[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - bokrean 2007: Internet


Bokrea-tips 2007: Internet

Årets bokrea står för dörren. Men vem orkar trängas bland svettiga och knuffande bokmalar mitt i natten? När det går lika bra att bokfynda på Internetbokhandlar, som förstås också hänger på bokrean och bjuder ut stort och smått till vrakpris.
Här kommer tips på några böcker att bokrea-shoppa på nätet.

ADLIBRIS
www.adlibris.se

Årets vinnare av Augustpriset, "Svinalängorna" av Susanna Alakoski, kan du hitta på rea. Det är en samtidigt både dråplig och gripande skildring av ett nybyggt bostadsområde, de så kalla "svinalängorna", i 1960-talets Ystad. Läsaren möter utanförskap, sociala problem och utsatthet genom barnet Leenas klarsynta och osentimentala ögon.
(69 kr)

En annan augustprisvinnare, men i fackklassen 2005, är Lena Einhorns bok "Ninas resa: en överlevnadsberättelse". Boken blev också en dokumentärfilm med samma namn som vann pris som bästa film på Guldbaggegalan förra året. Boken och filmen bygger på Lenas mamma Ninas egen berättelse om att vara judinna i Polen under andra världskriget, och hennes dramatiska räddning ur Warzawas ghetto dagen innan det tömdes på judar. Men den handlar också om tiden efter kriget när hon studerar på universitetet och möter sin blivande man Jerzy.
(69 kr)

Brorsan Stefan Einhorn, som är läkare och författare, har skrivit succé-boken "Konsten att vara snäll". Han menar att begreppet snäll ofta missvisande förknippas med dumhet eller naivitet, men att snällhet egentligen är den bästa vägen till framgång. En annorlunda och tankeväckande bok som går stick i stäv med tidens "sköt dig själv och skit i andra"-jargong.
(69 kr)

(Extratips: Vill man läsa ännu mer om familjen Einhorn så finns en nyutgåva i pocket av pappa cancerläkaren Jerzy Einhorns biografi "Utvald att leva" med förord av barnen Stefan och Lena. Den finns dock ej med på årets bokrean, men kostar bara 39 kronor i fullpris på Adlibris)


Författarinnan Birgitta Stenberg har levt ett spännande och vidlyftigt liv, som hon redan tidigare berättat om i flera självbiografiska böcker. Om sin tid på 1950-talets Mallorca berättar hon i "Alla vilda". Lesbiska äventyr, otrohetsaffärer, festande och knarkande är kuliss till möten med udda konstnärskaraktärer som lever livets bekymmerslösa dagar i Spanien.
Intressant läsning för dokusåpa-generationen som tror de var först med skandalöst leverne.
(49 kr)


Den som inte läst den brittiska författarinnan Enid Blytons Fem-böcker under sin uppväxt har nu chansen att förkovra sig ordentligt, eller att inleda icke ont anande unga släktingar i Fem-världen.
Trots att böckerna nyligen firade 50-årsjubileum funkar de fortfarande som spännande deckarhistorier för barn och ungdomar. Läsaren kan följa gänget, med pojkflickan George och hennes hund Tim i spetsen, i ett tjugotal äventyr. Det är bara att välja och vraka mellan titlar som "Fem stoppar spöktåget" och "Fem i fara".
(29 kr/styck)

Inte så idylliska, men gripande och viktiga är den ungerskättade författarinnan Magda Eggens barn- och ungdomsböcker judeförföljelser under andra världskriget. Själv räddades hon och systern från koncentrationsläger till Sverige på 1940-talet, men resten av hennes familj utplånades i förintelsen. En serie handlar om henne och systern, "Vad mina ögon har sett" och "Ingen väg tillbaka", och en annan om hennes kusiner "Aldrig mer krig, Emma! och "Blir det aldrig fred?".
Läs mer i artikeln Barn- och ungdomsböcker om krig
(29-39 kr/styck)


