[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]>> läst - bok - bokrean 2005


Bokrea-tips 2005

Då var det dags för årets bokrea.
Klockan 00.00, natten mellan måndag och tisdag slår många bokhandlare upp sina dörrar för hugade bokköpare.
Personligen har jag bara gjort en midnattsraid en gång, när en bokhandel i Göteborg sålde en knippe litteraturhistoriska verk till en billig penning.
Nu blev det inte riktigt så billigt ändå eftersom jag och min kompis tog taxi hem efter inköpet. Alla andra år efteråt har jag nöjt mig med att gå ner på morgonen och trängas med mer eller mindre morgonpigga människor.


Man kan ju också skicka in beställningskuponger, men då missar man lite av charmen med bokrean. Jag gillar att gå omkring, hitta de böcker jag kryssat för i katalogerna (förhoppningsvis) och därefter ta en frukost på ett café tillsammans med bokkompisen innan det är dags att ge sig av till jobbet.
Nu får hon gå ensam i år och jag missar stämningen från bokrean men förhoppningsvis hittar hon de böcker jag har kryssat för och som hon lovat att inköpa i sin "ensamma" bokjakt.

Jag har spanat i Akademibokhandelns, Bokias och Åhléns kataloger och visst lönar det sig att jämföra priserna och vara illojal och handla i flera olika bokhandlar. Dessutom har de olika bokhandlarna oftast specialerbjudanden som inte alltid finns med i katalogen för bokkedjan.

Jag har valt ut lite olika lockande titlar och även angivit ur vilken katalog jag hämtat böckerna. Se det som ett hjälpmedel, men kolla av med din lokala bokhandel för att få bästa (lägsta) pris. Jag anger pris från en bokhandel, böckerna kan finnas i fler kataloger men oftast till samma eller högre pris.

Som vanligt så ges det ut en hel hög med klassiker, som trycks speciellt för bokrean. Lite tråkigt att det är specialupplagor men samtidigt så är det ju en möjlighet att köpa på sig titlar som kanske inte är så lätta att få tag på.
Tolstoj, Tjechov, Lagerlöf, Strindberg, Hemingway med flera finns representerade med oftast mer än en titel.

Här kommer ett urval av böcker att hålla utkik efter:

AKADEMIBOKHANDELN

Filosofiska betraktelser kan man få om man köper Peter Englunds essäsamling om "Tystnadens historia". Hans böcker är alltid lika välskrivna och spännande läsning. (69 kr)

En annan variant av filosofi har Jörgen Gaare och Öystein Sjaastad åstadkommit med sin bok "Pippi och Sokrates". Kanske var de inspirerade av den uppsjö böcker om Nalle Puh och filosofi som finns när de knatade över gränsen till Sverige och grep sig an Pippi och de gamla grekerna i samma bok. (99 kr)

En bok som också lockar till funderingar är Lasse Åbergs "En skridskobanan på skridskobanan". Han har letat reda på en mängd homonymer (ett och samma ord kan betyda flera olika saker) och samlat ihop sina favoriter i en bok.
(59 kr)

En bulldozerfavorit när det gäller ord och namn är "Bintje och Kalasjnikov" av Marcel Grauls. Här får man till exempel reda på att Bintje var en flicka och elev till mannen som odlade fram potatissorten som sedan fick just namnet Bintje. Ett av många roliga och intressanta exempel.
(99 kr)

Gillar man engelska deckare kan man få sig en högtidsstund på årets bokrea. Denise Minas tre böcker om mord och andra gräsligheter i Skottland finns till ett pris av 69 kr per bok. Fynda "Död i Garnethill", "Exil" och "Den sista utvägen". Spännande deckare om än lite annorlunda utformade.
Den kvinnliga huvudpersonen är utskriven från psykavdelningen där hon vårdats på grund av att hennes far förgripit sig på henne. I första boken vaknar hon till liv och hittar sin läkare och tillika älskare död i sitt vardagsrum och hon blir givetvis misstänkt för att ha mördat honom. Själv minns hon inte riktigt vad som hänt.
(69 kr/bok)

Peter Robinson är en deckarförfattare av mer klassiskt stuk med en medelålders frånskild polishjälte som huvudperson i sina böcker.
Det hindrar inte att hans böcker både är välskrivna och spännande. Fyra finns hittills på svenska och de första två finns med på bokrean, "En ovanligt torr sommar" och "I ondskans spår". Den första handlar om ett mordfynd som visar sig vara fyrtio år gammalt och den andra handlar om mycket obehagliga seriemord på unga kvinnor.
(69 kr/bok)

Ian Rankin, är skotte och skriver om ensamvargen John Rebus. Det finns åtskilliga böcker om honom på svenska och på rean finns "När mörkret faller".
I boken hittas kvarlevorna av en människa på byggarbetsplatsen till det nya parlamentet och strax efteråt mördas en parlamentsledamot. Två olika brott eller har de en gemensam nämnare?
(69 kr)

