[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - evenemang - förhandstitt - Futuredrome


Futuredrome

Vad är det för något? Ett gigantiskt lajvrollspel?
En kulturell happening i ett övergivet stenbrott i Kinnekulle?
En organisk korsbefruktning av olika artistiska inriktningar?
Och svaret är: alltihop.

- Jag arbetade en tid med handikappade barn och där träffade jag en tolvårig autistisk pojke, som väldigt sällan sa något. När han väl pratade talade han om en stad där drottningen bestämt att det ständigt skulle vara fest, berättar Henrik Wallgren, initiativtagare till projektet.
Henrik fascinerades av den lille pojkens otroliga idérikedom.
Hur kunde en pojke med en så begränsad del i den verkliga världen utveckla en så detaljerad och fängslande fantasivärld? När han kort därefter avslutade sin anställning tappade han kontakten med pojken, men idén hade slagit rot.
Futurdrome bygger vidare på pojkens bilder och historia.

Sedan i september förra året har projektet vuxit till att omfatta ett hundratal kreatörer; däribland författare, konstnärer, arkitekter, kostymörer, musiker och filmare.
I stenbrottet i Kinnekulle kommer en hel stad att byggas upp där tvåtusen människor skall delta i en mastodontfilmsliknande historia.
Under tre dagar, då var och en av deltagarna fått en individuellt utformad roll, kommer historien om Futuredrome att spelas upp, och spelas in.
Fyrtiofyra fasta och rörliga kameror registrerar allt som händer.

- Kamerateamen kommer att få egna roller som vävs in i berättelsen, säger Mathias Gullbrandson, filmansvarig. Det blir som en dokumentär i en fiktiv värld, som vi skapat.

Filmen planeras ha premiär vid Göteborgs filmfestival 2003 och projektet stöds bland annat av dem, Riksteatern och Västra Götalandsregionen.

Futuredrome

Futuredromes värld är på flera sätt ännu höljd i dunkel. Det är en framtida, post-apokalyptisk smältdegel. Tänk dig att "Blade runner" möter "Mad Max" i David Cronenbergs huvud.

Ramhandlingen och rollerna har främst skapats av fyra erfarna lajv-rollspelare, även om alla i projektet påverkar och inspirerar varandra.
De fyra är: Holger Jacobsson, Magnus Alm, Linus Hanson Högberg och Thomas Davidsson. Alla kända namn i lajvkretsar. Det är första gången alla fyra jobbar i hop, även om Linus och Magnus tidigare arbetat med varandra.
- Lajv-sverige är inte en helt stor kultur, säger Holger, alla har i alla fall hört talas om varandra, även om man inte känner alla personligen.
Det här liknar inte heller någonting som de har gjort förut.
Kanske har ingen gjort något liknande förut.
Futuredrome är dubbelt så stort som det största lajv som gjorts i Sverige och det är det största lajvet i världen med så väl definierade roller.
Givetvis sätter man sig inte ner och skriver tvåtusen roller på fyra man, så kvartetten har bland annat tagit hjälp av etablerade deckarförfattare.
De har också byggt upp ett system där deltagarna delats in i sjuttio distinkta grupper.
- Även om en karaktär kanske inte är beskriven i alla detaljer, så är grupperna det, förklarar Magnus.

Idéerna kommer inte bara från författarna själva, utan en del inspiration kommer från de andra artisterna. En klänning från en av kostymörerna kan till exempel ge upphov till ett helt eget sidospår.

Henrik Wallgren har tidigare gjort bland annat skräckoperan Frankenstein vid Göteborgs Stadsteater och musikalen Warriors vid Röda Sten i Göteborg.
Han berättar att han inspirerats mycket av Burning Man-festivalen, som äger rum i Nevadaöknen i USA varje år. Det är en jättehappening inom olika konstformer.
- Det som gör Futuredrome häftigare är lajvformen, säger Henrik. Det frigör deltagarna, samtidigt som det ger händelsen ett innehåll. Där Burning Man mer är yta har vi ett djup.

Även om Futuredrome, likt Burning Man-festivalen, skulle bli en årlig företeelse, vill Henrik bara stå för det här årets arrangemang.
- För mig är det här en enorm grej, men att upprepa samma sak skulle bara kännas futtigt, men jag hoppas att det här lever vidare. Själv gör jag något annat nästa år.


Harald Åberg & Wilhelm Hedin
: 02-01-23


 
> maila crew@bulldozer.nu