[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - vårens boknyheter


Vårens boknyheter 2003

Det första vårtecknet för mig är SvenskBokhandels nummer om vårens böcker.
Kan tyckas aningen tidigt att få ett vårtecken i slutet av januari, när man ännu inte lidit sig igenom februari och mars.
Hoppet om en vår finns trots allt där, väl dolt av regn, blåst, gråmulen himmel och kanske en gnutta kyla och några snöflingor som blir till slask (observera att detta är en Göteborgsvinter som jag beskriver här!).
Här kommer ett begränsat urval av vårens utgivning:

JANUARI:

Bob Hansson är en poet som säljer, som syns och som lockar folk till uppläsningar. Hans poesisamling "Bräcklighetens poetik" kom ut i januari månad. Det är hans tredje bok och den blandar självbiografi med mer politiska och sociala texter om vådan av att ta bräckligheten på allvar.
Själv har jag tidigare köpt och läst hans "Här ligger jag och duger" bara för titelns skull och då njutit av språket och ordlekar.
(Wahlström&Widstrand)

Sven Olov Karlsson debuterar med boken "Italienaren" som handlar om Karl-Erik "Italienaren" Andersson, en man i en liten västmanländsk by.
När han får cancer påverkar det både folket i byn och hans familj, framför allt äldste sonen Peter som står med ena foten i myllan och den andra i storstadens myller. Sven Olov Karlssons egen far dog i cancer och han började skriva direkt efter begravningen för att bearbeta sina känslor inför förlusten av sin far.
(Natur&Kultur)

Ännu en debutbok är "Koka makaroner" av Johan Nilsson. Men här är perspektivet lagt på ett annat livsskede, födelsen. Författaren berättar om sitt och sonen Elons första år tillsammans.
Kanske har engelsmannen Tony Parsons bok "Mannen och pojken" startat en trend, som vi ännu inte sett slutet på, när det gäller böcker om relationen mellan far och son? (Wahlström&Widstrand)

"Aprils frusna blommor" av Ismaïl Kadaré berättar om ett Albanien anno 2000. Mark är konstnär, istället för polis som hans far önskat, och både målar av och ligger med sin modell. Ett bankrån och ett mord gör att Kanon, den gamla regelboken som förespråkar blodshämnd, aktualiseras och både Mark och hans modell blir inblandade.
Kadaré föddes 1936 i Albanien och har bland annat studerat i Moskva.
Ett flertal av hans böcker finns översatta till svenska och jag kan varmt rekommendera "Vem förde hem Doruntine", en rysare som bygger på en medeltida folklig legend.
(Albert Bonniers förlag)

Boken med den originella titeln "Varför zebror inte får magsår" är skriven av en neurobiolog vid Stanforduniversitet i Kalifornien, Robert M Sapolsky.
Han har ägnat årtionden åt att studera förhållandet mellan djurs sociala beteende och hur deras nivåer av stresshormon på verkas i olika situationer.
(Man får hoppas att han inte stressat de stackars små zebrorna i onödan…)
Sapolsky diskuterar stressens inverkan på saker som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer och jämför givetvis människan med djuren.
(Natur&Kultur)

Stjärneborg är namnet på Tycho Brahes underjordiska observatorium på den danska ön Ven. Det stod färdigbyggt den sista april 1584 och räknades som ett av sin tids underverk. "Stjärneborg" är också namnet på den roman som Alexandra Coelho Ahndoril debuterar med.
En berättelse om Tycho Brahe och hans tid. Om hans forskning och den familj som han försummar i jakten på kunskap och kändisskap.
(Albert Bonniers förlag)

Astrid Trotzig har skrivit boken "Främmande i detta land", om människorna i ett hus i Stockholm som blir ett slags Sverige i miniatyr. En skrämmande bild över hur fördomar och trakasserier kan ta sig uttryck i detta land.
Hon har tidigare givit ut "Blod är tjockare än vatten" om hur det är att vara adopterad och jag minns fortfarande hennes slutord i den:
Blod är tjockare än vatten men kärlek är tjockare än blod.

(Albert Bonniers förlag)

"Fest i fält" är ännu en kokbok i en något överhettad genre, men kompenserar med att ha ett lite annorlunda stuk. Sture Nilsson som står bakom boken har givit den underrubriken "menyer från krigshistoriens skådeplatser".
Han presenterar de krigiska drabbningarnas mathistoria med allt från ärtsoppsvagnen till krigsmåltider i världslitteraturen.
(Natur&Kultur)


FEBRUARI:

En mager månad när det gäller intressanta utgivningar, kanske beroende på att förlagen och butiker satsar sin energi på bokrean?

