[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - 10th district court
 


The 10th district court - Moments of Trials

Ur filmen "The 10th district court"
"Det var inte jag - det var nån annan"
© Göteborgs filmfestival

Originaltitel: 10de Chambre, Instants d'Audiences
Regissör:
Raymond Depardon
Land: Frankrike
Språk: Franska, engelsk text
Längd: 1.42
År: 2004

Om filmen:
Filmen ingår i sektionen Crime and Punishment och är en dokumentär.

Handling:
Tänk vad olika människor reagerar när de åker dit. När de inser att de faktiskt har gjort något dumt och att det får konsekvenser.
Bakom skranket sitter en bestämd och jäktad domare, som ska hinna med många fall innan dagen är över. Framför henne ställs åtalad efter åtalad upp. Någon har kört onykter, någon har sålt hasch och någon har burit ett vapen. Några är vana vid domstolen, andra är där för första gången.
Alla reagerar de olika.

Man känner sig nästan som en tjuvkikare när man får följa med in i rättssalen i den här franska dokumentären. Att se människor famla efter bortförklaringar, be om förlåtelse och bli dömda till fängelsestraff känns nästan lite förbjudet.
Som tur är känns det faktiskt aldrig deprimerande.
Naturligtvis är vissa människoöden tragiska och ibland är filmen allvarlig, men till stor del är det konstigt nog riktigt roligt att följa de snabba rättegångarna.
Det går inte att låta bli att le åt kvinnan som har åkt dit för rattfylla och inte tycker att hon har gjort något fel, det var bara otur att polisen var där just då.
Och problem med alkohol har hon absolut inte, hon dricker minst två liter vatten om dagen och när hon dricker vin är det bara av högsta kvalitet.
Det är inte bara de åtalade som får publiken att dra på smilbanden.
När en försvarsadvokat i ett mål om trakasserier försvarar sin klient genom att sväva ut i fantastiska förklaringar om kärlekens närhet till hatet är det nästan så att domaren själv börjar skratta.

Problemet med dokumentären är att den inte alls är kommenterande.
Man får bara följa med under ett antal rättegångar, inga intervjuer genomförs och inga fakta presenteras. Normalt sett är detta inget problem, men för oss i Sverige kan systemet där rättegångar verkar avgöras på löpande band te sig märkligt och det hade inte skadat om man hade fått veta vad domaren tycker systemets för- och nackdelar är. Även utan detta är det en helt klart sevärd film.
En både allvarlig och rolig dokumentär som ger en inblick i ett annat lands rättssystem. Tyvärr får man inte svar på alla frågor den inblicken väcker.

Innehållsförteckning:
Rätt och fel
Snabbrättegångar
Bortförklaringar
DryckesvanorAxel Roos : 05-02-08


 
> maila crew@bulldozer.nu