[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bulldozers bokrecensioner:
> Bokarkivet

>> läst - bok - sommaläsning


Sommarläsning

Semestern är här och förutom sol och bad har det också blivit lite bokläsning under de lata dagarna.
Här nedan kommer en osorterad blandning av tips och idéer om både nya och gamla böcker.

En botanisering på biblioteket har jag också gjort och det resulterade i (endast) två böcker "Vem dödade riddaren?" av Arturo Pérez-Reverte samt "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" av Mark Haddon.
Arturo lät bekant och det visade sig att han fanns i min bokhylla med romanen "Dumasklubben" (med fliken invikt på sidan 67).
Jag läste "Vem dödade riddaren?" och njöt av att behöva anstränga mig lite. Pérez-Revertes språk tvingar en till en mer "närvarande läsning".
Det funkar inte att skumma över sidorna som i en mer lättsmält deckare.
Boken handlar om restaureringen av en flamländsk tavla från 1400-talet som visar sig bestå av en gåta. En av de avmålade männen mördades, men av vem? Julia, konservator och bokens huvudperson bestämmer sig för att försöka lösa gåtan.
Samtidigt som hon forskar i tavlans uppkomst så går en mördare lös i hennes omgivning och vänner runtomkring henne mördas.
Historierna glider in i varandra eftersom den nutida mördaren använder sig av det schackparti som utspelas i tavlan när han väljer ut sina offer.
I "Dumasklubben" (den bok som stod i min bokhylla och som jag nu blev lockad att läsa klart) så handlar det om jakten på förstautgåvor av sällsynta böcker. Corso är mannen som snokar fram förstaupplagor hos privatpersoner och i antikvariat och som anlitas som mellanhand både när det gäller korrekta och mer ljusskygga affärer. I "Dumasklubben" får han två uppdrag, dels att lösa gåtan med "De nio portarna" (en bok om satanism från 1600-talet där det finns tre bevarade men endast ett äkta exemplar av boken på vift) och dels ta reda på om elva handskrivna papper av ett kapitel från "De tre musketörerna" verkligen är författaren Dumas egna originalpapper.
Även i denna bok snirklar sig berättelserna samman och ibland så blir det en berättelse i berättelsen av det hela.
En fascinerande historia om besatthet hos människor.

En helt annan bok är "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" av Mark Haddon.
Den handlar om den 15-årige lätt autistiske Christoffer och hans tillvaro.
Han bor med sin far i Swindon och lever ett inrutat liv.
Grannens hund, Wellington, blir dödad och Christoffer bestämmer sig för att följa i Sherlock Holmes fotspår och ta reda på vem som haft ihjäl hunden.
Han bestämmer sig samtidigt för att skriva ner sina iakttagelser i en bok och den boken blir mer än en detektivroman, det blir en insikt i Christoffers liv och hans försök att hantera sin ibland väldigt obegripliga omvärld.
Christoffer är oförmögen att ljuga så i boken redogörs både hans känslor och de resultat han kommer fram till. Han upptäcker att hans svartvita värld är full av gråa fläckar och övervinner (tillfälligt?) sitt motstånd mot nya platser och att tala med främlingar. Boken är både intressant och udda och ger läsaren insikt i en tillvaro som är en gnutta annorlunda men inte väsensskild från "normala människors liv".

Vill man läsa fler böcker med lite annorlunda approach kan jag rekommendera Abigail Padgetts tre böcker om Bo Bradley.
Jag snubblade praktiskt taget över dem på bibliotekshyllan och lånade raskt hem de första två. Bo Bradley är en manodepressiv socialarbetare som jobbar med omhändertagande av barn i Kalifornien. Hon lyckas dessutom bli inblandad i diverse fall av kriminell natur som i några av böckerna är nära att kosta henne livet. Det är deckare men knappast konventionella historier.
Vi får följa Bo och hur hon behandlar sin sjukdom, hennes intresse för indiankulturen och hennes sociala patos när det gäller de minsta i samhället.

Wislawa Szymborska har fått sina "Dikter 1945-2000" utgivna och det är en underbar, rolig och ibland smått retsam läsning.
Hennes stil är beskrivande och dikterna blir ibland som små berättelser där essensen av berättande formuleras på ett tjugotal korta rader.
En bok som man bläddrar i, läser lite, låter ligga ett tag men ständigt återkommer till.

