[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

 

>> läst - bok - utflykt i fantasins värld


Utflykt i fantasins värld

Om man nu vare sig har tid eller möjlighet att ge sig ut på utflykter så kan man ju passa på att resa i fantasins värld.
Det finns åtskilliga författare som kan ta en med på hisnande äventyr och till de mest fantastiska platser utan att man behöver lämna sin bekväma fåtölj.

Här kommer några förslag:

"Enkel biljett" av Didier van Cauwelaert är en bok som tyvärr inte finns i bokhandeln längre, om den inte står bortglömd på någon hylla.
Det är berättelsen om den unge fransmannen Aziz som hittats i ett bilvrak av några zigenare när han var ett litet spädbarn. Han hittades i en Citroën Ami 6 som i fransk folkmun kallas A6 (uttalas a ziz).
Han växer upp hos zigenarna med falska id-handlingar från Marocko. När sedan myndigheterna får för sig att Aziz skall återplanteras i sitt hemland uppstår en hel del märkliga situationer. Aziz har hittat på en hemby i Atlasbergen för att tillfredsställa den franska socialtjänsten och på resan "tillbaka" till Marocko följer en välmenande socialtjänsteman med honom för att se till att allt går rätt till.
En fantastisk skröna och en vacker berättelse.

Alessandro Bariccio har i boken "1900" skrivit om en man som rest över världshaven utan att lämna sin plats. Huvudpersonen är ännu en upphittad pojke som övergivits av föräldrarna. En sjöman hittar honom i danssalongen på ett fartyg och behåller honom. Han döper pojken till Danny Boodman T.D. Lemon 1900 och behåller honom hos sig. Han låter inte heller pojken gå iland eftersom han inte finns registrerad någonstans och sjömannen är rädd att han inte ska få behålla pojken. Nittonhundra kallas pojken och han växer upp ombord på fartyget och lär sig spela piano. Texten är ursprungligen skriven som en monolog för en italiensk skådespelare som gör rollen som Nittonhundras medmusikant och förtrogne och till texten hör regianvisningar efter vissa textstycken.

Vill man uppleva ett riktigt rymdäventyr så finns det väl inget bättre sätt än att göra det tillsammans med Douglas Adams och "Liftarens guide till galaxen". Arthur Dents hus ska jämnas till marken för att bereda väg för en motorväg.
Vad han inte vet om när han protesterande lägger sig ner i lervällingen framför sitt hus är att en intergalaktisk motorväg är planerad och att jorden kommer att förintas för att ge plats för den. Arthurs vän, utomjordingen Ford Prefekt, har varit på jorden för att göra reportage om jorden för resehandboken Liftarens guide till galaxen och då lärt känna Arthur. Ford Prefekt har dock inte berättat för Arthur att han endast är en tillfällig besökare på jorden och det tar lite tid för Arthur att acceptera Fords bakgrund och berättelse men Ford lyckas i alla fall rädda med sig Arthur innan jorden ska förintas och de liftar sig runt i de galaktiska systemen. En klassiker och en sanslöst galen och rolig bok.

Några böcker av mera klassiskt snitt är Jules Vernes böcker "Resan till jordens medelpunkt" och "Jorden runt på 80 dagar".
I "Resan till jordens medelpunkt" har Professor Lindenbrock bestämt sig för att utforska jordens inre och tar med sig sin unge praktikant till Island där de tar sig in i jordens inre via en slocknad vulkan och hittar både tropiska urskogar och jätteödlor. En märklig och fantasieggande berättelse.
"Jorden runt på 80 dagar" är en berättelse om den flegmatiske Phileas Fogg och hans märkliga vad om att kunna ta sig jorden runt på just 80 dagar.
Hans betjänt Passepartout som sökt anställning hos Fogg för att få lugn och ro hinner inte mer än installera sig förrän det bär iväg ut i världen.
Under resans gång upplever de änkebränning i Indien, men räddar änkan till livet och får en följeslagare på resan. Samtidigt förföljs de av en detektiv från Londonpolisen som fått för sig att Fogg flytt efter att ha rånat en bank. Jules Verne skrev "Jorden runt på 80" dagar 1873 och har även skrivit om Kapten Nemo och hans undervattensbåt och om Kapten Hector som slungas ut i rymden efter att en komet slitit av Gibraltarklippan.

Några andra klassiker är utan tvekan "Iliaden" och "Odyssén", som sägs vara muntlig traderade berättelser från 800-talet före Kristus. De är skrivna på hexameter som är en versform med sex takter och som är en rytm som funkar för muntlig berättelse. Det gällde ju för Homeros och hans efterföljare att komma ihåg berättelserna utantill eftersom det tog åtskilliga århundraden innan de skrevs ner. "Illaden" är numera känd för att storfilmen "Troja" med Brad Pitt i huvudrollen bygger på den. Den berättar om grekernas korståg mot Troja.
Det trojanska kriget startar för att den trojanske prinsen Paris enleverat den sköna Helena, kung Menelaos av Spartas hustru, och pågår i hela tio år.
"Iliaden" beskriver krigshändelser från det tionde och sista året av kriget. Agamemnon och Akilles, grekernas främsta hjältar har blivit osams om en kvinna, slavinnan Brisëis, som från början var i Akilles ägo men som Agamemnon lade beslag på. Akilles blir förbannad, vredgad och drar sig tillbaka från krigsplatsen. Hans mor, havsgudinnan Tetis, förmår Zeus att ge trojanerna framgångar så länge som inte Akilles får upprättelse. Så stupar Akilles bäste vän, Patroklos, i en strid mot Hektor och han ger sig åter in i kriget för att hämnas sin vän och dödar till slut Hektor.