Val McDermid är en favorit hos flera i bulldozerredaktionen och hennes deckare "Dödsdomen" rekommenderas varmt.
(se recension)
(69 kr)

Reginald Hill har tre huvudpersoner och skiftar berättarperspektiv allteftersom i de olika böckerna. I de böcker som finns med på bokrean, "Under jorden" och "Återkallad till livet" handlar det om det förgångna som visar sig påverka nuet när liken efter människor dyker upp efter många år i jorden och det har även påverkan på de aktuella detektiverna som utreder fallen. Det visar sig bli svårt att skilja på privatliv och arbete under de pågående utredningarna.
(69 kr/bok)

Två andra böcker, som utspelar sig i England men med fokus på den viktorianska eran är Sarah Waters "Ficktjuven" och Michael Fabers "Sugar".
Spännande böcker där de båda författarna ägnat sig åt en grundlig research för att få till så autentiska skildringar som möjligt.
(läs mer om den viktorianska erans litteratur)
(69 kr och 99 kr )

BOKIA

Får man inte nog av deckare så kan jag varmt rekommendera Kjell Erikssons bok "Prinsessan av Burundi" som utspelar sig i Uppsalatrakten. En katt- och råttalek med dödlig utgång uppdagas av polisen.
(se recension)
(74 kr)

"Glasbruket" är en isländsk deckare, en spännande men samtidigt också mycket tragisk berättelse som spinner över de senaste fyrtio årens historia på Island och tar upp fädernas synder och de långtgående konsekvenserna av kvinnomisshandel. Arnaldur Indridason har skrivit den.
(69 kr)

Är man mer intresserad av bilder så finns den fantastiskt fina boken "Fåglar och ljus" av Lars Jonsson på årets rea. Konstnär och ornitolog och en av de främsta i världen när det gäller att avbilda fåglar.
(179 kr)

Jeppe Wikström har samlat ihop "Tråkiga vykort" och Marika Stolpe "Kitschiga vykort". De är roliga att bläddra i samtidigt som man grubblar över vilka som kom på de ibland mycket märkliga urvalen av motiv.
(59 kr/bok)

När det gäller barnböcker är urvalet blandat men en bok som ger mig nostalgiska vibbar och som känns svår att motstå är "Folk och rövare i Kamomilla stad" om de tre snälla rövarna Kasper, Jesper och Jonathan. Boken är skriven av Thorbjörn Egner. Jag gillar visserligen inte de speciella bokreaböckerna, d v s de som trycks speciellt för bokrean (som denna) men gör ett undantag.
(99 kr)

"Adjö, herr Muffin" av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm handlar om marsvinet herr Muffin som börjar bli gammal och orkeslös och tänker tillbaka på sitt liv. En underbar barnbok om döden!
(49 kr)

ÅHLÉNS

Här kan man fynda Dan Browns nya bok på svenska, "Änglar och demoner". Återigen en jakt på ledtrådar från medeltiden där hjälten får hjälp av en smart och underskön kvinna.
(128 kr)

En vacker kärlekshistoria som aldrig blir någon kärlekshistoria är Marc Levys roman "Var är du?" Två ungdomar sitter på en kafeteria vid en flygplats och lovar varandra vänskap och kärlek. Flickan skall åka till Sydamerika som hjälparbetare och pojken skall börja en utbildning inom reklambranschen.
Två år ska de vara från varandra men det visar sig bli betydligt längre än så och kafeterian på flygplatsen blir mötesplatsen för dem under många år. Låter kanske som en märklig berättelse, men Levy skriver med hjärtat.
(65 kr)

En annan kärlekshistoria är "Den vidunderliga kärlekens historia" av Carl-Johan Vallgren som vann Augustpriset med den i den skönlitterära klassen för några år sedan. I boken vinner kärleken över både död och hat.
En fantastisk skröna, men också tidvis en mycket obehaglig historia om en pojke som lever mot alla odds, inte bara för att bli vuxen utan också fram till hög ålder.
(55 kr)

Det kan vara lurigt med boktitlar, det har det i alla fall varit för de som satt ihop katalogen för Åhléns.
Under rubriken "Mat och dryck" har boken "Koka makaroner" av Johan Nilsson hamnat.
Jag kommer inte riktigt ihåg om makaroner ens nämns i texten men det är möjligt, vad boken däremot handlar om är när Johan blev pappa för första gången och hans känslor inför faderskapet samt också beskrivningar från hans tid under föräldraledigheten.
Han och hans fru/sambo delade rättvist upp tiden som de var hemma med sonen.


Carin Thärnström : 05-02-23


 
> maila crew@bulldozer.nu