En författare som är svår att få tag på i biblioteket är Boris Akunin, det är ständiga köer på hans "Vinterdrottningen" och "Turkisk gambit".
Till min stora glädje kommer "Vinterdrottningen" i pocket nu i juli och redan i höst kommer den tredje boken om Fandorin "Leviathan".
I "Vinterdrottningen" möter vi den unge hjälten Erast Fandorin och hans jakt på kvinnan som går under namnet Vinterdrottningen. Rysk roman/deckare skriven nu, men utspelar sig i slutet av 1800-talet i Ryssland.

Ingen sommar utan några lättsmälta deckare dock.
De som i solljuset på stranden inte känns hälften så skrämmande som i den mörka vinterkylan.
Den nionde boken om Van Veteren, "Svalan, katten, rosen och döden", är spänningsskapande och en av de bättre av Håkan Nessers deckarsvit.
Kvinnor som stryps till döds, finns det någon gemensam nämnare?
En kvinna hittas död, var är hennes tonårsdotter? När Van Veteren motvilligt tar till sig fallet upptäcker han spår av en beläst mördare.

Karin Fossum
s "Svarta sekunder" känns onekligen ganska uppenbar i sitt upplägg men hindrar inte att man ändå dras in i jakten på den försvunna flickan Idas mördare. Den är välskriven och är en lagom avkoppling utan alltför märkbara efterverkningar.

Ben Eltons bok "Dödskänd" är mer av en satir än en deckare även om upplägget är att hitta en mördare. Kelly, en av flera deltagare i en engelsk dokusåpa vid namn Husarrest, mördads inför kamerorna i ett låst hus.Polisen har timmar och åter timmar av bandade TV-avsnitt att gå igenom för att lösa gåtan.
(läs Bulldozers recension i bokarkivet)

Jonathan Kellerman har skrivit åtskilliga böcker om psykologen Alex Delaware och hans polare polisen Milo Sturgis. I juli kommer "Doktor Död" i pocket och ämnet som diskuteras där är dödshjälp.
Eldon Mate är läkaren som ger döende patienter en slutgiltig skjuts på vägen men som också ägnat sig åt lustmord. Han hittas lemlästad och fastspänd vid sin egen uppfinning, dödsmaskinen Humanitron, och det blir Milo Sturgis uppgift att lösa gåtan med hjälp av Alex.

John Cases senaste deckare i pocket, "Syndromet", är en riktig rysare och tidvis riktig obehaglig när han spekulerar i de projekt som de mänskliga "försökskaninerna" utsätts för.
Till synes oförklarliga händelser blir till en bisarr verklighet.
Case har tidigare gett ut "Fader: Okänd" och "Den förste ryttaren" (och med den i minne så lockade nyheten om SARS-epidemin fram en synnerligen obehaglig smak i min mun).
Perfekta böcker för i övrigt lata och händelselösa dagar.

Trevlig sommarläsning!

Författare och titlar nämnda i texten:
Peréz-Reverte, Arturo: Vem dödade riddaren? (Forum 1994)
Peréz-Reverte, Arturo: Dumasklubben (Brombergs 1998)
Haddon, Mark: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (W&W 2003)
Padgett, Abigail: Sköldpaddspojken (Skriftställarna 1999)
Padgett, Abigail: Satan har fem fingrar (Skriftställarna 1995)
Padgett, Abigail: Kråkan talar om död (Skriftställarna 1994)
Szymborska, Wislawa: Dikter 1945-2002 (Ordfront 2003)
Akunin, Boris: Vinterdrottningen (Norstedts pocket juli 2003)
Akunin, Boris: Turkisk gambit (Norstedts 2003)
Akunin, Boris: Leviathan (Norstedts, utkommer augusti)
Fossum, Karin: Svarta sekunder (Månpocket 2003)
Nesser, Håkan: Svalan, katten, rosen och döden (Bonnierpocket 2002)
Elton, Ben: Dödskänd (Forum 2003)
Case, John: Syndromet (Månpocket 2003)
Case, John: Fader: Okänd (Månpocket 2000)
Case, John: Den förste ryttaren (Månpocket 2000)
Kellerman, Jonathan: Doktor Död (Panpocket juli 2003)

Bonusinformation:
Är du för slö för att läsa kan du ju se böckerna på video istället!
Har dock inte sett filmerna och tänker inte garantera kvalitén.
Vem dödade riddaren? finns på video under namnet "Uncovered"
Dumasklubben finns på video under namnet "The ninth gate"
Ett flertal av Håkan Nessers tidigare böcker om van Veteren har filmats för TV.Carin Thärnström : 03-07-20


 
> maila crew@bulldozer.nu