[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - årets filmer 2004


Årets filmer 2004

Oantastlig filmsmak är förstås få förunnat.
Det är därför Bulldozer finns och kan hjälpa dig på traven med att planera ditt bioår redan nu.
Det är givet att premiärer kommer att flyttas, filmtitlar att ändras och filmer att läggas till och plockas bort, men det här urvalet är gjort utifrån de biopremiärer som var aktuella i mars 2004.

Lite tips på filmer att hålla utkik efter eller se upp för under bioåret 2004:

SCIFI/FANTASY:

Det är dåligt med lovande scifi- och fantasy-filmer på bioduken i år, men om man räknar in närliggande genrer som tidsresor och katastrof-filmer finns det åtminstone ett par rullar att kolla upp.

"I, Robot"
Klassisk scifi blir det när Isaac Asimovs novellsamling "I, Robot" hamnar på vita duken.
Robotarna är lydiga tjänare till härskarrasen människorna och lyder under de stränga robotlagarna, varav den viktigaste förstås är att de aldrig får skada människor. Plötsligt går nåt fel och en robot får självmedvetande och begår ett mord på en vetenskapsman.
Ett gott tecken är att filmen regisseras av Alex Proyas som gjort supercoola "Dark City" och "The Crow".
Will Smith spelar rollen som polisen som skall utreda mordet och det är inte ett helt lyckat val enligt mig. Tuff scifi måste tas på allvar.
Will är inte en seriös kille. Will har utstående öron. Will är inte scifi.
(10 september, 20th Century Fox)

"Robots"
Sen kommer den tecknade filmen "Robots" från samma team som gjorde söta "Ice Age". Ingredienser: en värld fylld av robotar och en ond tyrann.
Ewan McGregor
gör frihetskämpande hjälteroboten Rodney Copperbottoms röst. Den här kan bli riktigt sött och coolt om man håller sig ifrån att göra den för barnslig. Tecknade robotar får väl allas hjärtan att slå lite fortare?
(premiärdatum inte spikat, 20th Century Fox)

"Strings"
Dansk-svenska dockfantasyfilmen "Strings" väcker en hel del nyfikenhet.
Vibbarna till kultiga 80-talsrullen "The dark crystal" dyker osökt upp. Den lyckades med konststycket att vara riktigt otäck trots dockkonceptet. Får se om denna film kan klara samma trick.
Hebalonerna och zeritterna ligger i fejd med varandra. När hebalonernas kung dör under mystiska omständigheter drar den unge prinsen ut för att hämnas sin fars död.
Hmm, undrar om plyschdrakar sprutar eld?
(premiärdatum inte spikat, Sandrews)

"Harry Potter och fången från Azkaban"
Så är det då dags för ännu en Harry Potter-film, den tredje i ordningen.
En stygg massmördare vid namn Sirius Black har rymt från fängelset Azakaban och är på väg till trollkarlsskolan Hogwarts, förmodligen för att bråka med en liten kille med glasögon…som så ofta är fallet med onda massmördare.
(6 augusti, Sandrews)


"Sound of Thunder"
Här handlar det om tidsresor och dinosaurier, ett koncept som icke är att förakta. Filmen bygger på en novell av Ray Bradbury.
En grupp människor reser tillbaks i tiden för att åka på dinosauriesafari, men de har fått stränga förhållningsregler om att inte göra nåt som kan påverka framtiden, dvs bara ha ihjäl dinosar som ändå kommer att dö.
Tyvärr råkar nån klant trampa ihjäl en fjäril och när de återvänder till framtiden har saker gått åt helvete. Samhället är styrt av fascister och sånt. Ja, ni vet hur det är med fjärilar, de har långt större betydelse för styresskick och samhällsstrukturer än man kan tro…
Corny nog för att vara cool!
(premiär i höst, Columbia Tristar)