I "Odyssén" så berättas det om Odysseus och hans män som på hemfärden från kriget i Troja råkar ur kurs med sin båt och efter tio år på drift så finns bara Odysseus kvar i livet. Han råkar ut för diverse äventyr i den grekiska arkipelagen, träffar på havsgudinnan Kalypso och de vildsinta Cykloperna. Hemma i Itaka har hustrun Penelope väntat på sin make i tjugo års tid, men nu gett efter för friarnas påtryckningar att gifta om sig. Det uppskattas inte av Penelopes och Odysseus son Telemakos som varit ute och sökt efter underrättelser om fadern.
De möts och gör rent hus med Penelopes friare genom att döda dem.

En något senare klassiker är "Skattkammarön" av Robert L Stevenson.
En berättelse om en ung gosse, sjörövare och dess skatter. Stevensons styvson ville att han skulle skriva en berättelse för honom "med massor av spänning och sjörövare och slagsmål men inte med några fruntimmer, för de är alltid rädda att man ska göra sig illa". Han började med att skapa en karta över en ö och där efter kom berättelsen om skeppskocken till, som inte innehåller några fruntimmer mer än pojken Jims mamma i början av berättelsen. Den svenske författaren Björn Larsson har skrivit en "fortsättning" på berättelsen. I "Long John Silver" får just denna figur berätta sin historia om hur han som ung pojke gav sig ut på sjön och så småningom om blev en råbarkad sjörövare.

"Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad är en ruggig berättelse från Belgiska Kongo i slutet av 1800-talet. En man vid namn Marlow har fått i uppdrag av ett handelsbolag att leta upp elfenbenshandlaren Kurtz och i jakten på Kurtz tar sig Marlow fram längs Kongofloden i det mörka Afrika och in i det mörka i människans hjärta. Conrad skriver om folkmord och tortyr, om exploatering och människans ondska.
"Mörkrets hjärta" har bland annat filmateriserats med John Malkovich som Kurtz och Tim Roth som Marlowe.

En annan vildsint berättelse är den om "Röde Orm" och hans äventyr, skriven av Frans G Bengtsson. Den unge Orm blir kidnappad och tagen ombord på ett förbipasserande fartyg och hamnar ute i Europa på härjartåg. Bengtsson skrev sin berättelse inspirerad av de isländska sagorna och den utkom för första gången 1941. Berättelsen om hur Röde Orm efter ett fylleslag i Danmark träffar sin käresta är inte utan en viss handfast romantik.Charlie Christensen ägnar sig bland annat åt att teckna berättelsen om Röde Orm och har precis släppt det fjärde och sista albumet av vikingaäventyret i serieform.

"Alice i Underlandet" av Lewis Carroll är berättelsen om den lilla flickan Alice som följer efter en lätt försenad och därmed stressad kanin genom ett hål i marken och hamnar i underjorden och träffar på diverse märkliga figurer som Hattmakaren och Hjärter Dam.

Isabel Allende låter den unga chilenskan Eliza lämna Valparaiso i mitten av 1850-talet för Kaliforniens guldfynd i "Ödets dotter". Eliza ligger gömd i lastutrymmet på ett segelfartyg och tror inte att hon kommer att överleva. Väl framme i det nya landet möter hon både lycksökare och olyckliga människor av båda könen samt en kinesisk naturläkare som blir hennes biljett in i människolivets mysterier.

Slutligen en helt vansinnigt rolig och absurd berättelse av Graham Greene. Henry Pulling är en stillsam förtidspensionerad banktjänsteman vars stora intresse är att odla dahlior. På sin mors begravning och kremering träffar han moster Augusta som han senast såg på sin fars begravning fyrtio år tidigare.
Hon tillkännager sin ankomst genom att med hög röst säga: "Jag var med en gång vid en förhastad kremering." Efter cermonins avslutande försöker Henry säga farväl till sin moster men det hela slutar med att han med sin mors aska i famnen ger sig ut på den första men inte sista resan med moster Augusta när de tar en taxi från kapellet till Moster Augustas hem.
I "Resor med moster Augusta" vänds Henrys tillvaro helt upp och ner och vare sig han eller hans dahlior återhämtar sig aldrig riktigt, även om Henry nog överlever det hela bättre än blommorna.


Carin Thärnström : 04-08-09


 
> maila crew@bulldozer.nu