[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - Guldbaggegalan 2007


Fem baggar och en get till Förortsungar

År tvåhundrasex års guldbaggegala, som en del presentatörer envisades med att kalla det helt utan hänsyn till att detta skulle gjort filmerna samtida med Han-dynastin, följde de etablerade normerna till punkt och pricka. Av årets fyrtiotal svenska filmer nominerades ungefär tre och en av dem vann priser.

Ur filmen "Förortsungar"
Amina i filmen "Förortsungar" spelas av Beylula Kidane Adgoy.
© Sonet film

Det var filmen "Förortsungar" som tog storslam.
Den tog bästa film (Peter Holthausen och Pontus Sjöman), bästa regi (Ylva Gustavsson och Catti Edfeld), bästa manus (Ylva Gustavsson och Hans Renhäll), bästa manliga huvudroll (Gustaf Skarsgård), bästa prestation ljud (Fabian Torsson) och genom guilt by association även priset Gullspiran.
Hade vi i Sverige delat ut pris för bästa musik (texter av Ylva Gustavsson) och för bästa trollet Plupp-frisyr (Embla Hjulström) så hade den förmodligen tagit hem de baggarna också.

Men så klart fick några andra filmer smulor från guldbaggekakan.
Lia Boysen
plockade hem baggen för bästa kvinnliga biroll för rollen som Vera i "Sök". Anders A Rosendal tog hem motsvarande bagge i den manliga kategorin för sin instats som Roffe i "Hemligheten".
Haddy Jallow
tog hem baggen för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Fatou i "Säg att du älskar mig".

Bästa prestation bild, en för övrigt oklar genre som tycks täcka allt från smink och kostym till specialeffekter och scenografi, gick till Marina Krig för "Tusenbröder - Återkomsten".
Bästa foto, som alltså inte är en prestation inom kategorin bild, togs hem av en av förra årets få friska fläktar inom svensk film - science fiction-försöket "Storm" - och mottogs av fotografen Linus Sandgren.

Bästa dokumentärfilm gick till "Vikarien" av Åsa Blanck och Johan Palmgren, en bragd som förminskas något av det faktum att den tävlade mot en film om Alice Timmander och ännu ett ljudsatt bildband av Carl Johan de Geer.

Bästa film i kategorin "vi kan inte nominera någon av de tre huvudfilmerna för de är för långa" var i år filmen "Aldrig som första gången" av Jonas Odell.

Hedersbaggen gick välförtjänt till Nils Petter Sundgren, för att han är den ende som lidit sig igenom samtliga guldbaggegalor ända sedan starten. Stackaren har förmodligen också varit tvungen att se varje guldbaggenominerad film ända sen starten (totalt nästan 42 stycken sen 1964).

Årets pris för hedervärda insatser inom barnfilm, den så kallade Gullspiran, gick till Catti Edfeldt (Känd från ridigare nämnda "Förortsungar", samt nästan varenda jämra Astrid Lindgren-idyll som producerats för filmduken)

Ingmar Bergman-priset gick till Angela Kovacs, en skådespelerska som jag inte kände till det minsta, men som tydligen nichat in sig på kvinnliga roller i polisfilmer (sju Wallander-filmer, tre uppträdanden med kommisarie Winter, samt en Beck-episod). Någon stackare som tagit sig igenom elva svenska polisfilmer förtjänar definitivt en check på sextio tusen samt en bronsplakett med Ingmar Bergmans ansikte.

Nytt för i år var Publikens pris, även känt som "minsta gemensamma nämnaren" och den film som i år flest tyckte var minst outhärdlig, eller svenskast, eller vad kriteriet nu är, var "Underbara Älskade". En film som har allt: Michael Nykvist, skärgård, tunga laddade tystnader, sorg, saknad, folk som skriker åt varandra och sån där härlig, härlig värme som vi alla vant oss att förknippa med svensk film.

Årets pris i kategorin största besvikelse får ändå sägas gå till tacktalen, som känns märkligt oprofessionella, ointressanta och oengagerande för att komma från folk som ändå försörjer sig på att lära sig en text utantill. Bättring svenska filmelit, få oss att tro på er glädje och tacksamhet lika mycket som ni får oss att tro på er som försupna poliser och tvåbarnsmammor som löser brott men ändå bakar bullar till föräldramötet.