En av de läskigaste, och mest spännande böcker jag läst under senare år är skräckförfattaren John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in". En vampyrberättelse som utspelas bland högshus i betong i en stockholmsförort känns ganska otippat. Det är en 80-talsuppväxtskildring á la Jonas Gardell parat med en riktigt ruggig skräckhistoria. 12-årige Oskar är mobbad och drömmer om att hämnas på plågoandarna. En kväll möter han Eli, en mystisk flicka som flyttat in vägg i vägg med honom.
(49 kr)


Är man inne på läskigheter så är den amerikanske författaren Bret Easton Ellis något av en ikon. Hans magvändare "American psycho" om den fåfänge seriemördar-psykopaten Patrick Bateman är en klassiker. Den kommer inte på bokrean, men författarens liv efter bok-succén skildras i "Lunar Park". Framgången ledde till ett destruktivt liv med droger och alkohol som Ellis nu vill bikta. Det som ser ut att vara en självbiografisk bok glider över i fiktion där karaktärer ur Ellis tidigare författarskap dyker upp i hans liv och spökar. Bret Easton Ellis gör upp med sitt fiktiva jag.
(79 kronor)

Från fiktiva läskigheter till verkliga. Gunnar Wall, Lars Ulwencreutz och Clas Svahn har skrivit om "Historiens största mordgåtor". Men begränsat sig till nio mytomspunna dödsfall som kittlat mångas fantasi. Vad hände med Dag Hammarskjöld och Jimmy Hoffa? Båda är spårlöst försvunna. Marilyn Monroe och Ivar Kreuger är två kända personer som anses ha begått självmord. Men dog de verkligen av egen hand? Dessa fall och några till stöts och blöts i denna bok.
(39 kronor)

En klassiker värd att nämna i det sammanhanget är Truman Capotes "Med kallt blod". Boken kom 1969 och handlar om ett verkligt mordfall i Kansas 1959 då en hel familj mördades. Capote anses i och med detta verk vara grundare av den dokumentära romanen.
(49 kronor)

Och vill man shoppa mer lättsamma saker finns det inget bättre än kokböcker.
Leila Lindholm har varit en frisk fläkt bland TV-kockarna och blandat in mer exotisk matlagning och roliga kombinationer i de svenska köken. Hennes populära "Leilas middagstips" är ett säkert köp för den matintresserade.
(69 kr)

En lite annorlunda och väldigt underhållande kokbok är "Kafkas soppa: den samlade världslitteraturen i 14 recept" av Mark Crick. Det är helt enkelt recept skrivna som om olika kända författare skulle ha skrivit dem. En litterär pastisch på fullt tillagabara maträtter. Testa John Steinbecks risotto, Virgina Woolfs körsbärstårta eller Raymond Chandlers "hårdkokta" fårstek. "En och en halv timme och en halvpanna whisky senare var köttet inte längre segt och det var inte jag heller". Illustrationerna är gjorda av författaren själv och är förstås också pastischer på kända konsnärers verk. Ett riktigt fynd i rea-lådan!
(49 kronor)

En annan lite kul kokboksidé har Anneli Bokemyr i sin "Hemlagat som present". Tips på godis, kakor, bröd, tilltugg, inläggningar och marmelader som du kan laga till och ge bort i present. Till födelsedagar, jul, gåborts-visiter, inflyttningsfest eller när det kan passa med en ätbar present. I boken finns också tips på dekorationer och presenförpackningar till dina hemkokta gåvor. En toppen-bok för den som är händig i köket men kanske inte alltid har råd att köpa dyra presenter.
(34 kr)BOKUS
www.bokus.se


Vad skådar mitt norra öga? Jo, det finns en uppföljning till 80-talets största litterära händelse - snusk-och flärd-bestsellern "Hollywoodfruar". Jackie Collins ny bok heter fantasifullt nog "Hollywoodfruar: den nya generationen". Nu utlovas tuffare, smartare och farligare Hollywoofruar, och en psykotisk kidnappare. I just can't wait!
(29 kronor)

