[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - evenemang - Göteborgs filmfestival 2002


Göteborgs Filmfestival 2002 - Fredagsrecensioner

[Atanarjuat - the fast runner]

Ur filmen "Atanarjuat"Atanarjuat - the fast runner
Regissör: Zacharias Kunuk
Land: Kanada
Språk: Inuitiskt tal, engelsk text
Längd:
2.52

Salong:
Hagabions salong ett måste vara en av de längsta salonger jag någonsin suttit i. Avståndet från de bakre bänkraderna fram till duken kändes enormt, kanske på grund av den ganska smala formen.
På tal om smal så får man inte vara särskilt väl tilltagen för att klämma sig ner i biofåtöljer helt tydligt avsedda för anemiska kultursnobbar i svart polotröja.
Att ventilationen sedan definitivt inte är dimensionerad för antalet fåtöljer gör att man snabbt misstänker en ondskefull plan.
"Det skall vara lite jobbigt att se på djup film." Det verkar vara biografens motto, olyckligtvis.

Förfilm:
Saknades barmhärtigt nog. Att backa på ytterligare minuter än de nära tre timmar vi tillbringade i Hagabions bakugn hade varit ett klart brott mot Genèvekonventionen.

Om filmen:
Den här filmen är något så sällsynt som en film helt och hållet på inuiternas språk, filmen baserar sig på en över tusen år gammal inuitisk sägen och nästan hela filmteamet var inuiter. Det är tre faktorer som gör det till en rätt så sällsynt film. Det närmaste jag sett var nog Nils Gaups samiska berättelse "Vägvisaren", som även den handlade rätt mycket om snö vill jag minnas.

Handling:
Filmens handling cirklar kring ett litet eskimåsamhälle som varje vinter samlas på lägerplatsen Igloolik men sommartid bor utspridda i små familjegrupper.
Filmens huvudperson och titelrollsinnehavare Atanarjuat och hans bror Amaqjuaq är lite på kant med den bossige hövdingen och dennes bråkstake till son, Oki. Till eländet hör att Atanarjuat förälskat sig i Atuat, som är trolovad till Oki, och kärleken är besvarad.

I en duell vinner Atanarjuat rätten till sitt hjärtas dam och de lever tillsammans med Amaqjuaq och hans hustru i ett litet sommartält vid en vik.
Allt skulle kunna vara frid och fröjd om inte vore för den intriganta Puja, Okis syster, som givetvis har ett gott öga till Atanarjuat.
När vår hjälte är ute på sommarens stora renjakt följer Puja med och nästlar sig med kvinnlig list och en gnutta trollkonst innanför hans sälskinnsponcho.

Plötsligt finner sig Atanarjuat med två hustrur, något som tydligt är helt okej i hans värld, men Puja är inte nöjd med att ligga med i familjetältet, hon är ute efter att så split så det står härliga till.
Familjen byhövding är nämligen alla besatta av nångon sorts ond ande som tvingar dem att vara nesliga mot sina medmänniskor. Stärkt av detta andeväsen tar det inte lång tid för Puja att skuffa sig in under svågerns renfäll och splittra de två bröderna.

När storfamiljen sedan gör det enda rätta, kör häxslynan på tältfliken, går hon hem till brorsan och grinar. Oki, som ännu inte kommit över att Atanarjuat stulit hans trolovade, är inte snar att kalla till blodshämd och smyger sig på de bägge bröderna när de just är på väg att försonas.
Nu tror säkert många läsare att jag har avslöjat hela filmens handling, men när en av bröderna spetsas på valrossbetar är bara en och en halv timme förlupen. Givetvis kommer en flykt och en hämd också.

Det här är en svår film att förhålla sig till.
Den var bra och det är roligt att se filmer som bygger på andra folks myter och legender men den var lång.
Om man klippte bort fötter som pulsar i snö, slädhundar som springer över snö och fåglar som flyger över snö så skulle filmen bli lite mer hanterlig.
Is och Igloos gör inte ett allt för rafflande sceneri i tre timmar helt enkelt.
Sommarscenerna, då allt är grått och brunt med vissa inslag av lila ljung, är ett välkommet avbrott i allt det vita.
Men vad sjutton, visst är det en bra film. Jag sitter inte nästan tre timmar i en bakugn för en dålig film. Dessutom har jag mina misstankar om att det kan dröja innan nästa inuitiska film dyker upp på biograferna här hemma så det gäller att ta chansen medan den finns.

Innehållsförteckning:
Inuiter
Snö
Is
Onda andar
"Grekiskt drama"


Harald Åberg : 02-02-01

 


 
> maila crew@bulldozer.nu