Själva galan, som i år hölls i Stockholm, var okej.
Sissela Kyle
gjorde bra ifrån sig som värd även om en del av skämten kändes lite väl interna (kategorin "publiken på plats skrattade men inget roligt sades").
Av någon anledning så steppade Karl Dyall och "Singing in the rain"-ensamblen till "Godmorron, godmorron". Kanske var ett krav från Sissela Kyles sida att hennes kollegor i föreställningen också skulle få lite gage?
Och dessvärre hade någon anlitat Sveriges spexigaste min (Anders Lundin) och hans REA för att sjunga en usel burlesk som fick mig att återigen vilja dödförklara svensk revy.

Höjdpunkten däremot var parodierna på de tre svenska filmtyperna ("polisfilm", "kackig ungdomsfilm" och "storstaden möter glesbyggden på dramatiskt men kärleksfullt och tokroligt vis") i form av fejkade trailers.
De fick mig att skratta högt.

Men vad jag definitivt saknade från utsändningen, som man ändå fått se tidigare år, var lite reportage från röda mattan.
En stor del av dramaturgin kring en sådan här föreställning bygger på förväntningarna inför, något som SVT missade fullständigt. Om detta är årets nya produktionsgiv så hoppas jag givetvis att man följer konceptet även vid schlagerfestivalen och exponerar kringarrangemanget minimalt.

Vinnarlista och nomineringar:

Vinnarna i blått, de nominerade i bokstavsordning.

Bästa kvinnliga biroll
Lia Boysen för rollen som Vera i Sök
Lena Endre för Vonna i Göta Kanal 2
Lena Nyman för Edith i Att göra en pudel

Bästa manliga biroll
Anders A Rosendahl för rollen som Roffe i Hemligheten
Peter Engman för Håkan i När mörkret faller
David Johnson för David i Farväl Falkenberg

Bästa dokumentärfilm
Vikarien av Åsa Blanck och Johan Palmgren
Alice och jag av Rebecka Rasmusson
Jag minns Håkan Alexandersson av Carl Johan de Geer.

Hedersbaggen
Nils-Petter Sundgren

Gullspiran
Catti Edfeldt

Bästa manuskript
Ylva Gustavsson och Hans Renhäll för Förortsungar
Jesper Ganslandt och Fredrik Wenzel för Farväl Falkenberg
Anders Nilsson för När mörkret faller

Bästa regi
Ylva Gustavsson och Catti Edfeldt för Förortsungar
Övriga nominerade: Jesper Ganslandt för Farväl Falkenberg
Anders Nilsson för När mörkret faller

Bästa kvinnliga huvudroll
Haddy Jallow för rollen som Fatou i Säg att du älskar mig
Övriga nominerade: Oldoz Javidi för Leyla i När mörkret faller och
Amanda Ooms för Lisa i Sök

Bästa manliga huvudroll
Gustaf Skarsgård för rollen som Johan i Förortsungar
Jonas Karlsson för rollen som Anders i Offside
Anastasios Soulis för Jonas i Underbara älskade

Ingmar Bergmanpriset
Angela Kovacs

Bästa kortfilm
Aldrig som första gången av Jonas Odell
Mannen som inte kom någonstans av Peter Larsson och
Tillväxtsjukan av Klara Swantesson

Bästa utländska film
De andras liv av Florian Henckel von Donnersmarck
Att återvända av Pedro Almodóvar och
Babel av Alejandro González Iñárritu.

Bästa foto
Linus Sandgren för fotot i Storm
Crille Forsberg för Om Gud vill och
Peter Gerdehag för Hästmannen

Bästa prestation ljud
Fabian Torsson för Förortsungar

Bästa prestation bild
Marina Krig för Tusenbröder - Återkomsten

Bästa film
Förortsungar
Farväl Falkenberg
Storm

Biopublikens pris
Underbara älskade
Offside och
Storm

Harald Åberg: 07-01-22


 
> maila crew@bulldozer.nu