[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - vårens boknyheter


Vårens boknyheter 2004

Nästan som julafton, fast med vårrus istället för julkänsla känns det när man börjar bläddra sig igenom Svensk Bokhandels temanummer "vårens böcker". Förlagen blandar och ger, debutanter och "säkra kort" om vartannat.

JANUARI

"Kvällens lagar"
En novellsamling som tar oss från andra världskriget och in i nutiden visar hur det förut så stängda japanska samhället successivt förändrats genom västerländsk påverkan. Mary Yukari Waters elva noveller beskriver vanliga människor och hur mycket andra världskriget fortfarande kan påverka idag.
(Forum)

"Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel"
Lucia Etxebarrías har skrivit en familjeroman av modern karaktär.
Berättelse rör sig kring tre systrar i Madrid. De har tappat kontakten med varandra och lever i sina olika världar deprimerade på ömse håll.
Partyprinsessan Cristina, karriärkvinnan Rosa och den stillsama Ana, har de något gemensamt längre? Finns det något i det förflutna som kan ge dem tillbaka samhörigheten och tryggheten som systrar som finns där för varandra?
(Wahlström & Widstrand)

"Där månen ligger ner"
Iselin C Hermann låter den amerikanska journalisten Samia återvända till sin barndoms stad Damaskus för att försöka förstå sin bakgrund och de beslut hon fattat genom åren. Samias vuxna jag möter en stad och människor som även i nutid sätter avgörande spår i hennes vägval.
(Norstedts)

"Löpgravsvägen"
Om relationer skriver Kari Hotakainen.
Lagerarbetaren Matti Virtanen har blivit lämnad av sin fru Helena trots att han är både lugn och stillsam och dessutom inte dricker. Eller är det på grund av? Helena ville alltid att de skulle köpa ett hus och i hopp om att få henne tillbaka börjar Matti leta efter det perfekta huset.
(Forum)


FEBRUARI

"Funny Valentine"
Amy Jenkins
låter kulturkrockar vina i sin roman om den unga socialt engagerade journalisten Stevie som får i uppdrag att intervjua filmstjärnan Louis Plantagenet.
Fördomar och förutfattade meningar och ett möte som utvecklar sig helt på egen hand skakar om tillvaron för de inblandade på flera sätt.
(Norstedts)MARS


Två engelska damer med en ännu inte sviktande kapacitet levererar ytterligare varsin bok om och med sina hjältar. Det är alltid lika tryggt att läsa deras böcker, man vet att man får ett stycke god detektivhistoria levererad och att brottslingen på ett eller annat sätt får sitt straff.

"I mördarens rum"
P D James
, som är inne på sitt åttiotredje år, låter Scotland Yard-polisen Adam Dagliesh utreda ännu ett fall. Denna gången utspelar sig det hela på ett museum i London som specialiserat sig på mellankrigstiden. En klassisk deckare där man får sig några bistra sanningar om den mänskliga naturen.
(Wahlström & Widstrand.)

"Syndafallet"
Den andra damen i sällskapet är Ruth Rendell och hon låter sin hjälte, den lätt grånade men alltid lika sympatiske kommissarie Wexford, utreda ett fall som till synes ser ut att vara en drunkningsolycka men som under utredningens gång blir alltmer komplicerad. Ruth Rendell låter också sin hjälte ge sig ut på en resa till de nordligare delarna av Europa, nämligen Sverige och Uppsala.
(Natur och Kultur)

"Framgångens pris"
Michael Connelly
tillhör den yngre generationen, i alla fall om man ska jämföra honom med ovan nämnda damer, men han har liksom dem en osviklig förmåga att berätta en spännande historia.
Huvudpersonen Henry flyttar till en ny lägenhet och får förutom en ny adress också nytt telefonnummer. Den tidigare innehavaren av telefonnumret verkar dock vara i trubbel och frågan är om Henry ska riskera livet för en kvinna som han aldrig mött.
(Norstedts)