"Timeline"
En film som också handlar också om tidsresor. En arkeologiprofessor försvinner mystiskt under en utgrävning av en medeltida by i Frankrike. Hans elever misstänker att han blivit bortförd av ett styggt företag som är i besittning av en tidsmaskin (som multinationella företag ofta är) och åker därför 700 år tillbaka i tiden för att rädda honom.
Va? Inte realistiskt? Nuuu förstår jag inte vad du pratar om. Vem kan motstå en film där huvudpersonerna kommer till en annan tid och det blir jättestora kulturkrockar och de förmodligen kommer att gå klädda i vadmal och hucklen bland medeltida franska bönder & fråga var närmaste McDonalds ligger?
Jag kan! Helt säkert!
(23 april, UIP)

"Day after tomorrow"
Inte så är en sån där härlig "innan/under/snudd på efter"-katastrofen-film.
Roland Emmerich som ju är känd för sin finstämda patriotism och sparsmakade stil när det gäller specialeffekter i lågbudgetproduktioner ("Independence day" t ex ) har kommit på att det inte är rymdstenbumlingar, aliens, kommunister eller muslimer som är hotet mot USA…ehh…världen.
Nej, det är vädret. Hans dystra förutspåelse är värre än SMHI:s femdygnsprognos för den svenska midsommarveckan. Det blir hemska klimatomslag i form av orkaner, stormar, snöfall och regn som sätter mänskligheten i fara.
Låt mig gissa att en slug (amerikansk) forskare skall rädda världen genom att bygga en väderkontrollmackapär av en blyertspenna och ett gem och kommer att klara det så där en halv sekund innan världen går under. Sssspännande!
(28 maj, 20th Century Fox)

Fantasy-luckan efter LOTR kommer med andra ord inte att fyllas så lätt och vi har inte heller några tuffa Matrix-rullar att se fram emot.
Nyligen meddelade dock BVI glädjande att Disney kommer att börja producera en filmserie byggd på Narnia-böckerna och att den första, "Häxan och lejonet" har premiär redan till julen 2005.
Det är "Shrek"-regissören Andrew Adamson som ligger bakom, men detta skall alltså bli en spelfilm och inte tecknat. Jag hade ju hellre sett Tim Burton ta sig an projektet, men man kan inte få allt.MONSTERSTYGGT:

"Underworld"
En film vars svenska biopremiär skjutits upp och skjutits upp, gång på gång. Trailern som jag såg för mer än ett halvår sen verkade lovvärd, men kritiken efter premiären i USA var inte särskilt översvallande.
Vampyrer och varulvar slåss i lite gothic Matrix-stajl i en värld där människorna knappt ens är medvetna om deras existens. Kate Beckinsale spelar Trinity-vampyren Selena och är Lara Croft-tuff så det förslår.
Dystopiskt snyggt med fladdrande läderrockar och kick ass-slagsmål. Eftersom bioåret inte innehåller allt för mycket åt det här hållet bör man passa på att gå och se.
(19 mars, Columbia Tristar)

"Van Helsing"
Hugh Jackman är vampyrjägaren Van Helsing (bahh…alla vet ju att det är Anthony Hopkins som är Van Helsing sen Coppolas "Dracula" men ändå…låt gå, så länge det inte är Hayden Christensen som skall spela rollen så). Enligt synposis verkar det som om Van Helsing här inte bara skall spöa upp Dracula utan även ta sig an Frankensteins monster och en och annan varulv och annat styggt oknytt.
Att filmen regisseras av Stephen Sommers som gjorde "Mumien" och "Mumien 2" garanterar ju att det blir finfint matinéäventyr.
Vilda vampyrer bör inte kunna hålla en monsterentusiast från bion.
(7 maj, UIP)

"Alien vs Predator"
Det har varit en massa snack om den här filmens vara eller icke-vara hur länge som helst, speciellt från dem som spelat senaste dataspelet som tydligen är en riktig rysare som får vuxna (nåja) män att darra i skräck.
I filmversionen skickas ett gäng vetenskapsmän för att undersöka en pyramid som man hittat under isen på Antarktis och: "väl där gör man den fasansfulla upptäckten att man hamnat mitt i en strid på liv och död mellan de två utomjordiska raserna. Oavsett vem som vinner, förlorar vi…"
Muahhaha…nu blir ni rädda va? Det man bör vara mest rädd för är att den rosa jätteblobbalienmodern från "Alien 3" skall vara med i filmen.
(5 november, 20th Century Fox)

