[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - evenemang - förhandstitt - Futuredrome


Mat för en framtida värld

Inte nog med att arrangörerna bakom Futuredrome håller på att bygga en hel postapokalyptisk stad av tältduk och järnskrot ute i Kinnekulle stenbrott, de har också sett till att fixa framtidsmat åt besökarna.
Allt för att illusionen skall bli så fullständig som möjligt.
Bulldozer är stolta över att kunna presentera en exklusiv förhandstitt och ett smakutlåtande på den mat som skall föda Futuredromes invånare mellan den 22 och 25 augusti.

- Vi ville att maten skulle påminna så lite som möjligt om den mat vi äter här i Sverige år 2002, berättar Staffan Sörenson, produktionschef på Futuredrome. Det här är ceremonimat som drottningen delar ut, på en portion måste man kunna stå sig länge och orka festa.

För att få fram en så övertygande illusion som möjligt vände man sig till Dafgårds provkök i närbelägna Källby.
Instruktionerna var att så långt det var möjligt inte använda råvaror som ser tidsbundna ut. Ingen potatis, inget ris och om det skall vara pasta så skall den se annorlunda ut än den vi äter till vardags.

- Vi utför vissa specialbeställningar av den här typen, men inte så värst ofta, säger Dafgårds marknadschef Michael Kaufmann. Futuredrome verkade vara så unikt att vi hoppade på nästan med en gång. Sen är det ju roligt att det är ett evenemang som sker i trakten.

Ett annat val man gjorde tidigt i förhandlingarna var att maten skall gå att servera kall, detta för att göra den så enkelt som möjligt att servera till de tvåtusen deltagarna under den dagliga ceremonin.
Dessa krav har säkert varit en utmaning för Dafgård, men de fyra maträtter som Bulldozer var med och smakade på måste nog beskrivas som framgångsrika.

Futuredrome-mat1) Veganalternativ, en bön- och tomatgryta med rätt så bra sting i kryddningen.
Kanske ser den lite tråkig ut, lite som krossade tomater direkt ur burk, men smaken gör å andra sidan rätt för sig.

 

 

Futuredrome-mat2) Köttalternativ, en pastasallad med curry och fläskött.
Väldigt god, men ser oerhört nutida ut med sina pastaskruvar. En enhällig Futuredromejury önskade att pastasorten skulle bytas ut. Till spelets början så kommer det förmodligen ha blivit Risoni (pastaris) istället.

 

Futuredrome-mat3) Veganalternativ, den här rätten blev utnämnd till allas favorit som mest framtidslik maträtt. Snabbt fick den namnet "Skräcken" men visade sig vara mycket god. Matvete med rostade grönsaker och skivade oliver. Ser bra mycket läbbigare ut än den är.

 

Futuredrome-mat4) Köttalterantiv, en enkel kycklingrätt med couscous och söt kokossås. Smaskig, men kanske lite för elegant upplagd.
Till spelstart kommer förmodligen kycklingen vara mer ihopblandad och såsen hälld över på ett liknande sätt som "Skräcken".

Förutom ceremonimaten, som ingår i deltagaravgiften, kommer man att kunna köpa olika varianter av Futuredromematen inne på området.
För den som inte kommer att delta men ändå är sugen på att pröva framtidens mat kan man åka förbi området och köpa en portion utanför portarna.
Personligen rekommenderar jag "Skräcken".

Text & bilder Harald Åberg
: 02-08-13


 
> maila crew@bulldozer.nu