Boken "Mary och O'Neil" består av åtta sammanlänkande berättelser om en vanlig familj i New England. O'Neil förlorar sina föräldrar i en bilolycka i den första berättelsen och Mary funderar på abort i nästa berättelse, så småningom länkas deras liv samman. Författaren Justin Cronin fick PEN Hemingwaypriset för sin debutroman och undervisar i engelska vid ett universitet i USA.
(Norstedts)

"Catch me if you can" av Frank Abagnale är boken som ligger till grund för den Sverigeaktuella filmen med samma namn, där Leonardo DiCaprio spelar Frank och Tom Hanks spelar den FBI-agent som leder jakten på honom.
Frank är en slyngel i början av de tjugo som med en himla massa charm och fräcka tilltag lurar skjortan av folk. I 60-talets USA uteger han sig för att vara alltifrån överläkare och professor i sociologi till jurist. Och folk går på det.
Det här är hans egen historia om ett storsvindleri där bubblan till slut spricker.
(Egmont Richter)

Michael Moore är i ropet just nu. Hans dokumentär "Roger and me", som handlar om hans egen hemstad Flint i Michigan och hur nedläggningen av stans största industri påverkat och påverkar människorna där, har nyligen visats i svensk TV. Hans TV-show "The Awful Nation" visas regelbundet på SVT. Dessutom har hans film "Bowling for Columbine", en dokumentär om USA:s vapenlagar, visats på Göteborgs filmfestival och gick också upp på de vanliga biograferna. Han går knappast någon oberörd förbi och med boken "Korkade vita män … och andra billiga svepskäl för tillståndet i nationen" retar han givetvis gallfeber på många och roar ännu fler.
Han är rolig, politisk och påläst, en farlig kombination.
(Ordfront)


MARS:

Efter en stillsam februarimånad gällande nyutgivning litteratur störtar sig en stormflod fram i mars månad.

Ben Elton är i farten igen med sin vassa penna och denna gång är det dokusåpan i form av "Big Brother"- konceptet och den klassiska deckargåtan i det slutna rummet som lever farligt. I boken "Dödskänd" finns det ett hus, tio tävlande, trettio kameror och fyrtio mikrofoner samt en deltagare som blir mördad. Vem gjorde det och framför allt hur? Kommer vederbörande att göra det igen? Ben Elton är förutom författare både stå upp-komiker och manusförfattare (bland annat till "Black Adder"). En av hans tidigare böcker, "Popcorn", är en sanslös satir över det amerikanska TV-samhället.
(Forum)

Boken "Om det ändå var sant", som har två år på nacken, var en berättelse full av kärlek, omtanke, vänskap och i viss mån galna idéer. Jag älskade den.
Det gör förutsättningarna för att jag ska vilja läsa Marc Levys nya bok "Var är du?" mycket goda.
Philip och Susans barnsliga vänskap blir till en tonårsförälskelse som inte utvecklas. Medan han ägnar sig åt en karriär på Manhattan hjälper hon behövande i Honduras. Philip lovar dock Susan att han ska finnas där när hon behöver honom. När löftet ska infrias förändras hela Philips värld.
(Wahlström&Widstrand)

Självmordsbombare hör till vardagsmat i medierna, men vad får egentligen en människa att vilja använda sin egen kropp som ett vapen att döda andra med?
I boken "Med livet som vapen" försöker Christoph Reuter ge en så utförlig bild som möjligt av den världsbild som gör detta möjligt.
Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet har skrivit det svenska förordet och Reuter, som är tysk journalist, har en bakgrund som korrespondent i ett flertal islamska länder.
(Historiska Media)

Gullan Sköld är också journalist och författare, och har i boken "Ett rum för råd och tröst" följt hur synen på sex och samlevnad förändrats från 1940-talet och fram till våra dagar i tidningarna Damernas Värld, Året Runt och Vecko-Revyn.
(Leopard)

När en liten pojke upptäcker sin snopp är det förtjusande och gulligt. Små anekdoter kommer alltid upp till ytan om andra barn andra tillfällen.
Hur många fäder och mödrar har stolt berättat om när dottern utforskat sin slida? Anna Scholtz och Camilla Sjöstrand har skrivit och illustrerat "Flickans Lilla" i ett försök att låta flickornas kön märkas och synas och ge flickorna möjlighet att välja och vraka bland smeknamn på denna del av kroppen.
(Egmont Richter)