"Sista beviset"
John Matthews
följer trenden med historiska tillbakablickar där en berättelse i nutid knyts samman med en i det förgångna.
I Frankrike 1963 blir en ung pojke sexuellt utnyttjad och mördad och trettio år senare på andra sidan Atlanten råkar en annan ung pojke ut för en bilolycka och hamnar i koma. På ytan verkar det inte finnas många likheter, men någonstans finns den lilla pusselbit som sammanbinder dessa två historier och som kan fälla en mördare.
(Minotaur)

"Den stora gåtan"
Tomas Tranströmer
, det svenska namn som förutom Astrid Lindgrens ständigt återkommer i diskussioner om Nobelpriset i litteratur, har kommit ut med en ny diktsamling. Han inriktar sig i den på den japanska haikudiktens form, en treradig versform.
(Albert Bonniers förlag)

"Odjuret"
"Vems liv är mest värt?", frågar sig Anders Roslund och Börge Hellström i en kriminalroman om en pedofil som dödar små flickor och en pappa som tar lagen i egna händer. En man som sitter av ett fängelsestraff för mord på två små flickor rymmer och polisen är övertygad om att han kommer att döda igen.
En far lämnar sin dotter på dagis för att hitta henne död några timmar senare. Ett samhälle i uppror med medborgargarden som agerar både domare och bödel. (Piratförlaget)

"Rismodern"
Rani Manicka
berättar om sitt forna hemland Malaysia i en historia om en familj under 1900-talet. Den unga Lakshmi blir bortgift med den betydligt äldre Ayah och väl på plats i mannens hem inser hon att han ljugit om sitt liv och sitt arbete. Ayah är inte den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med skulder upp över öronen.
Lakshmi tvingas hårdhänt in i vuxenvärlden, dess falska förhoppningar, lögner och intriger och genom åren blir hon alltmer bitter och besviken.
Under andra världskriget och japanernas invasion i Malaysia faller familjen samman och det är först med Lakshmis dotterdotter som en försoning verkar möjlig.
Manickas roman har sålts till nitton olika länder och följer i den av Sadie Smith och Monika Alis utmejslade fåran med "etnisk succéroman".
(Wahlström & Widstrand)

"Vad jag älskade"
Siri Hustvedt
låter oss följa konsthistorikern Leo Hertzberg och hans upptäckt av en fantastisk tavla.
Han spårar upp konstnären, Bill Wechsler, och det blir början på en livslång vänskap. Männen och deras familjer knyts samman i en berättelse som löper över tjugofem år och ger oss inblick i de nära relationerna mellan syskon, äkta par, föräldrar och barn.
(Norstedts)

"Skaver"
En klassåterträff och de minnen som dyker upp i samband med den skriver Titti Persson om.
En klass som hållit samman från lekis till nian under det glada åttiotalet återser varandra tio år senare.
I bokens dialoger blandas återseendets glädje med minner som skaver och ger sår som inte läks.
(Wahlström & Widstrand)

"Sill & nubbe"
Jag kan inte hyckla någon förtjusning inför vare sig sillen eller nubben men däremot så är jag väldigt svag för de "kokböcker" som Jan Gradvall och Liselotte Forslin gjort tillsammans, bl a om tex mex-mat och afternoon tea. Denna gång är temat koncentrerat runt sill & nubbe med tillbehör. I boken finns också tillhörande snapsvisor och bakgrundshistoria.
(Ica bokförlag)


APRIL

"Löftet"
Renzo Aneröd
väljer att ge sig tillbaka ända till 1970-talet i sin historia om ungdomar i en göteborgsförort. Deras upplevelse av klassamhället gör att de väljer en tillvaro utanför samhället och lagarna, där de skapar en egen plattform i kriminella brödraskap och mc-klubbar.
(Leopard)

"Den vita vägen"
John Connolly
är en relativt ny men intressant bekantskap för mig.
En irländare som väljer att förlägga sin historier till USA.
I denna bok får vi möta Charlie Parker som har förlorat sin hustru och dotter.
Han flyr storstaden för att slicka sin sår och återhämta sig i en liten håla i Maine.
Idyllen visar sig dock vara bedräglig och ett telefonsamtal raserar hela hans tillvaro.
(Forum)

