[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ur filmhyllan 5


Det senaste ur filmhyllan

Under rubriken "Ur filmhyllan" publicerar vi kortare recensioner och kommentarer om både nysläppta och äldre filmer. Klassiker, favoriter sedda om och om igen, eller DVD:er man önskar man aldrig hyrt eller aldrig bänkat sig framför TV:n eller i biofåtöljen för.
Högt och lågt ur alla genrer.

 

LORD OF WAR i regi av Andrew Niccol (DVD)

(1.56, Action, 2005)

Det är svårt att bestämma sig angående "Lord of War". Är det en film som glorifierar vapensmuggling och krig, eller är det en film som fördömer detsamma?
Det är en anti-film till stora delar klädd i pro-filmens kostym. En liknelse som inte skulle vara helt bortslösad är att jämföra den med "Scarface". Och likt inför "Scarface" så har jag en känsla av att "Lord of Wars" budskap kan komma att förslösas på den tänkta publiken.
Filmen är så slick, cool och ironisk att den oundvikliga moraliteten är lätt att se förbi. Man finner sig hela tiden positionerad för att hålla på Nicholas Cages vapenhandlare, trots att han är ett slemmigt svin helt utan skrupler. Vilket är filmens styrka och svaghet.

"Lord of War" är helt enkelt en rätt så tveksam film, men den är snygg och berättad med en viss lekfullhet och ironi som säkert är lätt att sälja in bland bandanaklädd ungdom.

- Harald Åberg


NYA SVENSKA FILMVÅGEN 5 i regi av Matthias Fjellström mfl (DVD)

(1.50, drama/scif/komedi mfl, 2003)

"Nya svenska filmvågen" är en samling filmer från unga svenska filmskapare som ges ut under lite olika teman.
På volym fem handlar det om fiction.

Jag måste erkänna att jag bara orkade med en av de tre filmerna på skivan. "No Law 4000" är visserligen en ganska så simpel pastish på sciencefictionvästern men den har ändå en viss charm i sin grovhuggna enkelhet.
Laserpistoler istället för sexskjutare och rymdvarelserna kallas av någon anledning för mexikanare, men annars skulle det kunna vara "Den gode, den onde och den fule".

"Tompta Gudh" känns väldigt mycket som om den har mest potential i hela volymen, men också som om den slösar bort den på det allra mest spendersamma viset. Grundpremissen att den varelse vi kallar tomten egentligen är en ond och farlig best som vill människan illa är nog så intressant, och har givetvis en inneboende komik.
Men att göra fullblåst komedi av det hella är fel. Det blir mest flamsigt och flåsigt på ett så där lite pinsamt svenskt sätt. Vilket är synd, jag hade höga förhoppningar om filmen.

"Den sjunde stenen" har allt det där som får mig att leta efter ejectknappen. Sjuåringar, pillemarisk morfar som dött, bygga leksaksraket för att åka till månen. Sorry, inte i min TV.

- Harald Åberg


NATURAL CITY i regi av Min Byeong-cheon (DVD)

(1.59, SciFi, 2003)

Det stora problemet med den här filmen är dess kryptiska berättarstruktur. Det är helt enkelt rätt svårt att hålla reda på vem som är vem. Kanske för att alla har likadana uniformer och ofta har heltäckande hjälmar på sig, och även om man vet vem någon är så är det inte alltid helt lätt att förstå vad de gör och varför.

Det är lite som att se på opera, för att få ut något av handlingen bör man ha tagit del av partituret i förväg.

Vad man kan säga om "Natural City" dock, är att den är ruskigt snygg. Helgjutna datoranimationer kombinerat med elegant art direction gör att man njuter av filmen även om man inte riktigt hänger med i svängarna med förrymda cyborgar, korrumperade snutar och onda vetenskapsmän.

- Harald Åberg


MIRRORMASK i regi av Dave McKean (DVD)

(1.36, Fantasy, 2005)

"Mirrormask" var en länge efterlängdad film i mitt hushåll. Filmen är resultatet av ett samarbete mellan Neil Gaiman och Dave McKean och är därför, som sig bör, helt fantastiskt visuellt sett och ganska konstig berättmässigt sett.

Det är berättelsen om Helena, som bor och arbetar på familjens cirkus, men i hemlighet drömmer om att fly och leva ett vanligt liv. Men när Helenas mor plötsligt blir sjuk dras vår unga hjältinna istället in i ett magiskt fantasiland skapat ur hennes egna drömmar och de teckningar som täcker hennes flickrum.

Filmen påminner mig till vissa delar om "Labyrinth", men givetvis är den också väldigt egensinnig. Den är hallucinatorisk och vacker och Dave McKeans illustrationer, animationer och scenerier får en att önska att filmen var hur lång som helst. Man vill gå in i "Mirrormask" och stanna kvar där, få veta mer om hur världen fungerar och vilka som bor där. För den som älskar Gaiman och McKean är den här filmen ett måste.

- Harald Åberg


TRANSAMERICA i regi av Duncan Tucker (DVD)

(1.39, Drama, 2005)

Bree är en proper och strikt klädd kvinna i medelådern. Eller...nej, Bree lever som en kvinna, men är en man som bara är veckor från att genomgå det slutgiltiga könsbytet. I denna efterlängtade och avgörande fas i sitt liv får han plötsligt veta att han har en tonårsson, ett resultat av en ungdomssynd, som dessutom råkat ordentligt i knipa. Trots att han egentligen inte vill eller har tid försöker han hjälpa sonen, utan att avslöja vem han är. Istället ikläder han sig rollen som en hjälperska från en kristen organisation.