Mian Lodalens uppenbarelse skapade hicka i de blåblodiga kretsarna när Louise Boije av Gennäs lämnade sin man för Mians skull.
I debutromanen "Smulklubbens skamlösa systrar" berättar hon om lesbiska Mys hektiska singelliv och jakten på kärlek och sex i en något begränsad grupp människor.
(Forum)

Jonas Gardell söker efter Gud och hans spår i boken "Om Gud". Den kristna Guden, som vi lärt känna honom, är egentligen en salig blandning av gudsföreställningar och gudsbilder som smält samman under årtusenden, främst hämtade från olika kulturer i Främre Orienten. Gardell funderar över hur Gud både kan vara den kärleksfulle och den hämndlystne och över antalet skapelseberättelser i Bibeln.
En bok för de troende men kanske ännu mer för de tvivlande.
(Norstedts)

Känner man att Gud kanske inte riktigt räcker till när man skall ut på vift i världen så kan man alltid luta sig tillbaka mot "I värsta fall: En överlevnadshandbok för resor" av Joshua Piven och David Borgenicht.
Detta är den tredje boken i kanske en oändlig serie (det uppfinns ju alltid nya saker man måste skydda sig mot och vara rädd för…) "I värsta fall..."-böcker.
Men med denna bok i bagaget kan du i alla fall känna dig trygg på resor.
Denna bok ersätter all världens etikettböcker vad gäller korrekt uppförande när det gäller till exempel gester. Vad som är passande i ett land kan orsaka diplomatiska förvecklingar i andra.
(Egmont Richter)

Linda Skugge fortsätter den diskussion hon fört med läsarna i sina krönikor i Expressen. Den här gången i boken "Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad".
Ämnena är alltid ifrån porr, kejsarsnitt, aborter, föräldraförsäkring och till den eviga frågan "Hur kan man inte älska sina barn?". Och lite till. Boken innehåller ett urval av krönikor från åren 1998 till 2001 med förord av DN-journalisten Bengt Ohlsson.
(Piratförlaget)

En bok om den alltför tidigt bortgångne värmländske författaren Göran Tunström har Rolf Alsing skrivit, också han värmlänning. I boken "Prästunge och maskrosboll" berättar han om den gudsförnekande magiske realisten som valde att diskutera existensiella frågor brännande nära religionen. Alsing konstaterar också att Tunströms Sunne är mitt i världen. (Albert Bonniers förlag)

Ruth Rendells namn är synonymt med välskrivna deckare och jag tvivlar på att hon kommer att göra oss besvikna med den nya boken "Gälla för död".
I den hittas solochvåraren Jerry mördad i en biograf och med tanke på den inriktning han haft i sin yrkeskarriär så fokuseras givetvis polisernas intresse på de kvinnor som han lurat. När sedan en hemlös kvinna också hittas mördad och polisen hittar likheter mellan de två morden blir tillvaron riktigt obehaglig för Jerrys sista sambo.
(Natur&Kultur)

Jeffrey Deaver återkommer med ännu en historia om och med den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhyme i boken "Stenapan".
Denna gång handlar det om illegala kinesiska flyktingar och en ökänd smugglare som går under namnet "spöket". Rhyme och hans förlängda arm Amelia Sachs jagar "spöket" och han i sin tur jagar de flyktingar som kan avslöja hans identitet. Givetvis når korruptionen långt upp på samhällsstegen.
(Norstedts)

Ännu en deckare med rötter i den mer hårdkokta genren är "Ren som snö" av George P Pelecanos, som handlar om hur en civilklädd svart polisman skjuts till döds av en vit polisman. Privatdetektiven Derek Strange blir uppsökt av den svarte polismannens mamma som vill återupprätta sonens heder efter att internutredning visat på att han skulle ha haft alkohol i blodet och dragit vapen mot en oskyldig man.
När Derek Strange söker upp den vite polismannen visar det sig att han lämnat kåren, eftersom han inte klarade av alla rykten om rasism. Han är lika angelägen som Stranges uppdragsgivare att få reda på vad som egentligen hänt. Filmrättigheterna till boken har sålts till Curtis Hansson som bland annat gjorde en mycket lyckad filmatisering av "L A Konfidentiellt".
(Natur&Kultur)

