[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2004 - recension - Fog of war


Fog of war

Ur filmen "Fog of war"Regissör: Errol Morris
Land: USA
Språk: Engelskt tal
Längd:
1.46
År: 2003
Salong: Folkan

Om filmen:
Ingår i filmserien "Kritikerveckan" och är en dokumentär.

Handling:
Den oscarsnominerade "Fog of war" är regisserad av Errol Morris, och handlar om Robert McNamara, som var USA:s försvarsminister under både Kubakrisen och Vietnamkriget.
Man känner igen mycket av bildspråket från Morris tidigare dokumentärer, som "The thin blue line", som gick på SVT häromsistens. Han använder sig mycket av musik ihop med snabba klipp av kartor, diagram och tidningsurklipp.
I "The fog of war" finns det däremot inga dramatiseringar av tidigare händelser utan det hela är uppbyggt kring en intervju med den idag snart 90-årige Robert McNamara.
Intervjuerna kompletteras med det som kanske nästan är intressantast i dokumentären, nämligen ljudupptagningar från överläggningar i Vita huset. Det mest spännande är att jämföra diskussionerna mellan McNamara, presidenten och övriga politiker och militärer med de uttalanden som senare gjordes i TV och radio.

Filmen fokuserar på Kubakrisen och Vietnamkriget, men man får även en bild av McNamaras uppväxt och liv innan politiken. Det är ganska spännande att han inte sysslat med politik alls innan han blev försvarsminister. Förutom att han hade deltagit i andra världskriget hade han bland annat jobbat på Ford.

Problemet med filmen är att man inte riktigt får en känsla av vad den vill förmedla. Ena sekunden framstår McNamara som den smarte, vettige personen som stod emot de krigshetsande krafterna i den amerikanska regeringen.
I nästa framstår han som den som var ansvarig för flera diskutabla insatser i kriget. Sen vet jag inte om filmen säger något direkt nytt eller revolutionerande. Det är däremot en välgjord och för det mesta intressant film, trots att den bitvis blir lite tråkig. Den kan helt enkelt ses som en ganska bra sammanfattning av USA:s agerande i två historiskt kända konflikter.
Man skräms av hur stor påverkan några få människor kan ha på hela mänskligheten.

Innehållsförteckning
11 lektioner
Effektivitet
Dominobrickor
BomberAxel Roos : 04-02-11

 


 
> maila crew@bulldozer.nu