Naturligtvis är det besvärligt att lära känna sin son och samtidigt hålla både sin sanna identitet och sitt kön hemligt. Särskilt när de reser tvärs över landet i bil och råkar ut för stora och små missöden.

Filmen är underhållande och sorglig på samma gång. Många scener är ganska givna, men ändå överraskar den hela tiden.
Mest intressant är kanske att kvinnan som är en man ändå spelas av en kvinna. Felicity Huffman från "Desperate Housewives". Måste vara ganska hårt att ha en se ut som en man som försöker se ut som en kvinna. Hon gör det mycket bra i alla fall.

- Mia Gustavsson


A SOUND OF THUNDER i regi av Peter Hyams (DVD)

(1.37, SciFi, 2005)

Baserad på en novell av Ray Bradbury, jo jag tackar ja. Baserad på någons dröm efter att ha läst en recension av någon som pratade om ett referat av en baksidestext som hänvisade till en novell av Ray Bradbury (inte nödvändigtvis Sound of Thunder) är mer sannolikt.

Grundpremisserna finns där. Ett företag som med tidsresor låter rika människor jaga dinosaurier, minsta förändring i forntiden kan få katastrofala följder för framtiden, någon får panik och trampar på en fjäril. Sen får filmmakarna panik och ballar ur fullständigt och istället för en mardrömslik framtidsvision ges vi en omtagning av evolutionen med apliknande köttätarödlor som farligaste varelse.

Det är en habil SciFi-action, jag skall inte säga annat. Men man har givetvis behandlat källan med samma känslighet som en full tonårskille behandlar den första BH han skall knäppa upp.
Det är ett fumlande och famlande utav Guds nåde och man lyckas aldrig på ett riktigt tillfredställande vis förklara varför djuren hela tiden envist skall ge sig på att äta vår grupp hjältar när enklare och överkomligare mat finns överallt.

För att spä på eländet fick tydligen Ben Kingsleys agent för sig att det här var filmen som skulle ge Sir Kingsley hans andra Oscar, vilket bara kan sägas vara en grav missbedömnning. Men det gör att Ben Kingsleys framtoning som den brittiske Max Von Sydow blir allt tydligare åtminstonde.

- Harald Åberg


DOMINO i regi av Tony Scott (DVD)

(2.04, Action, 2005)

Att säga att den här filmen är en falsifikation är nog knappast någon överdrift. Den utger sig för att vara baserad på prisjägaren Domino Harveys liv, men är snarare baserad på myten om Domino Harveys liv så som hon själv helst ville berätta den, i kombination med vad Hollywood tycker säljer.

Domino Harvey var fotomodell och kom från en rik och berömd familj. I likhet med många andra unga rika människor tycks hon ha lidit av en vansinnig lebensangst som fick henne att söka sina kickar i adrenalinet. Slumpen gjorde att hon hamnade tillsammans med en beryktad prisjägare som dennes lärling och hon åkte runt i USA jagandes förymda brottslingar

Det är en rätt så virrig och actionpumpad historia som hela tiden handlar om att vi skall tycka Domino är cool, maffig och jävligt snygg.
Men trots att den verkliga Domino medverkade vid produktionen av filmen (hon dog bara någon månad före premiären 2005, 35 år gammal) så känns det aldrig som om vi får se den verkliga personen.

Filmens Domino är en kuliss, en front av spunna fabler och en person som förmodligen var väldigt komplex och intressant försvinner i en serie mantelrörelser och patronhylsor studsande på golv.

- Harald Åberg


THE WEATHER MAN i regi av Gore Verbinski (DVD)

(1.37, Drama/Komedi, 2005)


Nicholas Cage började, av outgrundlig anledning, att halvvägs genom sin karriär börja få spela tuffa actionsnubbar och förste älskare.
Hello, det räcker att se på Cage för att inse att hans plågade italienskättade nylle inte på nåt sätt tillhör någon som är född att spela såna roller.

Däremot är han perfekt som den vilsne väderpresentatören Dave Spritz i den stundom nästan plågsamma dramakomedin "Weather man". Dave vill så väl, men det blir så fel. På ytan är han framgångsrik, men egentligen har han ett gravt mindervärdeskomplex inför sin pappa, den store författaren (Michael Caine) och lyckas hela tiden likt en Papphammar-figur klanta till allt så att situationen blir allt mer ohållbar.

Exempelvis är han fast besluten att vinna tillbaks sin ex-fru, trots att hon inte är det minsta intresserad. Han får nyckfulla utbrott på hennes nya kille och beter sig allmänt obalanserat.
Hans dotter är i början av tonåren och mobbad för att hon är överviktig, medan sonen börjat knarka. Taffligt, på gränsen till korkat, försöker han skapa en kompis-relation till sin dotter genom att tvinga med henne på fysiska aktiviteter och klä henne i små tant-dräkter. Pappas respekt försöker han vinna genom att skaffa ett ännu flottare väderpresentations-jobb.

Hans drömmar om att ena familjen och vinna alls respekt försätter honom i en livskris.

Att se den här filmen är lite som att se nån förnedrar sig till max för att få vara med och leka på skolgården och allt som händer är att han blir knuffad i en lerpöl och utskrattad. Inte särskilt roligt faktiskt. Och samtidigt tycker man att han lite, lite får skylla sig själv...

 

- Mia Gustavsson

Bulldozer


 
> maila crew@bulldozer.nu