[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - krönika - bokrean 2007 - På bokjakt med Carin


På bokjakt med Carin

Årets bokrea har startat och jag har varken köpt böcker på nätet eller gjort förbeställningar. För mig ligger charmen i att gå runt och spana bland böckerna, känna och välja ut exemplaren själv.
Kan faktiskt inte påminna mig att jag något år har missat de böcker jag har varit ute efter på grund av detta förhållningssätt.

Jag föredrar dock morgontiden, nattrean har jag bara besökt en gång och då för att Wettergrens bokhandel i Göteborg reade ut Litteraturens världshistoria för under 200 kronor och det var nästan för bra för att vara sant.
Vi möttes några stycken på Avenyn och köade utanför bokhandeln strax innan tolvslaget, gick in och köpte böckerna och tog taxi hem.
Morgonrean vid sextiden är tillräckligt påfrestande att orka upp till och ett år gick jag rakt förbi en av mina närmaste vänner utan att reflektera över att det var hon på grund av mina igengrusade ögon (och det har jag fått äta upp sen dess).

Minns dock med sorg min första bokrea i Göteborg. Jag var så superpank då att jag inte ens vågade gå in en bokhandel för att bli frestad.
Under rätt många år hade bokreaperioden för vana att dagarna innan lön och det var alltid lite svettigt till dess att kreditkort löste det problemet.

De två senaste åren har jag dock inte haft möjlighet att vara aktiv på egen hand på bokrean eftersom jag bott utomlands, utan har då fått agera via ombud (= kompis).
I år planerades dock bokreashoppingen in, ledighet på förmiddagen begärdes och beviljades och café att frukostera på diskuterades och bestämdes. Bokreakatalogerna gicks igenom, sida för sida och priser jämfördes.
Tyvärr så var det inte så många titlar som hade de där riktig högljudda locktonerna. Katalogerna är fulla med bra, roliga och intressanta böcker men de flesta som jag kunde tänka mig har jag redan.

Genom åren har jag fyndat många böcker och tja, även om vissa aldrig har blivit lästa så har andra blivit stora favoriter.
Det gäller att ha lite tur också.
Ett år hittade jag alla tio böckerna av Sjöwall-Wahlöö för 19.50 styck på en numera avsomnad bokhandel på Avenyn (och de fanns inte med i katalogen utan var en extra utrensning av den lokala bokhandeln).
Min kompis gjorde dock det bästa fyndet för några år sedan och köpte hela Nationalencyklopedin för en struntsumma på sin lokala bokhandel.
Jag var grymt avundsjuk lång tid efteråt.

En bok som inte såldes speciellt bra som inbunden var Marianne Keyes bok "Vattenmelonen", den reades ut och började så småningom spridas mun-till-mun för att bli en succé i pocket.
Bokhandlarna har ibland väldigt märkliga beskrivningar av böckerna de vill bli av med och beskrivningen av Vattenmelonen var inte något som föll mig i smaken.
I år läste jag att "Vindens skugga" av spanjoren Ruiz Zafón beskrivs som en spansk da Vinci-kod. En mycket märklig beskrivning och de som köper boken för den sakens skull kommer att bli besvikna på den och de som avstår från den på grund av beskrivningen kommer att missa något.

Nuförtiden blir det sällan romaner eller deckare som jag köper, eftersom jag oftast hunnit köpa och läsa dem innan.
Däremot är det roligare att satsa lite mer på faktaböcker, reseskildringar och dylikt.
Ett bra tips är att köpa på sig reaböcker, till exempel barnböcker för att ha och ge bort i present under året. Ett präktigt men väldigt smidigt tilltag som minskar stressiga presentjakter i sista stund.

Mina fynd i år då?

Jag kunde givetvis inte låta bli att köpa några böcker och det blev:
"På tunn is – En resa till Antarktis" av Jenny Diski
Läste hennes bok "Främling på tåg" och gillade den.

"S:t Petersburg – Metropolen runt hörnet" av Londen, Mård och Parland
Det är en stad jag ännu inte besökt, men som ligger på önskelistan över platser att se. Varför inte börja att läsa om den?

"Gränsen – En resa bland människor som kallas illegala" av Nina Solomin Jag gillade hennes bok "Ok, amen" så jag blev nyfiken på denna titel.

"Flickan som lekte med elden" av Stieg Larsson
En bok jag lånat och läst och vill ha ett eget exemplar av.

Sen funderar jag fortfarande på:
"Potemkin och Katarina den stora" av Simon Sebag Montefiore
Jag g illar rysk historia helt enkelt.

"Islam" av Karen Armstrong
Hon skriver väldigt bra och att lära sig mer om en av de stora religionerna är aldrig fel.

Och av de böcker jag redan läst rekommenderar jag:

"De Gaulle" av Knut Ståhlberg
Intressant europeisk 1900-talshistoria från ett icke anglosaxiskt perspektiv.

"Istanbul" av Orhan Pamuk
Förra årets Nobelpristagares berättelse om sin uppväxt.

"Familjen Brontë" av Juliet Barker
Dagböcker och brev skrivna av familjen Brontë. En fascinerande bok om de tre systrarnas liv och deras familj.

"Jane Eyre" av Charlotte Brontë
En klassiker! Passar dessutom bra att läsa i kombination med ovanstånde titel.

"Ett fjärran eko" av Val McDermid
Deckardrottningen med stort D.

"Änglarösten" av Arnaldur Indridason
Isländsk deckare, grymt bra!

"Middlesex" av Jeffrey Eugenides
En läsupplevelse utöver det vanliga!

Sen ska man inte glömma bort att kolla in slutfasen av bokrean, då böckerna oftast säljs för halva reapriset eller "tag tre betala för två".
Då kan man hitta de där fynden som gömde sig bland den stora mängden böcker i börja av rean.

 


Carin Thärnström: 07-02-27


 
> maila crew@bulldozer.nu