"Avdelningen för påhittade föremål"
Inga-Lina Lindqvists
historia tar avstamp 1980 i Malmö.
I fokus finns en ung flicka på femton år ska finna sig till rätta i en helt ny miljö. Först tjugo år senare, på ett kafé i Kanada, klarar hon av att binda ihop sin ryska bakgrund med åren i Sverige.
(Wahlström & Widstrand)

"Övervintring"
Sylvia Plath är en kvinna som ständigt är aktuell och i vår kommer två böcker ut om henne.
Kate Moses
försöker leta sig bakom myten Sylvia Plath och det havererade äktenskapet med Ted Hughes, som sägs vara det som ledde till Plaths självmord.
(Natur och Kultur)

"Ge upp. Sylvia Plaths sista dagar"
Jillian Becker var både vän och författarkollega med Syliva och det är hos henne som Sylvia och barnen tar sin tillflykt efter separationen.
Becker ger sin syn på det omdebatterade förhållandet och skilsmässan först nu efter det att Ted Hughes har gått bort.
Biografier är ett sätt att lära känna en människa, hennes egna texter ett annat. Så passa på att leta fram Plaths egna ord i framför allt den klassiska romanen "Glaskupan".
(Under våren på Ellerströms förlag)

"Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek"
Dan Rhodes har skrivit om förhållandet mellan män och kvinnor.
I hundra och en historier om flickvänner gör han korta nedslag i sorgliga förhållanden.
Absurda, chockerande och humoristiska historier utlovas.
(Lind & Co)

"Guru!"
Visst ger bara titeln en doft av flower power och sextiotal? "Guru!" är en guide till indisk religion och en berättelse om hur den förändras i mötet med en västerländska kulturen.Författaren ZacO’Yeah badar i Ganges och mediterar i Beatles fotspår.
(Ordfront)

"Sallader med arom"
Sallad är aldrig fel, speciellt inte när sommarsäsongen börjar och kall mat känns mer lockande än varm. Basen i Karolina Sparrings sallader är densamma, men därefter broderas de ut åt olika håll. Här finns också förslag på krämer och röror, smakförhöjare och som avslutning förslag på buffér.
(Alfabeta)MAJ

"Poetiska törnbuskar i mängd. Brev 1929-1949"
"De tusen dikternas bok"
Harry Martinson
skulle ha fyllt 100 år i år och till hans minne finns en brevsamling från åren 1929 till 1949 och en samlingsvolym med hans dikter.
Hans briljanta texter förtjänar alltid uppmärksamhet och hans brev ger kanske en ny och/eller fördjupad bild av både människan och författaren Martinson.
(Albert Bonniers förlag)


JUNI

Några författare som hamnar i kategorin 30+ är Mike Gaylor (som tidigare skrivit boken "Konsten att fylla trettio") och Jane Green.
Båda författarna skriver om relationer och lite olika sätt att hantera dem.

"Min legendariska flickvän"
Mike Gaylors huvudperson är en engelsklärare vid namn Will Kelly vars namn häftar vid titlar som nudelkonnässör och filmgalen, förutom att han har en före detta flickvän.
(B.Wahlströms förlag)

"Trollbunden"
Jane Green skriver om Alice som är gift med Joe och som inte längre står ut med de rykten om otrohet som florerar kring honom. Men det är inte så lätt att bryta upp från ett förhållande.
(B.Wahlströms förlag)


UNDER VÅREN

"Dionysos och Apollon. Tankar om teater"
Keve Hjelm
, som nyligen gick bort, presenterar sin syn på teaterns roll i samhället, vad en skådespelare bör veta och sina åsikter om olika klassiska teaterpjäser. I samarbete med Hannes Meidal har Hjelm åstadkommit sin teaterhistoria.
(Carlssons förlag)

"Vägen mot norr"
En av den japanska litteraturens stora klassiker, Basho, ägnade sig åt att förfina haikudiktningen och både hans poesi och prosa är influerat av zenbuddismen.
För första gången har hans mest kända reseberättelse översatts till svenska. (Ellerströms förlag)Carin Thärnström : 04-02-18


 
> maila crew@bulldozer.nu