[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - till minne av Douglas Adams


Douglas Adams in memoriam

En av vår tids stora humorister, Douglas Adams, avled av en hjärtattack under dagen den 11 maj i Santa Barbara, Kalifornien där han och hans familj bott sedan 1999.
Efter sig lämnar han hustrun Jane, dottern Polly och en gnagande tomhet hos mängder av fans.

Douglas Noel Adams, född 1952 i Cambridge, England blev en av världens populäraste och mest lästa författare med den femdelade trilogin "Liftarens Guide till Galaxen".
Det hela började som ett radiomanus åt BBC och utvecklades till både en TV-serie, ett datorspel och en mycket populär romanserie.

Det som inspirerade honom att någon borde skriva en "Liftarens Guide till Galaxen" var en insikt på ett fält utanför Innsbruck. Adams var 18 år och "så packad man blir på två stadiga Gösser efter att inte ha ätit på två dagar, eftersom man är en pank liftare".

Han sköt senare den tanken åt sidan och ägnade sig åt sina studier vid St John's College i Cambridge. 1974 tog han sin BA examen i engelsk litteratur.
Han blev sedemera författare och skrev en mängd saker som "nästan var otroligt framgångsrika men aldrig nådde riktigt ända fram".
En radioproducent på BBC vid namn Simon Brett visade sig dela en dröm med Adams, att blanda Science Fiction och humor, och Adams sade sig vara mycket tacksam för att Brett fick något att hända.
Serien blev verklighet 1978 och blev snabbt mycket populär.

Förutom Liftarens Guide-böckerna skrev Adams "Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå" och "Tedags för dystra själar" om den excentriske detektiven Dirk Gently. Han skrev också "Last chance to see" tillsammans med zoologen Mark Carwardine, en bok om sökandet efter olika utrotningshotade djur.
Tillsammans med John Lloyd skrev Douglas Adams pseudouppslagsböckerna "The Meaning of Liff" och "The Deeper Meaning of Liff".

Adams gifte sig 25 november 1991 med advokaten Jane Beslon och dottern Polly Jane Adams föddes 22 juni 1994.
1999 lämnade familjen London-stadsdelen Islington för att bosätta sig i Santa Barbara, Kalifornien. Där jobbade Douglas Adams på företaget the Digital Village, som han grundat. Företaget publicerade bland annat det prisvinnande spelet "Starship Titanic".

Vid tidpunkten för sin död arbetade han på en ny roman samt filmatiseringen av "Liftarens Guide", som Disney ägde rättigheterna till.
Det är osäkert om projektet kommer att slutföras nu.


Harald Åberg : 01-05-12


 
> maila crew@bulldozer.nu