[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>läst - Nobelpriset i litteratur 2003


Sydafrikas andra Nobelpristagare i litteratur

Årets Nobelpris i litteratur går till den sydafrikanske litteraturprofessorn och författaren J M Coetzee.

J^M Coetzee
J M Coetzee
© Foto: Morris Zwi

I Sverige är John Maxwell Coetzee aktuell med boken "Elisabeth Costello", en roman eller snarare en essäsamling där huvudpersonen, en australisk författare, reser runt till olika världsdelar för att delta i konferenser och mottaga priser. Kvinnan håller tal eller lyssnar till tal, som helt eller delvis återges i boken. Talen som hålls skapar dynamik och utveckling i boken och hjälper till att både diskutera och föra handlingen framåt.

Coetzee är född i Sydafrika och är av tysk-engelskt ursprung.
Han växte upp med engelska som förstaspråk och har i böckerna "Pojkår" och "Ungdomsår" beskrivit sin uppväxt. Båda böckerna finns utgivna som pocket på svenska.
Han utbildade sig först till dataprogrammerare och jobbade också inom yrket innan han gick över till de humanistiska ämnena och läste litteraturvetenskap. Han undervisade i litteraturvetenskap på State university of New York fram till 1983. Han återvände sen till Sydafrika och Kapstaden 1984 och var där professor i engelsk litteratur fram till 2002 då flytten gick till Australien där han numera bor och är knuten till universitetet i Adelaide.

Coetzee debuterade 1974 med boken "Dusklands", men det stora internationella genombrottet kom först nästan tio år senare med boken "I väntan på barbarerna". Boken "Onåd", som gavs ut på svenska år 2001, hör till en av hans mer uppmärksammade, inte minst här i Sverige. Boken handlar om en litteraturprofessor som blir avskedad från sin tjänst och reser ut på landsbygden för att besöka en vuxen dotter som han knappast känner längre. I boken så reser huvudpersonen från den övre vita medelklassens skyddade nåderika tillvaro till en miljö helt utan skyddsnät. Med "Onåd" fick han för andra gången den brittiska utmärkelsen Bookerpriset.

Coetzee är en författare som faktiskt är hyfsat välkänd och delar av hans produktion har givits ut i pocket även på svenska. Han har varit favorittippad länge som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Om man ska jämföra honom med föregående års pristagare Imre Kertész så kan man väl säga att de båda använder sig av privata erfarenheter som ger en allmängiltighet.
Coetzee är förövrigt den andre Nobelpristagaren i litteratur från Sydafrika. Nadine Gordimer fick priset 1991.

Bromberg är hans svenska förlag och för Dorothea Bromberg är det fjärde gången som hon förlägger en Nobelpristagare och givetvis så smällde champagnekorkarna på förlaget.
Coetzee dök dock aldrig upp på någon av mottagningarna för Bookerpriset och det återstår att se om han kommer till Nobelfesten i december. Han lär vara en mycket privat person som skyr allt som har med publicitet och offentlighet att göra.


Carin Thärnström : 03-10-02


 
> maila crew@bulldozer.nu