"Exorcisten: Begynnelsen"
Styggast av dem alla är djävulen.
Denna film utspelar sig alltså före original-"Excorcisten". Max von Sydows klassiska roll som Fader Merrin tas över av en annan svensk, Stellan Skarsgård. Merrin d.y är missionär i Afrika och får här för första gången tampas med djävulen…som tydligen inte bara ansätter tonåriga kläggspyende krucifixonanerande Linda Blair.
Att Izabella Scorupco också har en roll i rullen och att filmen därtill regisseras av finnen Renny Harlin gör det här till ett slags nästan nordisk happening. Lika sant som att tomten kommer från Nordpolen är att djävulen kommer från Jukkasjärvi. Har vi tur får vi se Peter Stormare som djävulen, eller var det i en annan film kanske?
(premiär i höst, Columbia Tristar)

"Monster"
Här är det otäcka att Charlize Theron är så himla fulsminkad och att det förstås ledde till en Oscar för hennes del. Lite otäckt är det också att det är en "based on a true story"-film om den stygga lesbiska prostituerade seriemörderskan Aileen Wuornos som börjar döda av sina kunder.
Lite som "Thelma och Louise", fast mer. Mer lesbiskt, mer truckerchaufförer, mer mördande. Det är svårt att med rätt dignitet säga "nej jag tycker inte hon borde ha fått nån Oscar för den rollen" om man inte sett filmen, så gå och se!
(premiär i april, SF)

"Fantomen på operan"
Joel Schumacher har tagit sig an Andrew Lloyd Webbers musikal "The phantom of the opera" och det låter ju tillräckligt läskigt för att åtminstone skrämma mig halvt från vettet (och från bion).
En juldagspremiär andas dessutom grov kommersiell beräkning. Sånt framkallar också rysningar ända in i märgen.
(25 december, Sandrews)


SERIER goes FILM:

"Hellboy"
Kultserien Hellboy handlar om Mike Mignola/Hellboy.
Han är djävulens son, född ur helvetets eldar och resultatet av ett naziexperiment under andra världskriget (!). Naturligtvis använder han sina krafter till att kämpa för det goda, tillsammans med sin flamma (HA!) Liz och sin kompis Abe.
Den här filmen verkar för bra för att vara sann.
Vad har Hellboy för outfit? Jag vet inte vad som skulle få Ron Perlman att se ut som the good guy, men inte är det varken latex eller babyblå trikå.
(17 september, SF)

"Punisher"
Baseras på en Marvel-seriertidningskaraktär. Agenten Frank Castles hela familj har mördats skändligt varpå han i sann "do it yourself"-anda tar sig an uppdraget att befria Amerika från kriminellt avskum. Ett medborgargarde reducerat till en enda person - The Punisher.
Det här låter för styggt för att låta passera obemärkt.
(premiär i sommar, Columbia Tristar)

"Blade Trinity"
För tredje gången får man se Wesley Snipes som Blade - vampyrjägaren, även det en serietidningsfigur skapad av Marvel. Jag som inte ens orkade se hela första filmen för att den var så fånig. Det är lite som "Men in black", fast utan humor och utan aliens och utan kostymer. Solglasögon och vapen finns däremot.
Det är inte bara Van Helsing som skall spöa på vampyrernas vampyr på bioduken i år. Även Blade och hans förmodligen helt humorbefriade sidekick Hannibal King (ex-vampyr, numera vampyrjägare…snacka om att sadla om) fetingfajtas mot sugpyrenas kung - Dracula.
Lämna blod istället för att gå och se den här filmen.
(29 oktober, SF)

"Constantine"
Keanu Reeves spelar den neddekade okultisted John Constantine aka Hellblazer, mannen som hur han än vrider och vänder på det dras ner i magiträsket igen. Fiende med så väl Gud som djävulen och den ende som sålt sin själ till samtliga av helvetets tre härskare och överlevt.
Förhoppningsvis har projektet styrst upp från de avgrundsdjup där det en gång vistades, då Nicholas Cage skulle spela Constantine och huvudpersonen skulle vara en snut från Los Angeles istället för en sunkig brittisk före detta punksångare i trenchcoat. I år får vi se.
En bonus är förstås att Peter Stormare spelar satan.
(8 oktober, Sandrews)