"Allt är upplyst" av Jonathan Safran Foer är ett slags roadmovie i bokform som utspelas i ett nutida Ukraina. Det är samtidigt en historisk krönika som tar sin början 1791 och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla.
En ung ukrainare, Alexander Perchov, blir guide och tolk åt en nästan lika ung amerikan, Jonathan Safran Foer. Han är på jakt efter den kvinna som räddade hans morfar undan nazisterna. De unga männen ger sig ut på en bilresa tillsammans med Alexanders halvblinda morfar i ett öde öststatslandskap och när krönikan löper samman med "roadmovien" blir det i en avgörande punkt som får stor betydelse för dem alla tre.
(Norstedts)

Kanske har den fabulösa framgången med boken "Vita tänder" gjort det möjligt för författarinnan Zadie Smith att råka ut för autografjägare?
I boken med namnet "Autografjägaren" utforskar Smith vårt västerländska samhälles största dröm, längtan efter berömmelse och strålkastarljus.
En bisarr historia där allt är till salu, bara det är signerat.
(Albert Bonniers förlag)


APRIL:

I april månad kommer solljuset och en förhoppning om en vacker vår och solig sommar och det gäller att samla de sista krafterna och härda ut eventuella köldknäppar.

För kalenderbitare och siffernissar med historieintresse kommer den ultimata historieboken om Sverige, "Sveriges historia i årtal". Boken är uppbyggd kring epoker och kronologiskt indelad. I slutet finns listor på Sveriges regenter, statsministrar, valresultat med mera. Boken är sammanställd av Lars M Andersson och Lena Amurén.
(Historiska media)

En manlig debutant som också skriver om historia är Anders Reyner. Han har fascinerats av drottning Isebel, som enligt Bibeln var en härsklysten avgudadyrkare, och utifrån det skapat en historisk kärleks- & äventyrsroman.
Isebel var drottning i Israel 800 år före vår tid, en invandrare från Sidon (Fenicien). Boken heter för enkelhetens skull också "Isebel".
(Wahlström&Widstrand)

Ännu ett bibeltema hittar vi i Nino Riccis bok "Testamentet".
Ricci berättar om människan Jesus och menar att hans förmåga att mirakulösa hel människor bottnade i goda medicinska kunskaper. Han visar också på Jesus som är en begåvad retoriker och moralfilosof. Judas Iskariot, Maria Magdalena och Jungfru Maria och andra av de bibliska figurerna ger sin bild av Jesus.
Deras motsägelser och kompletterande berättelser ger lite fler dimensioner till den ordinarie bilden av Jesus.
(Natur&Kultur)

Unni Lindell verkar vara en aktiv kvinna eftersom ytterligare en bok om kriminalkommissarien Cato Isaksen ligger färdig på bokhandelsdiskarna i april. En sjuttiofemårig kvinna, Brenda, hittas mördad. Polisen står handfallna tills det kommer fram att kvinnans barnbarn, den fjortonåriga Kathrine har försvunnit.
För att lösa mordet på Brenda söker Cato Isaksen en lösning på vad som hänt med Kathrine i boken "Nattsystern".
(Piratförlaget)

"Det sovande svärdet" handlar om tioårige Ben som bor på ön Bryher utanför Englands södra kust. Han har mist synen och delar av sitt minne i en dykolycka. Michael Morpurgo har skrivit en historia där gränsen mellan dröm och verklighet flyter samman för bokens huvudperson. I sin besatthet av Kung Arthur och de legender som florerar om honom blir Ben inblandad i en upptäckt av en 1500 år gammal grav, innehållande ett svärd och en sköld.
(Egmont Richter)

"Linda och Louise" av Ami Lönnroth är en roman om tre generationers kvinnor och kanske framförallt om en rationellt vetenskapligt lagd mamma och hennes upproriska vänsterradikala dotter. Berättelsen utspelar sig från 1982 till 2001.
(Wahlström&Widstrand)

Behöver du lite inspiration till din lediga tid och hur du ska hantera den på bästa sätt? Mats Petersson och Janke Sörbrand har författat boken "Orka vara ledig" om hur man lättast bejakar det som ger en kraft, kreativitet och glädje
(ICA-Förlaget)

När de flesta andra kvinnor lägger äventyrslusten på hyllan och ägnar sig åt barn och barnbarn gör Barbro Leggat tvärtom. Hon bryter upp från en ombonad tillvaro med släktingar och vänner och åker till sin ungdoms älsklingsstad London. En hel del har dock förändrats sen hennes tid där på 1960-talet.
Om ett års äventyr i den brittiska huvudstaden berättar Barbro Leggat i boken "Lady på luffen"
(Egmont Richter)

