[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - Böcker för bokslukare


Böcker för bokslukare

Vid en hastig genomgång av min umgängeskrets kunde jag konstatera att jag glatt umgås med människor där åldersskillnaden spänner både minus femton och plus trettiofem i förhållande till min egen ålder (förutom den lilla kategorin vars ålder skiftar från några månader till fem år).
Däremot råder det skriande brist på grundskolebarn i bekantskapskretsen.

Det kommer iofs att ske en markant förändring på den fronten allt eftersom de små liven växer upp.
Under tiden så kan jag lugnt påstå att barn i skolåldern känns lika exotiska för mig som tja, pirayor och giraffer.
Jag kan nog hävda att jag har hyfsad koll på sago- och bilderböcker men när det gäller de där slukarböckerna som jag själv älskade att läsa som elva-, tolv - trettonåring finns det en vit fläck i mitt medvetande i dagens bokutbud.

Nu är vita fläckar till för att utforskas och jag har gjort mitt bästa med tre böcker som kommit ut under 2002.
Jag har ingen aning om vad dagens tolvåring tycker om dem men jag har däremot klart för mig vad den tolvåriga Carin skulle ha tyckt om dem och vad den vuxna Carin har för åsikter.
Däremot kan jag tycka att det är svårt att åldersbestämma läsaren till böckerna. Rent generellt så tycker jag att det är ett åldersintervall från elva till fjorton år där boksmaken varierar beroende på hur långt man kommit i mognad och personlig utveckling.

SKETNA GERTRUD OCH KUNG MAGNUS KALAS av Gudrun Wessnert
Illustrationer: Jens Ahlbom.
(Inbunden, Bonnier Carlsen, 2002, 107 s)

Den första boken jag ger mig på är "Sketna Gertrud och kung Magnus kalas". Den är skriven av Gudrun Wessnert och illustrerad av Jens Ahlbom.
Boken är vinnaren i en manustävling med tema historia som förlaget Bonnier Carlsen anordnat och författaren arbetar på Stockholms medeltidsmuseum.

Boken handlar om Magnus Erikssons besvär inför kröningen och dess festligheter. Magnus Eriksson är nygift med Blanche av Namur och nu ska de båda krönas till kung och drottning av Sverige.
Kocken har dock blivit biten av en råtta och dött av sviterna och syltekonan har rymt med spettvändaren.
Kungen har ett förtvivlat behov av att visa upp pompa och ståt och ett elegant middagsbord inför den nya släkten från Namur och ger köksmästaren order om att finna en ny kock och det omgående, det är bara tre dagar innan kröningen. Köksmästaren, Peder Skåning ger sig ut på jakt på Stockholmsgatorna och får ett tips om att söka sig till Ragnhild Grågås gränd.
Där hittar han en kock, men av kvinnligt kön nämligen Sketna Gertrud som tillverkar de mest fantastiska aladåber och syltor.
Hon är en ensamstående fembarnsmor och i bokens fortsättning ger både Sketna Gertrud, hennes fem barn och svarta katt Sara både Kungen och köksmästaren gråa hår och slitna hårtestar och Stockholms slott blir sig inte riktigt likt efter att Sketna Gertrud gjort entré.

Boken känns lättillgänglig och inte på något sätt pedagogisk historieberättande utan mer som en skröna på gränsen till absurd i vissa svängningar.
Jag har roligt när jag läser den samtidigt som jag som vuxen har plus i o m tillgången till den historiska bakgrunden. Bland annat så är Birgitta Birgersdotter hovmästarinna hos Kung Magnus och han är en smula rädd för henne och hennes skarpa tunga med all rätt, för de uppenbarelser hon sedan får gör henne till Heliga Birgitta.

Innehållsförteckning:
Hyperstressad kung
Nobel riddare
Dallrande aladåber med bladguld
Fulla ungar
Flegmatisk skåning


SKÄMMERSKANS DOTTER av Lene Kaaberböl
Originaltitel: Skammerens datter, Översättning: Karin Nyman,
(Inbunden, Rabén & Sjögren, 2002, 215 s)

"Skämmerskans dotter" är skriven av danskan Lene Kaaberböl och handlar om den elvaåriga Dina.
Hennes mamma är skämmerska och det innebär att när hon tittar någon i ögonen kan hon se alla de onda handlingar som vederbörande i sitt innersta skäms för.
Skämmerskan är någon man tillkallar när ett brott har begåtts och man behöver hjälp med att hitta brottslingen och hon är även kunnig i örter och så kallad "klok kvinna".
Dina har ärvt sin mors gåva även om hon betraktar det som en förbannelse eftersom ingen vågar se henne i ögonen och ingen av de andra barnen vill vara hennes vän.