Journalisten Stieg Larsson hann tyvärr inte uppleva succén med sin deckarserie, han gick och dog innan böckerna släpptes. Men två av de tre titlarna i hans Millennium-trilogi har hittills kommit ut postumt. Och nu finns de båda på bokrean - "Män som hatar kvinnor" och "Flickan som lekte med elden". En av de bästa debutanterna någonsin, tyckte förlaget. Kolla om du delar uppfattningen.
(49 kr/styck)

En annan journalist som dog i förtid var Rapport-ankaret Ulla-Carin Lindquist. Hon drabbades i 50-årsåldern av den dödliga nervsjukdomen ALS och skildrar naket och utlämnande resan mot döden i "Ro utan åror". En bok som berör på djupet och skakar om.
(52 kronor)

Den kultförklarade amerikanska författarinnan och poeten Sylvia Plath är en person som fortsätter att fascinera trots att hon varit död i över 40 och bara hann ge ut en bok under sin livstid.
Nu finns två böcker på bokrean för Sylvia-fans.
Dels Kate Moses "Övervintring: en berättelse om Sylvia Plath" som inte är en strikt biografi, utan mer ett försök att skildra den sista tiden i Plaths liv innan hon begår självmord 1963. Boken bygger dock på Sylvias brev, dagböcker och annan research. (61 kronor)
Dels kan man läsa Sylvias egna tankar och funderingar fram till strax innan maken Ted Hughes lämnar henne 1962. "Sylvia Plaths Dagböcker: Dagböcker Och Anteckningar 1950-1962".
(73 kr)

En annan självbiografi är författarinnan Bodil Malmstens berättelse om sin exil i Frankrike. "Priset på vatten i Finistère" rör sig mellan stort och smått, vardagliga kulturkrockar och samhällskritiska örfilar åt det forna hemlandets brister. Underhållande och välskriven.
(55 kronor)


Kråke Lithander är känd matskribent med ett förflutet som fotomodell. Men förhållandet till kroppen, vikten och maten är inte okomplicerat. "En tunn bok om att vara tjock" handlar om hennes vikresa, från normalviktigt barn till knubbig tonåring, från svältande smal fotomodell till ständigt bantande 140-kilosmamma och sen till sist normalviktig efter en magsäcksoperation. En viktresa med många fallgropar.
(29 kronor)

När man ändå är inne på mat och vikt så är det oundvikligt att fastna i Glykemiskt Index-täsket. GI-gurun Fredrik Paulún har tillsammans med Oskar De Hoog sprutat ur sig en mängd kokböcker på temat de senaste åren. I serien "den perfekta..." finns två av titlarna på rean: "Den perfekta matlådan" och "Den perfekta smalmaten". Den första är som titeln antyder GI-recept för lunchlådan och den andra är GI-mat för den som inte bara vill äta sunt utan också gå ner lite extra i vikt.
(64 kr/styck)

För alla som följt de fem galna bögarna i TV-serien "Fab 5" med förtjusning så är förstås "Fab 5:s stilguide" av Ted Allen ett måste! Deras mission är ju som bekant att lära vanliga heterosexuella sluskar lite stil, etikett och att behandla en kvinna på rätt sätt (hur de nu vet sånt!?).
A Queer Eye for the Straight Guy kan ju behövas lite här och var.
Carson, Ted, Kyan, Thom och Jai har alla varsitt kapitel där de ger sina bästa tips inom sina områden (mode, mat & vin, kroppsvård, inredning och vett & etikett).
Bra presenttips till en slusk nära dig!
(59 kr)

Nån annan som kanske är en favorit från TV är vår språk-nörd och svenskhetsanalytiker Fredrik Lindström. Tillsammans med Hasse Phil har han skrivit boken "Vem är Björn och vem är Benny?", som inte bara tar upp hur man skiljer Björn Ulvaeus och Benny Andersson i ABBA åt , utan också reder ut andra mysterier man ligger sömnlös över. På bokrean finns också Lindströms "Jag är en sån som bara vill ligga med dig" som är ett antal korta texter och dikter, betraktelser och fundeirngar i vanlig Lindström-ton.
(55 kr och 36 kr)