"Catwoman"
Det enda som är klart med filmen är att Halle Berry skall spela titelrollen.
Så mycket mer än det behöver man inte veta säger min kompis RJ anfått efter att ha sett en bild på Halle i kattdressen.
Att fransmannen Pitof, som gjorde übercoola "Vidoq" regisserar kan kanske få till och med mig att spinna lite…
(27 augusti, Sandrews)

"Gustaf"
Bill Murrays insats filmåret 2003 ledde till en Oscarsnominering för rollen i "Lost in translation".
Hans prestation filmåret 2004 verkar inte lika lovande so far.
Saker som att lägga rösten till den animerade lata, elaka och lasagneälskande katten Gustaf lockar sällan till filmhistoriska milstolpar.
Om jag inte visste att alla i den här filmen skulle bli dubbade till svenska av okänslig personer i familjen Wahlgren hade jag kunnat tänka mig att se den. Katten Gustaf är jämte Nemi helt klart den coolaste seriefiguren.
(20 augusti, 20th Century Fox)


MASTODONT-FILMERNA:

"The passion of the Christ"
Mel Gibsons rulle om Jesus 12 sista timmar har redan förorsakat en hel del rabalder i USA.
Förutom att den anses som allt för våldsam (betänk då att amerikaner anser att en glimt av en bröstvårta är betydligt mer skadligt för deras barn än Ku Klux Klan-möten och handeldvapen) så har den anklagats för antisemitism. Det får vara hur det vill med den saken. Filmen skall ses. Inte minst för att den överdådiga Monica Bellucci spelar Maria Magdalena och för att jag vill höra om de verkligen snackar hebreiska, latin och arameiska.
Bibliska språk är nästan lika sexigt som törnekronor.
(2 april, Scanbox)

"The Kingdom of heaven"
Ridley Scott fick inte nog av bröstplåtar och vapenskrammel i "Gladiator" och gör en "episk historia om kärlek, familjeband och ödets makt under korstågens tid". Det kan vara svårt att se söta alvörade Legolas/Orlando Bloom som korsriddare, men han spelar i alla fall huvudrollen så risken finns att han sitter till häst och slåss i Guds namn. Hoppas Scott låter honom få vara med längre än i "Black hawk down" där hans rollfigur trillade ur en helikopter och bröt nacken innan tonårsflickorna i publiken hann säga "så söt".
Edward Norton och Liam Neeson skall tydligen också vara med.
En alv, en Tyler Durden och en jedi. Den här filmen kan ju bli hur cool som helst.
(premiärdatum inte spikat, 20th Century Fox)

"Alexander den Store"
Oliver Stone kan ju inte rulla tummarna medan Ridley gör en mastodontfilm till. Han måste ju möta upp detta och rotar fram en scifikille, "Minority Report"-polisen Colin Farrell, och sätter på honom lite bröstplåtar och ger honom en hjälm och ett svärd.
"Se så, nu är du Alexander sen store. Erövra nu Persien, Egypten och Indien och förlora sen rubbet innan du fyllt 32. Här har du ett par kompisar att bolla lite repliker med…meet Angelina (Jolie), Anthony (Hopkins) och Val (Kilmer)". Undras om det blir några konspirationsteorier i den här rullen?
Hur som helst blir det krig, så åtminstone ett av Olivers favvoämnen är med.
(19 september, BVI)

"Troja"
Ännu en regissör som är känd för sina finstämda filmer är Wolfgang Petersen. Här har vi en riktigt fet mastodontfilm som Warner förstås hoppas skall dra in storkovan.
Brad Pitt
spelar Akilles och filmen bygger således på ett klassiskt grekiskt drama - Homeros "Illiaden". Trojanska kriget för hela slanten alltså. En rätt stor slant kan man gissa.
Även här kommer vi att få se den unge Mr Bloom, vår favoritalv, ikläda sig en skojig kostym. När jag ser hans fellowship companion Sean Bean i rolllistan blir jag nervös. Kommer Sean att som vanligt dö i första delen av filmen (förutom att bara få vara med i första delen av Sagan om ringen-trilogin gick han ju fort åt i "Equilibrium" också).
Är Sean en sk rödskjorta? (* för vidare förklaring av detta begrepp, fråga närmaste Star Trek-nörd)
(14 maj, Sandrews)

