bok gör lätt att man gärna köper fler…

Jag har spanat lite i reakatalogerna från Akademibokhandeln, Bokia och Åhlens. Men glöm inte bort att kolla din lokala bokhandlare, det är nog där som de stora fynden görs. En kompis kom över Nationalencyklopedin för hundra kronor bandet förra året hos en liten bokhandel i en småstad. (Ja, jag var lätt ljusgrön av avund!) Som vanligt reas Liza Marklund, Guillou och andra storsäljare, men sök lite utanför jättehögarna med böcker och du kanske hittar just den boken som ger dig en läsupplevelse utöver det vanliga.

Böckerna finns i de flesta fall representerade hos både Akademibokhandeln och Bokia och i en del fall också hos Åhléns. Jag har dock valt att ta med endast ett inköpsställe men det kan definitivt löna sig att jämföra priser.

BILDER SOM ROAR:

Några bilderböcker som funkar i alla lägen och gör dig på gott humör är Anna-Karin Eldes böcker: "Om ingen nyper mig i rumpan snart så går jag hem", "Var ska man lägga näsan om inte i blöt?" och den senaste - "Rik, frisk och lycklig" som är relativt nyutkommen.
(Åhléns 49 kr resp. 75 kr)

Vill man drömma sig tillbaka till en annan skolvärld kan man alltid använda sig av boken "Skolplanschernas Sverige" av Jens Wahlstedt.
(Åhléns 119 kr)

Vill man bara drömma sig tillbaka i största allmänhet till femtio-, sextio- och sjuttiotalet så finns "Nostalgiboken" av Triberg och Kallhed. Minnen i text och bilder.
(Åhléns 98 kr)

DESIGN & INREDNING:

Penny Sparke har skrivit boken "Design – 1900-talets pionjärer" som är en guldgruva för den designintresserade och dessutom en snygg bok att ha på soffbordet för den som vill impa lite…
(Åhléns 115 kr)

En annan bok om design är Ingela Bendts "Ett hem för själen" där hon berättar om Ellen Key och hennes inredningsidéer. Strand heter den bostad som Ellen Key inredde i modern tidsanda med inspiration från Arts&Crafts-rörelsen i England. Boken visar hänförande bilder från Strand med för den tidens mått oerhört okonventionella idéer för hemmet.
(Bokia 119 kr)

Ett annat hem i ett annat land berättar Heide Michels om i "Monets hus". Mest känd är konstnärens vackra trädgård i Givenchy utanför Paris, men bostaden går inte av för hackor heller.
(Åhléns 98 kr)

RESOR:

Carl-Johan Vallgren, Augustprisvinnare 2002, har skrivit boken "Berlin på 8 kapitel". I just åtta kapitel berättar han om staden som är hans hem och skådeplatsen för både storhetsvansinne och fattigdom genom seklerna. (Akademibokhandeln 89 kr)

Gunnar Dahl har skrivit en bok som baseras på två nordiska resenärers dagböcker från en resa genom Europa på mitten av 1800-talet. "Flickan och löjtnanten" återger både åttaåriga Sophie Trägårdhs och den äldre löjtant Henrik Qveckfeldts tankar kring denna äventyrliga resa.
(Akademibokhandeln 99 kr)

MAT:

En lite annorlunda kokbok är boken "Hopkok" som handlar om möten mellan olika kulturer. Ett antal svenska kockar lagar mat tillsammans med invandrare från bland annat Chile, det forna Jugoslavien, Thailand och Kuba.
Förutom goda recept blir det också ett reportage om mötet mellan Sverige och dess nya invånare.
(Akademibokhandeln 69 kr)

BERÄTTELSER SOM GRIPER TAG:

Möt en fantastisk berättare!
Två av Alessandro Bariccios böcker finns med på rean.
"Nittonhundra", en berättelse om pianisten på en oceanångare som aldrig gick iland och "Oceanhavet", en historia om några människor på ett värdshus som på olika sätt utforskar sina möjligheter och begränsningar.
Italienaren Bariccio har ett språk som om han försiktigt smakar på varje ord innan han skriver ner det.
(Akademibokhandeln 79 kr resp 69 kr)

Andreï Makine är en annan berättare som får själen att glöda. I boken "Olga Arbelinas brott" rubbas cirklarna i den lilla staden när Olga anmäler sig hos polisen.
(Akademibokhandeln 79 kr)

Ingo Schulze berättar om några människor och händelser i deras liv i den lilla östtyska staden Altenburg, året efter murens fall, i boken "Simple Storys" (Akademibokhandeln 39,50)

I "Den utmätta tiden" berättar Peter Noll om sina tankar och känslor inför sitt sista år i livet. Vid 55 års ålder drabbades han av cancer och beslutade sig för att skriva om dödens ofrånkomlighet.
(Bokia 69 kr)

FÖR SMÅ & STORA BARN:

Precis som jag alltid misstänkt, finns det "Läbbiga växter". Det är också titeln på en bok av Karin Bergqvist och Eva-Lena Neiman om vanliga och ovanliga växter. En guldgruva för vetgiriga barn och vuxna.
(Akademibokhandeln 69 kr)

Passa på att njuta av Lennart Hellsings lekfulla ordlekar.
På rean finns ett flertal av hans böcker, bland annat "Kanaljen i Seraljen", "Krakel Spektakel" och "Oberons gästabud".
(Akademibokhandeln 49,50, 69 kr, 59 kr)

C S Lewis serie om Narnia, berättelsen om de fyra syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy och vad som händer när de kliver in i ett stort klädskåp och ut i en annan värld, lockar ständigt nya läsare. Sju böcker finns det i serien (Akademibokhandeln 39,50)

I "Modoc: den sanna berättelsen om världens bästa elefant" av Ralph Helfer får vi möte elefanten Modoc och pojken Bram, båda födda samma dag år 1896 på en liten cirkus i Tyskland.
(Akademibokhandeln 49,50)

HISTORISKA HISTORIER:

Lite historia är aldrig fel och Maja Hagerman presenterar den på ett sådant sätt att man lätt lockas till överdosering. I "Spåren av Kungens män" berättar hon om när Sverige blev ett kristet rike i skiftet vikingatid – medeltid och i "Tusenårsresan" reser hon i landskap med en tusenårig historia ruvandes bland tuvorna.
(Bokia 127 kr)

Vibeke Olssons alltid lika aktuella bok "Molnfri bombnatt" finns med på rean i år igen. Läs den och begrunda hur människan aldrig kan lära sig av historien. (Akademibokhandeln 69 kr)

En välskriven och synnerligen obehaglig berättelse om det grymma och ökända styret i Belgiska Kongo hittar vi i boken "Kung Leopolds vålnad" av Adam Hochschild.
(Akademibokhandeln 99 kr)

I "Flickan med den röda halsduken" berättar Jili Jiang om sin upplevelser under den kinesiska kulturrevolutione.n
(Bokia 38 kr)

I "God natt Mister Tom" berättar Michelle Magorian om kärlek, vänskap och solidaritet i andra världskrigets England.
(Bokia 58 kr)

 Carin Thärnström : 03-02-24


 
> maila crew@bulldozer.nu