Fjortonåriga Susie har blivit mördad och våldtagen och från sin utkiksplats i himlen följer hon polisutredningen, mördarens undanmanövrar och sin familjs väg genom sorgen. Alice Sebold har skrivit "Flickan från ovan".
(Wahlström&Widstrand)

Det har fortfarande inte blivit av att jag läst Boris Akunins första bok "Vinterdrottningen" men jag försöker trösta mig med att den som väntar på något gott… Hans andra bok om den ryska gentlemannadetektiven, Erast Fandorin, heter "Turkisk gambit" och handlar om det rysk-turiska kriget på 1870-talet. En ung kvinna reser till fronten för att besöka sin fästman som är krypteringsofficer. En mystisk order skapar oro och kaos och fästmannen blir misstänkt för att ha förvanskat ordern. In på scenen träder dock Erast Fandorin och inleder en utredning av fallet, som visar sig vara betydligt mer delikat än vid första ögonkastet.
(Norstedts)

Praktiskt taget från samma epok, men i ett annat land, utspelar sig romanen "Ficktjuven" av Sarah Waters. Susan Trinder är en enkel tös från en hederlig (?) hälarfamilj som växer upp hos Mrs Sucksby, en kvinna som tar emot spädbarn. En tjuv och bedragare, som ursprungligen är en man av god familj, behöver Susans hjälp för att lyckas med en djävulsk plan och hon blir djupt indragen i en mörk och skoningslös värld.
Det hela låter som en skröna från Dickens tid och det lär visst finnas en viss tanke med det också. Boken är författarens tredje och har nyligen blivit nominerad till det prestigefyllda Bookerpriset.
(Natur&Kultur)

Maria Kallio, den unga kvinnliga polisen som har huvudrollen i romanen är gravid i sjunde månaden och dessutom mitt upp i utredningen av ett mordfall som visar sig beröra hennes närmaste chef på mer än ett plan. Kommissarie Kallio sätts under hård press när hon undersöker hur och varför den unga konståkerskan Noora Nieminen dött. "Dödsspiralen" är skriven av Leena Lehtolainen och är den andra, av hennes hittills åtta deckare om Kallio, som översatts till svenska.
Den första hette "Snöjungfrun" och kom ut 2001.
(Albert Bonniers förlag)


MAJ:

Kanske dags att ge sig ut i gröngräset för att läsa den där boken som verkar så bra?

28 timmar på ett dygn låter kanske aningen mycket, men så heter Allison Pearsons roman som handlar om Kate. Hon är en framgångsrik affärskvinna med en försummad äkta man, två förebrående barn, en makthungrig barnflicka och en dålig chef. Pust! Antingen man känner igen sig eller tacksamt inser att ens eget liv inte ens kommer i närheten, kan man väl konstatera att man nog inte kan hinna med allt! Boken heter "28 timmar på ett dygn – En karriärmammas dagbok".
(Albert Bonniers förlag)

Under den franska revolutionen och det amerikanska inbördeskriget blev tryckfriheten erkänd som en mänsklig rättighet.
Genom tryckfriheten skapades den offentliga debatt där makten kunde ifrågasättas och granskas, något som dock institutioner som EU gärna begränsar i vår tid. Vägen till tryckfrihet var både lång och snårig.
Thomas von Vegesack
berättar om dess historia från boktryckarkonsten fram till våra dagar och den demokratiska rätten till det fria ordet i boken "När ordet blev fritt – den långa vägen till tryckfrihet".
(Natur&Kultur)

Vill man istället ge sig utanför civilisationen och glömma karriär och dagishämtningar så är nog Lars Fälts "Friluftsboken" ett bra bagage.
Här får du lära dig allt om de basala behoven och hur man sköter om dem på bästa sätt i naturen. Dessutom får du veta hur man orienterar sig med hjälp av tecken i terrängen och hur man fäller träd!
(Wahlström&Widstrand)

En annan sorts natur hamnar Edgar Drake i, när han som pianostämmare i 1880-talets England får ett uppdrag som tar honom på en långt hemifrån, att bege sig till Burma för att reparera en ytterst sällsynt flygel.
För den tillbakadragne mannen öppnar sig en helt ny värld när han via Europa, Röda havet och Indien kommer till det krigshärjade Burma.
Daniel Mason
har skrivit "Pianostämmaren".
(Albert Bonniers förlag)Carin Thärnström : 03-03-11


 
> maila crew@bulldozer.nu