Om man vill glänsa med udda kunskaper vid middagskonversationerna kan Magnus Carlssons "Från Mjältbrand till Che Guevara" vara ett lyckat köp. Han gör nedslag i medicinhistorien och berättar bland annat om Mark Twains vistelse på ett svenskt hälsohem, hur Strindberg mådde sina sista månader, att Che Guevara var utbildad läkare och led av astma samt mycket annat. Blandade anekdoter av skiftande karaktär.
(56 kr)

Baby-boomen brer ut sig och varenda mediebrutta som krystar ut en unge skriver om det som om de vore de första i universum att bli gravida och föda barn. Men en som faktiskt lyckas hålla bebiseriet på en nivå som är underhållande för andra än de närmast sörjande, och till och med för de som inte själva är eller har varit gravida eller har små barn är Aftonbladets krönikör Terri Herrera-Eriksson. I boken "En alien i magen" finns en samling av hennes bästa alster.
(55 kr)

Anna-Karin Elde tecknar vardaglig situationskomik för kvinnor i 30-årsåldern. Två av hennes serieböcker finns med på bokrean. "Var ska man lägga näsan om inte i blöt?" och "Rik, frisk & lycklig". Trots "tjejigheten" ofta träffsäkert och underhållande. Perfekta böcker att ge bort i present.
(42 kr/styck)

Film är bäst i bokform?
Det kan ju vara så att du råkat se nån film utan att veta att den är gjord efter en litterär förlaga, och nu vill läsa boken. På bokrean finns det några sådana böcker.

Till exempel två klassiker av John Steinbeck, "Vredens druvor" och "Öster om eden". Den förstnämda handlar om hur depressionen i 30-talets USA driver människor till Kalifornien där de hoppas på jobb. Filmen har Henry Fonda i huvudrollen och kom 1940.
"Öster om eden" utspelas också den i Kalifornien och man får följa två släkter genom femtio år. Filmversionen med James Dean i en av rollerna hör också den till filmvärldens klassiker.
(62 och 59 kr)

Graham Greenes "Den stillsamme amerikanen" utspelas i Indokina på 50-talet. Två män är rivaler om samma kvinna, och en av dem hittas mördad. Senast filmad 2002 med Michael Caine i huvudrollen som engelsk journalist.
(17 kr)

Jeffrey Eugenides "Dödens jungfrur" handlar om de fem mystiska systrarna Lisbon som är hårt hållna av sina föräldrar. Några vuxna män minns sin trånande tonårstid och den tragedi som drabbade familjen.
Sofia Coppolas regidebut "The virgin suicides" kom på bio 1999.
(17 kr)

På 80-talet följde alla jag kände TV-serien "Shogun" med Richard Chamberlain i rollen som kapten John Blackthorne som hamnar i 1600-talets Japan som en av de första européerna. Han blir indragen i de lokala feodalherrarnas maktkamper och förälskar sig i en japansk kvinna. Boken är skriven av James Clavell.
(80 kr)

Louis de Bernières romantiska berättelse om "Kapten Corellis mandolin" utspelar sig under andra världskriget på den grekiska ön Kefalinia. Kapten Corelli är en av de italienska ockupationssoldater som inhyses hos lokalbefolkningen. Romansen mellan kapten Corelli och grekiska Pelagia blev också film 2001 med Nicolas Cage och Penelope Cruz i huvudrollerna.
(46 kr)

Annie Proulx novellsamling "Brokeback Mountain: och andra berättelser från vidderna" blev till en av 2005 års mest uppmärksammade filmer i USA. Titelnovellen, som filmen "Brokeback Mountain" baseras på, handlar om två cowboys, Ennis och Jack, som upptäcker att de är homosexuella och älskar varann. Omvärldens förväntningar och fördomar gör att de inte kan leva ut sin kärlek annat än i smyg.
(46 kr)Mia Gustavsson: 07-02-20


 
> maila crew@bulldozer.nu