"King Arthur"
Ser man att Jerry Bruckheimer har producerat en film så vet man redan vad man får. Fetingaction.
Så här är det fet riddaraction. Rustningar, hästar, hjälmar och svärd verkar vara årets trend rakt igenom. Arthur (kan ni höra voice over-rösten: "One man. His destiny.To become king"), Merlin, riddarna av runda bordet, den vackra Guinevere och Englands tidiga historia enligt legenden.
Att Stellan Skarsgård och Mads Mikkelsen får vara med på ett hörn får förstås hjärtat att slå lite hårdare. Av patriotism och av…andra saker.
(21 juli, BVI)

"The Alamo"
Om det är så mastodontigt återstår att se, men det handlar i alla fall om ett klassiskt amerikanskt slag som utspelas i Texas 1836.
Davy Crockett och hans hundra män slåss ur underläge mot den mexikanska diktatorn Santa Annas tusenhövdade styrka för att ge Texas dess självständighet. Den lilla truppen förvandlar franciskanerklostret Alamo till ett befäst fort och där sitter sedan Billy Bob Thorntorn och ser svår ut med en tvättbjörnspälsmössa på huvudet.
Det är precis som Bush och Saddam. Eller tvärtom. Eller inte alls.
(premiär i september, BVI)


…OCH KLART GRABBARNA GJORT VARSIN FILM I ÅR MED:

"The Ladykillers"
Bröderna Coen ligger aldrig på latsidan och gör sällan en dålig film.
Den här gången är det en remake av en klassisk 50-talsfilm med Peter Sellers och Alec Guinness i huvudrollerna som bankrånarna som får en äldre dam på halsen. Tyvärr skall Tom "God Bless America" Hanks spela huvudrollen i denna moderna och amerikaniserade upplaga. Hollywoods svar på Kjell Bergqvist är helt enkelt inte en särskilt spännande kille och man undrar varför personliga Coen-favoriten Steve Buscemi skall ersättas med en sån slätstruken stomatolleende mes som Hanks.
Förra rullen höll ju inte heller "Fargo"- och "Big Lebowski"-klass. Är det på väg utför med The Coens? Vem kommer att spela huvudrollen i deras nästa film? Jim Carrey?
(30 juli, BVI)

"The Village"
Night Shyamalan är på gång att skrämmas igen. I see dead people…eller utomjordingar…eller oförstörbara människor…eller den här gångne: oknytt i skogen som omger den söta lilla amerikanska 1800-talsbyn.
Han är den ende regissör jag vet som börjar med att göra sin bästa film för att sen gradvis göra sämre och sämre filmer. Får se om den nedåtgående trenden håller i sig. I see Joaquin Phoenix, Sigourney Weaver och William Hurt i roll-listan…
(27 augusti, BVI)

"La Mala Educación"
Så fort spanske regissören Pedro Almodóvar kommer med en film så är Oscarsjuryn där och klapprar sydländskt med oscarsstyatyetterna som om de vore kastanjetter. Det handlar om män på gränsen till nervsammanbrott och matadorer som skall bindas & älskas. Eller så var det nåt om vänskap, Franco och katolska präster. Hur som helst spelar nya latinosnyggingen Gael García Bernal en av huvudrollerna.
(24 september, Sandrews)

"Un long dimanche de fiançailles"
Jean-Pierre Jeunet har med sig Audrey Tautou från sin förra succé "Amelie från Montmartre", men där slutar likheterna med den omåttligt populära feelgood-filmen. Denna historia bygger på Sebastien Japrisots roman "Den ödesdigra söndagen" och är ett drama som utspelas under första världskriget. Fem män lämnas mitt i ingenmansland mellan fronterna vid Sommes som straff för att de försökt desertera. Flickvännen (Tautou) till en av dem försöker ta reda på vad som hänt.
(premiärdatum inte spikat, Sandrews)

För hardcore-cineasterna som går på andra biografer än SF:s och Sandrews meddelas att dessa lite tyngre grabbar också kommer med nya filmer:

"Vargens tid"
Michael Haneke som senast chockade biopubliken med den masocistiska pianolärarinnan som onanerade med rakblad i "Pianisten" (icke att blanda ihop med Roman Polanskis Oscarsbelönade andra världskriget-drama) är aktuell med ännu en film om smärta. Isabelle Huppert slipper nämligen inte trauman här heller. Hon flyr med sina barn efter att hennes man blivit mördad.
(21 maj, Triangelfilm)

"Coffee and cigarettes"
Jim Jarmusch senaste filmidé är lika enkel som genialisk Ett antal små berättelser om människor som på olika sätt diskuterar sina liv över kaffe och cigarretter. Det går nästan inte misstro den här filmen när man ser rollistan - Roberto Benigni, Cate Blanchett, Steve Buscemi, Steve Coogan, Bill Murray, Iggy Pop och Tom Waits.
Men..vänta nu...gjorde inte Paul Auster där här redan i "Smoke" och "Blue in the face"? I så fall, kan detta räknas som en remake? Eller är det bara dålig fantasi?
(9 juni, Triangelfilm)

"The Tules Luper suitcases - the moab story"
Peter Greenaway är inte direkt känd som de lättsmälta filmernas mästare. Det här är första delen i ett stort projekt som innefattar tre filmer, en TV-serie och böcker. Berättelsen handlar om Tulse Luper som hamnar i fängelser världen över och vars liv rekonstrueras gennom innehållet i hans 92 resväskor. Filmen är samtidigt en odyssé genom 1900-talets historia. "Lagom" pretentiöst.
(premiär i höst, Triangelfilm)

"Hungry hearts"
Emir Kusturicas nya film beskrivs på följande sätt:
"Det var en gång en man som hette Luca, som levde i en avlägsen republik på Balkan. Luca byggde en järnväg, så att turister skulle kunna komma och besöka och beundra hans vackra land. Luca var en visionär, en god man som människor älskade, en man som ansågs fullkomligt tokig. Lucas fru, Jadranka, var inte tokig, hon var galen; en schizofren operasångerska som desperat längtade tillbaka till civilisationen. Luca älskade Jadranka trots hennes panikattacker, henns hypokondrism och fullständigt vansinniga föreställningar. Luca och Jadrankan hade en son, Milos, som de älskade över allt annat. Milos vile bli professionell fotbollsspelare."
(december, Triangelfilm)Å SÅ MÅSTE MAN SE DE HÄR:

"Sylvia"
Författarinnan Sylvia Plath är väl mest känd för att hon tog livet av sig, men den här filmen handlar om hennes liv och äktenskapet med den brittiske poeten Ted Hughes. De styggaste feministerna skyller allt, inklusive hennes självmord, på hennes man.
Gwyneth Paltrow förfular sig än en gång (förutsatt att man nu köper konceptet att magra bleknosen Paltrow är attraktiv in the first place). Konstigt, finns det inga naturligt fula skådisar i Hollywood? Måste Nicole Kidman ha lösnäsa och Charlize Theron withe trash-sminkas?
(9 april, SF)

"The Motorcycle Diaries"
Bygger på 23-årige Ernesto "Che" Guevaras och hans kamrat Alberto Granados dagböcker och skildrar en motorcykelresa genom Sydamerika i början av 1950-talet
Mexikanska snyggot Gael García Bernal (han ligger i i år!) spelar Che.
Bara det är incitament nog att se rullen.
(22 oktober, Sandrews)

"Zatoichi"
Årets asiatiska rulle helt säkert. Crouching Heros i all ära, det här kommer att vara mycket, mycket hårdare. Japansk 1800-talsaction med tunga Kurosawa-vibbar i regi av hårde Takeshi Kitano. Kitano har en dubbelkarriär som skådis (t ex affärsmannen Takahashi i "Johnny Mnemonic") och regissör (t ex "Hana-bi" och "Brother").
Jag gissar på styggt och snyggt. Precis som det skall vara.
(premiär i höst, Sandrews)

Och så kan vi lugna er.
Colin Nutley är på gång med en ny film med sin fruga, Helena Bergström, i huvudrollen. Alla kan andas ut. Puhhh…Bulldozer : 04-04-15


 
> maila crew@bulldozer.nu