Boken utspelar sig i ett obestämbart land i en obestämd tid, min gissning är att utgångspunkten är tidig medeltid. Dina lever med sin mor, sin äldre bror och yngre syster i en liten by inte långt ifrån staden och borgen Dunark.
Modern blir tillkallad till borgen för att avgöra huruvida en ung prins begått det fruktansvärda brott han blivit anklagad för eller om han är oskyldig.
Dina blir ofrivilligt indragen i maktkampen som pågår och det får förödande konsekvenser för både henne och hennes släktingar.

Boken nosar på fantasygenren även om den inte känns helt renodlad. Den är befolkad av starka kvinnogestalter med en ung hjältinna och en hjälte i övre tonåren som nog kommer fösas in på den rätta vägen...
I boken så svallar känslorna hett när det gäller arvsrätt och maktbegär.
Den ger väl så tydliga bilder av hur en mobb reagerar och anpassningen till en diktator. Ibland sveper boken väl snabbt genom händelser och beskrivningen av den unge hjälten känns en gnutta ofokuserad liksom slutet känns snabbt hopspunnet.
Min gissning är att det kommer ytterligare böcker om "Skämmerskans dotter" inom de närmaste åren.

Innehållsförteckning:
Taskiga kompisar
Ung hjältinna
Trogna vänner
Hungriga drakar
Samvetslös skurk


MAJA OCH MÅRTEN av Bim Wikström
(Inbunden, Opal, 2002, 115 s)

Maja och Mårten är en nutidsberättelse om relationer.
Maja är fjorton snart femton år, spelar handboll, umgås med sina kompisar och bor med sina föräldrar Mats och Annicka i en icke namngiven stad.
En ganska vanlig tjej utan några synliga tonårsneuroser.
På jakt efter en kompass letar hon runt i pappans skrivbord och låser upp den enda låsta skrivbordslådan. I den ligger ingen kompass men däremot en bild på hennes pappa med en gravid kvinna som inte är hennes mor.
Efter några dygns grubblerier konfronterar hon sin pappa och det visar sig att hon har en bror som är ett par år äldre än hon själv som pappan aldrig har träffat. Han heter Mårten och bor i samma stad som Maja och hennes familj.
Maja blir givetvis fruktansvärt nyfiken på sin bror och genom slump och envetna efterforskningar lokaliserar hon honom och spionerar på honom.

Bokens jag skiftar från Majas perspektiv till Mårtens och i vissa kapitel får vi läsa de vuxnas tankar.
Det är en intressant historia med nutidsfärg (e-mail och videokväll med filmen "Sliding Doors") men den är samtidigt oerhört tam.
Den är så välanpassad och "lagom svensk" och de få upprörda känslor svalkas snabbt ner till en ljummen sörja.
Den är sockersöt och den lilla smolk som dyker upp går snabbt över i acceptans. Boken hade definitivt vunnit på en fördjupning på en hundra sidor extra.

Innehållsförteckning:
Nyfiken tjej
Snäll farmor
Svenssonliv
Lite sorgligheter
Föräldrar som pratar ut


Betyg för samtliga böcker:
Den elva-tolvåriga Carin hade läst alla tre med förtjusning men det är nog bara "Sketna Gudrun" som klarat sig till fjortonårsgränsen för då hade mitt historieintresse fördjupats. "Skämmerskans dotter" hade nog känts för barnslig för mig medan det tama nutidsdramat "Maja och Mårten" hade ratats till förmån för vuxenlitteratur.


Om författarna:

Gudrun Wessnert arbetar på Stockholms medeltidsmusem och vann Bonnier Carlsens manustävling med tema historia med denna historia som också är hennes debut som barnboksförfattare.
Hon har tidigare skrivit boken "Stockholms blodbad" (2000) en bok som skildrar händelsen ur Kristina Nilsdotter Gyllenstiernas synvinkel.

Lene Kaaberböl
är född 1960 och undervisar i engelska och drama på en gymnasieskola i Köpenhamn vid sidan av sitt författarskap.

Info om Bim Wikström saknas.

 


Carin Thärnström : 02-10-17


 
> maila crew@bulldozer.nu